walk on wings, tread in air: Be realistik la sikit... <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Be realistik la sikit...
2010-02-24



Lagi sekali aku lalu depan this kedai kat area *********.
Kedai kitchen cabinet tepi jalan, kaler hijau, yang dimilik oleh orang Islam. Bukan sebab kaler dia hijau maka aku serkap jarang tuan punya dia orang Islam (No offense).
But sebab aku sangat tertarik dengan tagline kedai tu :

KITA ORANG ISLAM. TOLONGLAH SESAMA ISLAM.


Aku tak tau apa kaitan tagline dia ni dengan nak jual perabot kitchen.
Adekah kedai dia khas untuk orang Islam aje?
Adekah dengan tagline ni dapat membantu jualan?
Atau nak menginsafkan orang-orang yang suka kuar masuk IKEA and HOMELIFE?

Kalau orang Islam beli barang orang bukan Islam, ko marah.
Tapi bila orang bukan Islam beli barang kau, takpe pulak.

Jujur aku cakap, aku tak suka jenis orang macam ni.

Bukan taknak tolong sesama Islam (or sesama Melayu). Betul la orang kata, siapa lagi nak tolong orang Islam kalau bukan orang Islam sendiri. Betul la tu. Aku pun setuju.

Tapi, kalau kedai kau macam hidup segan mati tak mau yang sikit pun tak menggambarkan yang itu adelah sebuah kedai, apa ko ingat orang nak beli jugak produk kau atas sebab kesian?
Agak-agak la sikit beb. Cubalah ikhtiar cara lain kalau nak majukan bisnes pun. Takkan balik-balik point kau halal-haram, Islam-kafir je kot.

Islam pun tak suruh kita belasah pasrah semua benda. Rasulullah pun diriwayatkan dalam hadis berurusan dan membuat transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang yahudi. Aku lupa hadis mana, tapi aku penah terbaca. (kan dah terkuar mode budazah tak pasal-pasal)

Nak bisnes tu bisnes je la. Jangan lah sampai ko saiko orang keliling 'tolonglah sesama Islam', 'boikotlah orang kafir', tapi bila tanya material dari mana?

Korea.
Jepun.

Tapi mungkin gak dia ambik barang kat orang Jepun mualaf. Kottt.

Tak pasal je aku yang terjebak ngan bisnes ni pun kena tazkirah sekali.
Ada la satu team tu datang promote barang-barang IT. Dia provide service untuk technical as well as software and hardware (celemekkk, cara cakap macam terer IT je kan?). So aku cakap la aku memang tak hire orang IT tapi aku ada this one company yang akan datang every 2 weeks untuk check apa-apa yang patut kat laptop/desktop ofis. Chinese company.

Dengan directnya dia cakap 'Tu la susah orang-orang kita nak maju, Cik. Kita sendiri yang bagi peluang kat bangsa lain'.

Yeah rite.
Berambos kau dari siniiii!!!!!!!!!!

Tak kuasa aku nak layan.

Cakap ikut sedap tekak.
Ko tau tak company aku ni 100% bumiputera?
Ada ko nampak orang selain dari melayu kat sini?
Jangan sebab ko tak dapat buat bisnes ngan aku, maka ko tazkirahkan aku. Ko tak dengar lagi aku punya tazkirah. Terus tobat nasuha ko nak melintas depan ofis aku kanggggg.

Lagi satu pasal benda-benda yang melibatkan zakat.

'Better ambik yang ni sebab ada zakat sekali, cik'.

Macam la aku tak bayar zakat kannnn.
Sikit-sikit kau point kat zakat, sikit-sikit zakat.
Perlu ke aku tunjuk bukti yang aku pun ada bayar zakat?
Perlu ke aku bagitau kau yang gaji aku memang every month potong kat zakat?
Gaji kau potong zakat tak????

Asal nak suruh orang beli produk dia je kasik point yang menjurus ke arah keislaman so that aku tersedar lantas insaf lalu beli produk kau. Kalau cara kau berbisnes pun macam nak taknak dengan tak presentabale lansung, hujah pun tak strong, produk knowledge pun semput, camana ko nak suruh orang beli barang kau??

Kalau masuk bab insurans ni lagi la.
Kawan En Wan ada yang sampai taknak geng dah ngan laki aku sebab laki aku ambik Prudential. Walaupun kitorang ambik Dana Islam punya, still tak cukup baik okkkkkk. Ambillah insurans %&^%^&%^&%^&. Bunyik pun Islamik.

Aku tak pertikaikan jenis insurans. Itu hak masing-masing.
Yang aku pelik is skarang sikap manusia yang konon keislamannya lebih dari orang lain (hanya disebabkan dia pakai insurans %&*^%&%*) tapi sanggup putuskan silaturrahim sesama Islam bila kita tak sokong apa yang dia cakap. Apa daaaaaa....

Teringat time kitorang nak buat wrought iron gril.
Memang dari rumah dulu pun segla pagar ngan gril kitorang tempah ngan satu Chinese ni. Dia ni manufacturer and designer. So kalau dah nama designer as well as manufacturer to logically orang tu tau apa yang dia buat. Service bagus, harga pun reasonable, quality of the product pun ok.

Bila pindah rumah baru, biasa la, time ni la nak nampak banyak kontraktor bersimpang-siur depan rumah nak promote service renovate rumah la, buat gate la, grill segala.

So ada satu mamat melayu ni approach kitorang and cakap dia boleh buat gril and gate
macam kitorang nak. Sebijik lak tu. Fine la. Mintak quotation.

Bapak mahalllllllll.

Mahal like RM4K dari Chinese ni quote.
Kalau mahal RM400 tu boleh lagi la aku nak pejam-pejamkan mata.
Ini santak ke 4 ribu. Baik aku beli aircond dua bijik letak kat jamban.

Bila kitorang argue harga dia mahal sangat, selamba je 'Bila lagi nak tolong orang melayu, bang'.

Aku suruh ko adjust harga, bukan mintak nasihat.

Last-last baru kitorang tau dia sub kat orang lain.
Sub kat Cina jugak.
Patutlah mahal.
Kemain sedap lagi sound aku suruh tolong orang Melayu. Kau tak sub kat melayu punnnnnn. Cakap je la suruh tolong kau. Jangan nak main isu-isu bangsa pulak.

posted by aveo757 @ 2:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER