walk on wings, tread in air: Hadapi sindiran <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Hadapi sindiran
2019-03-29

Antara perkara yang kita wajib lalui bila berhijrah adalah SINDIRAN.

Semalam aku terima satu email dari blog reader.
Ceritanya dia ni baru je bertudung Januari lepas tapi selalu disindir oleh bukan saja kawan-kawan tapi mak dia sendiri sebab mak dia belum bertudung.
Memandangkan dia ni single lagi, jadi tekanan tu terasa lebih sebab masih duduk dengan keluarga.
Aku rasa aku boleh faham apa yang dia rasa.

Bila kita sorang-sorang berjuang mempertahankan apa yang kita percaya tanpa ada support dari orang sekeliling especially dari orang-orang penting dalam hidup kita, dah tentu cabarannya extra sikit.
Apetah lagi situasi dia sekarang, hari-hari mengadap orang yang sama.
Kat luar berdepan dengan kawan-kawan yang sama yang dok perli-perli.
Kat rumah pulak kena hadap mak yang menyindir.
Bukan calang-calang orang yang mampu bertahan dengan torture macam ni.
Besar ujian budak ni.
Dan sepanjang dia bertahan dan bersabar, maka pahalanya juga besar, insyallah.

Selalunya dalam keadaan yang biasa, kita semua tend to follow the majoriti.
Kalau semua orang buat A, maknanya A betul.
Kalau sikit orang follow B, maknanya B salah.
Tetapi dalam urusan takwa, pilihan majoriti tak selalunya selari dengan tuntutan agama.

Contohnya masalah blog reader ni.
Dari segi majoriti, dia kalah dah sebab dalam persekitaran dia, dia sorang je yang percaya berhijrah ke penampilan yang lebih baik adalah sesuatu yang betul.
Tapi dari segi takwa, dia menang.

But since dia bergerak sorang-sorang di laluan yang tak ada orang nak pegi, silap-silap dia akan patah balik dan ikut laluan majoriti.
Itulah sebabnya bila kita berhijrah, kalau boleh jangan duduk di persekitaran yang tak membantu hijrah tu.
Kalau persekitaran tak membantu, kita yang kena keluar cari persekitaran yang lain.
Untuk blog reader ni, tak perlulah dia keluar dari rumah, cukup sekadar dia cari kelas-kelas agama atau join mana-mana taklim untuk tambah ilmu.
Kalau sokongan kawan-kawan and keluarga takde, tapi ilmu ada, insyallah dengan ilmu tu akan buatkan kita kuat.

Setan datang dalam macam-macam bentuk.
Ada yang datang dalam bentuk orang yang direct kutuk kita.
Ada juga setan yang muncul dalam bentuk orang yang instead of mengutuk, dia menyindir.

Contoh, bila kita cuba labuhkan sikit tudung kita, dia cakap "Adududu....dah semakin solehah. Bukan hanya cover dada, dengan perut-perut pun dia cover".

"Masyallah....labuh dah tudung dia. Bakal dapat suami ustaz ni!"

"Alalalala.....panjangnya tudung, nak lawan Batman eh?"

"Dulu nama dia Diana Ishak. Sekarang dah tukar, Solehah binti Ishak"

Nampak macam klaka, kan?
Tak kelaka pun sebenarnya.

Yang pernah disindir kerana hijrah, jangan risau.
Ketika kita berada dalam level-level begini [disindir], itu maknanya Allah sedang menaikkan iman kita ke level yang lebih tinggi.
Ketika kita merasa kata-kata orang dah mula menyakitkan hati, itu sebenarnya pengakuan Allah yang disampaikan melalui lisan orang tersebut bahawa keimanan kita sedang diangkat.

Blog reader aku ni kata mak dia cakap "Kenapa pakai macam ni? Tutup aurat yang biasa-biasa je sudahlah..."

Boleh jadi mak dia segan dengan diri sendiri sebab dia belum kuat lagi nak buat perubahan macam anak dia.
At least kalau anak dia pakai scarf biasa kuranglah sikit segan dia agaknya.
Tapi tak apa, cubalah jawab baik-baik "Ma, yang iman biasa dah ramai, saya nak cuba buat keimanan dan ketaatan yang luar biasa. Mudah-mudahan dengan iman ini saya lebih mendoakan mama. Semoga apa yang saya amalkan ini, pahalanya ada untuk mama".

Gunakan psikologi dan bahasa yang baik, insyallah, dia akan faham.
Sila-silap, dia turut hijrah sama.
That's why penting untuk kita beradab terlebih dulu dalam menyampaikan ilmu, sebelum kita menyampaikan ilmu.
Adab akan always menang berbanding fakta ilmu tu sendiri.
Dalam satu cerita Tamil yang aku tengok, dia kata "kalau nak bunuh someone, bunuhlah dia dengan kebaikan", which is true.
Begitu juga dengan balasan komen.
Jawapan terbaik adalah jawapan yang ada moral.
Jawapan pedas tapi takde moral takkan ke mana. Kau syok sendiri je lah jawabnya.

Hadapi sindiran dengan elegan.
Tak perlu always balas sindiran, kalau diam je pun tak apa.
Siapa pun yang menyindir kita ketika kita berhijrah, they must have the pupose untuk pancing emosi kita.
They want you to react with anger.
Kalau rasa perlu balas, balas dengan tenang
Sometimes orang yang menyindir ni kurang ilmu atau tak clear apa yang kita sampaikan atau tak faham letak duduk suatu perkara.
If you feel the need to explain, do it with style.




Nah teaser new book : Walk on Wings, Tread in Air Vol 2.
Insyallah very soon.
Mengandungi 100 post yang tak pernah release di FB, IG atau blog.


posted by Diana Ishak @ 9:31 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER