walk on wings, tread in air: Kat dunia takkan jumpa perkara yang best-best saja. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kat dunia takkan jumpa perkara yang best-best saja.
2015-05-24

Entry aku yang lepas membuatkan mailbox aku jem.
Sehingga hari ni masih ada lagi 700 lebih email yang aku belum baca pun.
Tengok subject pun aku dah tau orang respond kepada entry Gaji Isteri Lebih Dari Suami.
Sorry, tapi aku tak rasa aku boleh balas semua sebab baca pun tak sempat habis.
So far aku dah baca dalam 30+ email.
Some say thank you for the wake up call, tapi ramai jugak yang ceritakan masalah yang dihadapi dengan suami.
Again, aku dah lama tinggalkan role sebagai Cik Sri Siantan.
However, terima kasih sebab sudi share cerita dengan aku.



Antara email yang aku terima (ini contoh email saja)

Sebenarnya, aku dapat banyak email macam ni dari dulu lagi.
Jadi, aku tak rasa terperanjat bila dapat email macam ni again and again.
Sememangnya memang ada suami yang macam ni, yang naik lemak bila isteri boleh membantu.
Sama lah juga dengan isteri yang berlemak-lemak everytime suami dapat gaji atau terima bonus.
Tak ada beza sebenarnya. Kita pun sama je.
Cuma pemahaman kita orang perempuan ni always merasakan yang kita sememangnya boleh mintak suami sediakan segalanya kerana itu memang tanggungjawab suami.

Masalah macam ni bukan boleh diselesaikan dengan sesi kaunseling 3-4 kali, atau dengan mintak aku jawabkan email.
Masalah ni perlukan kefahaman dan tolak ansur dua-dua pihak.
Bukan campur tangan orang luar.
Kerana tak semua nasihat orang luar boleh digunapakai untuk selesaikan masalah kita.
Adakalanya nasihat mereka hanya terpakai untuk mereka dan 2-3 orang yang lain.
Mungkin tak terpakai untuk kita.

Sebenarnya ramai yang tak sedar, suami dan isteri adalah rakan yang paling senang untuk dibawa berunding kalau kena dengan caranya.
Apa-apa yang kita buat, mesti ada komunikasi yang betul.
Bila tak ada komunikasi yang betul, mesej tak sampai, dan akan berlaku salah faham, seterusnya bertekak siang malam.
Tak percaya, cuba tengok mana-mana perbalahan tak kira dengan kawan, ofismate, asik-beradik, semuanya disebabkan komunikasi yang tidak tepat.
Kerana masing-masing memilih untuk cakap-cakap belakang, pilih untuk senyapkan diri (merajuk), pilih untuk mengamuk - masalah takkan selesai pun dengan cara ni.

Ada juga yang berani bersuara, tapi suara tu disalurkan pada tempat yang salah.
Ada masalah dengan suami pi cerita kat member, ada masalah dengan majikan pi cerita kat facebook, ada masalah dengan jiran pi cerita kat makbapak, ada masalah dengan kawan A tapi pi cerita kat kawan B.
Hello, seriesly??
Masalah kau boleh settle ke buat macam tu?

Masalah dengan suami, settlekan dengan suami.
Masalah dengan isteri, settlekan dengan isteri.
TALK.
Jangan buat senyap.
Tak semua orang faham bahasa tubuh.
Kau ingat bila kau buat senyap, dia faham kau tengah sentap ngan dia?
Kang bila dia buat dek, kau jugak yang mendidih.
Pastu kau sound "Awak ni tak perasan ke saya tengah bengang dengan awak?"
Eh, dah kau yang start the silent game kan. Dia pun senyap la jugak.
Bila kau senyap takpe. Dia senyap, tak boleh?

TALK!

Ada sesetengah isteri yang berhasrat nak jadi isteri mithali.
Maka apa yang suami suruh, semua dia buat tanpa banyak soal.
Bagus.
Yang tak bagusnya bila dia sebenarnya taknak buat tapi dek kerana nak taat, dia ikut je cakap suami tapi ujung-ujung mengumpat and mengungkit.

Bukan ke kita boleh berbincang?
Kalau suami mintak belanja dia kasut baru tapi kita tak ada duit, cakap je la kita tak ada duit.
Apa yang susahnya.
Dia boleh buat apa pun kalau kita tak ada duit.
Dia nak jual kita semata-mata nak beli kasut baru?

Aku faham dilema isteri sebab aku pun isteri juga.
Kebanyakkan isteri, bila suami mintak belikan itu ini, kita rasa that's wrong.
Yang patut keluar duit adalah kau (suami), bukan aku (isteri).
Sebab minda kita memang dah diprogramkan macam tu - suami belikan isteri barang, suami sediakan isteri keperluan, suami kena support lebih, suami bagi isteri duit.
Jadi, bila suami mintak isteri belikan apa-apa, kita rasa pelik "Eh, laki jenis apa ni mintak isteri belikan barang, mintak isteri bayarkan duit kereta?"
Padahal tak salah pun cuma benda tu tak biasa kita dengar.
Yang kita biasa tengok kat TV, isteri mengendeng kat suami mintak belikan rantai, belikan henbeg, belikan kereta sport.
Jarang kita tengok kat TV cerita suami mintak isteri belikan hadiah kan?
Jadi, bila tak biasa tengok/dengar, maka kita rasa perkara tu salah dan tak sepatutnya berlaku.

Sebab tu perlu BERCAKAP.
Bincang.
Runding.
Biar ada sefahaman dan kesepakatan dalam membina keluarga.
Zaman dulu, nenek-nenek kita memang tak bekerja. Jadi segala keperluan atuk yang sediakan.
Bila sekarang isteri ramai yang dah bekerja, takkan nak ikut jugak zaman nenek-nenek kita dulu di mana duit kita takleh kongsi dengan suami sebab ...err....sebab....sebab nenek kita tak buat macam tu.
Tapi jangan lupa tanya nenek kita jugak dia ada tak mintak atuk kita belikan barang kemas, henbeg, baju tetiap tahun?

Aku pun dulu terlalu pegang kata-kata "Duit suami, kita punya. Duit kita, kita punya sorang".
Which memang betul pun.
Tapi kalau kita ada lebih, apa salahnya kita keluar lebih.

"Kalau sekali sekala takpelah jugak. Ini tetiap bulan pun kita bayar lebih, apa kes??"

Perasaan tak puas hati ni terjadi bila kita bekerja.
Bila kita terasa yang kita penat mencari duit tapi akhirnya duit tu terpaksa dishare-share dengan suami, maka kita tak seronok.
Bayangkan sekiranya Tuhan pilih kita untuk jadi surirumah sepenuh masa, dan kita dipilih olehNYA untuk hanya menerima duit dari suami.
Pernah tak kita bayangkan apa perasaan suami pulak bila dia bekerja siang malam dan kena tanggung segalanya seorang diri, at the same time kena hulur pulak duit kat kita.
Kita jarang fikirkan perkara tu kan?
Sebab kita masih dengan ego kita "Kan dah memang tugas suami bagi nafkah"

Sebab tu aku pernah cakap dulu, kita ni (isteri) banyak sangat terpengaruh dengan novel cinta and cerita melayu like Ariana Ross, Teman Lelaki Upahan, Rindu Awak 200% ...... (just to name few).
Bukan tak ada lelaki/suami sweet macam tu dalam dunia ni.
Ada.
Tapi tak ramai.
Disebabkan tak ramai lah maka sesekali kita tengok cerita macam tu kita rasa teruja, pastu masing-masing berangan dapat suami macam tu.
Yang dah bersuami mulalah comparekan suami masing-masing dengan karakter cerita tu.
Karakter suami yang kaya gila, sweet nak mampus, hot, gentleman, baik hati, romantik, hensem maut...PANGGGGGGGGGGG!!!!
Boleh tolong bangun dari mimpi tak?

Cuba tanya pulak diri kita, kita ni layak ke nak dapat lelaki macam tu?
Lelaki macam tu pun ada taste.
Kalau kita pandai berangan nak bersuamikan lelaki macam tu, kau ingat lelaki tu semua tak pandai berangan nak isteri macam mana pulak?

Mengimpikan suami/isteri yang setia.
Suami yang boleh memenuhi semua keperluan kita.
Suami/isteri yang elok paras rupa.
Anak-anak yang comel dan bijak-bijak.
Ipar duai yang menyenangkan hati.
Rumah bak mahligai.
Duit berkepuk-kepuk.
Itu semua mimpi saja.
Mimpi-mimpi yang kita boleh jumpa di syurga kelak.
Hakitkatnya di dunia ni, hidup kita berwarna-warni.

Perkara yang melibatkan hubungan suami dan isteri, alam perkahwinan, rumahtangga, ini semua tak boleh disettlekan dalam masa sehari dua.
Ini semua kita akan belajar melalui pengalaman dan kesilapan.
Banyakkan hadiri kelas-kelas agama, motivasi, cari bahan-bahan bacaan yang boleh bantu kita kenal diri kita dan role kita sebagai suami/isteri.

Selalunya, kalau dapat email-email luahan perasaan isteri, aku akan respond dengan cara yang paling mudah, dengan harapan isteri boleh fikir semula baik-baik.

Pemahaman aku senang.
Berkahwin dituntut, bercerai pun tak dilarang.
Tanya diri kita, kalau kita masih sayangkan perkahwinan dan masih nak pertahankannya, maka teruskan, pertahankanlah.
Kita diberi akal, gunakan akal itu sebaiknya.
Berunding dengan baik, cari jalan penyelesaian yang menguntungkan dua-dua pihak.

Kalau rasa tak boleh bertahan, ada jalan keluar. Pilihlah jalan tu.
Nak stay pun kalau kita terus-terusan jadi derhaka pun tak guna.
Kita berkahwin sebab nak kumpul pahala.
Dah kalau hari-hari tambah dosa pun tak jadik gak.

Mengubah orang memang payah.
Aku selalu percaya, apabila kita mengubah diri kita, persekitaran akan turut berubah sama.
Kalau kita berkeras, orang lain akan berkeras juga.
Kalau kita bertolak ansur, lama-lama orang lain akan lembut hati juga.

Sekiranya Tuhan pilih kita keluarkan belanja lebih untuk keluarga, anggap saja lah Tuhan nak beri kita pahala sedekah.
Sebaik-baik sedekah adalah pada keluarga sendiri.
Dan sedekah yang paling baik adalah ketika kita berat nak memberi.

Tuhan Maha Halus untuk menilai segalanya.
DIA dah janji sebesar-besar perbuatan sehingga sekecil-kecil perbuatan semuanya pasti ada balasan.
Dan DIA tak akan menipu.
Ada masalah, tak puas hati dengan pasangan, mengadulah pada DIA.
Semua orang punya bahagian.
Semua orang ada ujian.
Dan kita memang perlukan ujian sebagai tanda kasih kita kepada Tuhan.
Tuhan sedang memerhati dan mengadili.
Pastikan kita lulus ujianNYA.
Biarpun terpaksa jatuh bangun berkali-kali.
Kerana syurga Allah itu mahal harganya.




 
posted by aveo757 @ 11:10 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER