walk on wings, tread in air: Poligami bukan sekadar seks <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Poligami bukan sekadar seks
2011-09-24
Emo gila aku tengok Tahajjud Cinta tadi (dah banyak kali aku tersasul sebut telemovie ni as Minda Tajdid). Macam gila cipap sangat Ustaz tu. Siang malam beromen. Kau tak penah dapat puki ke apa?

Haaaaa kan dah mencarut gila babi aku ni.

Klorga bahagia Ustaz Shauqi 

Walaupun ramai yang kata cerita ni tersasar dari konsep yang sepatutnya, aku tak kisah.
Bagi aku, cerita ni sebenarnya menggambarkan situasi sebenar yang berlaku dalam kebanyakkan yang terlibat dalam poligami a.k.a dimadukan.

Please jangan nak start keluarkan segala macam ayat-ayat Quran pasal poligami. Aku tau poligami tu dibenarkan tapi kebanyakkan orang yang suka keluarkan ayat-ayat pasal poligami ni tak pernah menggali (ahkak Ogy la pulakkk) pun konsep poligami tu sendiri sebenarnya. Kan?
Just like Ustaz Shauqi ni la, sepatutnya poligami tu adelah untuk menyelesaikan masalah, bukan menambahkan masalah. Oh maybe Ustaz ni menyelesaikan masalah jugak. Selesaikan kote dia yang bermasalah tu je. Erma Fatima ni sebenarnya tunjukkan kat kita realiti di sebalik poligami ni yang mana kebanyakkannya berpoligami tanpa pertimbangan dan pemikiran sehingga menghancurkan kebahagiaan keluarga.

Dalam Minda Tajdid sendiri ada ditulis, poligami tu untuk menyelesaikan masalah wanita-wanita,  yang suaminya mati misalannya. Nak tunggu laki bujang kawen janda memang lambat lah sikit kan. Kalaupun laki bujang tu willing, maybe ada bantahan dari pihak kluarga pulak. Jadi, yang selayaknya kawen dengan janda ni adelah suami orang. Selain dari tu selalunya orang yang dah bersuami ni secara lojiknya matang and financial pun kukuh.

Tapi siapa la aku nak kata pasal jodoh orang kan. Walaupun sebenarnya hati aku asik berkata-kata je bila tengok lelaki kawen ramai sebab aku tengok bini-bini dia tu macam tak bermasalah kesempitan hidup pun before ni. Tapi tu la, dah rezeki and jodoh kau dapat bini empat-empat pun anak dara gojes-gojes, aku nak kata apa. Itu jodoh.

Buttttttttttttt bila poligami tu akhirnya menjadi masalah, yang terkesan adelah wanita. Jadi, disebabkan kau tak berpoligami dengan niat dan cara yang betul, akhirnya tanpa sedar wanita telah menolak syariat Allah. Masing-masing tak kasik laki kawen lain. Semuanya sebab kau. Tak pasal tambah dosa.


By the way, tadi kat Twitter ada orang tanya betul ke ada hadis yang mengatakan 'Lelaki berpoligami yang menikahi GADIS, maka hendaklah dia bermalam dengan gadis (isteri) itu selama 7 hari. Kalau menikahi janda, maka bermalam dengannya selama 3 hari'.

Biar benarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.

Kalau ikut minda Islam sekularrrrrrrr (bak kata Ustaz Shauqi tadi) kita pasti akan bertanya adekah syahwat gadis berbeza dengan janda maka sorang kena bagi lama sikit, yang sorang lagi 3 hari cukuplah..?

Kalau ikut lojik akal la kan (dan juga pengalaman sendiri. Eh), kau hilang akal ke apa nak balun budak fresh non-stop sampai 7 hari?? Eii, kalau aku mau troma.
By the way, kau kan poligami. Bini kau bukannya 2, tapi ompek!
Yang kau nak tala si bongsu tu dah kenapa kau?
Bini-bini lain kan ada?

Tapi itu kalau ikut lojik akal la kan.
Tapi bak kata orang yang aku selalu refer pasal aurat dulu, dalam agama memang kita akan nampak banyak benda yang tak lojik. Sebab hikmahnya tersembunyi, Allah simpan dulu hikmahnya. Kau kena buat je.

Tetapi sebenarnya ada hadis yang mengatakan pasal stay 7 malam, 3 malam ni.

"Imam Bukhari meriwayatkan dari Anas Radhiyallahu 'Anhu bahwa termasuk sunnah bila seseorang menikah dengan gadis, suami menginap selama tujuh hari, jika menikah dengan janda, ia menginap selama tiga hari. Setelah itu barulah ia menggilir istri-istri yang lain.


Dalam hadits riwayat Muslim disebutkan bahwa Ummu Salamah Radhiyallahu 'Anha mengkhabarkan bahwa ketika Nabi Shallallahu 'Alaihi wa Sallam menikahinya, beliau menginap bersamanya selama tiga hari dan beliau bersabda kepada Ummu Salamah, “Hal ini aku lakukan bukan sebagai penghinaan kepada keluargamu. Bila memang engkau mau, aku akan menginap bersamamu selama tujuh hari, namun aku pun akan menggilir istri-istriku yang lain selama tujuh hari."

Jelas?

Ada bangkangan?

Ok, tiada hujah.
Dah hadis bekata begitu, kita ikut. Jangan buat gila nak persoalkan.

Sebenarnya (setidak-tidaknya kat Malaysia ni la), kebanyakkan yang mengamalkan poligami nak mengelakkan diri dari melakukan maksiat, bukan sebab nak membela nasib wanita tu pun. Berapa ramai sangat yang kawen dengan janda anak 5? Ada? Janda ni kira tahan la lagi kan sebab kalau ikut hukum, anak-anak janda masih bawah tanggungjawab bekas suami. Kalau balu anak 5? Balu anak sorang pun belum tentu ada orang nak sebab nanti kena tanggung anak tu sekali. Berkira gila kau kan, pepek maknya kau nak. Anak dia kau taknak. Pang sedas nak?


Tapi aku setuju (sambil berdoa janganlah laki aku terlibat sama. Ha, tau pun takut kan?) yang sesungguhnya poligami itu lebih baik dari berselingkuh. Tapi siapa yang nakkkkkkkkk?

Kau nak, Jah??

Aku tahanakkkkkkkkkkkkkkkkk!

Selalunya ini je la statement yang aku dengar dalam drama (real life pun memang ni jugak pun) "Mana awak nak? Abang menikah lagi atau abang berbuat maksiat?".

Maka isteri pun terkedu.
Kau bagi kawen pun kau sakit hati.
Kau tak bagi dia kawen pun kau tetap sakit hati sebab sah-sah dia dah bagitau kau yang dia tetap nak beromen.

So kasik je la.
Sambil berdoa suami akan adil.

Tapi lumrah manusia, mana boleh adil.

Alangkan dengan darah daging kita sendiri, anak contohnya, mesti ada anak yang kita paling sayang. Inikan bini. Yang boleh di-replace. Mesti ada bini yang paling kau sayang.

Even kat Surah An-Nisaa pun (mode ustazah pilihan pulak dah aku niiii) ada disebut Allah menegaskan bahawa manusia tidak akan dapat adil secara sempurna kepada isteri-isterinya, tapi tak bermaksud poligami tu tak boleh. Boleh. Sebab adil yang dimaksudkan hanya nafkah zahir dan batin bukanlah cinta. Nak cinta bini kedua lebih dari yang lain, silakan. Tapi kau pun janganlah obvious sangat. Aku dah kasik kau kawen kan, jaga lah hati aku sikit. Kesian la kat bini-bini lain.

Bila aku tengok Tahajjud Cinta tadi, aku rasa kebanyakkan suami yang mengamalkan poligami ni hanya akan berlaku adil bila isteri baru tu dah tak jadi baru lagi. Bulan-bulan pertama dia baru kawen tu, ko jangan harap la dia nak bagi attention kat bini lama lebih-lebih. Benda tengah sedap. Pasrah je la.

Tolong lah ye lelaki-lelaki sekalian, jangan la jadik macam Ustaz kote tu, kau nak sayang bini baru lebih dari yang lain, sukati kau. Tapi tolong jaga hati isteri-isteri lain boleh tak? And plis, aku lemas la dengan lelaki yang kejap-kejap keluarkan ayat Quran pasal hukum-hakam poligami. Plis ye, poligami bukan sunnah tetapi hukumnya jaiz (boleh). Poligami menjadi sunnah hanya bila kau dapat berlaku adil.

Boleh bagi keperluan asas yang mencukupi?
Kalau takat cukup-cukup makan, nak ganti coli bini setakat RM10 selai 6 bulan sekali pun tak mampu, aku nasihatkan kau ramas-ramas je la kote sendiri.



Aku cuma nampak JUALAN GUDANG je.


Aku pernah pesan kat En Wan 'Abang kalau nak kawen lagi, bagitau Di. Di tak suka kalau Di dapat tau dari orang lain'

'Takyah merepek la, Di'.

'Di cakap je. Kot la teringin'.

Senyap.

'Di tak kisah ke?'

TETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT!
Kannnn?
Yang tadi suruh aku jangan merepek sangat tu.


Aku perlu bersedia.

Bersedia asah gergaji.
posted by aveo757 @ 12:57 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER