walk on wings, tread in air: Masak bukanlah susah sangat. Selalunya tukang masak tu je yang suka buat susah. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Masak bukanlah susah sangat. Selalunya tukang masak tu je yang suka buat susah.
2012-03-06
Patut la semalam aku rasa badan letih sangat. Pastu lepas asar mengantuk gila babi. Time sujud tu rasa macam nak padam dah mata aku. Nampak nau badan je atas sejadah, kepala dah sampai katil. Pastu rasa lembab je pergerakan aku semalam. Rupanya nak period. Alhamdulillah, teknik follow biological clock adelah berhasil untuk kali kedua. Hahaha.

Disebabkan semalam aku penat sikit dan malas banyak, maka aku pun menggunapakai kekdah masak campak-campak. Kekdah masak campak-campak ni takleh buat selalu-selalu, kang korang yang kena campak dek laki. Kekdah ni guna bila ada sebab-sebab yang betul-betul tak boleh dielakkan.

Senang je nak masak.
Aku memang kalau part masak ni tak suka yang susah-susah. Aku nak yang senang and cepat. Nak lagi cepat kalu, pegi mamak.

Semalam aku masak siakap sos tiram masak stim.



Hiris bawang merah 4 ulas, bawang putih 4 ulas, tomato sebijik, baby jagung sukati berapa batang, carrot sebatang, cili sebatang. Selalunya aku letak cauliflower (bibik aku sebut "kembang kol") tapi cauliflower tinggal sikit, jadi tak jadik. Sebab esoknya aku nak buat bubur Rayyan letak kembang kol.

Dah hiris semua-semua ni.......


 gambar before masak


Campakkan aje atas siakap.
Tapi letak jugak bawah siakap tu sama. Biar air-air sayur and bawang tu meresap masuk dalam ikan. Jangan lupa lumur garam pulak kat ikan tu. Lepas dah tabur sayur-sayur tu semua, curahkan sos tiram.

Pastu stimkan.

Siap!

Makanan yang ada protein, ada vitamin, ada bijirin.
Carbo ambik kat nasik.
Oh yes, kalau nak berkuah sikit, letakkan sikit air dalam bekas tu. Nanti jadi kuah-kuah sos tiram. Sedappppppppp.

Aku ada banyak kekdah-kekdah masak campak-campak ni.
Don't worry semuanya menu yang berkhasiat dalam satu hidang.
Nanti bila time-time malas aku sampai, aku masak kekdah campak-campak ni, aku snap gamba untuk korang prektikkan. Moralnya adelah - jangan sampai tak masak lansung.
En Wan kalau balik dari keje mesti akan masuk dapur dulu tengok apa lauk ada.
Kalau dia tengok lauk aku kategori campak-campak, mesti dia akan naik bilik dulu carik aku. And selalunya memang dia akan nampak aku terbongkang atas katil la. Automatik dia tau dia kena berpantang paling kurang 10 hari.
Ada aku kesah??
posted by aveo757 @ 10:20 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER