walk on wings, tread in air: Otak dan akal adalah 2 benda yang berbeza <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Otak dan akal adalah 2 benda yang berbeza
2018-01-19


Dari email seorang reader, aku extract isinya saja and tepek kat FB semalam untuk tanya pendapat awam pulak. Kalau rasa nak tengok apa komen-komen yang aku dapat boleh baca kat FB aku, aku public-kan post. KLIK SINI.

Actually masalah reader ni tak sesusah mana SEKIRANYA yang request tu pangkatnya adik-adik atau anak-anak. Yang ni senang, sebab selalunya bila kita kata tak boleh, dorang akan akur. Yang jadi masalah bila pen-request datang dari kalangan pangkat orang-orang tua, kakak and abang. Hat ni yang payah. Nak terima, tak boleh (ada alasan-alasan kukuh). Tapi nak tolak lagi la tak boleh. Bukan apa, selalunya pangkat-pangkat yang lagi tua ni, bila request ditolak oleh kita-kita yang lagi muda dari dia, kita dianggap tak hormat pada dia. Jadi aku faham kenapa reader ni susah hati.

Point nombor 1 tu, kalau request datang dari kalangan adik-beradik, no hal.
Rumah aku pernah jadi rumah untuk urusan pinang-meminang-bertunang adik perempuan En Wan.
Nasib baik lah aku ni blogger, ada bukti nak bagi tunjuk kat korang. KLIK SINI.

Kalau adik-beradik aku and En Wan nak buat majlis nikah kat rumah kitorang takpe, aku memang on je. Tapi kena bersyarat lah. Bukan apa, sebab aku ni tetiap tahun buat open house. Jadi aku faham sangat "side effect" selepas majlis. Bukan semua orang sanggup tunggu sampai habis majlis nak tolong kemas-kemas. Karang tuan rumah jugak tertonggeng-tonggeng berkemas sorang-sorang.

Mak mertua aku is a living proof. Rumah dia kat kampung tu pernah jadi rumah buatkan majlis kawen orang. Mak kata elok je habis majlis, semua pun meruyup hilang ntah mana. Rumah jadi tunggang-terbalik. Yang berserak dalam rumah satu hal. Yang kat luar rumah satu hal lagi. Dah satu keje pulak mak kena jirus porch, kutip sampah dalam longkang, kutip pinggan-pinggan yang orang bawak keluar untuk makan kat buaian. Kan dah jadi menyusahkan namanya tu? Elok-elok kita ni nak buat baik, dah jadi jahat sebab menyumpah-nyumpah dia. Dia punya request kena tolak dia kata kita berkira, tak hormat tetamu. Yang dia menyusahkan tuan rumah dia tak pikir pulak.

Memanglah tuan punya majlis boleh cakap dia uruskan caterer. Semua kos majlis dia keluarkan.
Ya, betul. Secara mata kasar memanglah nampak macam tu.

Tapi kena ingat, yang masuk dalam rumah ni, bukan semuanya makan kat khemah depan rumah.
Ada yang makan dalam rumah. Tu belum lagi yang ramai-ramai dalam rumah ni keluarkan pinggan, mangkuk, cawan, jug dan segala tok nenek perkakas nak buat makan-makan sesama sedara-mara kat dapur. Belum lagi dengan makanan berkecah, dengan susun-atur perabot rumah yang berubah tempat, belum lagi dengan bilik tido, dengan bilik air punya cerita. Karang korang semua balik, yang menonggeng angkat perabot aku. Yang menyapu mengemop aku. Yang nak mengelap menyusun balik pinggan-mangkuk berlambak-lambak tu aku.

Tu baru cerita kat hall je tau. Belum aku check lagi bilik-bilik tido, bilik-bilik air. Karang kau sedap je pi honeymoon, aku lakibini demam seminggu penat mengemas rumah. Ini bukan open house tau. Ini nak buat keje kawen. Hoiiii, memang kalau request ni sampai kat telinga aku di kalangan bukan adik-beradik, aku right away say NO. Kalau adik-beradik, boleh. Tapi aku punya syarat memang panjanglah. Jangan pulak kata aku berlagak. Aku dah bagi tumpang rumah buat majlis kau dah besar rahmat tau. Jadi, kena sama-sama kerah tenaga. Jangan ingat buat kat rumah orang maka kurang sikit rumah kau berkecah. Amboiiii, cantek muka? Kalau taknak rumah sepah, len kali buat kat hotel.

Yang 'tanggung kos majlis' tu selalunya majlis saja. Habis takkan ko datang betul-betul hari majlis. Kurang-kurang 2-3 hari sebelum dah start berkampung dalam rumah kita. Dah tu makan minum 2-3 hari tu sape pulak punya kos? Ni majlis nikah tau. Bukan sikit-sikit orang datang berkampung. Kadang-kadang dorang ni tak pikir semua tu. Dia tau dia punya nak jimat kos je. Karang bila kita suarakan pasal ni dijawabnya "Makan je lah apa yang ada. kami tak kisah". Ya ampunnnnn. Susah nau nak read between the lines ke?

Kita ni yang benornya tak berkira pasal makan. Tapi cubalah consider sikit tuan rumah. Tuan rumah berkerja. Mana nak penat hal keje, balik rumah tengok rumah bersampuk-haruk dengan orang and barang yang penuh. Kalau tuan rumah mewah, bolehlah tetamu makan mewah. Kalau tuan rumah tak berapa nak mewah, takkan nak dibagi mencekik telur mata siang malam? Tuan rumah pun tau malu jugak. That's why tumpang rumah orang untuk buat majlis nikah sebenarnya should not even be thought.

Point nombor dua.
Siapa yang follow blog, FB atau IG aku mesti tau rumah aku memang always jadi tempat menerima tetamu di kalangan adik-beradik, saudara-mara dan anak-anak sedara. Aku memang tak kisah nak terima tetamu. Tapi syaratnya, rumah aku mesti ada orang baru boleh datang tido. Kalau takde orang, silakan pi tido tempat lain. No such thing aku nak tinggalkan kunci kat rumah jiran ke, kat dalam kasut ke, kat dalam mailbox ke, untuk allow kau masuk dalam rumah tumpang tido. Tak boleh!

Rumah aku memang takde duit or barang kemas.
Aku jenis tak simpan duit dalam rumah. Dalam purse aku pun habis kuat RM50-100 je. Selalunya kurang dari tu. Lebih-lebih, aku bayar pakai debit atau credit card. Emas memang aku tak pakai. Jadi, bukanlah sebab emas atau duit yang aku pikirkan. Tapi aku taknak membuka peluang kepada perkara-perkara yang akan melemaskan jiwa raga aku.

Bukan apa, katakanlah ada barang dalam rumah hilang. Mungkin barang tu dah lama hilang tapi aku tak sedar. Bila teringat nak cari, dah tak jumpa. Tak ke orang pertama yang aku tuduh adalah kau? Kalau betul kau ambik, memang aku marah. Kalau bukan kau yang ambik, aku dapat dosa kering. Dan pulak, dah tentu ada benda-benda dalam rumah kita yang kita tak suka orang sentuh. Dengan anak-anak sendiri pun kita sound "Jangan berani-berani sentuh barang ni!". Bila orang nak tumpang dalam rumah, kita jadi susah hati mikir kot ada yang memandai-mandai alihkan barang itu ini, kot ada yang memandai keluarkan pinggan-mangkuk yang kita sendiri jarang pakai. Tu belum lagi memikirkan cara dorang menjaga rumah. Ada beza tau kalau kita berkemas dengan orang lain berkemas. Bagi dia, dah cukup kemas dah. Tapi mata kita sakittttt menengok. Jadi, sebelum aku naik hantu balik rumah tengok rumah aku tak seperti yang aku tinggalkan, lebih baik aku say NO.

Ini bukan soal sayangkan harta ya. Ya, aku cukup maklum harta dunia ni tak bawak masuk kubur. Tapi, dosa pahala bawak masuk tau. Jadi, selagi aku boleh elakkan sebarang pertambahan dosa kering, aku cuba elakkan. Aku takkan say NO macam tu je. Kasar sangat bunyiknya tu. When I say no means aku akan cakap baik-baik "Minta maaflah. Tak berapa selesa nak bagi orang masuk rumah masa saya takde. Tapi kat Putra Heights dah ada hotel. Cuba call hotel check ada bilik kosong ke tak".

Cukup berhemah tak ayat aku?

Tapi jangan terkejutlah kalau ada yang masih juga tak boleh terima bila kita menolak dengan cara baik. Sebab bagi dia, bila dia mintak, kita kena bagi jugak. Memang ada jenis manusia macam ni ya. Jenis ni bak kata P Ramlee "Kecik-kecik tak mau mampos, dah besar menyusahkan orang".

Point nombor tiga.
Bab makan, insyallah setakat ni aku tak berapa kisah sangat.
Sebab tu kat rumah aku kena ada stok :

1. karipap
2. popia (dua-dua ni mak buatkan)
3. keropok lekor
4. keropok keping
5. sardin
6. telor
7. ikan bilis
8. fishball (ready-made)
9. mushroom (dalam tin)
10. spageti.

Ini sepuluh benda aku always top-up. Jangan dibiarkan 'kering' lama-lama sebab rumah aku almost every week ada orang datang sebab mak duduk sekali. Jadi anak-anak sedara En Wan rajin datang. Kalau kebetulan aku masak special, dapatlah makan special. Kalau nak datang tak cakap, memang antara 10 barang ni je la yang jadi rezeki kau hari tu.

The thing is, my concern bukanlah pasal makan. Makan insyallah takde masalah. Kalau penat sangat nak masak, aku call Pizza Hut je. Yang jadi masalah tu bila ko datang tengah-tengah waktu orang nak tido. Pastu tanya pulak apa makanan ada sebab lapar. Haaaaa....yang ni memang nak kena lah dengan aku. Kau datang dah la malam-malam buta. Lagi mau tanya pasal makan. Kalau sesape buat macam ni kat aku, aku hantar location Mamak Ali Maju je. Mamak bukak 24 jam. Gi makan sana dulu, lepas mencekik karang baru kau datang rumah. Kalau takde adab dengan aku, aku bagi balik benda yang sama. Tengok kau hangin ke tak.

Lagi satu, aku sendiri tak berapa selesa orang datang rumah time selepas 10 malam.
Selepas 10 malam adalah waktu berehat. Kalau macam En Wan, waktu ni la baru dia nak start baca paper, waktu ni la aku baru nak start tengok apa-apa cerita best kat TV. Kadang time ni la aku tengah tengok-tengokkan Rayyan blaja. Yang kau pulak nak datang time-time macam ni. Menjamu orang makan takde hal. Yang jadi hal tu bila aku kena layan kau bersembang. Dah nama tetamu datang kan, mestilah nak kena layan. Ni esok ni aku nak keje ni. Kadang tu dia dah nampak aku terabak-rabak menguap, masihhhhhh lagi nak bukak dari satu topik ke satu topik. Karang kalau tak dilayan kata kita takde adab dengan tetamu. Yang dia tu sopan sangat lah dengan adab sampai tak nampak bijik mata aku dah merah tahan ngantuk ni.

Tetamu datang malam-malam buta like this selalunya jadi time raya. Kalau kat kampung, kadang-kadang kita dah bentang tilam kat hall nak tido. Tau-tau ada orang bagi salam. Boleh pulak dia cakap "Eh dah nak tido? Raya-raya takkan nak tido awal".
Raya memang sehari ke camne ceritanya ni? Macamkan takde besok nak datang beraya. Dah pukul 10.30 malam kottt.

Sometimes aku pelik. Takkan lah tak boleh pikir, ni dah malam. Orang dah nak tido. Orang ada anak kecik. Orang penat balik keje. Esok orang ni nak bangun awal nak uruskan anak-anak ke sekolah. Jangan pikir mata kau je. Kau lainlah spesis burung hantu kuat berjaga malam.

Entahlah. Kalau nak cakap pasal adab datang rumah orang rasanya sampai bila-bila takkan habis. Manusia memang ada otak. Tapi tak semua ada akal.




Ni kalau sesape nak check dari mana datang point korang, korang boleh klik kat MY REWARDS.
Situ boleh nampak breakdown setiap point :)
Jangan risau, kami tak tipu point anda. 

posted by aveo757 @ 11:29 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER