walk on wings, tread in air: Malapetaka <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Malapetaka
2010-04-09


Eh penat la okkk hari ni. Sebab tu aku tak update blog. Kalau boleh memang nak update tapi tak sompek. Dah la semalam aku tido lambat dalam kul 1 lebih, tapi at least dapatlah tido sampai 5.30am. Kalau dah nama penakut tu dapat tido empat jam pun dah kira bagus. Daripada aku terbeliak macam hari tu sepanjang malam kannnnnn. Oh kali ni bilik aku sangat beradap. Takde dah air keluar dari paip pukul 2 pagi. Samada air memang tak keluar or aku yang tak dengar sebab kali ni bukan setakat TV je aku biarkan terbukak, telinga ni pun aku sumbatkan dengan earphone layan mp3 sampai esok pagi. Biar dia tak dengar apa-apa. Dah la dapat 2 single-bed room. Malam first tu tak berapa nyenyak sangat sebab aku dok pandang je katil sebelah. Mana la tau kan tetiba dia nak tumpang katil sebelah pulak.

So, pagi tadi ada appointment. Lepas tu rush balik hotel, salin baju and check out.
Rush pi Ipoh pulak untk appointment yang tak sempat Selasa lepas.
Tapi seblom tu lepak JJ dulu bayar cukai untuk Redza.
Then gerak balik rumah.
By the time sampai rumah dah 5.30pm.
Dari Sungai Buloh lagi aku dah call bibik, silalah masak bik. Sebab aku dah macam zombi ni. Penat gila macam nak mati tahap senduk ngan kuali pun dah takleh beza.

Baru je nak landingggggg, En Wan call.

'Kat mana dah?'.

'Atas katil'

'Oraittttt'


 GAMBAR TELAH DIBUANG


Ini adelah situasi biasa kalau tak balik rumah 1-2 hari. Belum apa-apa lagi tangan dah parking atas tetek aku. Siap buat statement 'Pandai Di pilih hari balik rumah kan?'

Apa kau ingat aku balik hari ni semata-mata nak dapat pahala beromen lebih??? Kosser.

Oh, memandangkan aku tau imaginasi korang bukan calang-calang, jadi rasanya tak perlulah aku elaborate adegan seterusnya. Pandai-pandailah pikir.


Ok, skang aku nak bukak cerita pasal FB status aku.

Status tu actually bukan datang dari mulut aku.
Aku belum bodoh lagi nak jatuhkan hukum kat diri sendiri. Walaupun aku tau aku tak perfect mana tapi takde la sampai nak jatuhkan diri sendiri.

Aku sebenarnya terkilan dengan someone yang tergamak menyalahkan aku bila diri sendiri ditimpa musibah. Disebabkan kau dapat ujian dari Tuhan, maka kau tuding jari kat orang lain dengan alasan 'Oh, sebab aku kawan dengan kau la aku dapat malapetaka'. When you yourself tau atas sebab apa musibah tu terjadi.

Semua benda yang kita buat mesti ada sebab dan akibat. Takyah pikir reason jauh-jauh la, pikir yang dekat-dekat je.

Contoh :

Kau fail exam adelah sebab kau tak belajar, jadi akibatnya ko kena extend.
Bukan sebab lecturer tak bagi nota sebab nota tu ko boleh buat sendiri kalau kau nak. Library bukak siang malam, pergi je la. Saper suruh tak pergi. Kalau dah pemalas sangat kau pinjam je la nota member. Nak seribu daya taknak seribu dalih.

Kau sakit perut sebab kau mentekedarah macam babi jadi akibatnya kau berak-berak.
Asal berak-berak je salahkan makanan basi. Padahal kau sendiri tau ko mencekik macam bela jin.

Kau dicabul sebab kau pakai skirt pendek pastu menonggeng pulak tengah-tengah dunia, akibatnya kau kena raba dengan laki telor tak laku.
Ni kes kat Tapah hari tu la ni.
Memang la sesetengah lelaki jenis kote takleh duduk diam. Kau berdiri depan dia pakai purdah pun dia leh buat modal melancap. Tapi bila kau dah pakai skirt tu lagi la mintak kena raba. So tak payah la nak menyalahkan lelaki. Sape suruh kau pakai mini skirt.
(Eh, aku cakap pasal sape ni?)

Kau dikejar dengan ahlong sebab kau tak bayar hutang, jadi akibatnya telor kau nak dikerat lapanblas.
Lojik ke bila kau nak dibunuh, tetiba kau terfikir 'Ohhh mungkin aku dikejar ahlong kerana dosa aku beromen dengan jiran sebelah'.
Halo! Kau buat lawak mister bean ke apa ni?
Kau yang pandai buat hutang, dah takleh bayar kau nak salahkan awek beromen dengan kau? Kalau awek tu pregnant ke, or tetiba kote kau jammed ke, itu baru la namanya malapetaka. Ini kau yang berhutang pastu takleh bayar nak salahkan orang lain? Pegi main bontot dengan ahlong la!

Maksudnya kat sini aku nak cakap, kalau kau ditimpa bencana, cuba duduk dendiam and isolate.
Extract satu-satu masalah kau tu.
Ape puncanya.
Apa akibatnya.
Apa penyelesaiannya.

Ok susah nak faham kan?
Meh sini aku bagi story panjang punya.

Pagi kau bangun drive pergi keje.
Tengah-tengah drive sekali baru perasan fuel warning.
Nak catch urgent meeting ngan client kul 8.30am ni.
Now dah pukul 8.00am.
Nak teruskan perjalanan takut keta tersadai.
Nak singgah Shell isi minyak konfem tak sempat nak kejar meeting pulak.
Takde choice, dari tersadai, baik kau isi minyak.
Sekali kad kredit pulak tak leh pakai.
Cash pulak tak cukup.
Maka kau call laki kau suruh datang bawak cash.
Laki kau lambat sampai sebab traffic jam.
By the time laki kau sampai jam dah pun pukul 8.20am.
Sampai ofis meeting dah pun mula dan bos buat mukaa-see-me-after-this.
Lepas tu kau kena bambu kaw-kaw ngan bos.

So, sebab kau rasa hari kau macam cilaka, jadi kau salahkan laki kau sebab lambat datang bawak cash.

Lojik ke nak salahkan laki kau when you know that sepatutnya sebelum kuar rumah kau kena check dulu benda asas like duit ada ke tak. Bukan check kad kredit ada ke tak, okkk?

Masa start enjin lagi dah kena check minyak takat mana. Eh, ni benda basic la. Apa kau masuk je keta main redah bawak tak check minyak dulu? (tapi aku selalu gak kena part ni)

So to this sumone, jangan hanya pandai nak salahkan aku kalau kau ditimpa musibah.
Secara lojiknya aku takde kena-mengena dengan malapetaka yang kau dapat.
Bukan aku nak kata aku baik so jangan tuduh aku. No! Kau sendiri tau aku bukan baik sangat (walaupun dulu kau cakap aku gila babi punya baik. Taik lah)
Even kat blog pun readers boleh bajet aku bukanlah baik sangat pun.
Tengok dressing, cara blogging pun tau dah. Macam bitch la jugak kan.
Tapi janganlah sampai terkeluar dari mulut kau yang aku penyebab segala bala yang menimpa kau.

Aku tak regret kalau tuduhan tu datang dari mulut orang lain.
Tapi bukan dari mulut orang yang aku panggil kawan.
But since kau dah bagi tuduhan tu kat aku, I'll take it.
Aku ambik bahagian aku, kau ambik bahagian kau.
Semoga kita sama-sama dijauhkan dari malapetaka bila tak berkawan lagi.
posted by aveo757 @ 12:38 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER