walk on wings, tread in air: Kantin <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kantin
2013-07-30
Tak habis lagi ke isu budak sekolah makan kat bilik persalinan tu?

Dengar-dengarnya pengetua nak digantung? Huh, serieslyyyyyyyyy??
Macam-macam explanations aku dah baca termasuklah explanation dari orang yang datang check sendiri ke sekolah and also murid sekolah tu. Entah la, tak tau nak cakap camne sebab aku pun tak tengok sekolah tu. Kang cakap lelebih kang dah jadi fitnah pulak. Tak pasal kurus pahala puasa aku. Badan tak dan kurus, pahala yang kurus.

Tak tau la apesal now ni banyak sangat sesi sentap-menyentap berlaku kat Malaysia. Sentap dengan bonus.

Sentap dengan increment.
Sentap dengan government.
Sentap dengan pihak polis.
Sentap dengan harga ayam.
Sentap dengan cikgu skolah.

Rasa macam aku berada kat negara lain pulak. Mana pegi Malaysia yang aku duduk time kecik dulu eh?

Year 1984-1989.
Kantin SRKBBBangi tu tak la besar mana.
Makanan pun hampeh.
Balik-balik nasik lemak kejung lauk sambal sejuk and timun benyek 2 helai.
Tak pun mi goreng.
Karipap ayam yang tak pernah aku jumpa seurat daging ayam pun kat dalam inti tu.
Keropok 2 keping yang dipack dalam plastik jual harga doplohsen.
Habis hebat pun air coke, 60sen.
Kira time tu sape minum coke gila bapak kaya budak ni.

Tapi sepanjang 6 tahun aku blaja kat SRKBBB, boleh kira dengan jari berapa kali aku makan kat meja kantin. Aku ngan member-member lagi seronok duduk berderet tepi longkang makan bekal. Longkang kecik la tapi.
Bukan parit.
Longkang tu takde air pun. Kering. Tapi longkang la jugak namanya kan.

Port kitorang mentekedarah adelah tepi longkang jalan nak ke kantin. In between tandas budak perempuan and kantin ada laluan berbumbung. Jadi kitorang selalu makan kat situ sebab lepas makan boleh terus main sep tiang. Sometimes kalau ada grup lain yang duduk makan tepi longkang tu, grup kitorang terpaksa la makan tepi dinding tandas. Nama nak makan kat kantin memang tak la. Rasa macam protokol gila makan sambil duduk atas kerusi. Kalau makan sambil bersila or melunjur tu sedap la sikit.

Bila dah senior sikit dah tak main sep tiang, kitorang beralih pulak makan bawah pokok. Bawah pokok takde kerusi ya. Masing-masing bersila duduk atas rumput. Tu pasal asal time basuh baju je Mak Aji konfius amacam boleh ada kemuncup kat spender aku. Duduk atas rumput punya pasal la tu. Dengan kemuncup, dengan semut, semua ada. Tapi nama nak masuk dalam kantin no wayyyy. Masing-masing bawak bekal. Duduk la ramai-ramai bawah pokok makan sama-sama kongsi bekal. Bekal aku la yg paling best. Takde sape nak mengecak makanan aku sebab sepanjang tahun bekal aku roti butter. Muntah.

Agak-agak kalau port bawah pokok ada orang cop, kitorang makan kat tangga!
Berjujuk je anak-anak dara tetek baru nak naik ni makan kat tangga. Tangga berdepan tandas, menghala naik ke bilik muzik.

Tu blom lagi kes kena rendam dalam Tasik Ceboroi kat Kem Terendak masa BTN Form 4. Gila cilanat punya komando. Pukul 4 pagi rendam kitorang dalam tasik yang penuh lintah sambil junjung beg baju masing-masing. Tapi bila ingat-ingat balik alahaiii aku mampu rupanya melalui zaman-zaman tu. Anggap je la tu cara komando nak ngorat kita. Ehek ehek ehek. Terbatuk pulok.

Bukan aku sorang kot yang ada pengalaman ni. Ramai.
Tapi elok je kan kita membesar.
Membesar bagai johan lagik.

Aku tak nampak apa yang big issue-nya makan dalam bilik persalinan sampai jadi kes besar. Pulak tu bukannya permanent, until kantin siap ubahsuai je. Pastu serbu la balik kantin ramai-ramai. Tak tau la, mungkin aku bukan anak orang kaya kot nak memilih-milih tempat nak makan. Dapur nenek aku kat Muar tu dulu pun tepi jamban je. Elok je kitorang makan ketupat ngan ayam masak kicap siap bertambah bagai. Takde hal.

Ntah la, nak cakap lebih-lebih payah. Payah dan malas. Cuma rasanya tak perlulah nak memperbesarkan isu yang remeh. Ni bukan apa ni. Ni sebenarnya sebab dah takde cerita nak dibuat.

Jangan lupa, esok anak-anak kita akan masuk ke fasa yang lebih tinggi. Ada rezeki dapat masuk asrama nanti, lagiiiiiiii teruk dorang kena. Ragging.
Toksah kata makan dalam toilet, silap-silap kena simbah ngan air jamban.
Masa tu terpisat-pisat la masing-masing.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone





Ephyra Promo NEW : Click here and fill up the form
Senarai Agen Mak Aji's Cookies : Click here
posted by aveo757 @ 12:34 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER