walk on wings, tread in air: Mak-mak yang anaknya nak exam UPSR tahun ni. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Mak-mak yang anaknya nak exam UPSR tahun ni.
2017-08-02

Semalam ada sorang mak PM aku mintak aku bagi tips menghadapi anak-anak yang nak exam besar. Anak dia UPSR tahun ni.
Dah nak UPSR dah rupanya next month. Cepat je. Rasa macam baru je kelmarin anak aku ambik exam ni.

Mesti mak bapak yang anak-anak nak ambik UPSR tahun ni dah start takut.
Takut anak boleh buat ke tak? Anak dapat keputusan cemerlang ke tak?
Aku faham perasaan tu sebab dah lalui dah tahun lepas.

Tak ada mak bapak yang taknak anak dia berjaya apetah lagi bila 6A tu dah macam jadi lambang kebijaksanaan pelajar Darjah 6 kat Malaysia ni.
Walaupun berbuih pakar motivasi kata A bukan penentu kejayaan tapi hakikatnya kat Malaysia ni nak masuk skolah asrama, nak masuk IPTA, nak dapat keje - memang A tu akan dipandang dulu.
Kau pusing cakap ikut mana pun, kita kena agree kat Malaysia ni, lagi banyak ko dapat A maknanya lagi senang nak sambung blaja, lagi senang nak dapat tajaan, lagi senang nak dapat kerja dan boleh jadi lagi senang nak diterima sebagai calon menantu.

Tapi, itu adalah nasihat untuk anak-anak.
Untuk mak bapak, nasihatnya lain pulak.

Kepada mak bapak, kita bebas nak berangan apa pun.
Nak berangan anak kita dapat 6A atau nak berangan anak kita jadi pelajar terbaik UPSR 2017 - silakan berangan. Tak salah. Tapi kena bersedia jugak untuk sebarang kemungkinan.
Sebab tahun lepas masa keputusan UPSR keluar, aku terima a few stories dari parents yang kecewa dengan keputusan anak. Ada yang rasa rendah diri dengan keputusan anak. Dah macam menyalahkan anak pulak.

Kalau anak memang tak blaja dan memang bermasalah, itu lojik nak kecewa.
Tapi kalau anak memang berusaha, nampak dia memang blaja, tapi keputusan cemerlang tak menyebelahi dia, tak adil rasanya nak marahkan anak.
Kadang-kadang Tuhan bagi kita ujian anak tak cemerlang ni sebenarnya bukan nak uji kesabaran kita tapi nak uji ego kita.

Aku takde tips.
Tapi apa yang aku buat dulu just usahakan keperluan anak saja.
Mana yang lemah - hantarkan tusyen.
Mana yang perlu buat latihan - belikan buku latihan.
Itu je.
Aku bukan parents yang agresif sangat bab-bab blaja ni. So aku bukan orang yang tepat untuk mintak tips. I mean blaja tetap kena blaja. Aku punya syarat kat anak-anak pun senang je - jangan bawak balik C.
"A" maknanya kau faham dan dah kuasai subjek tu.
"B" maknanya kau faham tapi belum kuasai sepenuhnya.
Tapi "C" kau memang tak faham dan taknak blaja untuk perbaiki pun. So yang C ni kalau aku jumpa memang aku balun.
Nak anak straight As maybe boleh pi tanya pandangan orang lain.

Alhamdulillah Tuhan bagi aku 2 orang anak yang berbeza kemampuan dalam akademik supaya aku buka mata dan sedar akan hikmah dari setiap kejadian.

Redza fast learner.
Disebabkan dia fast learner jadi dia selalu buat kerja last minit. Study pun last minit.
Jadi aku selalu terpekik-pekik kat rumah suruh dia blaja.

Rayyan pulak a bit slower. Maybe sebab dia ada disleksia menjadikan dia macam tu.
Tapi Rayyan rajin. Hari-hari dia nak blaja. Masa dia ada masalah dengan tulisan (tulisan turun naik), hari-hari dia prektis menulis. Now tulisan dia cantik macam tulisan abang dia. Siapa follow IG aku mesti nampak video-video Rayyan tengah blaja aku upload. Memang ada peningkatan.

Redza antara student yang advance kat skolah. Kelas pertama dari mula sampai habis skolah. Dia antara 20 orang pelajar yang dapat masuk Champion Class sebab cikgu bajet dia akan dapat 6A time UPSR. Malangnya BM dapat B.

Rayyan pulak kelas ketiga je.
Mula-mula aku rasa sedih dia dapat tak dapat masuk kelas pertama. Rasa macam awat jauh beza sangat kau ngan abang kau ni?
Tapi bila kitorang discover dia ada disleksia, aku jadi bersyukur dia masuk kelas ketiga.
Rupanya itulah plan Allah untuk dia. Supaya dia berada dalam kelas yang proses pembelajarannya tak fast pace. Kalau fast pace nanti dia takleh catch-up pulak. Kalau Allah bagi apa yang aku nak, nak Rayyan masuk terus kelas pertama macam abang dia tapi akhirnya Rayyan drain kat dalam kelas tu sebab takleh catch-up apa cikgu ajar, kan ke lagi membuatkan budak tu blur sampai ke sudah, betul tak? Aku semakin faham hikmah Allah jadikan macam ni.

Alhamdulillah, kuasa Allah.
Walau dalam kedaaan dia yang disleksia tu, tahun ni Ujian 1 and mid term exam dia masih kekal nombor 1 dalam kelas. Peratusan dia pun tak teruk. Meningkat dari 90% ke 92%. Ok la tu, ko nak apa lagi kan. Benda ni buatkan aku percaya, untuk jadi 'pandai' tak perlu born sebagai genius. Tapi perlu RAJIN. Contoh paling senang untuk aku adalah Redza and Rayyan. Redza bukan kategori rajin, tapi dia senang tangkap apa yang diajar. Takde la cream sangat tapi takde lah payah nau nak ajar. Rayyan pulak tak laju macam abang dia, tapi dia buktikan kerajinan dia membuatkan dia boleh duduk sama level dengan budak yang normal.

Nombor kalau dalam tournament, yes membawa makna yang penting.
Tapi kalau dalam exam aku rasa tak berapa besar sangat.
Sebab masa aku Darjah 6 dulu, aku tak dapat nombor 1, 2 atau 3 pun.
Tapi bila keputusan UPSR keluar, budak yang dapat nombor 2 dan 3 tak dapat offer ke mana-mana pun.
Aku yang nombor 10 ni boleh dapat satu boarding school yang sama dengan budak nombor 1 tadi. Siap dorm yang sama, katil atas bawah lagi.
Ramai yang pelik wadehel aku pulak dapat masuk skolah asrama ni?
Bila aku pikir-pikir balik, yang membuatkan aku dapat nombor 10 tu bukan sebab subjek UPSR (BM, BI and Maths). Tapi sebab subjek Alam dan Manusia, Agama, Pendidikan Seni, dan Muzik tak sehebat orang lain. Subjek-subjek inilah yang buatkan nombor aku jadi banyak. Tapi subjek UPSR aku excellent.

Ok let's face the fact.
Berapa ramai manusia yang Tuhan anugerahkan dengan UPSR 6A?
PT3 10A?
SPM 20A?
Berapa ramai?

Tak ramai.
Dorang ni golongan minoriti je.
Yang majoriti tu agak-agaknya sebab tak pandai atau nasib malang?

En Wan bermula dengan UPSR 4A je. Golongan majoriti.
Tak cemerlang, jadi sambung skolah kat kampung je.
Tapi akhirnya lepas SPM dia fly pi Japan dapat biasiswa lagi.

Aku yang permulaaannya baik UPSR 5A. Golongan minoriti.
Siap dapat masuk skolah asrama, akhirnya blaja dalam negara je.

Itu menunjukkan apa yang buruk kita terima hari ni dan apa yang baik kita dapat hari ni - semuanya masih sebuah ujian.
Hari ni and esok belum tentu lagi kita akan jadi orang yang sama.
Belum tentu lagi yang buruk akan terus berakhir buruk dan belum tentu yang bermula baik dapat kekal baik.

Siapa tak seronok anak dapat masuk skolah asrama.
Of course proud anak kita jadi golongan minoriti yang terpilih untuk berada di kalangan yang bijak-bijak.
Kita rasa macam tu.
Tunggulah nanti bila anak kita terpilih jadi golongan minoriti, perasaannya berbeza.

Dulu, masa Redza skolah rendah aku selalu cerita kat dia "Kalau Redza dapat result ok, Redza boleh masuk asrama. Sana semua orang pandai-pandai. Redza nak blaja sama-sama pun senang. Cikgu 24 jam ada kat sana. Bla bla bla bla bla...."

Now bila Redza dah ada kat sana, sometimes bila aku tengok mak bapak lain keluar berjalan makan sama-sama dengan anak-anak, aku sedih jugak. Sunyi. Anak dah la 2 je. Sorang dah ada kat asrama. Kalau ada rezeki esok blaja pi universiti entah jauh mana lagi silap-silap ikut jejak bapak dia ke Jepun, dah makin jauh lagi. Pastu habis blaja tak sempat-sempat nak keje terus kawen (pun macam bapak dia jugak), terus tak tinggal sama dah. Maknanya, aku diberi masa 12 tahun je untuk duduk serumah dengan Redza.

Yang anak-anak semua masih ada bersama, hargai waktu-waktu ni.
Allah's plan is always the best. So kita serahkan saja pada Dia.




PENGGUNA GC PLUS, SILA BACA NI.


posted by aveo757 @ 3:08 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER