walk on wings, tread in air: Misteri kari daging <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Misteri kari daging
2012-08-28
Tadi nak turun dinner, bibik Lenny bagitau aku pasal kari daging yang dia masak today. Tadi before keluar pi appointment aku dah pesan dia gorengkan ikan, buat kari daging and gorengkan sayur campur. Sampai rumah kul 5pm, kepala dari tengah jalan lagi dah migrain so aku terus naik atas, tido.

Tadi nak makan, bibik cakap :

Bibik : Madam, tadi aku masak kari daging. Daging tu banyak. Aku makan 3 keping aja. Bibik Jamilah tak makan daging. Tadi masa aku panaskan lauk, aku tengok dagingnya semua tinggal yang kecik-kecik aja. Mana pegi yang lain tak tau.

Aku : Daging tu kecut agaknya bila masak (sedapkan ati sendiri)

Bibik : Takkan la Madam. Aku masak banyak tadi. Redza tak makan. Bibik Jamilah tak makan. Aku makan tiga aja. Sapa yang makan?


Ewahh.
Tanya aku pulak. Mana la aku tau. Aku bukan ada kat rumah pun tadi.
Tapi cuak la jugak kan.

Sebab apa tau.
Sebab baru-baru ni mak mertua aku call dari kampung.

Mak aku cakap rumah tu (rumah mak) macam ada 'benda'. En Wan kata agaknya sebab dah lama tinggal. Mak aku kan tinggal dengan kitorang now, dah nak 2 tahun dah pun. Mak kata baru-baru ni ada orang datang beraya nak tumpang toilet. Toilet bawah tu takde lampu jadi keadaan gelap so mak aku suruh naik toilet atas. Guest tu cakap masa dia kat atas dia nampak ada orang, dia tanya mak aku sape duduk bilik atas. Mak aku terdiam la, sebab memang takde sape pun kat atas, semuorang dah balik.

Pastu barulah En Wan bukak cerita. Ni cerita masa kitorang balik bulan puasa hari tu. Tapi sebab benda tu jadi pada bulan puasa so takde lah nak perbesarkan isu ni sangat. Masing-masing tau bulan puasa ni clean from setan and hantu kan.

Benda tu jadi masa nak Maghrib.
Masa kitorang balik tu memang takde sape adik-beradik En Wan yang lain balik sebab time tu bulan puasa. Jadi, bilik Kak Ngah kosong, bilik arwah ayah pun kosong (bilik arwah dah jadi bilik Awang), cuma bilik En Wan je la yang ada orang (kitorang la).

Masa tu aku kat atas sorang-sorang, tengah mengaji. Masa aku mengaji tu takde apa la yang pelik. Aku pun tak terfikir apa-apa. Pastu masa En Wan and Redza masuk nak ambik towel untuk mandi. Lepas dorang mandi, the moment dorang masuk bilik, tetiba terbau busuk gila!! Gila bahabi punya busuk macam bau taik. Mula-mula aku tak perasan sebab aku continue mengaji. Bila En Wan tanya "Bau apa ni eh?" aku terus stop.

Aku tengok dia cium-cium tangan dia, towel dia, baju dia. Pastu dia kata "Bau taik kan?". Then baru aku terbau benda yang sama. Sumpah bau taik. Aku terus spot Redza. Memang nak kena budak ni.

"Redza berak dalam seluar eh?"

Tercengang-cengang Redza.
Anak aku ni kalau buat muka cangak-bangak memang cukup pandai.

Tapi secara lojiknya kalau Redza berak dalam seluar mesti dari dalam toilet lagi En Wan dah perasan sebab dorang mandi sekali.

Kitorang check seluar Redza takde kesan taik. En Wan siap suruh Redza basuh bontot and mandi lagi sekali. Konfiden je anak dia yang buat hal. Entah-entah dia yang terkencet tak sedar. Pastu aku tanya "Abang berak ke tadi?"

Dah En Wan pulak yang aku spot.
Tak dapat anak, bapak pun jadik. Masa tu aku rasa nak je check bontot dia. Mana la tau kan kot-kot menjak dah tua ni tak sedar terberak dalam seluar.

"Mana ada. Takkan abang berak dengan Redza ada dalam bilik air sekali?"

Betul gak tu.
Tebiat apa nak berak sambil anak ada kat depan.

Sampai Redza dah mandi 2 kali, dah keluar dari bilik, dah habis solat Maghrib still ada bau lagi. Puas carik punca bau tapi tak jumpa. Pastu bau tu hilang camtu je.

Esok paginya aku bangun kul 4am.
Sorang pun tak bangun lagi. Aku naik atas lepak-lepak atas sejadah. Tak tau la mana datang keberanian. Padahal aku ni boleh tahan penakut.

Masa aku mengaji, aku dengar ada bunyik tik tik tik tik tik....seragam je tempo dia. Bunyik dalam bilik tu. Tapi tak tau punca dari mana.

Dari kipas? Tak.
Dari lampu? Tak.

Tak tau dari mana.
Still, aku tak rasa apa-apa sebab kepala aku cakap bulan puasa bulan selamat.

Hari yang sama, time nak Maghrib jugak, masa tengah mengaji, again bau taik yang sama masuk ke bilik. Time tu aku dah start rasa lain. Tapi sebab kat luar cerah lagi jadi aku takde la gabra sangat. Tapi tajwid and lagu aku dah kelaut dah time tu. Meremang jugak la kan.

Tapi kali tu aku dapat spot bau tu datang dari belakang aku, tepi katil. Tapi aku just toleh and sambung mengaji balik.

Cerita tu habis kat situ je.
Takde rasa nak cerita kat sesape pun sebab aku sangat yakin bulan puasa bulan yang free from gangguan setan.
Kalau ada pun roh. Tapi hanya roh orang yang baik-baik je dibenarkan pulang kan? Aku tak rasa roh baik-baik bau busuk macam tu. Wallahualam.

Bila mak cakap pasal ada orang nampak sesuatu kat atas, aku rasa balik raya haji tahun ni besar harapan bentang toto kat hall je. Mandi pun jemaah ngan En Wan. Aku dah cakap ngan En Wan kalau aku nak berak, aku bukak pintu tapi dia kena jaga kat luar. Haaa, besar sajak aku kan? Berak pun ada pengawal.

Aku tak tau la apa yang kitorang bau tu. Tapi bilik tido En Wan tu anak sedara dia penah nampak hantu Jepun okeh?? Aku tak tau la hantu Jepun tu memang bermastautin kat situ sejak dulu or laki aku terbawak balik hantu Jepun. Tapi kitorang tak pernah nampak apa-apa lagi la selama ni. Tu la first time experience bau-bau yang kurang menyenangkan.

Rumah pun dah tinggal lama.
Agaknya ada la yang tumpang tido.

Bila bibik aku cakap pasal daging tetiba 'hilang' dalam kuah kari, aku terpikir if ada benda dari rumah En Wan ikut kitorang balik??? Dem!!

Tapi aku masih yakin yang daging tu kecut sebab dimasak.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

posted by aveo757 @ 10:31 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER