walk on wings, tread in air: Upah <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Upah
2010-06-30



Sebenarnya aku dah lama peratikan situasi ni.
Lokasi adelah rahsia.
Tapi kalau ada yang rasa apa yang aku ceritakan ni pernah korang alami di tempat korang, silala share pandangan. Sebab aku rasa situasi ni agak pelik lagi janggal untuk aku yang boleh tahan jahil.


1. Tahlil

Kalau kat kampung nenek aku dulu, zaman-zaman orang tua lelaki masih ramai kat kampung, everytime we all buat kenduri nak sambut puasa, nak sambut raya or kenduri arwah memang nenek aku jemput orang masjid. Dan selalunya yang lead the tahlil adelah Imam masjid tu. Benda ni rasanya biasa berlaku kat mana-mana pun kan?
Cuma sejak 15 tahun lepas, orang lelaki kat kampung pun banyak yang dah meninggal (kes stress dapat bini mulut cam puaka), yang tinggal pun orang-orang tua pompuan je, so tahlil akan di-lead oleh Pak Aji.

Tapi, aku pernah tengok kat satu tempat ni, dah la tahlil orang masjid yang jalankan. Anak-beranak tukang anjurkan tahlil ni takde pulak join sekali dalam tahlil. Entah mana meruyup semuanya hilang. Itu yang lelakinya. Yang pompuannya pulak, walaupun kau duduk kat dapur terpisah ruang hall and dapur dengan langsir, tak bermaksud ko boleh memekak kat dapur tu. Time orang tahlil, ko pun join la sekali. Ini takkk. Masing-masing dok cerita hal masing-masing. Masa tu la nak potong agar-agar, nak senduk lauk. Padahal tahlil lom habis lagi. Aku yang nak join berzikir pun tersekat-sekat. Dah la aku ni jarang berzikir. Kejap-kejap dia suruh aku hulur pinggan, kejap kang suruh aku lipat tisu.

Tapi sorang-sorang kalau bercakap hal agama kemain hebat lagi. Time tahlil memekak.

Bagi aku, kalau tahlil bermula je, kau duduk depan ke, dapur ke, ko kena hormat and join the tahlil. Kalau kau takleh baca, ko diam. Nak senduk-senduk lauk ke apa, kendian. Kat kampung aku, asal tahlil start je, yang ada kat luar semua kitorang perambat masuk rumah. Bersempit-sempit la korang kat dalam rumah tu tapi kena join the tahlil. Kalau tak, buat apa ko datang?



2. Baca Yassin

First time dalam hidup aku, aku dengar sistem 'upah orang bacakan Yassin kat kubur'.
Yang tukang bacakan Yassin tu pulak takde sangkut-paut dengan si mati.

Pelik gila. Tapi tu la yang terjadi.

Bukan ke lebih baik kalau ahli keluarga si mati sendiri yang bacakan Yassin.
Yang nak upah-upah tu kenapa?
Macam la tak boleh sedekah Yassin tiap-tiap malam Jumaat kot ye pun kau malas nak duduk lama-lama kat kubur. Bila aku tanya taknak buat kenduri arwah ke?

'Takpe, dah upah orang mengaji kat kubur'.

Whatever lah. Tapi ni first time aku dengar sistem 'upah mengaji'. Kalau upah haji tu memang ustazah aku ada ajar.


3. Solat hajat

Ada satu keluarga yang berhajat nak bukak bisnes.
So, dia nak buat makan-makan.
Aku ingatkan the 'makan-makan' tu adelah kenduri.
Rupanya tak. Memang betul jemput orang datang makan saje.

Then aku nampak satu pakcik tengah sembahyang sorang-sorang kat tengah ruang pejabat.
Aku tanya 'Apesal Pakcik tu sembayang tengah-tengah dunia?'

'Kita upah dia sembahyang hajat'

WTF??????

Kau yang nak berbisnes, orang lain yang tukang doakan untuk kau???
Yang kau pulak, toksah kata nak join the solat sekali but bersembang kat luar.
Yang orang tua takde kena-mengena ni dok tonggang tonggek berdoa untuk kau.

Bila aku soal balik (aku kan memang banyak mulut a.k.a celupar), 'Apesal kita tak buat sendiri?'

'Orang sini memang tak biasa buat. Kita upah orang je'.




Aku yang jahil ke atau ni pesen baru?

posted by aveo757 @ 10:39 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER