2022-09-21

Diana and Ayda outstation ke Penang


Ya, dah sampai rumah semalam petang. 1 malam je kat Penang.
Insyallah next month 2 malam pula.
Memang terapi betul dapat outstation alone, drive jauh-jauh sambil buat konsert bergerak dalam kereta.
Patutlah dulu zaman buat biotech supplies walaupun schedule aku pack dengan travel sana sini, aku tetap happy and cool je.
Aku realized semalam, itulah terapi.
Terapi manusia tak sama antara satu sama lain.
Ada yang shopping, ada yang holiday, ada yang mengemas rumah.
Aku memang enjoy driving long hours.
Travel dengan orang yang kita sayang adalah lebih baik, tapi sesekali dapat travel alone, sangatlah menterapikan.
Kali ni aku tak makan nasi lemak RnR Tapah. Tak sempat.

Dulu kalau ke utara, aku gerak right after solat Subuh.
Gelap-gelap dah keluar.
Bukan apa, keluar awal, polis tak start speed trap lagi. Hahaha.
Selalunya around 8am dah sampai RnR Tapah, lepak pekena nasi lemak and teh tarik segelas sambil check email.
Semalam, tak sempat ke nasi lemak.
Hanya singgah jap kat parking lot, untuk reply email and whatsapp penting.
Pagi tu sebelum keluar aku siap masak untuk lunch.
Karang kat rumah ni takde benda nak makan pulak.
Budak-budak ni kalau aku tak siapkan makanan karang dia order la merepek-repek fast food siang malam.
At least kalau dah siapkan untuk lunch, tengahari makan nasi.
Malam kalau nak makan fast feed gasaklah.

Keluar pun dah lambat, pecut macam nak terbang.
Tapi bagus, takde speed trap.
AES je melambak, dengan harapan kereta aku lepas 😆.
Alhamdulillah cuaca ok sangat sepanjang di Penang.
 



Dah settle first session, lepak Queensbay.
Dah settle sesi yang memerlukan pakai kasut pengawas, kita tukar ke kasut sneakers pula.
  
Lama gilaaaa aku tak datang sini, sampai boleh terlepas simpang masuk basement car park.
Terpinga-pinga kejap apa benda yang tepi kawasan lapang sebelah Queensbay ni? Expo ke?
Rupanya macam tapak jualan and medan selera. Malam je buka, siang tak.
Kat basement, park tempat biasa - depan entrance Mezzanine.
Inilah port aku park kereta, exactly the same spot setiap kali ke sana.
Dah macam ada cop mohor plat kereta aku pulak.

Queensbay, just like dulu - BEST.
Semua aku nak ada dalam tu.
Dulu aku selalu lepak DOME. Kadang lepak membalas email, kadang baca buku.
Tapi selalunya nap kejap kat dalam tu.
Dapat 15 minit nap, legaaaaa.
Kali ni pergi dengan Ayda.
Ayda ni best sebab selera tekak dia macam aku.
Lepas makan, kita makan. Lepas makan, kita makan lagi.
Tido pun takde hal lah kali ni sebab berteman.



Aku booked Vistana.
Saja nak mengimbau memori lepak Vistana setiap kali outstation dulu.
Rupanya Vistana dah jadi Marriot.
Aku cakap kat Ayda "Inilah hotel yang aku lari tengah-tengah malam sebab takut".
Ayda tanya "Kau dengar apa?"

"Tak, aku tak dengar apa-apa".

Kau nampak tak?
Cara-cara tak dengar apa-apa pun dah takut.
Kalau terdengar apa-apa, kau rasa?

Lepas tu Ayda tanya "Kereta kau park kat mana masa tu?"

"Basement"

Ayda pandanggggg je muka aku.

"Kereta ambik kat basement pukul 3 pagi kau tak takut pulak?"

Hahahahah. Itulah sebenarnya yang aku muskil sampai sekarang.
Apesal aku jalan sorang kat basement tu tak takut.
Apesal aku drive malam-malam buta dari Penang ke KL tak takut.
Tapi duduk dalam bilik takut.
Muskil sungguh aku dengan takut-takut-manjah aku ni.



Baru lepas keluar Nando's masuk Bread History pulak nak cari roti untuk supper.
Kau nampak tak, betapa makan adalah agenda utama?
Terbongkok-bongkok aku mencari roti yang sedap, takde sangat.
Maybe dah petang.
Dah settle berjalan dari hujung ke hujung tak jumpa roti, aku tak sedar suara aku terkuat "La?? Ini je roti dia?"
Elok je depan kaunter. Budak cashier tu antara senyum dengan taknak senyum je tengok aku.
Si Ayda dah pusing nak get ready keluar dari kedai.
"Suara kau takde kuat lagi?", kata Ayda 😆.

Sampai hotel settle check in around 5pm.
Terus mandi, solat and cuba untuk lelapkan mata tapi gagal sebab excited nak pi Padang Brown malam nanti pekena pasemboq sotong.
Siang tu just makan light-light kat Nando's.
Aku makan wingets and peri-peri soup je.
Kosongkan sedikit perut untuk makan yang real kat Padang Brown.
8pm, zasssss.



Ni kat lobby, baru nak keluar cari makanan.  

Just nice datang awal, orang belum ramai.
Sambar sotong gemuk 2 ekor, ketam sekor, tauhu 3 biji, telur 3 biji.
Kueyteow udang sepiring. Mee udang sepiring.
Masa pasemboq sampai, orang kiri dengan belakang pandang je.
Yang makan 2 orang je tapi yang sampai macam makan 12 orang.
Aku buat muka kering tetapi konfiden.
Terus membelasah pasemboq tanpa belas kasihan.

Yang paling best adalah bila mamak tu buatkan teh seperti yang tekak kami mahukan.

"Teh tarik kurang manis, tapi kaw".



Berkenan betul aku dengan teh dia.
Mug besar pulak tu. Puas.
Dia punya kaw tu sampai pukul 3 pagi aku takleh lelap.
Padahal esok pagi-pagi dah nak keluar semula ni.
Lepas makan, balik? Nehiiii.
Kau ingat senang aku nak terlepas macam ni?
Dulu, outstation lone ranger.
Lepas makan memang balik hotel terus.
Kali ni kita datang dengan kawan, takkan nak balik awal.
Mahu round dulu satu Penang baru balik hotel.

Asalnya nak cari mineral water je kat 7-11.
Eh tau-tau sampai ke Padang Kota.
Dah alang-alang, pusing je lah terus. Mata pun sedar lagi.
Happening betul orang Penang.
Isnin, esok kerja pun ramai melepak malam-malam.
Aku macam...dorang ni esok tak kerja ke?
Sefamili lepak piknik tepi padang. This is rare.
Play tourist kejap kitorang malam tu.
Tapi tu la sebab aku ambik gambar kau, kau ambik gambar aku - lama-lama malas ambik gambar sebab nak ambik gambar berdua payah.
Takpe, next trip kita usahakan.



Kitorang sikittttt lagi nak lajak ke Kuala Perlis petang tu.
Masing-masing nak makan laksa Kak Su.
Tapi masa tu dah pukul 4.30pm.
Kalau pecut pun kurang-kurang 6-6.30pm sampai sana.
Aku gugel, pukul 7.30pm Laksa Kak Su dah tutup.
Entah-entah 6.30pm kuah laksa dah kering.
Takpelah, next trip kena allocate satu hari untuk ke Perlis saja.
Boleh lajak ke Padang Besaq sekali.
Aku macam dah plan one day nanti dari Penang ambil flight ke Langkawi, day trip.
Panjang akal aku bila sesekali terlepas ni.
Macam-macam aku dah plan. Tapi itu nanti, kita buat kerja dulu.

Oh lupa nak cerita.
Ahad lepas jalan-jalan kat wing baru IOI City Mall, masuk Guardian baru.
Kelebet-kelebet Maybelline, berkenan pulak dengan lipmatte dia.
Beli satu.
Sekali kat Penang, Ayda berkenan dengan warna lipstik aku.
Ok jom aku teman gi cari kat Watson.
3 tempat cari - Guardian, Watson and satu lagi apa ntah lupa.
Masa nak balik, lalu depan Sephora.
Dua tiga orang yang depan kitorang lalu depan Sephora staff dia greet.
Kitorang lalu dia tak greet pun kau.
Ayda kata "Mesti dia nampak kita baru keluar dari Watson. Muka-muka Watson ni takyah pelawalah, mesti tak berduit".
Kahkahkah. Ye tak ya, jugak eh.
Kau baru keluar Watson beli lipstik kot.
Kalau berduit mesti awal-awal dah beli dalam Sephora. Mbahahahah.
Gasak kaulah.

Teringat pulak kat satu video, sorang Indian lady from USA cerita kisah dia beli henbeg Hermes macam atas ni.
Dia kata masa beli beg tu dia cakap kat the Hermes staff "Beg ni cantik tapi susah la, sebab I always take train. Nanti I nak bukak tutup bukak tutup ambik kad simpan kad. Last-last nanti I kena bukak je macam ni (gambar kanan)".

Staff tu cakap "Mam, our customer (yang beli beg Hermes) tidak akan naik train".

Hahahaha, gelak aku dengar.
Si Indian lady pun cakap "Ya, tak ya. Saya tak terfikir lansung lojiknya di situ".

Which make sense juga kenapa beg Hermes tu nampak macam hassle gila.
Kau nak putar untuk lock. Lepas tu putar balik untuk unlock.
Make sense la bila staff tu kata customer yang beli beg macam selaunya tak naik public transport.

Aku pakai beg LV Neo Noe letak beg atas lantai.
Pastu Ayda cakap "Oii, beg LV kau letak atas lantai je?"
Aku macam... takpelah, bukan letak atas lumpur. Lantai kering kot.
Kerusi extra kebetulan takde.
Malas aku nak makan sambil beriba beg.
Fikiran aku kata "Takpelah, beg je kot. Bukannya kotor mana. Lagipun beg ni leather, boleh lap dengan wet tissue".

Lepas tengok video Indian lady tu baru aku realized something.
Orang yang bawak beli mahal tak masuk kedai biasa-biasa.
Atau, dorang masuk mamak tak bawak beg mahal.
Yang aku, itulah beg pi kerja, itulah berjalan, itulah pi pasar malam, itulah masuk mamak.
Lepas tu park bag atas lantai mamak.
Bukan tak boleh, cuma takde respect pada the brand. Lagipun, bila masuk mamak letak beg LV atas lantai, otomatio orang kata itu beg copy grade AAA. 
 Tapi tu la kan, muka aku kering. Nak buat macamana  😆.

Oh lagi satu, Isnin lepas aku ke USM, kan.
Macam ada renyai sikit hujan.
Aku berlari-lari anak ke building.
Sekali kasut Bata aku terlepas lantak tercampak ke depan elok landing kat tepi kaki sorang lelaki yang tengah berdiri kat situ. Binawe betul.
Bertahun-tahun aku pakai kasut pengawas tak pernah terjadi kejadian kasut aku terbang.
Ni karang jadi punca aku berhenti pakai Bata pulak.
Jangan main-main dengan aku ya, Bata.