walk on wings, tread in air: Bior le <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Bior le
2012-05-22
Entry ni sebenarnya reply kepada satu email. Tapi aku taknak tunjuk email tu sebab email ni ada nama blogger, siap link and perkara-perkara yang di- pinpoint-kan. Sampai aku tak tau camne nak cut and paste email tu sebab cara dia explain tu sangatlah detail, kalau yang follow blog blogger tu mesti tau sape dia maksudkan. Jadi, biar aku simpan je la nama-nama tu. Kalau dari entry aku ni korang dapat spot sape orang yang dimaksudkan, tau lah. Yang tak tau, tak tau lah.

Aku paham tujuan budak yang email ni.
She is very concern tentang-tentang tabiat-tabiat ni sebab bagi dia blogger ada pengaruhnya. Jadi apa yang blogger buat sedikit-sebanyak jadi ikutan. Jadi MUNGKIN dia taknak la benda-benda jadi ikutan (???). And maybe jugak dia rasa aku jenis yang very upfront bila merepek kat blog so dia nak aku blog about this (haters, please stay tune. Percayalah, korang ada banyak bahan nak kutuk aku pasni. Haha).

Malangnyaaaaaaaa...aku tak nampak apa yang perlu aku blogkan pasal blogger-blogger ni. Sebab apa yang dia pinpoint-kan cuma lifestyle.
Pebenda sangat lah kan???

Macam yang aku cakap kat previous entry lah. Masing-masing diberikan pilihan. Orang lain takleh paksa kita melainkan kita sendiri yang membenarkan diri kita untuk buat benda-benda ni semua. Jadi, aku tak paham apesal nak letakkan kesalahan kat orang lain sedangkan orang tu tak suruh pun kau ikut. Kau yang nak ikut. Bila kau dipersalahkan maka kau tuding jari "Dia yang mula-mula sekali buat!".
Patut ke?

Biar la kalau lady blogger tu merokok pun.

Biar la kalau blogger tu nak show off barang-barang branded dia.

Biar la dia nak brag about how kind she is tak boleh tengok orang susah and miskin.

Biar la dia nak cerita pasal anak dia pelajar terbaik Tadika Si Comel.

Biar la dia nak kutuk girlfren ex-husband dia.

Biar la dia nak cerita pasal kesusahan hidup dia. Kalau dia mintak simpati pun apa la yang kita nak susahkan?

Biar la dia nak selamba kutuk keluarga husband dia.

Biar la dia nak blogging in english even grammar bersepah.

Aku suruh BIAR, sebab apa sangkut-pautnya dengan hidup kita?
Seriesly takde. Sebab dia tak kacau sesape.
Dia blog about diri dia, lifestyle dia.

Tapi kalau ada yang masih pertikaikan, aku anggap isu-isu kat atas tu adelah kerana KITA SEMUA very concern. Bagus lah kita semua sayang each other. Tapi, betul ke kita concern kerana kita sayang?

Blogger yang smoking tu aku pernah gak baca komen orang kutuk2 dia hanya kerana dia smoking.
Yang aku pelik tu, kalau kutuk maknanya tak suka kan? Tapi kau masuk jugak blog dia hari-hari.
So aku rasa isu smoking ni cuma bahan nak mengutuk sebab tu je la pun point yang kau ada untuk jatuhkan dia. Bukannya satu masalah besar pun, Cuma ada yang memperbesar-besarkan isu ni.

Kalau betul concern and macamkan smoking tu tabiat tahap neraka ketujuh, kenapa tak tegur cara berhemah. Kenapa pilih untuk kutuk? Setidak-tidaknya, dia tak menipu diri dia sendiri. Jangan lah tak tau, ada blogger yang merokok tapi tak tunjuk kat blog okkk?

Masing-masing dari Darjah Satu lagi dah diajar pasal merokok. Kita semua tau merokok tu datangkan lebih banyak keburukan dari kebaikan. So apa yang kita nak gaduhkan sangat. Kalau kita tau benda tu tak bagus untuk kita, kita jangan buat dah la. Kenapa nak question 'Apesal dia suka sangat merokok eh? Perempuan pulak tu'. Dia nak merokok ke apa ke, tak sepatutnya jadi isu pada kita. Dia ada keluarga, keluarga dia tau la nak handle. Lainlah kalau dia paksa kau merokok. Tu baru jadi isu.

Kalau ada yang tayang barang-barang branded dia, itu normal la.
At least dia tayang barang berjenama. Takde la poyo sangat. Dari yang tayang beli spender Scarlett RM10? Lagi la..dah la poyo, cheapskate lak tu (eh, terkena batang hidung sendiri pulok)

Mana ada orang yang tak proud dengan achievement dia.
Maybe beg Chanel tu memang dia idam-idamkan sangat. Bila dah dapat dia seronok kemain. Lagipun, bukan semorang mampu beli Chanel. So of cos dia bangga.
Kita kalau tak mampu beli, jangan sakit hati kat orang yang mampu beli.
Kalau kita mampu beli, jangan dengki kalau orang lain mampu beli sama.
Kalau kita rasa kita takleh tahan sangat sakit hati, jangan baca blog dia! Stop.
Tak susahkan buat macam tu?

Memang agak sakit kepala bila baca blog yang grammar omputihnya huru-hara. Aku pernah baca satu blog ni yang englishnya tahap puting-beliung. Memang kalau boleh aku nak sound je "eh, dari kau tulis omputih, baik kau tulis Sanskrit".
Tapi kan kita ada pilihan untuk tak baca, dah kenapa kau nak bukak jugak hari-hari?

Mak sape la yang tak bangga dengan anak. Bagi kita, "hek elehhh, pelajar terbaik tadika pun nak kecoh". Kalau kita rasa anak kita lagi hebat, kenapa kita mesti nak sakit hati dengan anak orang yang kurang hebat?
Sebab sebenarnya anak kau bangang kan?

Kalau blogger tu brag about dia busy keje siang malam but still ada masa untuk masak, menggosok, tak payah ambik bibik, supermom, superavengers, bla bla bla. BIOR LEEEEEEE. Kadang-kadang aku pelik, klaka pun ye. Benda macam ni pun ada orang nak sakit hati?
Kalau kita larat kita buat. Kalau kita tak larat kita ambik maid.
Apesal hal kemas-kemas rumah pun nak bersaing segala? Kegilaan apekah ini???

3-4 tahun lepas aku selalu masuk satu blog ni. Dia ni hidup dia sederhana but she always rasa hidup dia hebat. Husband dia beli motor Kriss pun entry dia sampai seminggu tak abis-abis cerita pasal motor tu. Anak dia menang pertandingan melukis peringkat kelas-kelas dapat pensil kaler LUNA 36 batang pun dia bercerita sampai 3-4 entry. Yang paling tak menahan dia blog about goreng telo dadar. Aku baca macam nak pitam sedar pitam sedar tujuhblas kali. Telur dadar je kot. Kalau telur bistik tu tahan la lagi. Tapi itu pandangan kita. Pandangan dia berbeza. Mungkin dia rasa itu dah cukup hebat untuk dia. Kita kalau rasa benda tu kelaka, paling bangsat pun gelak je la. Yang nak jadikan bahan bincang kat twitter, forum, FB semua apesal kan?

Orang kata aku kuat mencarut.
Itu pandangan orang.
Maybe dia rasa pantat tu mencarut.
Tapi dari kecik lagi aku dah dibiasakan pantat tu referring to bontot.
Sorryla, aku tak biasa cakap "aduh, gatalnya punggung saya".
NEVER IN MY LIFE.

Aku cakap pepek pun orang kata tu mencarut. Tapi seriesly aku tak biasa cakap "Gatalnya kemaluan saya lepas bercukur".

Tapi macam yang aku cakap la, tak suka jangan baca.
Kalau kau memilih untuk terus follow and baca tu bukan salah aku.

The point is, kita sebenarnya tak pernah really concern atas dasar sayang-menyayangi melainkan kita rasa kita lagi hebat dari orang tu. Itu fitrah manusia.
Sebenarnya kita susah nak terima orang tu lebih hebat, lebih popular, lebih mewah, lebih cantik, lebih slim, lebih bijak dari kita. Bila kita tak boleh nak mengatasi orang tu, kita tend to carik jalan keluar dengan mudah. Nak carik jalan panjang masing-masing tak mampu, so jalan mudah adelah dengan cari kekurangan orang tu.

Kalau ada yang memilih untuk fokus pada kekurangan, silakan.
Sekurang-kurangnya ada orang tolong buat check and balance :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
posted by aveo757 @ 11:00 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER