walk on wings, tread in air: Sunday memang selalu boring. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Sunday memang selalu boring.
2010-03-21


Kalau masuk Sunday je konfem boring.
Hati rasa nak kuar jalan-jalan, tapi badan rasa penat.
Bila dah boring tak tau nak buat apa, maka kita tend to makan tak berenti. (aku la tu)

Bila mulut asik nak mengunyah, maka tangan pun terpaksa la rajin memasak.
One thing about Sunday yang aku suka sebab inilah satu-satunya hari yang aku boleh plan nak masak heavy-heavy. Takde la heavy mana pun tapi kira ok la dari hari-hari yang lain takat masak campak-campak je.

So one of the lauk yang aku masak tadi is fishball soup.
Sebenarnya lauk ni takde dalam plan. Tetiba aku teringat one of blog reader ada mintak aku bagi resepi buat fishball soup.
Aku memang tak berapa gemar ngan ready made fishball, selalunya memang aku buat sendiri.

Takde la susah mana pun.

Mula-mula potong isi ikan tenggiri. Then tumbukkan isi tu ngan lesung batu sampai dia jadi dough. Kalau taknak tumbuk pun takpe, tapi kalau tumbuk lagi cantik la bila ko gentel nanti.

Ni isi ikan yang dah ready nak dihempok ngan lesung batu.


Lepas tumbuk, then gentel-gentel isi ikan tu macam ni. Keje menggentel ni kalau bagi kat laki aku memang cukup dia suka, konfem!

Yang cili seketul tu bibik aku punya. Dia ni suka benar mengunyah cili sampaikan cili pun dia sumbat ngan isi ikan. Tak kisahlah, jangan pastu kau sumbatkan cili tu dalam mulut anak aku sudah.

Fishball ni ada kes jugak dulu.
Bibik aku yang bodo cam tapir dulu (bibik no. 2), penah buat fishball jugak.
Ohhhhh, dia ni kalau aku ajar lain, lain yang dia buat.
Konon nak tunjuk yang dia lebih hebat dari aku la.
Padahal aku dah ajar gentel isi ikan comel-comel macam ni.

Aku naik bilik kejap je, tak lama pun. Aku turun dapur tengok dalam periuk ha kauuuuuuu, dia gentel besar-besar penumbuk. Dah tak boleh nak diselamatkan dah pun. Elok je besar-besar penumbuk tu terapung-apung lam periuk.

Sebak aku tengokkan kebodohan dia.
Kalau tak diajar lain la cerita kan.
Ini aku ajar baru je dalam 15 minit, punnnnnnnnnn dia gentel ikut style dia jugak.
Orang jenis ni kalau kena simbah ngan fishball sup tu pun memang patut.
Bodoh piang.



Masak fishball soup ni sesuai untuk para-para isteri yang pemalas macam aku.
Masak satu lauk je cukup.
Dalam tu semua ada, protein, karbohidrat, lemak, sayur, semua cukup. Sangat seimbang okkk. Ni pun sebab takde kentang. Kalau tak, lagi meriah sup aku.

Tomyam pun aku suka buat walaupun En Wan kata tomyam aku tak sedap sebab tak pedas. Sukati aku la nak pedas ke taknak kan, aku yang masakkkkk.
Dalam seperiuk tomyam tu, macam-macam binatang aku masukkan.
Ayam, daging, sotong, udang, karot, cauliflower, bla bla bla.
Senang, cepat dan meriah.



Ok, ini hasilnya dalam periuk.
Sangatlah tak cantik.
Tapi sedap. Percayalah.
Hehe.

Nak lagi sedap, beli tenggiri yang fresh.
Lepas beli terus masak.




Inilah yang aku tak suka kalau En Wan dok rumah.
Bukan tak suka dia dok rumah, tapi orang tua ni kalau dah nama dok rumah, akal dia asik pikir nak abiskan duit.
Ada aje la yang dia beli padahal bukan penting pun.
Lagi bagus zakatkan duit tu kat aku.

Tiba-tiba je lepas baca paper dia kata nak keluar cuci kereta padahal selama ni bibik yang cucikan. Ok la takpe, aku bajet dia saje nak tukar angin. Maybe tukang cuci kereta kat carwash adelah wanita-wanita seksi. Kasik chance la dia cuci mata. Tengah-tengah aku masak, dia call.

En Wan : Di masak apa hari ni?

Aku : Di baru nak masak fishball soup ni. Apsal? Nak makan luar ke?
(aku memang asik bajet makan luar je. Pemalas la katakan)

En Wan : Nak ayam golek?

Masa ni aku dah 'SAH!!' dia ada buat benda lain. Baik semacam je kan, siap nak carikkan ayam golek bagai.

Lepas tu dia sambung 'Abang ada kat nursery ni.....beli rumput baru'.

Kan betul aku cakap. Dia takut aku bengang dia asik beli benda merepek, dia cover ngan ayam golek.
Apa-apa je la.
Malas aku nak protes.
Dia ni selagi duit tak abis, memang tak senang duduk.
Elok jugakla dia habiskan duit kat rumah ni, daripada dia abiskan duit beli rumput untuk rumah lagi satu? Eh.

Hmmmm, tadi, aku kemas-kemas bilik ada nampak booking slip untuk dinner for two.
Malas nak tanya lebih-lebih. Anggap je la dia nak buat surprise untuk aku.
Walaupun cuak jugak la, apakejadahnya booking dinner? Wedding anniversary lambat lagi.
Ni la yang aku menyampah kalau berkemas. Tu pasal aku malas nak kemas-kemas lemari, laci, nak check wallet dia ke, henfon dia ke. Jumpa benda-benda macam ni la yang buat aku tak tenteram. That's why aku lagi suka serahkan je bab-bab mengemas kat bibik. (kalau dah pemalas tu cakap je laaaa)

Tapi takpela kan, at least yang aku jumpa tadi bukan surat kebenaran bernikah lagi.
Oh demmm.
Kalau yang aku jumpa tadi betul surat nikah lagi satu how? Mau menggigil.
Tapi takpe, resepi nasik kangkang sentiasa ada lam purse.



Ini anak saya yang sedang mengadap 'upah' setelah penat study.
Untuk mengelakkan dia bukak porn website, maka aku letak kat dapur supaya senang nak monitor. Dibuatnya dia terbukak website mak dia kan satu halllllllllll. Website mak dia pun kategori porn jugak.


Ohhhhhhh hilang macho nya dengan trompet di mulut.

posted by aveo757 @ 4:47 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER