walk on wings, tread in air: Pengaruh pasangan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Pengaruh pasangan
2019-03-25


Post aku hari ni takde kaitan dengan kes kat Christchurch.
Aku cuma seronok baca ayat last dia.
Aku tak sure apa pe'el En Wan yang sama dengan husband dia, tapi apa yang aku nak cakap kat sini adalah, perangai suami dan isteri boleh mempengaruhi attitude masing-masing.

Dulu pernah viral satu kisah tentang this guy yang buat confession how dia regret sangat abaikan perasaan isteri sebab terlalu ikut cakap adik-beradik.
Masa dorang masih suami isteri, apa je yang isteri dia buat mesti adik-beradik suami ni kondem.
Tak pandai buat air lah, tak pandai masaklah, tak pandai bergaul lah, macam-macam.
Sampai satu tahap tu dia cakap kelakuan isteri dah berubah.
Dari lembah-lembut dah mula bentak-bentak, dah mula tengking and dah mula cakap "Bodoh!".
Bila isteri dah mula jadi kasar, mulalah dia semakin setuju apa yang adik-beradik dia cakat [read : hasut].

Dia ceraikan isteri dia pun kerana hasutan adik-beradik.
Kononnya jangan bagi isteri muka, kena ajar sikit.
Dia ingatkan bila dia ceraikan isteri, isteri akan menyesal and merayu kat dia untuk rujuk, rupanya tak.
Lansung isteri senyapkan diri, even duit nafkah anak yang dia sengaja taknak bayar pun isteri tak pernah tuntut.
Until one day dia terserempak dengan anak dia time slat terawikh, tengah solat sebelah ayah baru (suami baru bekas isteri).
Masa tu dia realize suami baru tu sangat berlembut, sebab itulah isteri dia pun tak berkasar, even anak pun sayangkan ayah yang baru.

Tak sure lah itu cerita betul atau tak, tapi ada teladan yang kita boleh blaja.
Hakikatnya pasangan kita sangat mempengaruhi attitude kita.
Kalau kita adalah someone yang tak bertanggungjawab dan lepas tangan, tak mustahil pasangan kita akan berubah perangai.
Kalau pun dia tak dapat nak lempiaskan marah dia kat rumah di depan kita, dia akan lepaskan rasa tak puas hati tu pada orang lain.

Salah satu contoh kenapa wujudnya orang (perempuan) yang berdengki dengan kelebihan orang lain, boleh jadi sebabnya kerana dia tak dapat apa yang sepatutnya dia dapat dari pasangan dia.
Maybe nafkah tak pernah dapat.
Atau dia menanggung sebahagian besar perbelanjaan keluarga.
Atau segala urusan anak-anak dia yang ambil alih sorang (kepenatan).

Ok itu bab tanggungjawab.

Sikap kedekut, boros, sombong dan keras kepala pun boleh mempengaruhi pasangan.
Kalau sikap buruk ni lebih mendominasi, tak mustahil pasangan yang dulunya pemurah boleh bertukar jadi kedekut, yang dulunya humble boleh menjadi sombong.

Manusia mudah dipengaruhi oleh persekitaran.
Bukan memilih kawan je penting tapi salah pilih pasangan pun boleh buatkan hidup huru-hara.
Psychological situation suami isteri sangat dipengaruhi oleh sikap masing-masing.
Husband's psychological situation boleh dipengaruhi oleh attitude isteri.
Wife's psychological situation pun boleh di-influenced oleh husband's attitude sebab our feelings are interconnected jadi they always have an impact on others.

Aku ada sorang kawan lelaki yang dulunya biasa-biasa je.
Dia selesa dengan kerja yang rutin.
Dia bukan tak mampu buat lebih dari biasa, tapi dia takde motivasi untuk buat lebih sebab apa yang ada dah ok.

So dia akhirnya kawen.
Isteri dia ni kalau tengok sekali pandang macam biasa-biasa je.
Muka lembut, cakap pun lembut tapi motivasi tinggi pompuan ni.
Masa dia kawen dengan pompuan ni, budak ni baru habis blaja dan takde keje.
Tak pernah keje pun walau hanya kerja sementara.
Akhirnya dia sambung blaja......sampailah PhD.
So now dia lagi tinggi level education dari kawan aku ni.
Slowly kawan aku pun sambung blaja.
Dia yang dulunya hanya "biasa-biasa" dan suka kerja yang tak menyusahkan diri dia, akhirnya now jadi someone yang sangat explore banyak benda dengan kerjaya dia.
Aku happy sangat tengok growth dia.

Ada sorang lagi kawan aku, perempuan.
Dia ni boleh tahan pembersih dulu tapi sejak kawen aku tengok dah selekeh melampau.
Tak makeup and selekeh adalah dua benda berbeza ya.
Tak makeup is tak makeup tapi tak semestinya selekeh.
Tapi kalau selekeh dah pastinya form top to toe ada something wrong.
Tapi kitorang tak salahkan dia sebab dari awal dia bercouple dulu pun dah faham sangat perangai boifren dia macamana, jenis yang hmmmm...entahlah.
Jenis yang korek gigi depan-depan meja makan siap kelebet kat jari dulu baru buang. Macam pant!
Malas aku nak cerita panjang, apa yang boleh aku cakap member aku tu pun dah terjebak jadi tak bersih macam laki dia.

Memang genetik have some part in forming attitudes tapi most important in shaping them is the environment especially family environment termasuklah pasangan hidup.
Kalau seseorang berada dalam persekitaran yang kepekaaannya terhadap agama (contoh) kurang, maka the sensitivity also becomes less.
Dia punya spirit defense towards agama tak wujud.
Sebaliknya, kalau seseorang berada dalam persekitaran yang dapat buatkan dia bersemangat membela agama, insyallah, walau sekecil apa pun perkara tu tetap akan jadi perhatiannya.

Setiap orang ada sisi baik and sisi buruk.
Tetapi setiap sisi ini bersifat pasif only if there is no influence and pressure from outside.
Kalau ada 'gangguan' maka sisi buruk akan aktif.
Tapi kalau takde 'gangguan', sisi baik akan aktif.
That's why persekitaran sangat penting lebih-lebih lagi dengan siapa kita spend time with.
Mudah-mudahan kita semua dapat pasangan yang sikap baiknya lebih dominan sehingga boleh melenyapkan sikap buruk kita atau semangat kentalnya lebih dominan sehingga membuatkan sikap senang berputus asa dalam diri kita kalah.

Dalam marriage aku, En Wan lagi dominan.
Kalau tak, takkan lah dengan mudahnya beliau merampas jawatan dalam kompeni. Eh.




Tahniah lah kat korang yang gigih vote kat FB and IG, yang share and like beramai-ramai demi nak dapat harga penjimatan.
Kalau tempoh voting panjang sikit maybe boleh cecah 1000 likes tu.
Apekan daya, tempoh 3 hari je.

Anyways, boleh beli Cleansing Gel and Makeup Remover 125g KAT SINI.
Boleh dapat harga offer tu.

Terima kasih kerana  mengundi. Kita ke Putrajaya! *tetiba*


posted by Diana Ishak @ 4:43 PM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER