walk on wings, tread in air: Makkah Day 2 and 3 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46blogFollowUrl\75https://plus.google.com/108023594649590263359\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

FLEUR by MRS HIM

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

BEAUTY AND HEALTHCARE
FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Makkah Day 2 and 3
February 28, 2013

Melihat Kaabah buat pertama kali memang tak tau nak describe perasaan dia camne.
Yang pastinya, sebak.

Masa aku jejak kaki kat dataran Al-Haram pun aku ter-stop kejap nak yakinkan diri aku yang aku dah sampai kat Al-Haram. Macam tak percaya aku sampai sini. Rasa takut nak masuk dalam masjid. Takut nak tengok Kaabah.

Masa En Wan tarik tangan aku masuk masjid, aku just ikut je tangan En Wan.
Memang tak berani nak angkat muka. Aku rasa macam kau tak payah la nak bangga sangat masuk Al-Haram, kau tak ditunggu pun. Something like that la. Aku terbayangkan kalau orang yang baik-baik tu, kalau dia masuk ke Al-Haram, malaikat-malaikat tertunggu-tunggu tercarik-carik mana satu orangnya. Kalau aku yang masuk..alahaiii.

Tapi, aku cuba yakinkan diri aku yang aku juga adalah tetamu Allah.
Mungkin disebabkan aku jahil serba-serbi maka aku dijemput ke sana.

Aku pernah dengar satu rancangan pasal jemputan Haji/Umrah, penceramah tu cakap semua yang dapat ke sana adalah atas jemputan Allah, bukan jemputan sesiapa. Jadi, masing-masing jangan main-main dengan tetamuNYA. Sebab tu kita di sana disuruh banyak bersabar dan selalunya ada silap sikit, kat sana jugak dibayar cash.

Masa aku langkah masuk masjid, pandangan aku blur sebab airmata aku dah bergenang. Aku tak tau la kenapa aku sensitif sangat kat sana. Airmata ni kalau ditadah penuh sebaldi agaknya. Orang banyak dosa agaknya memang macam ni. Aku just ikut je tangan En Wan tarik aku sampailah ke tebing dataran tawaf, aku angkat muka and......berderai airmata. Masa tu aku menangis sepuas-puasnya, cuma mampu berdoa dalam hati je. Aku dah tak boleh nak bercakap apa pun. Aku mengadu sehabisnya dengan airmata. Kata-kata tak boleh nak luahkan apa yang aku rasa, cuma airmata je yang terangkan segalanya.


 


Lama aku berdiri kat tebing tu.
Sampai En Wan tarik aku untuk masuk tawaf.
Tawaf pertama aku adelah waktu siang. Malam masa mula sampai tu aku masih period. Alhamdulillah, kat Makkah period habis and aku dapat buat umrah and ibadah lain dengan tenang, takyah pikir pasal period segala.

Waktu siang ni tak seramai waktu malam.
Sebab siang ni kurang berangin and panas sikit banding malam. Lagipun waktu siang ramai ambik kesempatan sight-seeing, pi Gua Hira' ke, Gua Tsur ke...jenjalan. Malam baru buat umrah. Kitorang takde plan nak ke mana, so bantai je la buat umrah.




Lepas habis umrah, akan terus park-kan bontot kat saf, untuk dapatkan view paling hampir dengan Kaabah, Tapi selalunya aku habis umrah dalam kul 11am macam tu. Memang takkan dapat saf depan punya la, makcik-makcik arab berumah-bertangga kat saf depan tu, so ni je la pun spot paling best aku boleh dapat, sejam setengah sebelum zuhur. Tapi best, sambil mengaji sambil pandang Kaabah. Agak-agak penat, lunjurkan kaki sambil tengok Kaabah. Peaceful and heaven!

Cuma sesekali kepala kau akan dijadikan 'titi' untuk makcik-makcik arab nak melangkah je la.
Pada yang tak biasa kepalanya dipegang, harap biasa-biasakan diri la.
Sebab orang belah-belah sana ni maybe dah biasa pegang-pegang kepal orang, so kita nak kata apa kan. Redho je la cara dia. Dia punya pegang kepala tu bukan takat kuis tau, tapi dia pegang and tekan kepala kau. Memang berdengung kejap aku. Mau tak. Tengah-tengah kau baca Quran tetiba kepala kau kena tekan sebab dia nak lalu melangkah kau. Berdengung dan bingung. Kalau macam kita, kita takkan pegang kepala orang, kot nak tersungkur pun akan pegang bahu, tapi dia tak. So, diamkan aje.

Lagi satu time tawaf.
Set-set dorang ni datang segerombolan. Ada yang bangsa bertawaf dalam kumpulan and each other akan ikat tali pada badan masing-masing supaya they stay in the group, jadi dorang akan redah and langgar kau janji dorang tak berpisah group. Ni pun, sila sabaaarrrrrrrrr.

And dorang ni pun jenis yang sangat 'excited' kalau aku boleh katakan macam tu.
Kau tengah tawaf-tawaf sambil baca apa-apa yang patut, tetiba dorang terpekik kat sebelah sekuat-kuat ada "BISMILLAHI ALLAHUAKBAR!!!". Terperanjat aku. Terus terlupa jap apa aku baca tadi.





Ni waktu Subuh.
Aku sampai sejam before Subuh pun keadaan dia dah macam ni.
Patut la ada yang datang 2 jam sebelum Subuh.
Ni pun dah syukur rahmat dapat solat dalam masjid, kalau tak, sila bentang sejadah kat dataran.

Oh yes, ni nak cerita pasal solat Subuh hari Jumaat.
Masa hari Jumaat, solat Subuh dia baca surah Sajadah.
Lepas imam baca ayat "..sujadawwasabbahu....." sampai ke hujung ayat, Imam akan takbir and terus sujud. Pastu bangun balik and sambung surah tu sampai habis then baru rukuk.

Yang lelaki En Wan kata semua sujud. Tak sure la semua ke tak sebab dia nampak kiri kanan depan dia je. Yang perempuan, aku nampak macam aku sorang je sujud. Ni pun berdasarkan apa yang aku nampak orang kiri, kanan and depan aku. Aku sampai teragak-agak nak sujud sebab macam aku pulak yang salah. Pastu dah habis solat orang kiri kanan terpandang-pandang aku. Sardin je la muka aku kan. Aku tak sure if aku ke yang salah? Lepas balik tu aku tanya En Wan, aku salah ke? En Wan kata betullah tu, memang terus sujud pun pastu bangun balik. So, kepada yang bakal pergi, ingat ya, waktu Subuh di Hari Jumaat, imam akan baca surah sajadah rakaat pertama. Lepas ayat "..sujadan.." tu terus sujud. Biaq pi la orang sebelah menyebelah rukuk pun. Jangan jadi macam aku, nak sujud pun terus jadi was-was.


Kat sana rajin orang-orang arab bagi sedekah makanan.
Nanti dia berdiri atas lori pikap dia and hulur-hulurkan nasik.


Aktiviti mengupas kulit telor kerana......



...salah satu menu di pagi hari di sana adelah mee rebus.
Mee rebus kuah sikit, ala-ala spageti.


 
 Walaupun kita di Makkah, aktiviti gambar berdikari tetap berjalan seperti biasa. Tiada halangan...
 Masa ni tengah siap-siap nak turun for ziarah.

Ada reader tanya aku pakai blusher ke sebba pipi aku merah. 
Gila ape nak pakai blusher kat sana. Hahah. Kosser aku, kang kejap-kejap nak kena ambik wuduk, bazir je blusher aku. Tak, aku kat sana pakai celak je, ambik sunah :)
Mekap semua tinggal kat rumah, tak bawak. Tapi kan aku rasa sebab ambik wuduk dengan air zam zam pun, berseri je. Heheh. Mewah aku kat sana okkkk, ambik wuduk taknak pakai paip biasa, nak pakai air zam zam ajeeeee.

Tapi muka aku cam berbirat sikit, sebab kat sana aku buat umrah siang, so terbakor la sikit.
Takde hal la, aku memang dah hitam pun. Hahah.
 

 

Ziarah pertama that day ke Jabal Tsur.
Tapi tak naik, lalu je. Tak jauh mana, 5km je dari Makkah.
Insyallah ada rezeki datang ke sana lagi, nak cuba naik sini. Tapi bukan calang-calang boleh naik ke atas, kalau Tuhan pinjamkan tenaga untuk kita, insyallah sampai le ke puncak. 

Tapi kalau nak pergi kena pegi sendiri la kot, kalau pergi dengan group ni selalunya payah sikit. Nak pulak UTAS sampai 100+ jemaah jadi payah gak kot nak tunggu sorang-sorang daki sampai atas. Memang selalunya bas akan stop kat bawah Jabal Tsur ni je and ustaz akan ceritakan pasal Jabal Tsur dalam bas.

Jabal Tsur ni ada banyak puncak tapi salah satu tu ada Gua Tsur yang Rasulullah saw and Abu Bakar bersembunyi.


 
 Padang Arafah

Kosong je Arafah, sebab bukan musim haji. Kalau musim haji memang padat.
Memang lapang and luassssssssssssssssssss sangat Arafah ni.
Memang betul lah, berada di Arafah sewaktu wukuf dengan panas terik matahari, memberi gambaran and peringatan kepada kita macamana keadaan di Padang Masyar nanti.


 
 Jabal Rahmah, tempat pertemuan semula Adam dan Hawa


 
 Boleh tahan tinggi Jabal Rahmah ni.

Ustaz kata, walaupun tak setinggi Jabal Nur and jabal Tsur, tapi kalau takde daya, tak sampai juga. Jadi masing-masing start berdoa supaya diberi kekuatan nak daki. Kat Makkah ni takleh nak eksyen-eksyen sangat suka-suki cakap nak naik nak naik sebab apa-apa boleh berlaku. Ustaz cakap dulu ada sorang ni so excited nak naik, muda lagi. Kalau tengok badan, memang rasa konfem boleh sampai. Tapi belum sampai 5 anak tangga, tersadung terus terkehel. Nauzubillah, takut dengar. 
Alhamdulillah, aku and En Wan gigih nak daki jugak. Sambil naik sambil berdoa biarlah boleh sampai atas. Boleh tahan mengah oi.

En Wan la yang beria-ia, "Abang nak naik!"
Nak doa apa tu bang...jangan salah doa ya. Lain jadinya kang.


 
 Tapi dah macam kemerepekkan je bila aku tengok tiang ni ada yang siap tulis nama pasangan masing-masing, nak lekat jodoh katanya. Ustaz kata bida'ah. Kita doa and mintak yang baik-baik je. Tapi jangan keliru, ramai yang berdoa mengadap tiang ni. Dah macam mintak sesuatu dari tiang pulak. Tiang ni macam tanda je, berdoa silalah hadap Kaabah juga. 


 
 Ada yang solat sunat sekali kat atas tu.


 
 Mintak yang baik-baik ye bang....


 
 Ada gaya Ain Hawani?
Ecehh.


 
 Sebelum turun, ambik feel dulu atas batu-batu


 
 Mina.
 Kitorang lalu je tempat ni.
Pun kosong and lengang, penuh dengan khemah-khemah je.


 
 Tengok khemah je dah boleh bayangkan betapa ramainya umat yang berkumpul masa musim haji.
Yang kat khemah jauh-jauh tu alahai....bagilah aku kekuatan Ya Allah.
Pak Aji kata dia pernah berjalan sejauh 6km nak melontar. Amazing kan, Tuhan bagi tenaga kat kita. Kadang-kadang kita tengok macam takde daya takleh sampai je, tapi kuasa Tuhan takde sape boleh lawan.


 
 Jabal Nur (Gua Hira')
Tempat Rasulullah selau bersendirian sehingga lah dapat wahyu pertama.


 

Nampak yang putih-putih atas bukit?
Itu antara jemaah yang mendaki.
Group kitorang tak stop pun sini, lalu je.
Tu la yang tak bestnya pergi ramai-ramai ni, payah nak stop sebab takut banyak makan masa sebab nak kejarkan zohor kat Al-Haram.
Takpelah, mungkin tak stop tu adelah lebih baik untuk jemaah kitorang.

Tapi kawan aku yang selalu jadi bahan rujukan aku tu dah sampai kat atas ni.
Dia kata seronok, bila dapat bersolat kat atas, dalam gua.
Atas ni ada kedai jual-jual tasbih bagai.
Insyallah, harap dapat datang lagi. Kali ni semoga boleh naik.


 
 Perjalanan balik ke Al-Haram, lalu kat satu kawasan perkuburan.
Di sini lah makan Siti Khadijah. Tapi tak nampak dari dalam bas.


Sebelum balik, kitorang singgah di Ji'ranah, miqat di sini.
Kalau ikut aku, aku taknak miqat kat situ hari tu sebab membayangkan buat tawaf matahari terik atas kepala. En Wan memang setiap masa nak buat umrah, so dia memang bawak siap-siap kain ihram nak miqat kat sini.

Bila Ustaz kata, Ji'ranah adelah miqat Rasulullah, kalau Tanaim tu miqat Aisyah.
Terus aku miqat kat sini jugak.
Tawaf panas pun panas la.

Tapi kan, alhamdulillah, lansung tak migrain walaupun tawaf matahari atas kepala. Cuma berbirat je la. Tapi tu takde hal la. Yang surprise tu bila aku lansung tak migrain kat sana. Ponston aku tu bawak sesaje je, lansung tak bermakan. Alhamdulillah sangat-sangat semuanya dipermudahkan. Lagi satu yang aku perasan, kaki aku. Kaki aku yang terpeleot masa kat Legoland tu sebenarnya sehingga ke hari aku berangkat tu masih sengal-sengal. Certain-certain angle, dia akan terasa sengal. Kat sana bertawaf bersaie berkali-kali, tak rasa lansung sengal kaki aku. Bumi Makkah ni betul-betul lain.


posted by aveo757 @ 11:55 AM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: aveo757
Home:
About Me: Yes, I am Diana Ishak.
Yes, you are right, I am also known as Green Apple.


See my complete profile
TRAFFIC
POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST (dropdown menu)
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER