walk on wings, tread in air: Nak bagi kau pegang passport kau?? Kiss my ASS! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Nak bagi kau pegang passport kau?? Kiss my ASS!
2010-05-19



Sape dengar Buletin Utama semalam about news pasal maid?
Gaji maid belum di-fix-kan lagi however majikan kena bagi cuti sehari every week and passport maid majikan hanya boleh simpan atas persetujuan dua belah pihak like WHAT THE FUCK???

Sori lah kalau kerajaan Indonesia terbaca blog aku (ewahhh perasan), tapi aku sangat tak setuju dengan syarat yang ko letakkan. Tu belum dengar gaji yang dorang tengah berkira-kira nak letak sampai RM700???

Pasal cuti sehari dalam seminggu tu, kalau kau keje kat restoran, boleh la ko nak cuti segala. Ni ko keje dalam rumah aku. Kat rumah ni apa sangat la keje yang ko nak buat sampai sehari suntuk tak rest? Rumah orang lain aku tak tau, tapi rumah aku, boleh la aku nak cerita.

Aku cuma ada sorang je anak yang dah tau mandi sendiri, dah tau makan sendiri, dah tau pakai baju sendiri. Sesape jadik maid aku, dia cuma tolong sediakan breakfast untuk Redza je sebab En Wan tak ambik bfast. So, bila dia tak bfast, aku pun malas nak buat. Jadi, ko tolong gorengkan Redza sosej, or buat scramble egg or bakar roti. Done.

Untuk lunch, most of the time, aku yang masakkan. Nak pulak skarang ni sukati makpak aku je nak pi opis ke tak, so aku boleh readykan lunch untuk Redza. Jadi, kau tak perlu masak melainkan aku outstation. Dalam sebulan cuma sekali dua je aku outstation tu pun sekali pergi tak sampai 3 hari.

Untuk dinner, memang aku yang masak sebab En Wan tak suka masakan yang bibik masak (orang tua ni memang mengada-ngada, goreng telo pun nak aku yang buat jugak. Tapi takpela, give and take. Aku bagi dia telo, dia kena bagi aku telo gak.). Jadi apa keje kau kat rumah ni?

1. Kemas rumah
Apa yang kau nak kemas sangat pun. Bilik yang diguna pun cuma 2 je. Bilik aku and bilik kau. Bilik aku dah tentu aku yang kemaskan katil, kau cuma tolong vacuum everyday, mop 3 kali seminggu and basuhkan toilet 2 kali smeinggu. Tu pun kadang-kadang takyah sebab masa mandi aku sendiri yang sental toilet. Hall pun aku sruh mop 3 kali seminggu je but dapur everyday kena mop sebab everyday kita masak, so aku tak suka melekit-melekit ni semua.

2. Baju
Basuhkan baju hari-hari, tu pun mesin yang basuh. Kau tolong sidai je. Even baju kau pun aku tak kasik basuh sendiri, masukkan je dalam mesin basuh tu sekali. Lipatkan baju, yes, kau buat sebab aku malas. Hahah. Kau tolong gosokkan baju aku ngan Redza je, baju En Wan aku yang handle. Banyak sangat ke?

3. Lawn
Halaman rumah memang ko kena settlekan like sapu, basuh porch and siram pokok. Rumput takyah potong sebab nanti aku tahan India tolong tebaskan. Tu je. Susah?

4. Kereta.
Tolong basuh kalau kau free. kalau kau tak free, aku leh hantar car wash. Susah?


Basically tu je keje maid kat rumah aku. Kau tak payah lap kipas sebab aku taknak ko panjat tinggi-tinggi, kang jatuh satu hal pulak aku nak mengusung kau pi spital.

Mana aku pegi aku bawak. Seminggu 3 kali kita makan kat luar. Takkan manjang je nak makan kat luar kan, dah tu buat apa aku ambik kau keje. Disebabkan dah ada kau la maka aku takde alasan nak mintak En Wan makan kat luar hari-hari.

Keje-keje kat rumah ni, ko leh settle before tengahari provided kau start keje kul 7 pagi la dan kau bukan jenis yang lembab buat keje. Maid aku sekarang ni, by the time Redza balik skolah je dia dah boleh lepak kat hall baca magazine. Lepas Redza makan, dia teman Redza tengok katun. Tu pun bukan dia tengok, dia teman je sambil mata terpejam. Kengkadang kul 3pm layan Tamil movie. Petang kang aku masak baru dia tolong-tolong. Lepas Maghrib, memang Redza ada dengan kitorang lam bilik sampailah esok pagi.

So, aku tak paham apesal kau nak letak syarat semua maid wajib dapat cuti. Penat sangat ke jadi maid ni? Pengalaman aku yang ada maid kali yng ketiga, nenek aku pun ada maid, makcik-makcik aku lagi, aku tak rasa siapa yang jadi maid ni keje dia berat sangat. Kau buat keje rumah beb. And keje rumah ni bagi orang perempuan apalah sangat, dari kecik ko dah buat benda-benda ni semua. Kalau kau tak buat keje kat rumah aku pun, kat rumah kau, kau buat jugak kan benda yang sama? Melainkan kau jenis pemalas, lembab, bodoh and dalam kepala tu datang Malaysia sebab nak berpoya-poya carik jantan.

Just like ex-maid nenek aku. Memula keje ok. Duduk kampung, apa sangatlah pendedahahan yang kau dapat kan, melainkan ko kena hadap muka nenek aku. (Oh, horror jugak la okk).
Bila nenek aku dah bagi kepercayaan sikit je kat dia yang dia boleh pegi pasar kat town sorang-sorang, dah mula dahhhhhh merenyam carik jantan. Ok lah, takpe. Kau pun ada nafsu jugak kan.

Nak kawen? Ok, kitorang bagi kawen tapi dengan syarat kau kena kekal keje jugak kat sini sampai kontrak kau habis. Memandangkan kau dah berlaki, nenek aku kasik cuti every week Sabtu and Ahad. Cukup la kan beromen 2 hari seminggu. Aku sendiri 2 minggu sekali je. Eh.

Tapiiiiii, bila orang dah bagi cuti tu mula la naik lemak.
Hari Jumaat je, dia dah call kitorang tanya pukul berapa kitorang sampai kampung esok, sebab dia nak balik jumpa laki. Kuang ajar tak?? Aku dah bagi kau balik jumpa laki dah cukup bagus. Consider la sikit kitorang yang duduk jauh ni. Kau tak boleh sabar ke kalau kitorang sampai tengahari sikit?

Tu belum lagi kejap-kejap pening, kejap kang demam. Masa belum berlaki, takde pulak kau sakit, dah berlaki manjang je nak pitam. Aku bagi makan racun tikus terus kangg. Senang, terus mati. Bila tanya mengandung ke?

Takkkk.

Habis??

Saje je, PEMALAS! (ni aku yang jawabkan sebab nak tunggu dia jawab 'aaaa....saya...sayaaa....' )

Ada rasa nak lempang???

Like bibik aku yang no. 2 dulu lagi la sialpalis lancau.
Dah la goreng ikan pun tak tau. Macamana ikan tu aku thaw-kan, dia basuh then purrrrrr terus masuk lam kuali dengan tak letak garam and kunyit lansung. Bila aku suruh dia rasa boleh pulak bagitau aku 'Saya rasa ikan ni sudah busukkkk, rasanya kok lain??'

Tengkorak kau.

Bodoh eh?
Bodoh gila!

Dia lipat baju aku lagi best.
Kalau kita sidai baju kita terbalikkan baju tu kan?
Ni tak. Dia angkat baju tu, terus lipat.
Takde la nak urut-urutkan sikit baju tu ke, nak terbalikkan baju tu ke. Sebijik macam muka dia jugaklah baju tu dia buat. Berkerak!

Tu belum bab sidai baju.
Memula dia sidai cadar, atas cadar tu dia hempap pulak seluar, atas seluar dia hempap pulak baju. Ntah sape ajar dia sidai baju macam tu ntah. Nak je dengan dia-dia sekali aku hempapkan atas ampaian tu.

Buat keje pemalas + bodoh. Dah ajar sampai 6 bulan pun tak paham-paham lagi. So, kalau dapat orang macam ni, perlu ke kau bagi cuti? Baik kau gunakan 'cuti' yang sepatutnya kau bagi dia tu untuk train dia bekerja. Tak pun boleh jugak kau gunakan 'cuti' tu untuk kejekan dia balik. Hahaha. Ok, tak kelakar.

But seriesly, aku tak setuju dorang ni dibagi cuti. Kalau yang nak bagi tu, bagi la. Tapi bagi aku, sori aku memang takkan bagi cuti sebab kau bukan penat sangat pun keje kat rumah aku ni. Lagipun, ko boleh keluar pi lepak ngan persatuan kau tiap-tiap petang, aku tak marah pun. Janji kau buat keje kau dengan baik. Prinsip aku senang, kau buat baik, aku buat baik. Kau buat jahat, mampus aku kejekan.

Hujung minggu, aku jalan, kau nak ikut, jom. Rasa-rasa nak dok rumah layan Indon, silakan. Jangan sampai meletup TV aku dah. Kau nak makan apa yang ada dalam fridge, ambik. Cuma jangan sampai kau mentekedarah sorang sampai tak tinggalkan untuk tuan rumah. Jangan macam bibik aku no. 2 tu. Macam bela jin!!! Mentekedarah roti Gardenia sehari sampai seploh keping. Pastu pagi-pagi dah melantak nasi satu pot. Aku belikan eskrim, kejap-kejap dia suruh Redza makan sebab dia pun nak makan sekali. Tak cukup ngan tu, siap boleh tahan eskrim and mencangkung makan eskrim kat depan gate. Gila darat!

Bukan la berkira sangat benda makan ni, tapi kau pun agak-agak la nak mencekik pun. Pagi bangun pukul 6am (oh awalllll) bukannya kau mengemas, tapi masak nasik dulu satu pot. Pastu tido balik. Bangun-bangun kang, makan nasik. Aku buat bfast ko pun join sekali, siap asingkan makanan untuk dia siap-siap macamkan aku taknak bagi dia makan. Dia ingat aku makan macam dia agaknya, bangsa tembolok lembu. Padahal pagi-pagi lagi dia dah makan ni. Nak tunggu lunch kang kunyah lak biskut-biskut ke, goreng keropok ke. Siap tuliskan list biskut perasa apa nak suruh aku beli everytime aku pi Giant. Lunch kang, aku yang masak, dia tolong je. Tapi sebab level bangang dia extra dari orang lain (kira macam extraordinary bangang), suruh potongkan cili sebijik pun setengah jam. Kalau pisau tu tumpul, dia lanyak jugak. Takde la guna otak sikit, nak asah pisau ke apa ke. Aku ni sikittttt je lagi nak toreh tengkuk dia ngan pisau tu.

Cara-cara aku tak bagi pegang passsport pun, dia boleh geledah bilik aku cari passport sampai jumpa. Padahal aku letakkan kat tempat yang mustahil ko boleh carik melainkan kau penah jadi pencuri profesional, terer menggeledah barang orang. Cuba kalau aku bagi dia pegang passport?

Dah la basuh keta aku guna berus sabut. Lancauuuu!

Takleh citer panjang la pasal ni, series aku akan emo sampai minggu depan.

Apa-apa pun saya vote untuk TAK SETUJU BAGI CUTI AND BAGI PEGANG PASSPORT.
Kalau rasa nak keje ngan aku, sila ikut syarat aku.
Just like kau pegi interview la kan, kau suka dengan syarat yang majikan kau bagi, kau accept the offer. Kalau tak, carik je la keje lain.







p/s : Ye, jawapannya adelah KARATE. Gila sleng anak aku sebut - KERADEYYYYYY. Sumpah aku geli dengar.


posted by aveo757 @ 10:01 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER