walk on wings, tread in air: Gold Coast Part 4 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Gold Coast Part 4
June 01, 2010



Of course la aku tak lepaskan peluang ambik gamba ngan kangaroo. Kata pi Ostolia kan. Walaupun agak cuak jugak bil kangaroo ni datang dekat. Takut je dia melompat atas aku. Nak sangat rasa bulu kangaroo camne tapi euwwwwwwww...pegang bulu. Geli okkk. Tapi masa dia berdiri ni, aku rasa cam nak melompat masuk lam poket dia. Mesti best kot.
 

Redza kemain lagi nak show off depan kitorang. Time aku suruh pegang taknak okkk. Bila kitorang leka tengok benda lain, alih-alih tengok dia sama naik berkumpul dengan anak-anak dara mat saleh ni pegang kangaroo. Kau sebijik macam bapak kau zaman muda-muda dulu kan, pantang nampak yang putih sikit lajuuuu je pergi. Tapi last-last yang kelabu jugak kau dapat.
 


Seb baik ada wagon ni, kalau tak mesti nampak cam kitorang bergamba kat ladang getah kan?
 


Masa ni tengah free sementara nak tunggu show start, so jalan-jalan ambik angin kat keliling ladang. Mengah jugak la, tapi takpe, boleh la kuruskan badan 100-200g. Aku lately ni kuat makan. Lepas makan tido. Bangun kang makan lagi. Bila skirt ketat, mengamuk. So dah dapat peluang berjalan keliling ladang ni, kita kena buat tanpa banyak soal. Walaupun sebenarnya aku jalan pun dah main seret je kaki, tak larat nak angkat dah.

Ngada-ngada eh Mak Aji ngan Pak Aji, asal bergamba je nak hempet-hempet. Cuba behave sket depan anak menantu!
 


Cantikkan pemandangan kat belakang?

Sebenarnya belakang tu bangsal and also kandang kambing. Kalau dah nama gi overseas tu, kandang kambing pun ko kata cantik. Padahal belakang rumah nenek aku tu bersepah kandang ngan reban semua cukup. Tapi toksah kata ko nak bergamba, nak gi dekat pun taknak. Sebabbbbbbb, kandang dorang tak busuk okkkkkk. Tak caya kalu, sila pegi. Bawak lunch box sekali makan lam kandang tu. Konfem selera tak mati!


Masa ni kitorang tengah tunggu En Wan ngan Redza balik dari naik unta. Jadi nak menghilangkan boring tunggu dorang, aku snapla gamba mak aji ngan pak aji ni.
Entah apa-apa la laki aku ni, pi Oz naik unta??? Tak IN okkkk, tak IN!


 
Macam pelik je naik unta kat Oz, kalau ko pi melancong kat Egypt ke lojik la kan? Tapi tu la, Redza ni banyak cengkadak, semua benda di nak naik. Kambing biri-biri pun dia nak belasah naik. Pehhhh!! Macam M. Kumaresan okkk anak aku. (sekali pandang je la)

Lepas naik unta ni ada show kuda.

Ija : Pa, lepas ni kita naik kuda ok?

Papa : Taknak la. Papa hari-hari naik kuda. (sambil pandang aku).

Ingat comel la buat camtu? Aku panggil bapak aku kanggg.


Lepas naik unta, terus pi tengok show buat teh secara tradisi cowboy.

Teh dorang lebih kurang cam teh kita jugak. Takde beza cuma teh dorang tak pakai gula pun dah ok. So kat tengah-tengah ni ada satu orang tua yang cakapnya mashaallah payahnya le aku nak paham. Sebijik cam cara cowboy zaman 1920-an cakap. Bijik butirnya tak dengar sepatah haram, "woshher wuzzer wissherzzz fishyyyerrrr", aku tampa kanggg. Orang tua ni demokan cara nak buat air teh.
Buat air teh okkk, bukan proseskan teh. Takat buat air teh takpayah nak demo ngan aku la brader. Gua buat teh dengan kaki je okkk.


 
Budak kecik ni nak try hayun kole teh tu (tanpa penutup) dengan syarat jangan setitik air pun jatuh. Cowboy tua ni buat selamba je dia hayun, air tak jatuh pun. Dah la air tu panas. Aku tak tau la camne air tu boleh tak jatuh. Adekah dia gunakan black magic ataupun ada sesaper yang terer fizik boleh explainkan dengan tak menggunakan sains jargon kat aku? Maklomlah, aku kalau bab fizik ni bangang dia bukan sikit-sikit.

Aku sebenarnya tak kisah sangat pun kalau air tu jatuh. Cuma aku takut kole tu tercampak kat aku je. Air panas tuuuuuu.


Dia suruh semua orang ambik bau jeeee. Jangan minum, ambik bau saje.
Ni mesti peminat cerita Tiga Abdul ni.

"Lazattttt???? Lazattttt????" (baca dengan style Ahmad Nisfu)



Masa untuk merasa air teh yang dimasak secara cowboy berserta kek yang juga dimasak dalam periuk tanah. Kek perasa teh!

TAK SEDAP!!



Feling-feeling koboi jap.
Fuhhh Mak Aji kalau kamera hala kat dia je, dan-dan posing.
Ok skang aku tau mana aku dapat penyakit pantang jumpa kamera ni. Hmmm....??


Ni tengok boomerang show. Tapi kitorang taknak duduk kat dalam kandang, dok luar kandang je sebab dia ada letak anjing 2 ekor untuk tangkap boomerang yang dorang baling. Sorryla ok, dibuatnya boomerang tu jatuh atas peha aku, cantikkkk je anjing tu pun duduk bersila atas riba aku. Plis laaa.


Masa ni dia tunjukkan how anjing belaan dorang bantu dorang panggil kambing balik kandang. Kira memudahkan tugas dorang la. Ceh nenek aku selamba aje panggil 40 ekor kambing balik kandang, takyah bantuan saper-saper. Dia baling je selipar dia, mencecet semua kambing masuk kandang siap tutup pintu sendiri.


Dia cakap memang ada cara untuk baling boomerang. Kalau kita baling menyenget (tak salah la), baru boomerang tu datang balik kat kita. Kalau baling menegak, boomerang tu takkan datang balik. Orang zaman dulu-dulu nak tangkap burung guna boomerang, so diorang balik secara menegak (kot).

Tak berani aku nak try baling menatang ni. Dibuatnya dia datang balik then hentak kat kepala aku?
Tapi gila laju dan sangat selamba je dorang baling. Mamat ni saje je baling kat arah aku tapi benda tu patah balik kat dia. Konon magik la..Hak tuihhh.


Tapi disebabkan faktor angin kuat sangat hari tu, demo tak berapa nak menjadik. Ada yang baling, pastu boomerang tu masuk hutan la, landing atas bumbung la...seb baik takde geng aku kat situ Kalau tak konfem koboi-koboi ni kena boo ngan geng aku.



Sheep shearing show!

Ni dalam bangsal/kandang kambing biri-biri. Kita nak tengok macamana kambing-kambing ni dibogelkan di khalayak ramai tanpa belas kasihan.


Kambing ni paling tebal bulu dia. Tapi bukan ini yang jadik mangsa bogel. Yang dibogelkan adelah kambing lain. Aku rasa kambing tebal ni dorang simpan dulu kot sebab bulu dia memang tebal gila. Mesti value dia gempak kalau buat coat.


Walaupun aku tak suka mat saleh, tapi mat saleh ni boleh tahan hensem. Kan aku dah kata, kalau macam ni punya peladang kau nak jadikan laki, mesti mak kau tak tolak punya. Hensem-hensem okkk peladang dia.



Tapi kesian jugak la. Walaupun kambing ni rilek je, tapi nampak jugak la ada kesan darah kat kulit dia. Maybe dia tercukur daging sikit masa wat demo tu.
Lembut okkk bulu dia. Macam kapas.


Redza yang memang macam bau kambing sedang bergamba dengan kambing Tukidale.



Kalau ko pegi Paradise Country, lunch dia provide sekali. Since kitorang boleh makan fish je, so tak banyak choice lain. Hmmm....ok jugak aku eh. Takde la nampak itam sangat di kalangan mat saleh ni kan? Wakakakakakka.




Ingatkan fish semata-mata, rupanya tak. Dia punya side dishes punya la melampau banyak. Siap ada nasik putih lagi. Macam tau-tau je ada rombongan Jawa datang. Tapi masa ni aku tak ambik nasi. Aku ambik bread (best gila!!!!!), baked potato, spageti (tapi tak ambik kuah) ngan keropok. Keropok okkkk, keropok!




Ni program lepas balik dari ladang.

Kat Paradise Country cuma half day je, so after 1pm, kitorang balik hotel. Masa ni sangat sejuk. Dalam 20C. Sejuk la dari Malaysia kan. Aku agak menggigil. Tapiiiiiiiiiii, dua orang ni agak kejakunan macam tak penah jumpa pool. Sejuk-sejuk beku macam ni boleh dorang mandi dalam ni. Padahal sorang pun takde dalam pool. Omputih pun tau sejuk, tapi this 2 jakuns sangat kulit buaya. Aku yang tukang teman pun hanya bertahan 10 minit je pastu naik bilik sebab tak tahan sejuk. Dorang boleh selamba setengah jam berendam. Pastu malam, masing-masing berhingus menyusahkan aku je nak jaga dorang.


Petang, lepas semua dah rest, kitorang jalan-jalan kat beach. Dah sampai GC, haruslah gi tengok beachnya kan. Tapi takleh mandi sebab ombak sangatlah rakus. Jadi, ambik gamba je. Walaubagaimanapun, mat saleh pakai bikini adelah ramai.

Pasir dia sangat laaaaaaaaaaaaaa halus. Lagi halus dari pasir Langkawi. Cuma tak seputih pasir Langkawi.





Actually petang tu we all nak naik Q-Deck - the tallest residential building in the world! Nampak tak kat belakang tu? Kebetulan Q-Deck ni sekangkang kera je dengan hotel kitorang, so jalan kaki. Evn dari bilik aku pun, aku leh nampak manusia-manusia dalam Q-Deck ni. Memang dekat sangat. Kalau dia tumbang, memang aku la yang mati dulu.


 
So here we are...kat tingkat paling atas - 77. Lift dia ambik masa 47secs untul sampai tingkat atas sekali. Memang terasa laju dia. Ini kalau terhempas, dapat jumpa tulang aku dah kira syukur okkk.


Macam sengsara je gaya atuk mendokong cucu yang dah 20 kilo ni kan?




View from tingkat 77.




Itu bukan air aku ok. Gua tak minum air kencing setan. Kencing aku sendiri aku tak selera inikan kencing setan.



Carrot cake, bluebery cheese brulee cake (ntah betul ke tak aku eja ni) with cranbery juice and apple juice. Share-share je. Takleh beli banyak-banyak sebab mahal gila okkkkkk. Tak sampai hati aku nak makan kek sepotong yang berharga RM40. Rasa macam tersangkut je kat anak tekak.

Tapi aku jugak yang perabiskan semua...


Aku dah kelihangan idea nak describe gamba ni.

 
posted by green apple @ 9:11 AM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES

ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
OLDER POSTS
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER