walk on wings, tread in air: Seronoknya Wan ni buat keje lama <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Seronoknya Wan ni buat keje lama
2014-08-20

Ingat lagi tak kes Wan penipu yang mintak sumbangan konon hidup bergelandangan tu?
Aku penah share the story kat FB atas permintaan sorang reader, the post went viral sampai almost 300 orang share. Tak tau la berapa banyak pulak yang dah sumbangkan duit kat Si Wan ni. Pastu bila dapat tau yang dia ni menipu and larikan diri, aku up-kan alert kat blog and FB supaya stop hantarkan sumbangan. Pastu ada la Hamba Allah yang kata aku penipu buat cerita sengaja nak aniaya Si Wan ni. Aku memang malas nak layan saiko-saiko jadi aku buat dek je. Sebab aku tau apa yang aku buat. Tup-tup nak dijadikan cerita last week ada sorang ni mesej aku kat FB :




See??
Kan aku dah kata Si Wan ni penipu.
Tak pasal-pasal sorang lagi terkena. Nasib baik Burhanuldin ni tak menggelupur war-warkan nombor akaun and details Si Wan ni. Kalau tak, memang raya la Si Wan. Silap-silap siap buat open house bagai. Alhamdulillah cerita yang dia share tu agaknya sampai ke salah sorang reader/followers FB aku, jadi Burhanuldin ni dapat check nombor akaun and nama semua sama seperti yang Si Wan bagi pada dia.

Ada 2 hikmah disebalik mesej Burhanuldin ni.
First, terbukti cerita gelandangan Si Wan ni hanyalah drama semata-mata.
Second, alhamdulillah aku dapat bersihkan nama aku dari dituduh mereka-reka cerita.

Nampaknya zaman sekarang ni kita takleh nak percaya sangat dengan muka-muka kesian macam Si Wan. Dah jadi serba-salah pulak nak membantu. Kang tak dibantu terasa kejam pulak. Bila dah dibantu macam ni la pulak jadiknya, si penipu naik seronok hidup dengan sumbangan duit orang. Duit dah habis, buat drama balik. Asal duit habis, buat drama balik.

True, kalau dia menipu, itu antara dia dengan Allah.
Sedekah yang kita bagi tu insyallah ada bahagian kita di akhirat nanti.
Tapi rasanya kalau nak bersedekah/menyumbang kita pun harus jadi bijak. Aku takde idea apa cara terbaik untuk kita tolong orang-orang gelandangan macam ni. Now aku faham kenapa kadang-kadang kalau kat kedai makan ada orang mintak sedekah, some taknak layan. Seposen pun dia tak bagi. Dan kita yang melihat ni mula kata macam-macam - kedekut la, sombong la, and yang pasti akan keluar ayat-ayat beralaskan agama like 'Rezeki kau tu pun Allah yang bagi, kalau Allah nak tarik kejap je!'. Sebab belum terkena kat diri sendiri. Cuba kalau terkena tengok nak kata apa. Tapi, kalau macam kes Wan ni aku rasa kalau lagi sekali jumpa, cara terbaik bawak pi balai je terus. Kau beria cerita kau kena halau dari rumah sewa la, tak makan 2 hari la....meh masukkan dia ke dalam. Semua ditanggung.

Toksah kata Si Wan yang gelandangan ni la.
Yang buat ayat sardin mintak PINJAM duit lepas dah dapat terus berdesup meruyup hilang pun ramaiiiiii. Yang ni lagi bangsat perangai. Dia yang PINJAM, ujung-ujung kita yang bagi pinjam ni pulak yang macam gelandangan menagih hutang kat dia. Berat betul ujian umat akhir zaman ni. Nak membantu pun kena pikir tujuhblas kali. Tak ditolong terasa berdosa. Dah ditolong kita ditipunya.

Baru-baru ni masa nak tunggu customer, ada budak lelaki India dalam umur 10-11 tahun macam tu ketuk cermin tingkap kereta. Masa tu aku tengah khusyuk tengok henfon. Bila aku pandang dia, dia tunjuk signal tangan kat mulut, tanda lapar. Tapi aku gelengkan kepala. Sorry, bukan taknak tolong, tapi aku dah tak berani. Dah la orang share kes makcik kena ragut lepas turunkan tingkap cermin sebab nak hulur derma. Pastu kes orang sembur acid the moment kau turunkan tingkap. Bla bla bla bla bla.....sorry! Aku bukan racist. Keluarga aku melayu cina india semua ada. Complete. Bukan racist. Bukan jugak nak buruk sangka. Cuma aku terpaksa berhati-hati. Aku tak tau apa jadi dengan budak tu, aku harap dia berdrama je. Sebab baju dia tak menunjukkan yang dia hidup gelandangan ataupun dalam kesusahan.

Aku cuma berharap, kalau betul orang yang mintak bantuan tu benar-benar dalam kesusahan, Allah bukakan pintu hati aku untuk hulurkan sumbangan. Sebab hanya Dia yang memegang hati kita and Dia je yang tau apa yang ada dalam hati peminta tu.


p/s : aku lupa rupanya nak tukar form Ephyra. Gift kat form masih lagi mug, sebenarnya now gift dia powerbank. Sat gi aku tukar.
posted by aveo757 @ 9:26 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER