walk on wings, tread in air: Manager - Executive - Despatch...ingat aku kisahhh? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Manager - Executive - Despatch...ingat aku kisahhh?
2007-04-24

Masa lunch ngan ex-opismate tadi maka terbukak sebuah kisah yang sangat-sangat keji tentang HR manager tempat aku. Biasala, mana-mana orang aku tanya, semua pasti mengeji laknatullah sorang ni. So kawan aku tu pun memulakan mukadimah tanya opis pekaba and all. Memandangkan takde perubahan yang gempak pun, so aku jawab dengan mencebik saje. Mudah-mudahan paham la ye.

So dia bagitau yang last week dia lepak ngan budak-budak jantan opis aku. So, terkuarla cerita pasal satu budak account yang dah nak benti keje sebab gaji kena potong RM300! RM300 okkkkk..bukan RM0.30. Aku tanya la pehal. Aku yang dok sebumbung pun tak tau cerita. Nampak sangatla katak bawah tempurung.

'Apa alasan potong gaji?', aku tanya.

'HR kata alasannya, lepas management review scope keje dia, gaji dia tak perlu banyak sangat, jadi HR potong RM300'.

Pantekkkkkkkkkk punya alasan.

Apa ni? Dah nak masuk dua tahun makhluk Allah tu bekerja, baru skang ko nak blaja review gaji dia? Lojik? So, kawan aku cakap skang ni budak teraniaya tu dah buat report kat Pejabat Buruh tapi since gaji dia lebih dari RM1500.00 so Pejabat Buruh takleh bawak case ke court cuma boleh nasihatkan je.

Siapa yang nak nasihatkan si bengap ni? Meh aku nak tengok sket ada keridibiliti ke tak. Dia ni tak makan nasihat, kasik makan tapak kaki je. Kalau telinga dia tu berfungsi lama dah dia dengar nasihat semorang and dah lama gak dia brambus dari kompeni ni. Masalahnya dia ni pekak sejak azali ditambah lagi dengan bebal yang tak hengat. Muka lak macam bagus type. Poyo okkkk, POYO.

Before balik tadi, budak lab aku cerita yang dulu ada satu uncle yang dah bersara tapi keje sambilan kat opis aku bahagian stor pun kena masalah yang sama. Ntah hapa dosa uncle tu kat dia, dia boleh review gaji uncle tu and slamba gi potong gaji orang tua tu sampai RM500.

Apa kes ko nak potong gaji orang ikut sedap anak tekak ko? Gaji aku ko taknak potong? Potong la. Lepas tu boleh aku potong buah pelir ko pulak. Nak?

Payah kalau bermanagerkan HR yang sial palis macam ni. Aku tak tau la dia ni grad U mana. Tu pasal la ko asik job hop berpuluh kali akhirnya kat tempat adik-beradik ko jugak yang ko boleh bekerja. Takde orang yang gila nak gajikan ko. Cakap je lebih, action kurang. Muka dah la tak hensem. Kalau hensem segan la jugak aku nak maki ko camni. Sebab ko tak hensem meh aku nak up sket : BABI CILAKA PUNDEK PUKIMAK BABI BABI PUKI!

Ambik koooooooooooo.

Jin aprit ni jugak la yang asik meronda tengok aku buat keje ke tak. Siap berdiri blakang kerusi aku tengok aku ni buat keje ni. Oi cilaka, ko ingat aku masuk opis nak tengok porn site? Kalau setakat nak tengok gambar bogel, baik aku suruh laki aku strip depan aku, buduh. Bos aku elok je ada lam bilik, ko pulak yang kepoh nak jadik mandor tengok aku keje.

Ada satu time tu dia ingat aku main chat agaknya sebab aku bercakap sorang-sorang pastu senyum-senyum. Padahal masa tu aku tengah menyanyi sambil wat keje. Siap boleh bagitau bos aku lagi tu. Macam budak-budak baru masuk tadika ABIM. Dah tua-tua pun nak main mengadu-ngadu. Dasar jin aprit mandul.

Dan menatang ni jugakla yang tak puas hati dengan tittle Manager yang aku pegang skang, siap nak buat corporate ranking biar tittle aku turun jadi Senior Sales Executive. Ko ingat aku pedulik sangat kalau ko nak letak tittle aku opis boy pun? Aku tak heran la. Syawal pun opis boy, tapi hensem. Itu yang penting dalam hidup ini. Hensem okkk.

Opss lari topik.

COO aku tanya, aku kisah ke kalau ranking aku diorang turunkan jadik Senior Sales? Walaweyyyy, apa dorang ingat pangkat tu segala-galanya ke? Darjat tak menjaminkan apa-apa wahai pembaca-pembaca yang dirahmati Allah. Darjat adelah bersifat duniawi. Bersifat sementara yakni tidal kekal. Yang kekal cuma satu.

Kan, mula la aku nak meraban ni...sambung balik.

Ala, aku tak penah mintak pun nak dinaikkan as manager. Itu ko yang nak kasik. Ko kasik, aku ambik. Ko nak ambik balik, ambik, tapi ambik tittle je sudahla, gaji aku jangan ko ambik sekali. Kang aku ambik lesung, aku hempok. Aku tau COO aku muka bersalah je bila dia sampaikan amanat penuh cilaka turun-temurun tu. Don't be sad, don't be sorry, sebab aku tak terkehel sikit pun. Tapi aku kasik warning, jangan turunkan gaji aku. Kalau tak, aku turunkan ko ke alam barzakh.

Maka, wait and see apekah tittle aku bulan depan.

Misteri.................


posted by aveo757 @ 8:30 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER