walk on wings, tread in air: Rutin <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Rutin
2015-02-10

HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAIIIIIII!!!!

Bajet sangat siap nak hai hai, macam la reader blog kau ramai sangat kan.

But seriesly, bila dah lama tinggalkan blogging (tak lama mana, baru Khamis lepas), now nak start balik rasa lemau. Padahal blogging je pun. Bukan suruh tulis artikel ilmiah ke hape kan. Merepek seperenggan dua jadiklah, betul tak?
Tapi tetap rasa lemau.
Ni lah yang dikatakan, kalau kita stop buat sesuatu, bila nak start balik rasa slow. Dan malas.
Ujung-ujung, tinggalkan terus.
Jadi, kalau nak momentum tu meningkat, kena buat sesuatu secara konsisten. Walaupun hanya berblogging. Because how you do anything is how you do everything.
Wahhhh gitu motivasi untuk diri sendiri namanya.

Beberapa hari tak pegang keje, alih-alih semalam baru nak check semua email, ternyata telah membengkakkan lengan kanan aku skarang. Siap pakai Salonpas. Gila over siap nak tampal koyok bagai. Tapi memang sakit ni. Punca tak berapa pasti, tapi aku syak menulis dan menaip secara pukal sejak semalam dan hari ni, TANPA HENTI.
Ni semua sebab Ephyra Happy Hour.
Dan keduanya sebab akaun universiti dah bukak, jadi banyak quote request dah start masuk.
Penat, gelabah tapi seronok.

Mula-mula aku nak mintak maaflah kepada customer Ephyra yang terutamanya sebab 'meninggalkan' korang tercangak-bangak selama beberapa hari. Mesti korang rasa tak tentu arah sebab aku tak respond email bila nak hantar barang. Mesti ada yang rasa aku tipu dia. Lebih-lebih lagi yang first time beli dengan aku.

Minta maaf banyak-banyak.
Sememangnya aku tak dapat nak menjengah ke internet lansung. Henfon pun takde internet coverage, nak call pun harap miracle 1 bar je. Betul-betul macam outcast. Ntah nombor mana naik kejap 04, kejap 09, kejap 06, semua aku pandang sepi je. Agaknya semua tu customer aku kot - USM, UMT, UNIKLMIcet. Aku tawakal ajelah. Kalau termiss peluang bisnes, redha. Kalau ada rezeki, ada lah nanti kendian-kendian.

Aku nampak email-email korang masuk, tapi toksahkan nak reply, nak baca pun loading gila bapak punya lama. Aku cuma boleh doa supaya korang sabar je sampai aku balik opis Isnin (semalam). Tu pun nasib baik aku sempat naikkan entry ACHTUNG. Rasanya semua yang buat payment dah dapat tracking number, maybe ada yang dah dapat pakej. Cuma ada 1-2 orang yang payment ada problem, aku pun tak tau kenapa. Dorang kata dah buat payment tapi kat bank statement aku tak appear apa-apa. Mudah-mudahan boleh settle cepat.

Ok, mula-mula nak bagitau pasal EPHYRA NEW OFFER.



Kalau korang masuk balik website, aku dah tukar option Ephyra.
Now, pembelian 1 kotak Ephyra hanya dapat Ephyra 30 sachets and shaker.
Tapi, korang boleh pilih gift, samada nak gift Skin Bar ATAU gift Extra 5 Sachet Ephyra.
Puncanya adalah kerana Skin Bar kita dah stop bagi free. Ni pun aku baru dapat tau dari HQ. Padahal rupanya dari 31 January lagi semorang dah last dapat skin bar. Patut la kejap-kejap masuk email "Kak, saya nak beli skin bar boleh?".
Aku cam pelik jugak apehal budak-budak ni nak beli skin bar, kan ke aku bagi free. Yang kau nak beli tu dah kenapa.
Rupanya now memang dah takde free skin bar.
Tapi disebabkan aku terer (mbahahahahahhaha), jadi aku tukar offer aku kepada pilihan gift.
Sesiapa yang beli Ephyra bermula pukul 10 pagi semalam, semuanya dah pakai option pilihan gift ni.
Tapi hanya untuk yang beli sekotak je ya. Korang boleh choose nak sabun or nak extra Ephyra.
Yag beli DI-scount Card Pakej, tak dapat apa-apa free gift sebab korang dah entittled dapat diskaun for future purchase.

Ok stop pasal Ephyra.

Pasal entry saiko tu aku dapat banyak email.
Rasanya ni mesti new reader.
Sebab dorang tanya apesal sikit sangat kes saiko tu buat kat aku.

Sebenarnya banyak ya.
Aku pernah tulis 3 entry pasal dia sorang aje.
Ada dalam blog ni, pandai-pandai la korek.
Malas pulak aku nak cerita panjang-panjang pasal dia.
Kang tak pasal-pasal mood aku lari. Dah la mood aku tengah baik ni.



Thank you reader.
Penah ada sorang lagi email aku tanya pasal ni tapi aku lupa terus, ujung-ujung email tu pun aku tak tau nak retrieve camana. So sebelum aku lupa lagi, ni aku jawab sikit.

Sebenarnya kan, kalau nak ikutkan penat, aku rasa semua orang pun balik keje mesti penat punya.
Lebih-lebih lagi yang takde maid.
Aku penah rasa gap 3-4 bulan takde maid, memang menguji ketahanan betul la. Kena torture time BTN dulu pun tak sehebat jadi working mum aku rasa. Balik je keje, campak beg, terus capai penyapu. Aku pulak jenis yang once aku dah start pegang penyapu, aku akan pegang mop jugak pastu. Pastu bila nak bilas mop tu kat toilet, terus aku park bontot aku dalam toilet tu cuci toilet pulak. Ujung-ujung aku gila exhausted. Tu yang kadang-kadang En Wan nampak aku masak sambil nangis tu. Sebab kepenatan sangat. Padahal boleh je sapu rumah takyah mop. Ujung minggu barulah mop and basuh bilik air sekali. Tapi aku tak reti nak tunggu. Rasa macam keje separuh jalan pulak kalau tak mengemop lepas menyapu.

Tapi walaupun aku ada bibik, memasak aku buat.
Bilik aku, aku kemas. Bilik air aku, aku basuh.
Bibik buatlah keje-keje lain like sapu laman, basuh posrch (tu pun seminggu 2 kali je), menyapu, mengemop. Bilik air rumah aku walaupun ada 6, tapi bibik cuma basuh 2 bilik air je. Sebab lagi 2 tu kalau ada tetamu datang je baru guna. Same goes to bilik tido, walaupun ada 6, tapi bibik cuma kemas bilik dia and bilik mak je sebab anak-anak aku semua tido bilik mak. Lagi 2 bilik cuma guna kalau ada tetamu. Lepas tetamu balik baru dia kemas. Aku rasa senang gila kot keje bibik. Kalau rutin pun cuma menyapu and menggosok. Yang lain semuanya seminggu 2 or 3 kali. Aku rasa aku yang lagi penat kot dari bibik.

Rutin aku simple je, macam working mum yang lain. Takde beza.

1. Pagi bangun 430am.

2. Kul 8am beli nasik lemak (kalau malas buat breakfast). Redza and En Wan tak boleh makan pagi-pagi, jadi dah selamat dah aku satu perkara.

3. 9am keje. Bergantung pada schedule hari tu. Kalau takde appointment, aku duduk rumah je buat keje from home. Tapi, waktu keje aku tetap akan habis pukul 7pm walaupun buat keje dari rumah. Kalau ada appointment baru jadual berubah. Kadang-kadang balik awal, kadang balik malam.

4. Kalau balik awal, atau aku keje kat rumah, aku akan memasak. Dan selalunya memang aku akan balik awal. Jarang aku balik lambat, maybe sebulan dalam 4-5 kali je. Kecuali outstation. Kalau extra rajin, masak lah best-best sikit. Kalau badan rasa lemau, lauk pun cincai je la.

4. Kalau kebulur, kul 630pm aku dah dinner. Kalau tak, selalunya lepas Isyak baru aku makan sebab aku malas nak bangkit dari sejadah. Kang dah start bangun macam-macam hal aku nak buat. This is the moment yang best la. Sebab in between Maghrib and Isyak ni lah time aku membaca. Tak kisahla baca apa pun janji membaca. Selalunya waktu-waktu ni Redza and Rayyan ada je dalam bilik kitorang sekali. Redza kadang-kadang study ngan bapak dia, kadang-kadang layan iPAD. Rayyan pulak main.

5. Lepas makan selalunya santai. Samada lepas tu tengok TV, atau aku main ngan Rayyan, layan Redza merepek, or kalau terlalu banyak keje nak settlekan, aku akan sambung buat keje.

6. 11pm, lepas perambat Redza and Rayyan masuk tido, barulah aku tido. Kadang-kadang baca buku or sambung tengok tv.

Biasa je rutin ni.
Takde spesel apa pun. Sama je macam orang lain.
Sebab tu bila ada reader yang tanya camana aku manage life, uruskan bisnes, aku pun tak tau nak cakap apa. Sebab rutin yang normal je, takde special pun. Kalau special pun maybe sebab aku ada pilihan untuk buat keje kat rumah. Kalau keje luar pun, aku ada pilihan untuk balik awal. Kat situ ada bonus sikit lah yang Tuhan bagi jadi kurang la sikit letih kot, takde sangkut ngan jem, takde tunggu train. Tapi jangan ingat aku tak pernah rasa semua tu. Pernah sangat-sangatnya.
Pernah rasa tunggu komuter sejam.
Pastu berimpit pulak sampai penyek tetek.
Pernah rasa kul 630pagi dah ada dalam komuter.
Pernah rasa kena stayback sampai 11malam pastu jalan kaki ke stesen Dang Wangi sorang-sorang naik LRT balik rumah.
Masa keje kat Shah Alam and Kelana Jaya, sangkut dalam jem adalah biasa. Tu pun pernah lalui.
Alhamdulillah, sekarang selesa lah sikit. Nanti aku cerita kat entry lain pasal ni. Ada benda yang aku nak share.

Later.


posted by aveo757 @ 6:56 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER