walk on wings, tread in air: Jangan lupa kejar rezeki <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Jangan lupa kejar rezeki
2019-03-27


Ada duit, belum tentu ada rezeki nak guna duit tu.

Dah beli kasut, belum tentu ada rezeki nak pakai.

Dua satu bangunan yang sama, belum tentu ada rezeki nak berjumpa.

Dah bertunang tapi belum tentu ada rezeki dapat hidup bersama.

Gitulah konsep rezeki.
Yang ada dalam genggaman kadang-kadang terlepas.
Yang tak pernah terbayangkan eh tau-tau dapat.

Ada cash dalam tangan, ada duit dalam bank, belum tentu duit tu kita dapat guna.
Macam blog reader ni cakap, dia kata aku ada REZEKI nak pi bercuti cuma aku takut naik flight.
Sebenarnya aku yang takde rezeki pi bercuti jauh-jauh.
Aku cuma ada duit tapi takde rezeki nak berjalan jauh sebab aku takut naik flight.

Semalam aku terbaca satu status bertulis "Simpan-simpan duit, tiba-tiba adik nak kawen mak mintak sponsor. Simpan-simpan duit, tiba-tiba adik nak sambung blaja. Simpan-simpan duit, sekali mak mintak bayarkan loan rumah tertunggak".

Kat situ dah nampak ternyata duit yang kita cari belum tentu kita boleh guna.
Apa yang memang jadi hak kita seperti jawatan dan kedudukan pasti Allah bagi tapi apa yang bukan hak kita, walau dah berselisih bahu orang kata, tetap takkan jadi hak kita.

But the thing is sekarang ni kat mana-mana pun perlukan duit, jadi tak hairanlah kalau manusia mentafsirkan duit sebagai rezeki.

Gaji yang besar - rezeki.
Banyak order - rezeki.
Banyak job - job.
Banyak simpanan kat bank - rezeki.
Banyak aset - rezeki.
Banyak kereta - rezeki.

Pendek kata, anything yang menggunakan duit atau melibatkan transaksi duit, adalah rezeki.
Apa-apa yang tak melibatkan duit, bukan rezeki namanya.

Dulu aku pun gitu juga, mentafsirkan rezeki sebagai duit.
Ada duit, boleh shopping.
Ada duit, boleh makan best-best.
Ada duit boleh gi bercuti.
Ada duit boleh beli rumah.
Ada duit boleh tukar kereta.

Agaknya disebabkan aku anggap rezeki adalah duit, that's why dulu aku kepenatan cari duit.
Bagi aku, nak dapat semua benda perlu duit.
Tapi slowly aku nampak lepas satu, satu, berlaku depan mata orang lain dapat sesuatu tanpa perlu keluar duit.

Contoh, bibik-bibik aku.
Gaji dorang RM700-800 je sebulan.
Kalau nak ikutkan gaji banyak tu, apa ajelah yang dapat beli kat Malaysia ni?
Silap-silap makan pun kena catu.

Tapi, betapa besarnya rezeki yang Allah bagi kat dorang, kerja di sini dapat bilik sendiri, tak payah bayar sewa, boleh tengok TV tak perlu bayar elektrik, bilik air siap ada heater, aircond nak pasang silakan.
Kalau aku pi berjalan aku bawak sekali.
Aku stay hotel, dorang pun stay hotel yang sama.
Dapat berjalan and makan sana sini tanpa keluar duit.
Every week, makan ayam, sotong, udang, ikan, daging, sampai bibik aku kata dia penat makan sejak duduk dengan aku.
Kalau aku order pizza, MekDi, KFC, dorang join sekali makan.
Pad, deodoran, berus gigi, shampoo, sabun, bedak - semua aku supply.
Baju raya pun aku belikan.
Duit gaji boleh simpan terus kalau nak.

Just imagine betapa besar rezeki dorang.
Gaji memang tak besar, tapi rezeki dorang besar.
Allah dah tetapkan itu rezeki dorang.

Tapi tak semua bibik dapat rezeki macam tu.
Karang semua orang nak jadi bibiklah pulak 😂.
Bukan nak kata dorang keje dengan aku beruntung, tak, bukan gitu.
Cuma tak dinafikan ada je bibik-bibik yang nasibnya kurang baik di sini.
Jadi, soal duit dan rezeki tu berbeza.

Of course kita tak boleh buta-buta tadah tangan mintak Alah turunkan rezeki selepuk depan mata.
Usaha kena buat juga, cuma, sikit atau banyak duit yang kita dapat tak menentukan berapa besar rezeki.
Kerana duit adalah dari manusia tapi rezeki dari Allah.

Bibik-bibik aku, gaji tak sampai RM1K pun, tapi alhamdulillah aku nampak besarnya rezeki dorang.
Aku anggap itu rezeki yang barokah sebab niat dorang datang bekerja jauh-jauh ni ikhlas.

Lagi satu contoh tentang rezeki adalah blog reader aku yang share-share cerita kat aku.
Aku syukur sangat setiap kali dorang share cerita mesti dorang doakan aku sekali.

"Semoga Kak Di murah rezeki"

"Semoga Kak Di istiqomah"

"Saya doakan Kak Di terus sihat dan dapat menulis..."

Allahuakbar...rezeki aku pada doa yang banyak.
Bayangkan kat luar sana ada orang yang kena keluar duit upah untuk didoakan.
Tapi alhamdulillah, ada yang sudi doakan aku walaupun tak pernah jumpa muka.
Dorang kenal aku, aku tak kenal dorang.
Tapi baiknya hati sudi nak doakan aku.

Kadang tu aku reply "Doakan akak istiqomah".

Nanti ada yang reply "Sepatutnya saya yang minta akak doakan saya, tapi akak pula yang mintak didoakan".

Ada reason kenapa aku mintak didoakan.
Kerana korang sedang dalam bermasalah.
Ada yang mengadu masalah duit, masalah rumahtangga, masalah sakit, etc.
Dalam keadaan ditimpa musibah macam tu, doa korang lebih laju menembus langit.
That's why aku mintak tolong doakan aku sama.

Kalaulah ada yang tanya apa yang bestnya jadi blogger, maka itulah jawapan aku.
Aku tak buat income dengan blog, jadi nak harap jana duit dari blog memang takde.
Tapi aku syukur Allah berikan aku rezeki blog readers yang sudi doakan aku.
That's the best.
Boleh jadi apa yang aku ada ni 10% je usaha aku, selebihnya doa orang lain.
Mudahan-mudahan 'investment' korang mendoakan aku ni Allah pulangkan dengan faedah yang tinggi kat akhirat esok. Amin.

So to you out there, yang always anggap rezeki adalah duit, maybe kita dah boleh tukar pemahaman kita.

Duit is duit.
Rezeki is rezeki.
Duit tu tak banyak mana.
Tapi rezeki meliputi ruang yang jauh lebih besar.

Jangan hanya kejar duit sampai lupa 'kejar' rezeki.



Ok, pemenang 5 marble cosmetik bag GreenAard ni aku akan anounce di blog insyallah on 31st Mac nanti. Sempat lagi kalau nak cuba nasib. Tak susah, share je VIDEO NI.
Jangan lupa tag GreenAard (FB).

posted by Diana Ishak @ 4:01 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER