walk on wings, tread in air: Ephyra : Penyebab cyst? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Ephyra : Penyebab cyst?
2015-05-15


Dah 2 hari aku melepek kat rumah, demam punya pasal.
Hari ni Jumaat, badan macam dah ok sikit cuma batuk-batuk. Jadi, tetap aku melepek di rumah jugak.
Kebetulan Mak Aji and Pak Aji duduk rumah aku dari Ahad lepas sebab mak mertua aku gi Sabah and balik Tganu, memang nasib baik la. Sebab kalau tak, haru biru anak aku kat rumah bila aku demam kelmarin. Series punya terlepek. Pagi semalam lepas muntah-muntah baru la lega sikit badan.

Tadi aku terima buah harum manis.
Lupa pulak aku sape nama reader ni. Bila baca nota tu, eh aku ada promote bisnes harumanis orang ye tahun lepas? Ok, lupa. Anyways, terima kasih sebab poskan harumanis. Memang dah plan nak ke utara next week nak cari buah ni. Alhamdulillah dapat awal :)



Ok, ni aku rasa ada ramai yang excited nak tunggu feedback aku pasal kes ni.
Actually aku dapat tau masa kes ni seawal benda ni viral kat FB lagi, rasanya 2-3 minggu lepas kot.
Pagi-pagi Sabtu lagi 2-3 whatsapp masuk bagi printscreen pasal tuduhan sorang pengguna supplement yang claim diri dia ada cyst ovari disebabkan makan supplement.

Tapi, harus baca dengan teliti dan fahami.
Dia tak kata pun dia makan Ephyra dapat cyst.
Dia kata dia makan PesonaSuri dapat cyst.
Dia cuma mention nama Ephyra, nama Shaklee, nama Maixara, and a few big names yang lain.

Ok, kita extract satu persatu.

Nama PersonaSuri tak pernah lansung aku dengar selama ni.
Kalau Shaklee, Maixara, Aurawhite, Qu Puteh tu biasa la dengar.
PersonaSuri??? Hmmm...tak penah dengar until la budak tu viralkan kisah dia kononnya dapat cyst ovari disebabkan makan PersonaSuri.

Well, aku tak kata produk PersonaSuri ni penyebab kepada ketumbuhan yang dia dapat.
Tapi cuba fikir, berapa ramai yang dah makan PersonaSuri?
Aku tak sure since when produk ni in the market, mungkin ada pengguna lain.
Adekah semua pengguna PersonaSuri dapat cyst?

Budak tu cakap yang semua health supplement ni buat di kilang yang sama.
Soalan aku, mana dia tau?

Memang berlambak sekarang produk-produk OEM yang dibuat di kilang.
Kau ada duit, pi mintak kilang buatkan produk, dan kilang akan keluarkan produk untuk kau.
Memang ramai guna kaedah ni.

Tapi tak semua brand gunakan keadah tu.
Ephyra especially, not in the list.
Ephyra ada team pharmacist and microbiologist sendiri.
We do RND.
Sebab tu every year, ingredients Ephyra kita adjust menjadi lebih baik.
Dulu pakai gula, now pakai stevia.
Dulu kurang astaxanthin, now ditambah. Sebab tu warna Ephyra dulu orange, now kemerahan.
Dulu takde salmon extract, now ada.

Kena fahami apa itu cyst dan apa penyebab cyst.
Jangan mudah sangat nak percaya tuduhan-tuduhan secara melulu.

Ovarian cyst sehingga sekarang masih lagi tak diketahui apa puncanya (secara spesifik).
Ussually it grows dengan perlahan dan kebanyakkannya adelah benign. Kalaupun ianya menjadi malignant adalah apabila umur kita dalam range 45 tahun ke atas.
Tak semua cyst menyebabkan mudarat.
Some cyst mengecut dan hilang dengan sendiri.
Dan some lagi memang boleh membesar dan akan menjadi kanser.

Penyebab cyst ada pelbagai kemungkinan.
Antaranya faktor infection, tumor, kecederaan yang pernah menyebabkan vessel pecah, kelenjar yang tersumbat, and genetik.
Cyst selalunya hadir tanpa simptom. Pesakit dapat tau kehadiran cyst apabila dia buat checkup.
Tapi, dalam kes ovarian cyst, kalau korang selalu dapat menstrual pain, ini mungkin tanda-tanda awal kehadiran cyst.
Sebab tu kalau tetiap kali period datang senggugut yang teruk, please buat checkup.
Kalau ada rasa sakit di bawah abdomen, mungkin itu menunjukkan ada cyst dan cyst dah mula membesar.
Try buat pap smear setahun sekali.
Aku ni pun sejak bersalinkan Rayyan tak buat-buat lagi pap smear. Bila buat entry ni baru teringat aku sendiri dah 5 tahun delay buat pap smear.

Lagi satu selalunya orang cakap kalau ada ovarian cyst, tak boleh pregnant.
Kena ingat yang kita ada a pair of ovary.
Kalau satu disrupted, kita masih ada satu lagi. Jadi, korang masih boleh pregnant, insyallah.
Dengan lebih tepat lagi boleh dikatakan yang cyst ni interfere pregnancy, bukan fertility.

Bila budak tu cakap dia disahkan ada cyst, aku tak rasa dokter dia yang bagitau cyst tu disebabkan oleh supplement yang dia makan.
Tak mungkin dokter sahkan macam tu sebab punca cyst memang sampai skarang tak dapat dipastikan. Possibility dia banyak.

Lojik akal, kalau dia kata makan supplement menyebabkan cyst, aku rasa database Ephyra aku ada lebih 4000 nama, agaknya semua empat ribu ni dah ada cyst.

Tuduhan yang dilemparkan oleh that user of PersonaSuri tentang makan supplement korang boleh dapat cyst adalah sama seperti mitos meniarap angkat kaki nanti mak mati.
Hanya disebabkan kebetulan mak kau mati lepas kau meniarap angkat kaki, maka semua mak pun akan mati kalau buat benda yang sama?

Secara saintifiknya, kehadiran cyst ni tak diketahui apa penyebab. Jadi, makanan pun belum tentu lagi menjadi punca.
Tetapi, bila kita dah tau kita ada cyst, ada makanan yang perlu kita avoid.
Antaranya, stay away from fatty foods.
Kalau kita makan terlampau banyak makanan berlemak dan kurang pulak makanan berfiber, badan akan lebih susah nak break down excess fat. Dan ini akan menyebabkan hormon disruption.

Lagi satu, stop terus fast food sebab fast food ni banyak lemak.
Aku tak tau la ayam goreng MekDi, KFC, Texas Chicken (just to name a few), ni ayamnya disuntik steroid ke tak.
Selalunya ayam-ayam fast food ni diambik dari ayam yang dah disuntik steroid sebab nak ayam tu besar cepat sebab nak kejar market demand.
Dan selalunya steroid dia dorang injek kat leher atau kepak.
Sebab tu kalau makan ayam, elakkan makan dua bahagian ni, kerana di bahagian ni contains steroid yang tinggi. Streoid ni akan buatkan badan kita pulak macam dipam-pam.
Bila yang makan tu pulak wanita, ia akan bagi impact pada hormon yang mungkin akan stimulate pembesaran uterine cyst.
Cyst ni 'makanan' dia adalah fat, so avoid je lah makanan berlemak tinggi, abis cerita.

Kepada yang risau nak teruskan ambik Ephyra or not, aku tak paksa.
Terpulang pada korang.
Aku cuma share apa yang aku makan, apa yang aku rasa ok kat diri aku, dan apa yang aku tau.
Pilihan di tangan anda.
Cuma nasihat aku, jangan melatah sangat bila dapat apa-apa informasi.
Kalau kita tak tau, cuba cari informasi yang boleh bagi clear, bila dah clear baru buat keputusan.
Jangan terus melompat-lompat.

Aku cuma ambik kes ni sebagai satu yang positif.
Aku tak penah dengar nama PersonaSuri.
Tapi dia pernah dengar nama Ephyra, sebab dia tu sebut dalam tuduhan dia.
Itu menunjukkan Ephyra memang antara player yang dikenali.
Alhamdulillah, besar jugak nama Ephyra ni ya. Hehe.

Ok lagi satu, Promo Hari Ibu Ephyra tamat pada pukul 1159 malam ni.
Esok, offer Ephyra kembali pada yang asal.
Dan lagi satu, kepada yang dah dapat nombor discount pada bulan lepas, boleh gunakan nombor discount tu untuk pembelian bulan ni.
Yang commit pada pembelian bulan lepas, tunggu email aku, aku akan email apa special price korang this month.

Ok, nak makan ubat and tido.




 
posted by aveo757 @ 2:04 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER