walk on wings, tread in air: Kalau takdir bermadu <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Kalau takdir bermadu
2018-10-30

Pasal SABAR.

Ada yang tanya aku "Kak, kalau akak ditakdirkan dimadukan atau suami akak nak kawen lain, akak buat apa?"

Yang pertama sekali kena faham, bila isteri willing suami kawen lain, itu kerana baginya, membenarkan suami kawen lagi adalah pilihan paling baik.

Jadi, untuk kita-kita yang sejenis tak berapa nak penyabar ni, kesabaran tu banyak bergantung pada situasi.

Ada isteri yang bergantung sepenuhnya pada suami dari segi financial.
Kalaulah dia ada pilihan lain, dah tentu dia takkan pilih untuk dimadukan.
Tapi memandangkan dia tak ada pilihan, jadi dia pilih untuk 'redha' dimadukan.

Ada juga isteri yang 'redha' suami kawen lain sebab mengenangkan anak-anak yang masih perlukan perhatian suami.
Kalaulah ada lelaki lain menunggu and willing nak jadi ayah kepada anak-anak tu, tentu isteri tak kisah untuk angkat kaki.

Ada juga isteri yang 'redha' kerana faktor kesihatan diri sendiri.
Kerana kesiankan suami, dia redha suami kawen lagi satu.

Ada juga isteri yang 'redha' dimadukan kerana faktor cinta.
Baginya, biarlah berkongsi asal jangan hilang terus.

Hakikatnya, tak ada isteri yang buta-buta redha bila suami kawen lain.
Yang ada cumalah 'terpaksa' redha kerana itulah pilihan yang terbaik buat masa tu.
Walaupun pilihan tu sangat menyakitkan, tapi itu adalah yang paling baik antara pilihan-pilihan lain, jadi dia terima.

Ada sorang reader blog ni yang pernah bagitau dia sendiri mintak laki dia kawen lain sebab tak tahan dengan perangai suami dia yang keras kepala.
Dia kata lagi bagus suami dia lepak rumah madu, kurang sikit dia sakit hati.
Aku tanya tak kisah ke madu dapat lebih waktu dari awak?
Dia cakap "saya sebenarnya lagi sakit hati kat suami dari sakit hati kat madu".

Nampak tak betapa situasi sangat mempengaruhi?

Jadi untuk soalan cepumas tu, jawapannya adalah bergantung pada pilihan yang ada.
Kalau masa tu, financial aku strong, ada pulak lelaki yang dah standby nak ambik aku jadi wife, lelaki tu pulak sayang aku lebih dari aku sayang dia, rasanya takde masalah [kahkahkah].
Tapi kalau dah namanya ada lelaki lain standby, takkan lah aku nak bermadu ye tak?
Ambik je la terus kalau nak sangat. I also have new one standby.

No, bukan aku sombong atau ambil kesempatan.
Tapi hakikatnya memang begitulah.
Kalau tak percaya tengok je contoh-contoh kes cerai-berai dalam masyarakat kita.
Selagi tak ada pengganti, selagi itulah dia sentiasa rasa sakit hati, merepek-repek merempan kat FB, sentiasa saling perli-memerli kat FB, pastu jadi stalker.
Elok je dah ada pengganti, terus bahagia jiwa.
Siap boleh berbaik-baik lagi selfie together-gether.

Itulah sebenarnya kita.
Ketika suami decide untuk kawen lain, respond kita sebenarnya banyak bergantung pada pilihan yang kita ada.
Sabar atau tak, banyak bergantung pada situasi semasa.
Mana-mana isteri yang tenang-tenang je bila suami kawen lain, yang ni aku salute.
Sebab aku tau tak ada perempuan yang nak berkongsi suami.
Jadi bila dia nampak tenang [cuba menenangkan diri agaknya], please hormat.
Jangan pulak kau yang lelebih gi provoke macam-macam soalan.

Lagi satu, please jangan ingat isteri yang sanggup minta cerai sedangkan suami masih sayangkan dia lagi, adalah isteri yang mementingkan diri sendiri.

No.

Dia bukan tak cinta, dia sangat cintakan suami dia.
Cuma dia ada pilihan yang lebih baik dari tu.
Bagi dia, kehidupan, kerjaya, dan kepentingan peribadi jauh lebih penting dari berkongsi suami.
Untuk itu dia pilih untuk berpisah.
Kerana bagi dia, dia lebih berani hidup sorang (tanpa suami) dari lihat suami dia hidup dengan perempuan lain, tido dengan perempuan lain, shopping dengan perempuan lain, etc.
Dia tak kuasa nak semakkan kepala dengan stress yang macam tu.
Lebih baik takde dari ada tetapi menyakitkan hati.

Nampak macam ego, kan?

Selalunya gitu lah.
Bila isteri minta cerai kerana tak boleh terima poligami, kena cop ego.
Sedangkan semua pun tahu, bila isteri allow suami kawen lain, bermakna isteri bukan saja kena bersedia kongsi suami, tapi juga berkongsi masa, berkongsi emosi, berkongsi cemburu.

Dah la ambik laki aku pastu aku kena kongsi banyak benda dengan kau pulak, wat the...??
Dah kasi kongsi laki pastu sibuk nak kongsi benda lain sama.
Aku merajuk, dia pun sibuk nak merajuk.
Aku jeles, dia pun sibuk nak jeles.
Hoh, tak kuasa!
Nak sangat laki aku? Hambik kau situ. Gi bela sampai tua.

Mana-mana wife yang not ready for psychological, child and social consequences, then you should choose a divorce lah.
Bukan menggalakkan penceraian, tapi kalau hidup berpoligami dalam keadaan psikologi tak stabil, bukan ke akhirnya memberi kesan juga pada diri dan anak-anak?

Apa kesannya pada diri sendiri kalau hari-hari kau berendam air mata dan merempan tak sudah?

Kalau kita sejenis yang boleh kontrol perasaan tak apa, ni karang dah la merosakkan jiwa sendiri pastu mempengaruhi sikap anak pulak.
Anak tu esok membesar jadi seorang pemarah dan pembenci.
Pastu bila anak kawen, dia lepaskan dendam and marah dengan sepak terajang maki hamun bini.
....and the cycle goes....

Bagi aku yang lemah iman ni, it is far better to end a marriage that is not healthy than to live in a downturn.
Tak guna kekalkan perkahwinan hanya kerana status sebab kesannya jauh lebih teruk nanti.

Entahlah, maybe hati aku keras kot.
Jiwa aku macam Roy.
"Hati kau keras, Roy!"
Hahahaha.

Ramai sebenarnya isteri yang terpaksa allow suami berpoligami walaupun dia tahu dia tak bersedia berdepan dengan macam-macam tekanan.
Antaranya macam aku cakap tadilah - faktor ekonomi.
Atau maybe faktor takut jadi bahan gosip orang.
Tu semua antara penyebab kenapa seorang perempuan sanggup bermadu walaupun keadaan tu sangat hurtful.

Oh, by the way, no such thing as payung emas, payung perak, payung tembaga.

Tak ada.

"Sesungguhnya barangsiapa yang bertakwa dan bersabar, maka sesungguhnya Allah tidak menyia-nyiakan pahala orang-orang yang berbuat baik" (Yusuf, 90).

Yang ada cuma pahala atas kebaikan kita je.
Maknanya kalau kita bertakwa (iaitu akur dengan hukum Allah yang membenarkan suami berpoligami), serta bersabar (dengan ujian serta cabaran hidup bermadu), maka dapat pahala.
Takde sebut pun dapat payung emas.

Kalau isteri terpaksa memilih untuk bermadu, apa yang aku boleh cakap is please increase your spiritual intelligence so you can accept reality more.
Dalam keadaan macam ni, jarang nasihat orang lut.
Jadi, banyakkanlah cari Allah.
Biar Allah yang jawab semua pertanyaan kita.
Inilah waktunya kita bercakap-cakap dengan Allah.
Dah bukan berdoa lagi dah, tapi bercakap.
Maksudnya, bangun malam, cari Dia. Cari Dia. Cakap. Luahkan.
Sumber kekuatan kita pada waktu ni adalah dari Dia.
Bukan apa, satu-satu cara untuk kita tak 'hancur' adalah dengan cara berdamai dengan takdir.

Aku tak nak menolak hukum.
Kalau ditakdirkan berpoligami, fine.
Let's be fair and considerate konsepnya.
You got what you want, I got what I want.
Jangan ingat kau sorang je boleh dapat apa yang kau nak.
Aku juga akan listkan apa benda yang aku nak.

Cuma aku nak cakap satu je.
Suami, tolong jangan cakap "Saya taknak kita bercerai sebab saya masih cintakan awak".

STOP!!!

Kau tau tak apa maksud cinta?

Cinta tu adalah bila pertama kali kau terpandang isteri kau waktu mula-mula kenal dulu.
Cinta tu adalah ketika kau nampak isteri kau dulu, hati kau terus tertutup untuk perempuan lain.
Siang malam kau hanya terkenang muka isteri kau je.
Even classmate kau nak bercakap dengan kau pun kau berdiri jauh-jauh sikit sebab nak jaga hati perempuan yang kau cinta.
Kawan-kawan perempuan kau nak join makan sama-sama pun kau beranjak duduk selang satu kerusi, punyalah taknak menimbulkan fitnah.

Itulah namanya cinta.
Ketika kau menjaga hati awek kau tanpa disuruh-suruh.
Ketika kau menjaga pergaulan kau tanpa dipaksa-paksa.
Ketika hati kau tertutup untuk orang lain tanpa diminta.

Tapi bila kau start jatuh cinta dengan perempuan lain semasa kau dah beristeri, please jangan cakap kau masih cintakan isteri.
Jangan nak temberang kata kau masih cinta isteri pertama.
Nonsense!

Sebenarnya cinta tu dah takde, yang tinggal cuma sayang.
Kau sayangkan kenangan yang kau dah lalui bersama dia.
At the same time kau sayang anak-anak.
Kau juga bersimpati pada isteri.
At the same time nak membalas budi baik isteri yang sanggup bersusah-payah dan membenarkan kau berpoligami.

Yang benarnya cinta memang dah takde dah.
Sebab cinta tu dah beralih kat the second one.
So tak perlulah bermati-matian cakap kau masih cinta.
Sebab itu sangat pedih untuk isteri terima.
Dah dibagi kawen tu dah, kawen je, diam.
Kau jatuh cinta dengan perempuan lain dah cukup menjelaskan how "cinta-nya" kau pada isteri yang sedia ada.





Lusa dah bulan Nov.
Sesiapa yang lahir bulan Nov sila update birthdate pada akaun GreenAard so that otomatik website akan tanbah 100 point dalam akaun.
At the same time korang boleh beli GreenAard dengan harga booth.
Please whatsapp kami kalau nak tanya apa-apa.



posted by aveo757 @ 10:38 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER