walk on wings, tread in air: Janganlah mencekik darah kami. Cekik la nasik. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Janganlah mencekik darah kami. Cekik la nasik.
2012-10-09



Aku tak dapek nak snap workstation tailor (bibik) seperti yang di-request.
Sebab walaupun dia bekerja dalam rumah aku, tapi kena respek la kan territory dia.
Aku sendiri jarang check apa dia buat kat 'kedai' dia.
Asal aku masuk kang, ehh dah siap baju selai. Lusa masuk kang ehhh siap lagi selai.
So aku tau dia buat keje, jadi aku taknak kacau sangat.




Gamba ni aku ambik semalam.
Dia masih gigih menyiapkan baju customer untuk pakai ke dinner.
Omigod this baju asalnya kain polos je, and customer sangat tak cerewet. Dia just bagi kain polos, cakap nak buat cenggini cenggini pastu bagi kain lace, sukati nak tepek kat mana.
Kagum betul aku dengan bibik Jamilah. Kerja tangan dia sangat halus.
Aku nak ambik lagi satu tailor pun pikir tujuhblas kali sebab aku takut assistant tailor tu stress je dengan bibik aku ni. Sebab bibik Jamilah dia memang dah 30 tahun buat and jahit dress so tau je la kan orang kalau buat dress riban-riban ni dia punya teliti satu macam. Risau je nanti tailor baru tak tahan dengan SOP bibik Jamilah.

Karenah customer ni macam-macam jugak.
Stress jugak jadi tukang jahit ni sebenarnya. Tapi sebab marketing aku yang jaga so aku pun sama naik stress sebab sebelum dorang berdepan dengan tailor, dorang kena berdepan dengan aku dulu. Selalunya aku akan advise material apa sesuai untuk design camni camni. Cewah aku pun dah pandai sikit-sikit pasal material. Padahal dulu aku main sauk je apa jenis kain blasah janji jadi baju. Kain kejung pun aku bedal. Now bibik dah ajar kalau design macam ni kain apa yang cantik, kalau design macam tu berapa meter, kenapa kena pakai banyak kain, kalau lining carik yang macamana, etc. tetiba rasa nak jadi designer (semua kau nak jadik!).

Ada customer yang nak buat design kain meleret, kain duyung, kain kembang kuncup, kain terkangkang, nak pakai lining, tampal lace, jahit pearls....tapi bajet RM300. Migrain terus aku.
Sebab tu aku selalu akan tanya "Berapa your budget" before aku come out with quotation. Sebab aku paham, semua nak jadi paling cantik di hari perkahwinan, paling gojes kat dinner, so masing-masing mintak design kemain gempak-gempak tapi bila dengar bajet je akak boleh kena kancing gigi dikkk.

Please be fair to us.
Jangan risau dengan tailor aku, insyallah, aku percaya dengan kerja tangan dia.
Ada sebab kena harga mahal.

Just like baju dalam pic profile FB Fleur.
Bila ada yang dapat tahu harga dia sekian-sekian, terperanjat. Apesal mahal?
Aku pun tak tau tang mana yang mahal.
Takkan aku nak cerita kain chiffon paling bangsat pun RM30/m. Untuk design tu kena guna 6m.
Dah berapa hengget dah kat situ?
Abis tu kena guna lining. Lining yang sedang-sedang sikit harga RM15/m. Also kena guna 6m.
Tu belum lagi upah jahit segala.

Tu cara-cara jahit guna mesin.
Kalau yang kena jahit lace penuh macam gambar atas ni takkan kau nak harga RM500 jugak dikk. Lace penuh tuuuuuu. Kesian la kat tailor aku. Juling mata menjahit lace ni okkk. Tu belum lagi tepek pearls ke apa. Aku memang takde la nak buat keje duduk setempat macam ni. Lembik bijik aku duduk lama-lama atas kerusi jahit manik.

posted by aveo757 @ 4:08 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER