walk on wings, tread in air: Bangkit! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Bangkit!
2020-03-02

Tak kira betapa baiknya kita, itu tidak menjamin kita tak akan diuji Allah.
Malah, menjadi orang yang beriman pun tak mengecualikan dirinya dari ditimpa musibah.

Kalau tengok contoh banjir besar yang pernah berlaku dalam negara suatu masa dulu, Allah tak pilih-pilih bila diturunkan banjir.
Yang Islam, yang tak Islam semua kena.
Tapi bila fikir balik, tak lojik kalau semua yang terkena musibah banjir tu tak beriman. Mustahil sangat.
Maksudnya, bila ujian itu datang, tak mengira if kau rajin solat, kau tak pernah solat, kau ahli ibadah, atau kau ahli maksiat - semua pun kena basuh sekali.
The interesting part is, that is not the end of the story.
Kalau kita judge situasi ini tanpa melihat hikmah di sebaliknya, pasti kita question takdir Allah.
Pasti kita akan cakap "Aku dah buat apa yang Kau suruh, tapi kenapa Kau uji aku macam ni?"

Bila musibah turun, baik tsunami, gempa bumi, tanah runtuh, atau banjir besar - semua rumah collapsed and completely ruined.
Rumah orang beriman hancur, rumah orang tak beriman pun hancur.
Bezanya, bila seseorang itu benar-benar beriman pada Allah, musibah menjadikan dia bermuhasabah, menjadikan dia lebih kuat dan kerana itu dia mudah bangkit semula.
Allah membezakan HambaNya di situ.
Orang yang percaya Allah adalah segala-galanya, kekuatannya luar biasa.

You may have gone through a divorce atau break up, but you are still standing.

Walaupun result hospital cakap sakit makin teruk, harapan untuk pulih sangat nipis, but you are still standing.

Pasangan meninggal dunia,
Dulu tak pernah terbayang boleh hidup tanpa dia, but look at you, you are still standing.

Pernah dikutuk, dihina, dicaci, diumpat keji, but you are still standing.

Yang pernah lalui zaman-zaman gelap, mesti dah nampak keajaiban dan kebaikan Allah.
Bagaimana suatu masa dulu kita pernah tersungkur, terduduk, kemudian Dia angkat kita perlahan-lahan, sembuhkan luka kita hingga akhirnya boleh berjalan semula.
Bila kita ada this history dengan Allah, kita takkan mudah untuk kecewa bila diuji lagi.
Walau orang bercakap buruk tentang kita, we don't feel dissapointed easily anymore kerana kita tahu ujian ini pasti ada hikmahnya.

Tahun 2009, business partner aku ambil keputusan untuk quit sebab ikut suami ke UK.
Padahal kitorang setup the company Oktober 2008, belum sampai setahun, dia dah quit.
Terpempan kejap aku.
Maunya tak, aku quit kerja dulu sebab nak run this business together with her.
Aku sanggup give up gaji yang dah selesa, tiba-tiba dia quit pulak.

Masa tu dalam hati aku "Hah kau! Selama ni kau enjoy sangat kerja sorang kan, hambik ni kau run-lah business ni sorang-sorang". Padan muka aku.
Untuk beberapa bulan aku tak bagitau En Wan aku run the business alone.
Aku cakap aku masih berurusan jarak jauh dengan partner, thru emails and video calls.
Benda-benda genting macam ni jangan bagitau dia dulu, karang dia kondem aku kaw-kaw naya je.
Aaku perlu kumpul kekuatan, jadi buat senyap je tapi dalam kepala aku memang serabut sebab aku tak tahu langsung apa projek yang partner aku dah run dengan customer.
Business yang partner aku handle semuanya projek halal. Aku pula handle one-to-one sale.
Bila dia hand over semua kerja, berpinau kejap mata.

Masa tu aku rasa "Ya Allah, apa aku nak buat ni. Aku dah buat keputusan yang salah".
I was tempted to get down tapi aku cakap dengan diri aku...
I made it through kerja dengan bos kat MOSTI yang 'buang' aku ke department lain, kerja sorang-sorang.
I made it through 'dinaikkan pangkat' dari kerja dalam team ke kerja sorang-sorang sebab katanya aku lagi perform kalau kerja sendiri.
I made through kerja sorang membina new department from scratch.
I made through people telling me I am not qualified.
Kalau selama ni aku boleh lalui, I can make it without her. I will still be standing.

Awal-awal masa ambil alih kerja-kerja dia, memang letih.
Partner aku ni banyak ambil projek aquaculture.
Tak memasal aku kena study pasal aquaculture.
Study pasal ternakan udang, ternakan siakap, ternakan ornamental fish.
Nak kena ambil tahu system kolam untuk breed fish.
Tak cukup dengan tu kena blaja analisis halal pulak.
Sampai aku konfius aku ni kerja lab ke, sales ke, atau kontraktor buat kolam ternak ikan?

Lepas beberapa bulan take over her work, aku dapat banyak ilmu baru especially on halal projek.
Barulah bertambah sikit ilham aku nak buat sales.
Kalau tak, kepala aku asik pikir nak buat one-to-one sale je.
Since that hand over, aku dah pandai buat projek skala besar dan customer aku pun di kalangan key customer.

Dulu, everyday kepala aku berputar-putar pikir apa benda aku nak promote hari ni, apa benda aku nak jual hari ni, kat siapa aku nak jual, apa alasan aku untuk jumpa that customer, etc.
Semua ni sentiasa kena pikir.
Aku pernah terfikir sampai bila aku nak buat kerja ni? Takkan sampai ke tua nak jumpa customer dalam lab?
One day aku takkan larat dah nak panjat tangga tu tangga ni mengangkut thermocyler and gel imaging system untuk buat demo.
Aku nak one day customer pula cari aku.

Selepas ambil alih kerja partner aku, barulah aku nampak banyak peluang untuk aku buat sales.
Kerja-kerja dia yang pada awalnya aku rasa terbeban sangat, rupanya itulah ilham dan jalan keluar yang Allah bagi.
Slowly, aku beralih dari buat one-to-one sale ke buat projek halal and custom biotech project.
Dari situlah lama-lama ilham untuk buat GreenAard pula muncul.
Then baru aku nampak the whole journey.
Aku nak one day customer cari aku, so here Dia bagi GreenAard.
Tapi nak sampai ke GreenAard tu punyalah panjang journey dan macam-macam kena tempuh dulu.

Allah takkan beri ujian kalau bukan untuk kebaikan.
Terpulang pada kita untuk menyingkapi ujian tersebut.
Kita boleh pilih untuk give up, untuk menyalahkan orang lain, mengalahkan sesama sendiri atau bertahan. Semuanya atas kita.
Setiap kali berdepan keadaan yang sukar, kita perlu lihat semula dan ingat balik apa yang Allah dah buat.
He made way when we didn't see a way.

A few years back ada hurricane kat USA. Dasyat.
Pokok-pokok yang besar-besar pun boleh tumbang.
Even pokok oak yang 4-5 kaki pun boleh ranap.
Pokok pine yang tinggi 100 kaki pun terlentang.
Hanya ada satu jenis pokok ke yang survive - palm tree.

Rupanya pokok palm ni, Allah jadikan ia boleh melentur dengan baik.
Ada certain pokok palm yang boleh bend hingga hampir mencecah tanah tetap takkan patah.
So masa that hurricane, pokok lain semua tumbang tapi pokok palm ni membengkok ke tanah for 3-4 hours, tanpa patah!
Boleh imagine tak for 3-4 hours angin bantai kaw-kaw, tapi pokok palm tetap bertahan.
Elok je angin reda, pokok tu naik balik macam takde apa.

Kita boleh contohi palm tree ni kalau mahu.
Maybe ujian datang dalam bentuk khianat dari orang lain.
That someone thought "Ok maybe aku tak boleh buat kau jatuh tersembam tapi at least aku boleh buat kau turun 10 step ke bawah!".
The thing is, that someone tak tahu at some point, dia akan letih sama macam that hurricane.
At some point the winds subside.
Just as with that palm tree, you will stand right back up.
Jangan sesekali anggap susah yang kita hadapi sekarang ini kekal. No.
Mungkin sekarang kita kena bend over untuk tempoh yang panjang tapi bila semua ini berakhir, you will still be standing.

What's interesting is, plam tree yang membengkok tu tak rosak pun.
Mesti kita terfikir pokok ni kalau kena hentam dengan hurricane lagi confirm tumbang sebab struktur pokok dah lemah.
But research shows sistem akar pokok tu makin kuat.
Lepas ribut, pokok tu jadi lebih kuat daripada sebelumnya.

Macam kita juga, semakin kita dihadapkan dengan ujian demi ujian, akan semakin membuatkan kita kuat, tabah, lebih matang dan lebih berdaya saing.
Apa yang kita sangka menyusahkan hidup kita, Allah gunakan untuk our own advantage, bukan untuk melemahkan tetapi menguatkan.
Setiap kali kita berjaya menempuh ujian, we are not the same person anymore.
We are not only going to STILL BE STANDING, but we are going to stand STRONGER.


posted by Diana Ishak @ 1:14 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER