walk on wings, tread in air: Baik dan Lebih Baik <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Baik dan Lebih Baik
2015-04-19


Kerana status FB ni.
Makin aku dah tak nampak email-email terdahulu kat aveo757[at]yahoo[dot]com.
Sekali lagi, ramai yang buat luahan perasaan.
Aduii, serba salah sungguh aku nak tulis apa-apa lepas ni.
Pastu aku perasan ada yang share post ni siap tag husband sendiri.
Oh my myyyyyy. Jangan sampai bertekak laki bini ya pasal status aku ni.
Status ni terpakai untuk aku je, belum tentu terpakai untuk orang lain.
Seriau betul aku bila ada yang tag suami.
Tak pasal-pasal ada laki orang yang serang aku kanggg.
Terpaksa ai minta pertolongan suami ai yang sado sangat tu *pftt*

Aku harap takde yang salah faham dengan status aku ni.
Takde yang salahnya bersusah-payah untuk suami.
Sediakan makanan untuk suami tu bukannya payah sangat. Takde isu untuk diungkit-ungkitkan.
Cuma hidup di zaman social network ni, benda-benda yang takde isu selalunya akan dijadikan isu.

Bukan aku sorang, tapi rasanya ramai lagi yang perasan perkara ni.
Menetek anak, tak menetek anak, dijadikan isu.
Bersalin normal, bersalin czer, dijadikan isu.
Ada maid, takde maid, pun jadi isu.
Working mom and stay at home mum pun boleh dijadikan bahan bertekak.
Sediakan bekal anak and tak sediakan bekal anak pun dijadikan kayu ukur betapa mithali atau taknya ibu tu.
And now, bekal suami punnnnnn boleh jadi bahan berlawan-lawan.
Dah kenapa la?

Dari awal kawen dulu aku teringin nak buatkan bekal untuk En Wan.
Tapi En Wan always bagi alasan "Abang keje kilang, ada dapat coupon makan".
Coupon dia takde la banyak sangat, rasanya RM4 je kot, so dia kata rugi kalau tak guna sebab bukan boleh tukar jadi duit pun.
Ok lah, aku terima alasan tu.
Cuma bila dapat tau adik ipar aku, Siti, buatkan bekal untuk Ibal, aku rasa alahaiii, if only aku boleh buat benda yang sama.

Aku sikit tak rasa jeles orang lain boleh sediakan bekal untuk suami.
Buat apa nak jeles. Lagi senang apa aku takyah bersusah-payah, kan?
Cuma aku jeles sebab aku takde peluang nak 'tambah pahala'.
Until bila En Wan 'sound' aku pasal betapa senangnya nak buat pahala hanya dengan dengar cakap suami, baru aku tersedar.
Ye tak ye jugak.
Dah laki aku kata tak payah buat, yang aku gatal nak offer diri jugak dah kenapa.

Tapi looking at our society sekarang, the trend untuk menjadi lebih baik tu dah semakin menular.
Memang bagus bila semua orang berlumba-lumba nak jadi lebih baik.
Yang tak bagusnya bila ada pihak yang buat perbandingan.

Yang ada maid kata dia delegate kerja pada maid so that dia boleh tumpukan perhatian pada benda lain like mencantikkan diri, fokus pada bisnes, balik keje penat boleh rest, malam boleh layan suami sebab badan tak penat.

Yang takde maid cakap dia lebih rela berpenat kemas rumah, masak dari pagi santak ke malam, asalkan semuanya dia buat sendiri. Lebih bagus suami and anak-anak makan masakan air tangan isteri, baju-baju suami kita yang uruskan.

Yang sediakan bekal anak cakap makanan kat skolah mahal, tak berkhasiat pulak. Entah bersih entahkan tak.

Yang tak sedia bekal anak pulak cakap kau bagi anak kau setakat singgit belanja skolah memang la anak kau mampu beli jajan je. Cuba bagi RM5, mesti boleh beli nasik and milo. Kan ke berkhasiat tu?

Seriesly, yang pasal bekal anak ni pernah appear kat newsfeed aku.
Merepek meraban je dorang ni bertekak macam dalam mahkamah. Beria-ia masing-masing mempertahankan pendapat masing-masing.

Come on.
Kalau kau rasa apa yang kau buat betul, suami isteri dah sependapat dengan apa yang korang dah persetujui, kenapa mesti dapatkan approval orang luar yang takde sangkut-paut dengan life korang?
Yang berpayah nak bertegang urat nak menangkan pandangan sendiri dah kenapa?

Dia nak prepare bekal anak dia biar.
Kau taknak buat bekal anak kau, sudah lah.
Yang penting anak-anak tetap dapat makan dan tak kebulur.

Be realistik la.
Macam la aku tak tau masing-masing pun pernah mentekedarah maggi time universiti dulu.
Berkhasiat sangat ke maggi tu?
Tapi korang sihat walafiat je kan?
Bijak-bijak pun akhirnya kan?
Dah tu?

Bukan aku suruh kita semua ambil mudah semua perkara.
Tapi perangai kita tu tolong jangan nak menjadikan segala benda jadi susah.

Orang tu nak pakai maid, sebab dia mampu, silakan.
Jangan kerana kita tak mampu nak bayar maid, maka kita keluarkan macam-macam dalil untuk memenangkan tindakan kita seolah-olah kita isteri dan ibu yang lebih baik.

Kalau orang tu nak berpenat mengemas sendiri, masak sendiri, taknak ambik maid, biarkan.
Celah mana yang kita susah pun kalau orang tu nak buat segalanya sendiri?

Tak payah gigih sangat nak menjadikan segalanya lebih susah.
Kita masak sendiri kat rumah sebab lebih jimat, lebih bersih, lebih jimatkan masa.
Dia makan kat luar hari-hari sebab lebih senang untuk dia berehat, tak penat, tak mengecahkan dapur.
Semua ada reason masing-masing.
Dan semua reason ni takde salahnya pun.
Yang salah bila masing-masing start buat persepsi.
And this is the scariest thing in the world.

Bila Siti buat bekal untuk Ibal, aku rasa, bagusnya adik ipar aku ni. Mithali.
Aku breakfast pun tak buat.
Aku rasa macam diri tak cukup baik.

Sebab kita dah 'disumbat' dengan cerita-cerita yang baik itu adalah ....

... apabila kita masak untuk suami.
... apabila kita bangun pukul 5 pagi masak bekal untuk anak-anak.
... apabila kita bekerja tapi masih lagi bertungkus-lumus di dapur lepas balik kerja untuk siapkan dinner keluarga.
... apabila kita sendiri yang ajar anak-anak mengaji.
... apabila kita sendiri home tuition anak.
... and the list goes on...

Demi Allah, semua ni memang lebih baik.
Tapi kalau kita ada option lain adekah itu kurang baik?

Kalau dari KL nak ke Langkawi pun kita ada macam-macam option.
Nak ikut jalan lama?
Nak ikut hiway?
Nak naik fery?
Nak terus naik flight?
Semua pun baik. Semua pun boleh sampai ke tempat tujuannya.
Tinggal lagi kau kena pilih ikut kemampuan masing-masing.

Some people bila 'share' pendapat, suka mencari siapa betul siapa salah.
Sedangkan pendapat itu dikongsi bertujuan mencari siapa BETUL dan siapa LEBIH BETUL.
Bukan mencari siapa salah and siapa betul.
Boleh faham tak agak-agak?



posted by aveo757 @ 1:48 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER