2020-09-04

My acitivity

Semalam birthday Redza yang ke -16.
Kat FB and IG ramainya yang wish Redza.
Rata-rata yang wish semua "kenal" Redza dari kecik.
Masing-masing tau je trademark Redza - Budazah.
Ada yang boleh recall balik gelagat-gelagat Redza yang aku pernah cerita kat blog, ada yang aku dah terlupa.
Bila ada yang bercerita balik, hah baru maknya teringat.

Dulu, blog aku penuh dengan gambar and aktiviti harian aku.
No wonder ramai yang "kenal sangat" dengan Redza.
Semakin meningkat usia, dah jadi malas nak tepek gambar kat blog.
Lagipun dah ada IG, jadi aku letak gambar kat sana je.

Tapi semalam bila baca banyaknya komen-komen aunty, uncle, akak dan abang-abang pembaca blog, rasanya hari ni aku datang mood nak tepek gambar.
Lama dah tak cerita aktiviti aku kan.

Mula-mula nak cakap pasal blog ni.
Ramai dah tanya kenapa aku tukar layout blog.
Aku tukar 2-3 minggu lepas.
Takde sebab-sebab yang khusus, saja je tiba-tiba rasa nak pakai free template yang lebih kemas dah tak banyak column.
Takde apa sangat dah aku nak highlite.
Dulu kan aku buat iklan, so column-column tu adalah keperluan.
Now ni semua benda tu tak buat dah, jadi biorlah "lapang" sikit blog aku ni.
Lagipun korang nak baca blog je kan, bukan nak tengok iklan.




Ni kerja semalam kat PWTC bersama-sama team Halal.

Tak nak cerita pasal team tapi nak cerita pasal situasi di PWTC semalam.
Semalam, tak plan pun nak ke PWTC, plannya nak jumpa di Sunway Mall depan tu je.
Tapi another team sedang busy nak prepare presentation at 2pm, jadi aku je lah yang ke PWTC.
Duduk dalam restoran ni, aku rasa awkward.
Sebab dalam tu mostly penuh dengan orang - bak kata kawan aku "melayu totok berbisnes".
Jenis yang sembang kuat-kuat bincang pasal figure juta-juta yang ntah ye ntah tak.
Gelak kuat-kuat macam dia otai kawasan tu.
Sapa orang dari jauh kuat-kuat "Assamualaikum Datuk! Apa khabar Datuk?"

"Ni orang kaya ni, orang kaya"

"Kejap lagi saya jumpa Dato'"

Pastu kejap-kejap toleh kat meja kitorang as if "Apehal budak-budak selekeh ni lepak sini?"

Alahaiii. Serius macam scene dalam Megah Holdings.
Jenis yang bersembang takde perkataan 'Datuk', takde perkataan 'juta', tak sah.
Nasib je takde perkataan "Papa nak Daniel kawen dengan anak Datok Zul".
Kalau ada, aku angkat kerusi, libas.

Rilek-rilek dah la. Beria nak highlite deal juta-juta.
Macamlah aku semalam sembang jual belacan.
Selalunya, ikut pengalaman aku, orang yang berdegar-degar sembang juta-juta ni, bendanya takde apa pun.
Baru peringkat planning je, paperwork pun takde.
Takde maknanya nak meeting kat restoran, kalau kat restoran tu selalunya baru nak plan.
Real work and meeting akan berlaku kat tempat yang serius dan khusus untuk berbincang.
Tak payahlah nak gelabah sangat.

Pernah dengar quote "Being the loudest makes you the weakest?"
Tak pernah dengar?
Maknanya tak pernah tengok American Gangster.
Itu quote dari Denzel Washington. Sangat terkesan.

Dia umpama orang yang lambakkan duit sebab nak buktikan bisnes dia berjaya. 
The thing is, people who really have money tak perlu nak tayang how much cash they have.
Just like melayu-melayu totok kat PWTC semalam yang bersembang kuat-kuat bab deal juta-juta.
You get into real business first then you know kalau boleh kau tak nak orang tau kau tengah ada projek juta-juta. 
Sebab kau nak fokus bekerja dan membangunkan bisnes dengan tenang.
Showing off only draws more attention and causes problems. 
Benda ni takkan bergerak selari dengan misi kau nak membangunkan bisnes. 



Ini cerita Jumaat lepas, di UPSI.
Punyalah selama bertahun-tahun aku ada projek di sana tapi tak pernah ada satu pun gambar aku di UPSI sebab waktu tu aku bergerak sorang.
Takkan nak berselfie kot tengah-tengah dunia tu.
Now ada partner, barulah ada gambar-gambar ni untuk kenang-kenangan.

Aku ada banyak memori dengan UPSI.
Sejarahnya bermula tahun 2004, hanya selepas 4 bulan aku bekerja sebagai Sales Exec.
UPSI pasa waktu tu bukanlah institusi yang gah dengan kerja-kerja research, jadi biotech player tak ramai kat sana.
Sebab research work dorang pada waktu tu tak sebesar UKM, UM, UPM [to name a few].
Jangankan kata biotech player yang lain, even company tempat aku berkerja tu pun tak pernah terfikir nak masuk UPSI untuk promote produk.
Budak-budak sales exec yang lain pun taknak enter UPSI sebab penat katanya, tak berbaloi dengan perjalanan jauh tapi belinya tak banyak.

Memandangkan aku budak baru masuk kerja, jadi orang macam aku ni always kena 'lanyak' untuk buat kerja-kerja yang orang lain tak mahu buat.
So bos aku hantar aku pi UPSI "Diana, pi try masuk UPSI tengok apa ada sana. Promote produk kita".

Baru 4 bulan masuk dah kena 'ragging' bukak market baru.
Tapi takpe, aku pun mula gugel website UPSI, scan-scan nama penysarah dan bidang dorang, untuk tengok mana yang relevan untuk aku approach.
The thing is, nak buat appointment ni adalah cerita kedua.
Cerita pertama tu macamana aku nak create reason nak buatkan dorang berminat untuk block date jumpa aku.

Pikir punya pikir, aku beli DNA extraction kit dari company tempat aku berkerja.
Kit tu dalam RM285 gitu.
Aku bawak masuk kit tu dalam lab, aku dilute dalam tube-tube kecil, kemudian aku re-pack untuk dijadikan sample.
Dapat dalam 10 sample [1 tube boleh buat 5 extraction].
Dah siap sample, aku pun call sorang-sorang lecturer di UPSI.
Aku bagitau aku nak minta kerjasama untuk guna kit tu, it's free, just guna and bagi feedback saja.

Benda yang aku bagi free ni adalah benda yang orang biotech MUST use.
Of course dorang kena extract DNA dulu sebelum buat PCR.
Extraction kit mahal kot, kalau dapat free 5 kali extract, why not kan.
Cut story shot, first time aku ke UPSI aku berjaya buat appointment dengan 5 orang lecturer dan 2 orang pegawai sains.
Dan the rest was history.

Lepas tu, kerap dapat purchase dari UPSI.
Barulah lepas tu di kalangan colleague aku ada yang propose nak jaga akaun UPSI sebab dah alang-alang selama ni dia jaga USM, jadi why not sekali harung dia pegang akaun UPSI.
Eh banyak cantekkk??
Kerja keras kau taknak buat.
Bila orang dah bukak jalan, dah ada customer database baru sibuk nak claim.
Masa kau turun naik USM dulu takde pulak kau terpikir nak singgah UPSI buat appointment?
No way! Sampai ke hari aku resign, UPSI kekal dalam tangan aku.
Sampai aku dah ada company sendiri, the customer yang aku jaga semua aku tarik beli produk aku.

Nak cerita, takde jalan mudah nak senang.
Kau nak senang atas kederat orang lain, cari new customer taknak, bila orang lain dah tarik customer kau sibuk nak cover, pastu acah-acah kau power buat sales?
Dengan orang lain kau boleh taichi lah, dengan aku sorry.

Memang ada orang yang perangai gini.
Nak senang cepat.
Nak kerja mudah.
Nak kerja ringkas.
Tapi malas buat kerja dari bawah.
Tapi bab mencanang cerita hebat pass kat dia.

Kita tak tau apa yang Allah dah susun untuk kita.
Kita tak tahu apa yang menanti kita di hujung sana.
Just like kit yang aku beli untuk jadikan free sample tu, kawan aku pernah cakap "Sanggup kau beli kit tu jadikan sample?"
Seolah-olah aku ni bermati-matian untuk cari sales nak bagi majikan kaya.

Yang sebenarnya, kalau kau sukakan kerja kau, kalau kau benar-benar nak jalankan amanah yang majikan kau dah bagi, kau akan cari jalan supaya task itu menjadi.
In my case, aku tak dapat apa-apa pun dari tu.
Sampai sekarang bos aku tak tahu aku beli kit untuk jadikan sample.
Aku cuma nak cari peluang untuk customer cuba produk tu, kalau ada rezeki, dia akan beli.
Kalau tak, at least aku mencuba.

Tapi aku yakin, kalau kita ikhlas buat, pasti Allah akan bagi sesuatu.
Kalau tak sekarang, esok.
Kalau tak esok, bulan depan.
Kalau tak, bulan depan, lagi 5 tahun akan datang.
Just like dengan UPSI, aku pun tak pernah sangka aku akan kembali ke sini untuk collaboration dengan fakulti yang sama.
Seronok berjumpa balik dengan customer-customer lama yang semuanya dah ada strong title but still humble and friendly, menjadikan setiap meeting sangat smooth.

Mungkin inilah yang Allah dah sediakan antara aku and UPSI.
Kalau difikirkan balik, tahun 2004 dulu masa terima task untuk masuk UPSI, hati aku terdetik cakap "Nak ragging aku la ni".
Rupanya, Allah nak beri sesuatu yang lebih istimewa, 16 tahun kemudian.
Kadang-kadang apa yang kita buat sekarang, tak nampak hasilnya sekarang.
Kadang tak nampak benefit yang jelas, tapi entah kenapa kita tetap buat juga.
Just like aku dulu, aku tak tau ke mana XZIZ Biotech akan bawa aku, tapi aku redah dan langgar je.



Ini aktiviti Selasa baru ni, 3 hari lepas.
Di UniKL-MICET.

Sementara nak tunggu meeting kat UniKL-MICET, kitorang bertiga [tukang ambik gamba takde dalam gambar di atas] lepak jap kat Freeport A Famosa.
Baru aku sedar ada 2 tempat makan je situ - KFC and Papa Rich.
Kitorang lepak KFC, member aku si Ayda mata dia melilau je pandang kaunter, pandang lantai, pandang siling.

"Kau tengok apa?"

"Ni kalau aku yang audit sah-sah kena ni. Apa ni, siling ada satu je fly trap. Berlalat. Restoran yang betutup mana boleh ada lalat. Lantai kau tengok, takde orang mop ke? Tu kasut pekerja dia dah koyak, patut tak boleh ni".

Hmm...baru aku tau begitu detailnya orang audit restoran.
Selama ni tengok orang audit company je.
Sampai ke kasut pekerja pun dia perati rupanya.

UniKL-MICET also tempat aku dulu.
Aku tau ramai blog reader aku kat UniKL-MICET.
Tak salah aku, dulu pernah ada blog reader bagitau satu jabatan baca blog aku.
Seram je aku dengar.

UniKL-MICET pun dulu di-pass kat aku sebab takde sales exec nak this area.
Banyaklah kau punya alasan - jauhlah, takde significant research work lah - yang sebenarnya kau nak kerja senang.
Nak jaga big place macam UTM senang masyuk komisyen.

UniKL-MICET tempat pertama aku bagi talk tentang Basic DNA and run workshop DNA analysis.
Masa tu untuk budak-budak undergrad. Seronok, the lecturer sangat friendly.
Kali ni aku ke sana, the same lecturer dah jadi Dekan dah pun.

By the way, training Retort Technology yang akan datang 28-29 September ni adalah collaboration kitorang dengan UniKL-MICET.
So pengusaha makanan akan dapat direct input not only dari orang industry tapi dari academician.
I tell you, this training is worth your money.



Bring your product guys, kita akan test your product untuk diretortkan.
Bawa produk pada hari kedua ya.
This is where you learn the technique untuk memanjangkan hayat produk makanan dan packaging yang betul so that your produk TAHAN LAMA dan boleh dipos ke mana-mana confirm TAK PECAH.


Esok sambung ceritalah, tetiba rasa nak makan.