walk on wings, tread in air: Perkara yang aku tak pernah ambik kisah <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Perkara yang aku tak pernah ambik kisah
2018-02-04

Ada a few perkara yang aku tak pernah really care sejak dari kecik, membawak lah ke tua ni.
Antaranya :

1. Cuti
Dari zaman skolah sampai sekarang, aku tak pernah ambik tau pasal cuti. Jadual waktu sekolah yang hari-hari kena tengok tu pun aku tak pernah ada, lagikan cuti sekolah yang 3 bulan sekali. Memang takde lah aku nak ingat. Tau-tau je karang kawan aku cakap "minggu ni last sekolah, bestnya!". Barulah aku tau cuti skolah dah sampai. Even masa kat Sarawak dulu pun aku start booking flight bila kawan-kawan discuss nak buat grouping. Kalau tak, haram aku nak tau pasal cuti. Sampailah ke sekarang pun macam tu jugak. Selalu je aku pesan kat staff "Nanti esok akak nak tengok....". Belum sempat habis dorang cakap "Tapi esok cuti, kak". Oh cuti eh? Ok. Cuma masa aku run biotech produk aku kena tengok kalendar setiap hari sebab nak check esok atau lusa negeri mana yang cuti supaya tak terhantar cold item. Karang tak memasal tersadai cold item aku kat Pos Laju. Gone RM3-4K.


2. Jadual waktu
Ini memang takde dalam senarai 'must haves'. Selalunya dalam 1-2 minggu aku dah boleh hafal jadual that's why aku malas salin. Selalunya, sebelum balik aku akan check pensil box kawan aku (dia letak jadual dalam tu). Tak pun, malam tu aku call la dia tanya esok blaja apa.


3. Cuaca
Dari kecik sampai sekarang, cuaca tak pernah jadi masalah pada aku. Kalau panas, seronok boleh main petang-petang. Kalau hujan, lagiiiiiiiiiiiiii seronok boleh main hujan. Dulu kan kalau hari hujan mesti mak aku taknak keluar berjalan. Mula-mula plan nak pi KL, bila hari hujan terus tak jadi. Pelik gila aku. Dah kenapa tak jadi keluar time hujan? Bukannya pi KL jalan kaki. Naik kereta kot. Sampai sekarang macam tu gak mak aku. Asal hujan je "Alah, hujan pulak. Camne nak keluar hujan-hujan ni?". Sampai sekarang jugak lah aku tak tau kenapa bila hujan kena duduk rumah. Dah la asal hujan je tak kasik bukak TV. Habis tu aku nak buat apa dalam rumah ni, tido? Nasib baik lah En Wan sekepala dengan aku. Hujan ke, panas ke, keluar je. Macam En Wan memang takkan kenselkan plan kalau aku dah bersiap sebab dia tau betapa beratnya pantat bini dia nak diajak keluar dari rumah. So kalau bini dia dah willing nak bersiap, apa-apa pun jadi plan kena jalan jugak sementara bini dia ada mood nak bersiap. Aku cuma akan kisahkan hal cuaca everytime nak naik flight. Hujan aku takut. Awan tebal aku takut. Angin aku takut. Fly malam pun aku takut sebab aku tak nampak kat luar. Kepoh gila. Takut tapi sibuk nak tengok luar. Hahahaha.


4. Dividen
Memang tak pernah ambik tahu berapa dividen Tabung Haji dan ASB. Yang aku tau aku nak simpan duit je dalam tu supaya tak terguna. Kalau simpan dalam bank karang tak panjang mana umur duit aku dalam tu.


5. Matematik (hahahaha)
Aku rasa aku bukanlah bodoh sangat maths sebab aku pernah buktikan aku score masa kat U. The fact is I'm not interested sebab tu aku malas nak blaja maths. Tak lojik betul dah tusyen Maths and Add Maths tapi masih bangang jugak, kan. Sangat tak lojik. Pastu kat U, boleh pulak score walaupun takde cikgu tusyen, hanya blaja sendiri. Kan ke pelik tu? So, aku rasa matematik ni antara perkara yang aku tak ambik kisah sebenarnya. Bila tak ambik kisah, lama-lama jadi bodoh maths. Hahaha.


6. Penggunaan grammar yang betul di media sosial.
THIS!
Yes, speaking fluently with lots of esoteric language knowledge with proper grammar, it makes you look smart. Is a normal thing to talk with a broken english especially for those who are just trying to speak english. As long as it can be understood, I'm fine with that. After all, this is just a regular conversation, not a formal writing. I personally feel that people who correcting us, especially correcting others' mistakes publicly are annoying. Those who engage in public corrections often are looking to feel good about themselves. Sort of "If I need to feel good about my language skills, I have to give myself evidence that other people's language skills suck. So by putting down other people, I can feel better about myself.".

(Memang sengaja tulis english. Saje test grammar ke laut ke tak).


7. Jalan mana lagi cepat sampai.
Tak kisah la kalau ada jalan lain yang lagi cepat untuk aku sampai rumah. Jauh pun takpe, aku cuma aim nak sampai rumah je bukan nak cepat sampai. Dari zaman aku skolah lagi, even though kawan aku bagitau ada jalan balik ke rumah yang lagi cepat (tapi kena lalu tembus-tembus kawasan perumahan orang lain), aku tetap pilih jalan lama yang biasa aku lalu. Takpelah jauh sikit asalkan aku dah biasa. Walaupun nampak macam bodoh ada yang lagi cepat kau nak jugak lalu jalan jauh, tapi itu adalah sejenis kebodohan yang tak jadi pandai pun takpelah. Bukannya menyusahkan kau pun. Sukati aku la nak jalan jauh ke dekat, kan. Sebab tu aku stress kalau naik kereta dengan En Wan. Dia sentiasa nak cari jalan mana yang lagi cepat sampai. Dah jumpa jalan yang lagi cepat pun still speeding macam nak terbang bumbung kereta. Nak cepat-cepat nak kejarkan apa tak tau. Aku lebih suka bertenang-tenang bawak kereta sebab lagi lama dalam kereta maknanya lagi lama aku boleh buat concert bergerak. Dalam kereta je pun time untuk aku dengar lagu.


8. Boycotts
Aku selalu unaware of boycotts. Maybe sebab kebanyakkan boycotts disebarkan melalui internet (boleh jadi di-initiate dari internet juga) yang info-nya ntah ye ntah tak. Maybe jugak aku pun sejenis yang tak kisah sangat hal-hal boikot ni. Orang yang melancarkan boikot perlu tau his role hanya untuk create awareness but the choice masih lagi pada diri masing-masing. Itu kita tak boleh paksa. Orang kata those yang macam aku ni adalah group ignorant. Yes, mungkin juga. Tapi sometimes people like me choose to be 'ignorant' sebab yang melancarkan boikot tersasar dari objektif. Katanya "let's boikot", tapi sebenarnya "let's kondem". Betulkan niat dulu ya. Niat yang betul akan bawa kita pada pengakhiran yang berhasil.


9. Trends.
Rasa-rasa kalau tengok gambar-gambar aku time skolah dulu, ada ke yang percaya kalau aku kata aku follow the trends? Hahahaha. Sebenarnya aku minat dengan some trends contohnya lukis kuku, sticker tatoo, pakai lipstik warna biru/hijau/silver. Memang cantik dan nampak outstanding. Tapi aku tak kisah kalau tak follow the trends. Contohnya cara aku ingat shawl. Dari menjak aku pandai pakai shawl sampai la sekarang, gitu je la trend aku. Takde de aku nak blaja ikat cara lain. Dalam banyak keadaan aku pilih kebiasaan. I buy what makes me feel confident. What is in style for me is what looks best on me. I’m not a clone, and neither are you.


10. About me
I don't care what you think about me.





Ini offer BERSYARAT.
Syaratnya KLIK SINI.

Tapi offer atas tu tak dapat free buku tau.
Kalau nak beli buku jugak, bagitau kami korang nak dengan buku.
Kalau nak beli buku sahaja KLIK SINI.


posted by aveo757 @ 3:14 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER