walk on wings, tread in air: Tak abis-abis nak poyo <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Tak abis-abis nak poyo
2011-02-07



Ahhhhhhhh, seperti baru bangun pagi rasanya bila 9 hari tak update blog - sangat fresh dan teruja memulakan entry pertama.

Tapi entry pertama adelah bersifat kejian.

Semalam pompuan teratak buruk tu calling-calling.
Dia ni kalau call memang takde lain selain dari ada benda "best" dia nak bagitau or nak jual insurans. Selalunya memang aku tak layan tapi semalam aku tetiba ada mood nak melayan orang poyo, jadi aku angkat la call dia.

Ohh, rupanya nak tanya pasal anak-anak.
Ni nak bagitau anak dia paling best kat skolah la kot.

Anak dia ada yang sebaya ngan Redza rupanya..apesal aku tak tau?
Oh, aku memang taknak ambik tau agaknya.

Sometimes ko boleh rasa if orang tu benar-benar nak tanya khabar kau or call semata-mata ada benda nak cerita pasal dia.

Kesian kan?
Dah takde orang lain nak tanya khabar anak dia, terpaksa la jaja cerita kat orang lain.
Kasi chance laaaaa, layannnnnn.

Dia : Your son kat skolah, how? Ok?

Inilah soklan yang aku paling benci.
Bukan skarang je, dulu lagi aku memang benci.
Memang dari dulu aku tak suka orang tanya aku :

'Periksa dapat nombor berapa?'
'SRP dapat berapa agg?'
'CGPA kau berapa?'

Like soklan cibai apekah yang ko tanya ni?
Kalau aku dapat 4.0 pun kau dah ready nak bagi hadiah ke?
Takat tanya tapi tak bagi apa-apa baik takyah tanya.
Tapi aku tau Mak Aji suka benar tanya soklan macam ni.
And juga beberapa makcik-makcik yang aku kenal. Asal nampak muka aku je macam dah takde soklan lain, balik-balik 'Skolah pandai ke tak ni?

Irritating gila!

Nak lagi kalau anak dia dapat best result, wahhhh kemain lagi. Asal nampak kelibat orang dan-dan tu bertanya khabar anak macam dah takde soklan lain. Cuba kalau anak ko kantoi.

Pernah masa aku skolah dulu, balik raya kampung Pak Aji.
Masa tu baru lepas dapat keputusan UPSR.
So, pakcik ni memang dari dulu asik la tanya aku periksa nombor berapa. Every year balik beraya mesti pergi rumah dia, memang itu lah balik-balik dia tanya.
Sebab anak-anak dia kategori yang bijak-bijak. Muka selebet maut macam anak Kemboja like aku ni mestilah tak pandai skolah kan?

So that day dia tanya Pak Aji, aku dapat berapa for UPSR.
Tanya pun dengan nada-nada get ready nak berlagak.
Ko penak tengok tak gaya orang yang terlampau tak sabar nak bagitau yang dia lagi best dari semorang? Pernah tengok?
Macam beruk kan?

Tanya dah la depan-depan tetamu. Tau-tau je la time raya, mestilah semua duduk setempat keliling meja makan.

Pak Aji pun jawab la '5A'.

Masa tu aku tak terasa pun bestnya dapat 5A sebab separuh kelas aku dapat 5A, so aku rasa macam 5A tu satu benda yang senang nak dapat. Lagipun aku tak dapat apa-apa hadiah pun, so kalau dapat 5A tapi tak dapat hadiah, best ke?
Of cos lah tak best.

Bila Pak Aji tanya anak dia pulak dapat berapa, dia cakap '4A 1B'.
Pastu sambung 'Alah, UPSR ni bukan penting sangat. Saje je nak tengok performance budak-budak'.

Yeah riteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
Sebab anak orang lagi best dari anak kau, dan-dan la UPSR tu takde benda.

So berbalik pada cerita si poyo ni, dia tanya pasal Redza ok ke tak skolah.

Apelah yang aku nak jawab?
Budak tu baru sebulan skolah, peksa pun belum.
So aku cakap 'Entah lah, ok la kot. Takde komplen pun dari cikgu'.

Poyo : ****** (nama anak dia) dapat masuk kelas no. 2. Memang I berdebar-debar nak tunggu result keluar. Sekali dapat masuk kelas second best, alhamdulillah.

Aku : Oh, skolah dia pun ada masuk kelas-kelas nombor eh? Ingatkan skolah anak I je buat macam tu.

(Seriesly memang aku blur part ni. Aku tak tau pun satu negara buat sistem ni)

Poyo : Redza masuk kelas ke-berapa?

Aku : Dia dapat masuk kelas nombor satu.

Poyo : Nombor satu? Tak sangka ye?

TAK SANGKA???
What do you mean by TAK SANGKA?
TAK SANGKA sebab kau rasa anak aku bangang?
Well, kalau dia bangang pun mungkin tak sebangang kau, blaja takat SPM. Tu pun gred 2. (Sorry guys, tapi aku memang nak jadi shallow untuk entry kali ni)

Aku : Ha'ah, I pun tak sangka. In fact I tau only after a week lepas result keluar. Itupun Papa dia yang bagitau.

Poyo : Eh tapi kan, lagi bagus kalau tak masuk kelas pertama tau. Sebab cikgu-cikgu yang ajar kelas pertama semua ajar laju. Diorang anggap semua budak-budak kat kelas tu dah pandai. Baik masuk kelas lain, cikgu akan tumpukan sepenuh perhatian.


Sumpah aku nak gelak!!!!

Mula-mula tadi ko excited macam nak rabak spender kembang gila nak bagitau anak kau bijak masuk kelas nombor 2, alih-alih now tak best pulak jadi bijak sangat nanti cikgu tak tumpukan perhatian??

WADEFAKKKK?

Geli aku dengan mak bapak yang terlampau taksub dengan kelas anak-anak.
Halooo, budak tu baru masuk darjah satu la. Apa yang ko kisah sangat kelas nombpr satu ke, nomor dua ke, nombor delapan ke. Dorang still blaja kat skolah yang sama kan? Cikgu yang ajar dorang pun berkelulusan yang sama jugak. Or adekah cikgu yang ajar kelas paling last tu cuma ada sijil SPM aggregat 23?

Tolong jangan kemaruk boleh?

Aku dulu skolah takde pun sistem ni semua.
Yang aku tau ada kelas peralihan.
Kelas satu dua tiga ompek ni semua takde melainkan masa Form 3 ada kelas khas untuk best students, dan aku lah yang paling bodoh dalam best klas ni.
Tak caya tanya kawan-kawan aku.


Well, siapa yang tak bangga bila anak-anak berjaya tapi boleh tak bangga pada level yang berpatutan?
Anak baru dapat masuk kelas nombor satu, dah gebang satu Malaysia siap nak hantar pisang kat masjid. Pekejadah weh? Tampa nak?

Tapi aku iyekan ajelah apa si poyo tu cakap.
Kalau aku argue panjang lak aku kena bergayut dengan dia.
Tapi aku tau mesti lepas letak tepon dia bergaduh ngan laki dia just because dia 'kalah'.

Tak habis-habis nak berlagak.
Dengan rumah.
Dengan pinggang mangkuk.
Now, dengan anak pulak.

Kesian.

Eh, tolong lah bawak bini kau ni berubat kat Darulsyifa.







posted by aveo757 @ 12:24 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER