walk on wings, tread in air: Takyah menipu sangat lah. Keje penat okeh. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Takyah menipu sangat lah. Keje penat okeh.
2014-01-28

Baru-baru ni kat newsfeed aku ada nampak someone capture prove of payment untuk online purchase. Percubaan untuk menipu. Pakai slip bank yang lama tapi too bad, lupa tukar tarikh. Maka, terserlahlah kekejian yang penuh kebangangan. Luckily, the seller tak letak details pembeli, kalau tak, masak la kena maki sampai mati.

Well, benda ni memang terjadi.
Pernah terjadi gak kat aku, orang beli barang pastu bagi attachment yang diedit.
Aku malas nak tegur. Aku diamkan je. Sebab aku tau kalau dia nak barang dia, dia akan carik aku.
Dengan beraninya dia email aku tanya status barang dia.
Aku cakap attachment nampak pelik. Aku mintak dia printscreen transaction dari history of transfer.
Sampai ke sudah senyap.
Well, kalau kau rasa kau betul, rasa tak susah mana kan kalau nak bagi printscreen bukti transfer tu.
Tapi dah ko senyap, aku pun senyap je la.
Aku malas nak start, sebab kalau aku start aku akan jadi sangat nasty. So jangan trigger aku lah ya.

Rasanya ada jugak blogger lain yang jual barang online alami benda yang sama.
Yang buat perangai musibat macam ni selalunya customer perempuan.
Tapi spesis perempuan yang pelik-pelik lah.
Terus-terang aku cakap, aku sangat flexible.
Ada je yang beli pakej deal Ephyra dari aku mintak bayar ansur-ansur sampai 3-4 bulan semata-mata nak grab best buy deal. Seriesly aku tak kisah. Aku jual bukan semata-mata nak untung, tapi aku jual sebab nak expand the market, aku nak lagi ramai orang try sebab aku tau produk tu bagus. Sebab tu kalau kau takde duit, takde bajet yang besar, you can always email me, cakap terus-terang, aku akan suggest apa yang aku boleh bantu. That's my way of doing bisnes.
Jangan menipu beb. Benda jadi darah daging. Tolong lah kesian kat diri sendiri. Please.

Pagi ni kes yang sama.
Tapi barang Biotech.
This customer order reagent dari aku.

Dari bulan 11 aku deliver, dia cakap pakej tu received tapi out or 6, 4 je diterima, lagi 2 takde.
Aku cakap mana boleh takde sebab kebetulan pakej tu memang aku sendiri yang pack sebab perlukan extra handling.

Dia kata bila dia terima pakej tu dari penerima (maybe yang terima orang kat Pejabat Am), pakej tu dah dibuka. So aku tanya la pakej tu diterima oleh dia dalam bentuk apa. Dia kata reagent satu-satu-satu. Aku kata no way. Reagent tu aku balut dengan bubble wrap. Dia kata takde bubble wrap. Aku suspect 2 benda :

1. Penerima bukak pakej and pakej pecah. Taknak mengaku barang dah pecah.
2. Budak tu sendiri pecahkan barang atau salah letak and tak jumpa, pastu nak company aku hantar yang baru.

Kalau orang lain yang pack-kan memang akan ada dispute kat situ.
Tapi yang ni aku sendiri yang pack.
Lagipun barang tu bukan barang yang aku bawak masuk sebagai stok.
Barang tu bukan barang demand. Barang tu aku bawak masuk bila customer request. Jadi, barang tu takkan disimpan dalam stor. Once kastam release je, barang sampai ke opis, aku akan terus pos. Aku takde masa nak semakkan inventory aku.

Hoih tolong lahhhhh.
Jangan buat keje yang memenatkan diri sendiri boleh tak.
Aku penah duduk lab. Aku paham sangat susana "barang hilang" ni.
Manjang je barang hilang kalau kat lab ni. Biasa la kan, research tak siap lagi tapi duit geran dah tinggal ciput. Nak taknak kena siapkan research gak. Jadi, solutionya apekah??
Rembat reagent and kit member se-lab. Settle.

Memang la settle.
Tapi belum tentu settle bila dah grad esok.
Lecturer subjek IT aku dulu penah bagitau masa dia kat overseas ada member yang always guna jalan pintas untuk dapat best grade and siapkan projek.
Sekali time grad, tersungkur atas pentas.
Pastu sampai ke sudah tak dapat keje.
Nak camtu?
Tak rela ai.


BTW, aku lambat naikkan ni kat blog. 
Benda ni dah lama berupdate kat FB Page Fleur tapi aku banyak benda buat last week, so hari ni aku baru naikkan. Apa-apa berurusan dengan team di sana ya.






posted by aveo757 @ 11:53 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER