walk on wings, tread in air: Canto Pop <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Canto Pop
2014-01-15


Hari minggu lepas aku macam terasa-rasa je nak tengok tv petang.
Balik dari wedding, selalunya aku lepak-lepak baring-baring.
Tapi hari tu aku cam gatal nak bukak TV. Sekali hah kauuuuu...BEYOND'S DIARY!!!
Tapi dah sejam start. No hallllll. Walaupun tinggal lagi 10 minit pun aku tetap nak tengok.
En Wan dah risau je bila aku layan cerita ni. Dia takut penyakit angau aku datang seminggu.
History yang sudah-sudah, everytime lepas layan Leslie or Beyond, selalunya seminggu dua pastu En Wan memang tak laku punya. Kering and dry keseorangan. Aku pandang sebelah mata je. 
Tapi kali ni aku berjaya kontrol hati dan perasaan.
Kali ni aku berjaya men-nyah-angau-kan diri.

The good old days kan.
Zaman-zaman Canto Pop bermaharajalela.
Bangga gila aku hidup di zaman kegemilangan Canto Pop.
Jadi, aku boleh paham la kegilaan K-Pop skarang walaupun agak konfius jugak kadang-kadang dah kenapa K-Pop ni glemer sangat walhal kat Malaysia ni orang Korea berapa kerat je. Macam Canto-Pop tu lojik la nak gah kat Malaysia ni kan sebab ramai orang cina sini. 
Tapi takpe...layankan ajelah zaman K-Pop ni.

Aku rasa zaman Canto-Pop ni dah payah nak berulang.
Just like zaman rock kapak.
Dah payah dah nak ada balik.
Dia akan jadi legenda.

Aku pun dah takde selera nak layan cerita cina and lagu-lagu cina sekarang.
Artis-artis baru kat HK tu pun dah macam artis kat Malaysia jugak. 
Berlambak. Tapi nak carik yang berkualiti ada la kot 3-4 kerat. 
Sebab tu la zaman Canto Pop and Rock Kapak tu takkan berulang.
Tu yang aku still stuck kat zaman 70-80-90an.
Lagu-lagu skarang ni aku payah nak digest. Yang aku perasan style penyanyi skarang kalau nyanyi tu sebutan dia macam tak berapa jelas sangat. 
Sebut DOA dah dengar macam Da'a.
LEMAH dah dengar macam Emmah.
Dia punya sebutan tu macam nak tak nak je keluar.
Ke aku yang pekak?

Zaman-zaman skolah dulu kalau aku nak sing along, aku akan rekod lagu tu time dia keluar kat radio, pastu aku akan tulis semula lirik dia.
Aku ingat lagi radio aku dulu cuma ada kaset player and FM.
Bangsa button PLAY, REWIND, FF jenis yang bila kau tekan bunyik ketekak ketekuk ketekak ketekuk.
Aku memang takde chan nak menipu Mak Aji punya.
Mak Aji memang boleh bajet aku tak study tapi menyalin lirik sebab sampai ke bilik dia boleh dengar bunyik aku tekan button play and rewind tu banyak-banyak kali.
Ketak ketuk ketak ketuk ketak ketuk. 
Gila memekak.

Tapi, walaupun macam tu sekali kekdahnya, aku dapat salin lirik dengan sempurna.
Sebijik-sebijik perkataan yang penyanyi tu sebut aku dapat.
Jangan kata lagu melayu, lagu cina pun aku boleh salin tau.
At least bunyik dia tu aku dapat la. Makna memang sah-sah aku tak tau. Pedulikla kan, janji boleh sing along. Nampak la terer sikit.
Lagu omputih aku memang tak minat sangat.
Tapi kadang-kadang yang catchy tu aku try gak la salin.
Tu yang lagu Vanilla Ice part collaborate jadi korekburit tu. 
Blasah la, janji keluar bunyi lebih kurang.
Lagu sekarang ni ada yang aku dengar nak kat 10 kali pun aku takleh cam lagi haramjadah apa yang dia sebut.

Rupanya bukan aku sorang yang rindu zaman Canto Pop.
Kelmarin, adik aku bagi aku satu video.
Cilaka Douglas Lim. Bergenang airmata kejap mengenangkan zaman-zaman aku menggila dengan Canto Pop. Dah la dia pakai lagu Beyond. 
Tapi aku nak bagi peringatan, fans K-Pop dilarang dengar lagu ni.
Kalau nak dengar risiko tanggung sendiri.
Rasa-rasa nak amukan, gi maki Douglas.







KLIK HERE : ORDER EPHYRA
KLIK HERE : WOMEN SKINNY JEANS


posted by aveo757 @ 11:13 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER