walk on wings, tread in air: Berlagak nak mampos <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Berlagak nak mampos
2009-01-17
Amboiiiiiiiiii..kemain galak lagi sorang-sorang bagi komen about boikot tu ye.
Yang aku hangin tu, lagi aku warning lagi mencanak-canak komen membidas komentor-komentor masuk. Ni dah bukan nak bagi pendapat namanya, tapi lebih nak memboikot tukang bagi komen je aku nampak.

Ala aku tau, yang bagi komen kaw-kaw (tapi aku tak publish) tu, sebenarnya korang memang ada hutang lama tak settle ngan tukang-tukang bagi komen tu kan? Tapi jadikan komen box aku medium korang nak bertekak. Oh sori the mori okkkkkkkkk.

Yang aku pelik, nak kata link tukang bagi komen tu tak berprofile, aku rasa ianya berprofile. Klik je la kat situ, konfem terus masuk kat blog dia. Hambik, maki korang sesama-sendiri kat situ. Yang ko nak pi sergah dia kat komen box aku jugak kenapa? Pergi la settle ngan dia kat komen box dia.

Ni bukan apa ni. Yang tak puas hati tu aku bajet kawan-kawan si tukang komen ni jugak. Biasa la kan, takkan nak tunjuk terang-terang kot. Kata memberrrrrrrrrrrrrr. Harusla bermuka-muka sket.



Actually, aku buat entry tu sebab berbulu ngan salah seorang kawan aku yang kalau dok menghantar email boikot ni memang muka dia je la yang first sekali. Ye ye je hantar email suruh boikot tapi bila aku tanya "Make up ngan perfume ko dah tukar ke belum? Taknak try Mustika Ratu?"

'Ala, aku takut la nak tukar-tukar ni, takut tak sesuai ngan muka aku'

Boleh pulak ek macam tu?

Ni bukan apa sebenarnya.
Sebab benda tu ada kepentingan kat dia, maka tak payah la boikot.
Kalau takde kepentingan kat dia contohnya makanan ****** (from US), yang memang dia sah-sah tak makan, wah kemain lagi suruh orang boikot.

Tak reti aku orang macam ni.

Anyways, thanks pada semua orang yang tolong berjihad menghantar email-email boikot ni. Walaupun kita mungkin ada pendapat masing-masing, don't worry email-email boikot yang korang bagi tu tetap aku passing-passing kat orang lain.

Boikot mana yang perlu is right. Aku pun boikot jugak. Contohnya coklat. Sebab aku memang tak makan.

Tapi bagi aku, daripada kita memboikot, baik kita bagi sumbangan ke tabung Palestin. Jihad juga la ni kan? Bukan apa, Malaysia kat peta dunia ni kecik je aku nampak. Setakat kita je memboikot apa sangat la impak pada US yang besar gedabak tu. User product dia bersepah lagi kat satu dunia. Sementara nak tunggu dia terasa impak pada ekonomi which aku rasa entah berapa bulan lagi, dah habis satu Palestine kena sembelih. Baik la kita selesai cara bagi bantuan perubatan ke, makanan, yang penting selesai secara rundingan ataupun bagi bantuan ketenteraan ke apa ke. Wah, aku pulak yang bagi cadangan hantar tentera. Konfem bini-bini askar menyumpah-nyumpah aku.

And kepada researcher-reseacher, sila la buat kajian yang mampu dikomersialkan ye. Kalau tak, sampai bila-bila pun kita bawak masuk shipment dari US.

(aku la yang tukang bawak masuk tu, abis tu korang jugak yang nak).







Ha, ni aku nak start sessi memaki.

Kelmarin, ada satu lecturer bertittle Prof Madya buat kerek ngan aku dan mungkin juga pada ketika ini telah selamat menopos setelah 2-3 hari lepas berada dalam situasi pre-menopos.

Dr ni interested in having aku punya SYBR Green trial kit. Ok la, aku pun cakap aku ada free sample for her to try. She asked for some quotations too on a few SYBR Green from other brand which aku tak carry sebab brand tu dah ada distributor kat Malaysia. Aku carry brand lain.

Takpela, since dia dah mintak quotation utk brand competitor aku quotekan je la, but at the same time, aku quotekan sekali brand aku. Together with the quotation aku explain a bit on what the kit could offer. Actually reagent yang dia mintak tu is a basic and very common reagent untuk project dia. Sesaper yang buat project yang sama akan guna produk tu. And brand yang aku carry ni pun bukannya brand baru, it is just that it is new to Malaysia market. Disebabkan new la maka aku provide trial kit.

Yang babinya, dia leh reply aku :

----- Original Message -----
From: ******makcik gilo*******
To: Diana Ishak
Sent: Thursday, January 15, 2009 11:20 AM
Subject: Re: SYBR Green


Dina,

Pls excuse me for saying this but I know what the 'hell' I'm doing!
Pls just give me the sample kits and the quotes and stop giving me unsolicited advice, dear :-) I don't recall asking for any ;-).
Pls ONLY quote what I asked you to quote specifically!
Pls don't waste my time and attention with WHAT I DID NOT ASK YOU TO QUOTE"


Hello makcik.
Pertama sekali, nama aku bukan Dina ye.
Kedua apa ko ingat ko sebut 'plis plis plis' banyak kali aku hormat dengan cara ko yang penuh tatasusila nak mintak tolong kat aku?
And ketiga, apa benda ni " :) ;) " semua?? Ingat kelakar la? Aku sepak kang.

Pelik ek, ko nak pakai brand lain, tapi ko nak free sample brand aku????
What the fak?

Kalau nak try tapi ko tak konfem akan switch ke brand aku, tak kisah la kan. Janji ko try and dengar explanation aku dulu. Ni tak, mati-mati tolak, tapi bak sample boleh?

And salah ke aku bagi explanation what my brand could offer?

Dah ini memang keje aku. What do you expect?
Dia ingat aku sales? Sorry ok, aku bukan sales.
I am a product specialist.

Sales is orang yang buat sales, not necessary tau pasal product.
But a product specialist is someone yang assist you secara teknikal and they know what the fucking hell they are selling.

Biasa la kan, dah terang-terang ko tau aku buat marketing. Kalau aku give suggestion ke, recommendation ke, that is something yang people dah memang akan jangka. Biasa la budak marketing. Apa yang ko expect? Tukang ambik order?

Dey, waiter kat kat kedai pun kalau kita tak tau nak makan apa pun dia akan tolong suggestkan ok? Biasa la tu.

Kalau ko rasa ko tak perlu khidmat aku, baik ko pi beli thru internet je. Sah-sah ko tau apa nama produk yang ko nak. Tekan-tekan keyboard, dapat harga, order. Aku pun senang, takyah kuar pagi-pagi jumpa ko, dengan duit minyak, duit tol. Dah la aku tak claim duit minyak ngan saper-saper skang ni.

Aku just bagi explanation sikit about product lain yang similar, which can give her the same result, with new technology and even cheaper than the existing product kat market.

Salah ke apa yang aku buat?
Aku buat keje aku.

Aku faham kebanyakkan orang rasa menyampah gila kalau jumpa ngan budak marketing. Asik nak promote je.

But kalau difikir-fikirkan balik, it is actually good to see sales/promoter yang busy gila cucuk-cucuk ko beli produk dia dari sales/promoter yang diri tegak je tepi dinding takut nak tegur orang lalu-lalang harap nak pass-pass flyers je. Kalau takat pass flyers tu baik ko tak yah pegang tittle sales/promoter. Ko letak je flyers tu kat shelf pastu ko tulis sign 'Sila ambik sehelai'. Pastu gi lepak kat mamak.

But keje aku ni bukan yang ketuk pintu bilik orang 'Encik, saya ada jual barang, Encik nak tengok catalogue?'.

Aku akan study dulu mana-mana jurnal yang dia dah publish and buat appointment dengan dia untuk assist project dia. Meaning here, Dr ni dah tau and should expect aku akan come out with a few suggestions.

Tapi silap aku mungkin kerana aku bagi technical advise.
Ye la, saper la aku kan nak bagi technical advice kat Prof Madya Dr lagi.

But hey, aku pun tau sikit sebanyak about technical.

Ok la, konon-konon aku bukan budak Biotech.
Walaupun aku bukan background Biotech, tapi bila aku dah pegang tittle Product Specialist, aku wajib tau pasal produk yang aku carry. Aku kena tahu camne nak handle the produk. Apa application yang orang boleh guna dengan produk tu. Sikit sebanyak teknikal dah memang sangkut sikit kat situ.

Aku tak pernah doubt technical knowledge dia. Bodoh la aku kalau aku doubt, dia dah blend herself in this field since aku belum lahir, so dia tau lebih banyak dari aku. Dia lagi terer bab-bab teknikal, segala bentuk research. Tapi dia perlu ingat, I know the product better than her sebab aku yang bawak brand ni.

Masalahnya adelah keranaaaaaaaaa orang tua ni pandang rendah kat budak marketing.
Dalam kepala hangguk dia, kalau budak tu 'tukang jual barang' maka dia ni bodoh, blaja tak tinggi sebab tu keje jual barang. Saya juga tak tau selok belok biotech sebab kat namecard saya takde tulis education background, takde Bachelor degree, takde masters dan juga takde pHD macam dia. Takkan la saya tau pasal produk-produk yang gila babi high end dia mintak ni kan? And saya pula telah memberikan explanation tentang produk itu macam la saya ni pandai sangat setaraf dengan dia yang Prof Madya tu.

Tapi kan dokter, brand yang dokter mintak tu sangat la well known kat dunia. Everyweek saya pi universiti dokter konfem terserempak ngan product specialist dari brand tu, kitorang leh siap mengeteh semeja lagi. Takkan la budak tu tak promote kat dokter kan? Dokter ni profesor madya, banyak grant, selalunya researcher-researcher yang banyak grant ni product specialist jarang terlepas pandang. Apesal agaknya dia tak jumpa dokter?

Aku bajet semua product specialist taknak jumpa dia, kepala kerek macam ni. Seingat aku selama 6 tahun aku dalam line ni, this dokter punya nama tak pernah come across telinga aku pun. And this is the first time aku jumpa orang yang sangat berlagak macam tak ingat mati.

Perlu ke aku tulis aku Bachelor in what, Masters in what kat namecard aku so that orang pandang aku tinggi?
Perlu ke aku letak tittle aku Director supaya orang tau aku bukan kuli?
Perlu ke aku susun sijil-sijil aku so that aku boleh berdiri sama tinggi dengan kau?

I just don't understand why some people are shallow, look down on others just because they are not driving BMW.











posted by aveo757 @ 7:31 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER