walk on wings, tread in air: Takpayah nak gelabah sangat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Takpayah nak gelabah sangat
2012-04-22
Sejak bulan lepas, tak abis-abis email and FB aku masuk mesej yang tanyakan pasal petua diet la, jamu diet la, pandangan tentang berat badan la apa semua. Aku nak cakap panjang-panjang pun dah malas. Sebab sometimes ada jenis orang yang dia mintak pendapat kita tapi bila apa yang kita cakap tak seperti yang dia harapkan, dia akan tetap rasa down. Jadi aku pun tak paham kejadah apa ko mintak pendapat orang. Pendapat tu cuma option yang mungkin boleh bagi kita idea. Taknak ikut takpe, memang tujuan mintak pandangan orang lain tu bukannya untuk kita ikut 100%. Juat buah fikiran je. Tapi kalau ko mintak pandangan orang pastu ko mati-mati nak aku setuju gak dengan pandangan kau, baik ko takyah tanya pendapat aku lansung.

Cenggini je la.
Masalah berat badan ni bergantung pada penerimaan individu tu sendiri.
Kalau kau rasa 43kg tu adelah gemuk just because dulu berat badan kau 35kg, maka sukati kau lah.
Kalau kau rasa berat badan kau 65kg tu gemuk sedangkan ideal weight kau cumalah 58kg, itu hak masing-masing.
Yang nak pikul badan tu kehulu hilir pun bukannya orang lain. Kau jugak. So, apa nak kisah orang lain cakap apa kalau kau sendiri rasa selesa dengan badan kau.

Berat ideal kau adelah dalam lingkungan 48-56kg.
Tahun lepas kau 49kg.
Tahun ni kau 54kg.
Still dalam range yang ideal kan?

Orang lain mungkin nampak kau gemuk sebab dulu dorang biasa tengok kau 48kg. So bila kau dah 54kg, adekah kau gemuk?

Tu bukan gemuk namanya, tu namanya berisi.

Jangan ambik ati kalau kawan-kawan kau tegur kau "Eh, tembam eh kau skarang?" walaupun berat kau baru naik 2 kilo. Maafkan la dorang. Dorang just tak tau beza GEMUK, BERISI dan BOROI.

Aku pernah tanya En Wan "Bang, Di gemuk tak skarang?"

Dia cakap "Bukan gemuk, tapi berat bertambah".

Walaupun jawapan dia macam sakastik, tapi sebenarnya betul.

Dulu aku pakai baju saiz S.
Aku tak tau siaz 6 tu jatuh kategori apa ada baju aku dulu saiz 6.
Now kebanyakkan baju aku M, sometimes aku kena ambik L sebab kat dada tak boleh butang.
Adekah sebab dulu aku pakai S, now aku pakai M, maka aku perlu stress sebab aku dah GEMUK?

NO.
Tu bukan gemuk
Tu namanya berisi.
Berisi tak semestinya gemuk.

Gemuk tu macam ni :

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. . .
 
 Aku terpaksa memperdajalkan gambar sendiri supaya korang faham apa yang aku nak tarbiyahkan.

Nak gelak?
Sila..sila...
Ambik sorang sikit.

 Aku rasa semua orang mesti ada satu gamba sendiri yang telah digemukkan macam kat atas. Simpan dalam purse masing-masing.

Pastu, cuba tengok muka korang yang present.
Mesti korang akan cakap rasa "Ohhhh...badan aku masih ok lagi"
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
Wah, terasa gojes dah super slim.
Padahal perut berlipat-lipat jugak.

So, senang paham tak apa aku nak sampaikan?

Toksah concern macam nak gelabah la kalau berat naik takat 3-4 kilo.
Baby fat namanya tu.

By the way, sampai bila sangat ko nak pakai saiz S?

Pffttt.




p/s : Hmm..I wonder. Adekah produk-produk slimming menggunakan teknik gemukkan muka like aku buat tu utk tunjukkan produk dorang berkesan??
posted by aveo757 @ 8:47 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER