walk on wings, tread in air: Game <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Game
2014-02-26

Semalam aku ada appointment dengan sorang new customer.
Kitorang discuss tentang nak buat satu workshop pasal Biotech.
Masa tengah discuss tu, ada sorang lagi mintak if aku boleh organize the same workshop untuk small scale - for students and lab technician only, di tempat lain pulak.
Great.
Target aku menepati sasaran nampaknya. Alhamdulillah.

Benda biasa je pun ni.
Benda yang selama ni aku buat.
Tapi kali ni aku puas hati sebab aku berjaya aplikasikan teknik 'kalah untuk menang'.

August tahun lepas, aku ada join satu bid untuk tender.
Customer yang nak pakai barang tu aku memang dah paham sangat. Dia ni jenis yang malas nak serabutkan kepala. Kalau product-wise ni, dia tak tau banyak benda sebab dia gunakan brand A dari menjak undergrad sampai la sekarang dah bertittle Dr. Kiranya sales exec dari brand A tu takyah susah-susah nak buat sales sangat la. Kau duduk kat opis dendiam tunggu request masuk je pun boleh. Takyah merayap jumpa customer. Sebab tu aku jarang terserempak dengan sales-sales dari brand ni, melainkan kat convention-convention. Brand ni antara brand yang terawal enter market Malaysia. Dulu-dulu biotech ni mana gah sangat macam skarang pun. So tak banyak player dulu. Jadi kebanyakkan orang pun akan guna brand A ni jugak. So bila brand A ni dah well known and establish, sales-sales skarang ni malas merayap jumpa customer. Kau nak tengok muka dorang, tunggu time Lab Asia ke, Malaysia Biotech ke...masa tu baru kenal sape budak-budak sales dari brand ni.

So this Dr, memang aku tau jenis yang mati-mati takkan tukar brand lain walaupun brand lain dah proven bagi result yang sama with lower price. Nama dia nak try pun taknak. Bukan suruh kau tukar pun, nak suruh kau try free sample pun taknak. Apa jenis orang pun aku tak tau. Ada satu kali tu, aku approach student dia, aku bagi free sample. Student tu try and dia puas hati sangat-sangat. So lepas dia tengok quotation semua dia kata dia mintak aku sama-sama ada sekali masa dia propose kat supervisor dia. Dia cakap brand yang selama ni dorang guna mahal gila. Kalau guna brand aku ni, boleh jimat almost 60K setahun. Memang la brand yang kau guna tu mahal sebab brand tu jual nama sebenarnya. Nama dah gah. Menjak aku kat Sarawak lagi brand ni dah ada. Biasa la kan, bila dah glemer, of cos la jual nama je lebih. Tapi Dr tu taknak. Dia kata dia selesa ngan brand lama. Walaupun dah ada bukti result kit aku sebagus brand A and lebih menjimatkan pun dia taknak.

Before aku join the bid aku dah check sape competitor-competitir lain.
Ada 4 rupanya yang attend - aku, brand A, and lagi 2 competitor.
Aku syak company lain pun malas nak datang sebab tau dah Dr ni memang dah tau apa dia nak beli, cuma buat presentation sebagai syarat je. Prosedur biasa la ni.
Tapi aku tetap attend and buat presentation semata-mata untuk KALAH.
Seriesly, aku memang datang untuk KALAH dalam bid tu.
Aku pun tak hingin nak meleseh-leseh kat customer macam ni.
Cuma yang buatkan aku datang sebab aku tau dalam meeting room akan ada lecturer lain. Hahahahaha...so this is the time!!

Aku present macam biasa, mula-mula present pasal product yang that Dr nak.
Ujung-ujung aku cakap pasal product yang boleh diaplikasikan untuk project-project lain dengan secara tak lansung 'meng-attack-kan' product-product tu pada lecturer-lecturer lain yang ada dalam room tu. Aku siap prepare sekali flyers untuk dorang redeem free kits. Aku memang dengan konfidennya buat platform presentation bid tender tu as platform untuk aku promote brand aku. Hahahahha. Nasib kau la.

Alhamdulillah.
Aku tak menang bid tu. Memang aku dah bajet kalah. Aku datang pun memang untuk kalah the bid. Tapi aku aim untuk menang kat tempat lain.
That week, aku berjaya dapat 6 customer baru yang otai-otai. And semalam, 2 dikalangan otai tu nak buat 2 workshop menggunakan kit-kit aku sepanjang tempoh workshop. Insyallah participants yang join workshop nanti akan jadi my new customer and boleh la dorang guna kit-kit aku dalam future project dorang pulak. Expand expand expand.

So, did I lose the game?

NO :)

So, jangan takut untuk kalah. 

Mari start buat quotation.

Happy working.




posted by aveo757 @ 10:21 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER