walk on wings, tread in air: Semuanya dia nak tukar <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Semuanya dia nak tukar
2012-03-28

Dulu masa aku kawen dengan En Wan, orang akan tanya "Laki kau orang Trengganu?????"

Sebab kebanyakkan yang aku jumpa, mesti kalau boleh nak elakkan kawen dengan orang pantai timur.
Tak tau kenapa.
Tapi hmm...sejak dah berbelas tahun kawen ni, kadang-kadang aku tau kenapa.
Tapi takyah la cerita kan.
Cuma apa yang boleh aku cakap, semua orang ada "kepelikkan" yang tersendiri. Bukan orang pantai timur saje, bukan orang utara saje, bukan orang selatan saje pun. Sebab "kepelikkan" ni semua atas diri kita sendiri. Kalau kita suka, semua benda jadi mudah.
Tapi kalau dah nama tak suka tu, ko buat la apa pun tetap orang tak suka.
Lama-lama aku dah malas nak argue and pikir pasal hal "kepelikkan" ni semua.

Tapi ada benda yang aku pelik kat En Wan.

Aku heran kenapa dia ni pekat sangat bunyik Trengganu-nya?
Aku tengok Ameng Spring ngan Saleem Iklim tu tang bercakap memang ada la hawa-hawa Trengganu, tapi time nyanyi elok je pun bunyi macam orang Kay El!
Eman Manan tu pun Ganu mari gak, tapi takde bau-bau Trengganu pun kalau bercakap.
Tapi En Wan ni, dia bernyanyi pun bunyi Tganu, dia berbisik pun bunyi Tganu, apetah lagi bercakap. Tidak syak lagi keterangganuannya.

En Wan gi Batam baru-baru ni.
So tadi dia tunjuk kat aku dia belikan T Shirt ni :




En Wan : Abang beli T Shirt untuk Redza ngan adik.


Aku : T Shirt apa?


En Wan : (tunjuk baju T shirt budak-budak kat aku).

Aku : Cute! Abang beli jugak ke?


En Wan : Ni abang punya (sambil tunjuk T shirt putih)


Aku : Hmm...ok.


Aku tak expect dia belikan aku baju sebab dia dah belikan telekung.
Eh, tau-tau ada jugak baju untuk aku.


En Wan : Ni Di punya (sambil keluarkan dari plastik and bukak lipatan baju). I LOVE BATANG!


I LOVE BATANG ok?

Apesal la laki aku ni pelat sangat Tganu dia?

Laki aku ni (aku tak tau la kalau orang Trengganu yang lain), kalau hujung dia takde G, dia gi tambah G.

Contoh : pinggan = pingganG


Kalau hujung ada G, dia hilangkan G tu.

Contoh : kupang = kupaN


Kalau hujung dia ada T, dia tukar jadi K

Contoh : speedmart = speedmarK
 

Kadang-kadang hujung P, dia tukar jadi K jugak.

Contoh : kicap = kicaK


Kalau hujung tu takde kena-mengena dengan huruf G pun sometimes dia akan oter word tu ikut sedap dia.

Contoh : demam = demaN


Kadang-kadang aku tension dengan dia ni.
Dah elok-elok dah perkataan tu kan, tapi dia nak jugakkkkk pi tukar ujung jadi bunyik lain.

Batang pun batang lah bang.
Janji aku paham sudah.
             
posted by aveo757 @ 12:12 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER