walk on wings, tread in air: Puteri <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Puteri
2012-04-12
Dari kecik aku suka sangat tengok majlis yang ada sangkut-paut dengan raja-raja. Biasa la kan zaman budak-budak dulu banyak sangat tengok cerita melayu lama like Raden Mas, Bawang Putih Bawang Merah, Dandan Setia, Dayang Senandung yang semuanya set-set dapat kawen dengan anak raja, so aku pun sama naik la berangan kot-kot la ada anak raja yang teringin dengan muka aku ni. Standard la tu kan, perempuan kalau muka berkeladak time berangan je mesti nak yang best-best.

Seingat aku, majlis anak raja yang aku ingat sampai skarang adelah wedding Tengku Mahkota Pahang dengan Tengku Azizah. Masa tu aku rasa alahai bestnya dapat kawen dengan anak raja. Dah la wedding sah-sah grand. Pastu takde de kau takat jadi raja sehari. Berhari-hari pun boleh nak jadi raja. Majlis pertabalan Agong antara yang aku mesti takkan lepaskan peluang untuk tengok. Bukan aku nak tengok Agongnya, tapi aku nak tengok permaisuri-permasurinya. Walaupun dorang dah berusia tapi kalau dah kata nama orang berduit tu, apa je la dia pakai konfem cantik!

Semalam masa pertabalan Agong antara yang cantik is Sultanah Pahang.
Gila gojes!!!!!!
Seriesly ternganga mulut aku tengok Sultanah Pahang. Series lawa.
Tapi aku takde gamba dia. Nak tengok kalu, pi google. Tak salah semalam Sultanah Pahang pakai baju songket putih.

Tapi kan aku jarang tengok puteri-puteri raja kat Malaysia ni.
Ada ke takde eh?
Macam takde je.
Sama macam princess-princess yang luar negara.
Mana meruyup aku tak tau.
Balik-balik prince mesti kawen dengan rakyat jelata.

Sama la macam cerita melayu dulu-dulu.
Anak raja mesti nak kena kawen dengan orang kebanyakkan.
Tak penah la nak kawen dengan puteri raja.
Disebabkan terdedah dengan cerita dongeng macam ni lah maka ramai rakyat jelata yang gedik-gedik berangan nak kawen dengan kerabat. Termasuklah aku.
Asalkan nama laki tu ada Tengku, masing-masing gelupur pi kejar.
Kot ye Tengku sebenar-benar Tengku.
Kalau dapat Tengkurak?

En Wan dulu masa awal-awak kawen dengan aku dia baru tau aku suka sangat tengok puteri-puteri raja.
Bila aku cakap aku dari kecik berangan nak jadi puteri, dapat kawen dengan anak raja terus dia bagi statement "Eh, keturunan WAN ni pun sebenarnya keturunan bangsawan tau!"
Dan-dan kau nak ngaku kau pun kerabat raja.
Tuiiiiiiiii.



 Princess Grace

Owhhh. Ni adelah puteri palingggggggggggggggg cantik di mata aku. Even kalau dibandingkan gambar ni dengan puteri-puteri lain yang seusia dengan sewaktu gamba ni diambik, still Princess Grace menang lagi. Memang selayaknya orang cantik macam ni bukan jadi pelakon tapi puteri.


 Queen Rania

Alololo comelllll. Mata bersinar-sinar macam mata katun Jepun. Kalau orang sebarang-sebarang dapat bini cantik macam ni aku rasa mau berenti keje jadi bodyguard bini sendiri. Sebab tu la orang cantik-cantik macam ni konfem dapat kat anak raja. Rakyat jelata boleh la sambung berangan saje.



 Princess Diana

Sape tak kenal Princess Diana aka Lady Di aku sumpah badan dia tumbuh babat lapan kilo.
Aku rasa masa kecik-kecik dulu ada movie lakonan semula (or was it memang siaran lansung wedding dia) kat TV and masa tu aku ter-tengok. Maka bermulalah impian aku nak kawen atas kereta kuda pulak. Rasa macam best gila naik kereta pusing town sambil lambai-lambai "Hello".."Hi..".."Thank you, thank you!"
Sejak dari hari tu la, everytime cikgu pendidikan seni kata "Ok hari ni tajuk lukisan BEBAS" aku mesti akan lukis gamba orang kawen. Tak main la pakai tanjak-tanjak ni. Mesti pakat coat. Pastu bride kalau veil tak berjela tu namanya pengantin tak siap. Mesti kena berjela! Aku rasa sampai skarang belum ada bride dalam dunia boleh lawan wedding dress Lady Di.



 Princess Masako

Masa dia kawen pun aku tengok. Tapi tak berkenan tang wedding pakai kimono tu. Scary. Tapi dah adat dorang kan, kita nak kata apa. Dorang tengok kita pakai cucuk sanggul bertempek-tempek inai pun rasa ngeri agaknya. Tapi Princess Masako ni sweet sangat. Aku rasa dia ni jelmaan Lady Di Asia.



 
 Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah

Semalam pun Pengiran Anak Sarah datang. Sweet! Tapi kamera tak zoom dekat-dekat but boleh tau la yang tu dia sebab dia yang paling muda antara permaisuri-permaisuri kat dalam bilik tu. Pakai baju hijau kot semalam.



Tu antara puteri-puteri (tak kisah la ada noble blood ke tak) yang selalu jadi perhatian aku. Sebab cantik gila!!! Tapi bila tenung-tenung puteri-puteri omputih ni, aku rasa still takleh celen permaisuri kita. Tetiba patriotik ala-ala Zed Zaidi pulak aku ni.

Tapi tu la, aku tak berapa nak kenal mana puteri kat Malaysia ni.
Bagus betul puteri-puteri Malaysia ni, semua dijaga rapi sampai aku tak kenal mana satu puteri. Tau-tau sok kawen je. Sorang permaisuri yang dari mula aku kenal dia sampai now, memang takkan jemu memandang. Even dah berusia, dia tetap cantik. Semalam, time Buletin Utama kamera ada ambik gambar dia kejap. Ya Allah, kenapa la cantik sangattttttttt. Aku rasa permaisuri ni palinggggggggggggggggggggggggggg cantik.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sultanah Johor, Y.A.M. Raja Zarith Sofea

Muka Sultanah Johor sangat prominent kan?
Macam semuanya jelas and tajam menikam.
Like kalau kau cover muka dia tinggalkan mata je pun kau boleh tau dia cantik.
Kalau kau tutup muka dia and tinggalkan hidung je pun kita tau dia cantik.

Tapi sape tak tengok Sultanah Johor semalam memang rugi. Cantik.
Cepat pegi google.


posted by aveo757 @ 4:19 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER