walk on wings, tread in air: Raya Day 2- 2011 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Raya Day 2- 2011
2011-09-06



Malam raya pertama tu, En Wan ajak ke rumah Ayah Ngah dia (adik kepada mak).
Aku seriesly dah letih dah masa tu.
Perut pun still ketat lagi takleh masuk apa-apa sebab balik dari beraya siang tu aku belasah lagi sepinggan naik minyak mak aku. Lagi selesa makan kat rumah sendiri dari rumah orang. Sebba tu aku malas nak gi open house or beraya rumah orang. Sebabnya aku end up berlapar dan menganga tengok orang lain makan. Memang payah aku nak makan kat rumah orang. Mesti balik dari rumah orang tu aku akan makan balik kat rumah. Tapi selalunya kat McD la.


Dah malam baru la aku jumpa rendang!!

Ya Allah azabnyaaaaa penderitaan beraya di perantauan okkkk.
Budak-budak kat Malaysia Hall tu naik muntah makan rendang. Aku yang kat Tganu ni merata carik rendang dari satu rumah ke satu rumah tak jumpa. Tetiba malam Cik Ngah bawak keluar rendang daging yang tinggal 5-6 ketul lagi kalau kau kuis-kuis. Jadik laaaaa.

Tapi tetap tak kick sebab tak jumpa gu dia - ketupat nasik and kuah lontong.

Eh tetiba banyak pulak cengkadak aku kan?
En Wan beraya kat Bangi takde pun mintak nasi dagang segala.


Patutnya baju ni jadi baju no. 1 for raya

Lepas gi rumah Ayah Ngah, gi rumah ntah sape makcik ni.
Tapi yang aku ingat makcik ni dulu selamba sound aku sebab aku tak pakai tudung.
Masa dia sound aku tu, aku baru je kawen ngan En Wan. Rasanya minggu yang aku balik bersanding kat Tganu. Dah la aku rasa time tu masuk Tganu macam tercampak kat satu kepulauan lain. Tengok bahasa orang keliling pun dah cukup buatkan aku cuak. Kau leh slambe sound aku kat situ depan-depan mak mertua aku lak tu. Rasa cam nak nangis.

Memang malam tu aku bajet dia takkan kenal aku la.
Alangkan yang tetiap kali balik Tganu jumpa aku pun boleh tak cam muka aku dah bertudung, inikan kau yang aku jumpa seploh tahun sekali.

Masa aku salam tu dia tanya 'Doh ni sape pulok?'

'Saya isteri Adik Ayie'

Lepas tu asik-asik dia pandang muka aku dari start aku salam dia, ke makan, ke time balik.

Apasal kau, makcik?
Berkenan dengan tudung aku ke?



It's satey time!

Mula-mula tu taknak makan sebab perut ketatttttttt makan rendang kat rumah Ayah Ngah.
Tapi En Wan masa ni la dia nak me-mithali-kan diri.
Sanggup dia beralih makan dari meja ke lantai sebab nak ajak aku makan satey sekali.
Aku pun dalam pada taknak makan tadi tu, selesai lima cucuk.
Siap suruh En Wan tambah nasi impit lagi.

Pastu dah balik rumah baru nak glabah memikirkan boelh ke tak badan aku masuk baju untuk esok. Baju merah and biru yang aku pakai ni saiz M. Baju untuk esok tu saiz S. Risau je tetas baju tu nanti.

Terus malam tu before tido buat sit ups and push ups berkali-kali (read : 10 kali je).

En Wan : Awak buat apa ni, Di?

Aku : Exercise. Esok baju saiz S. Kang takleh masuk, Di tak ikut abang gi beraya. Takde baju dah.

En Wan : Ala, pakai je baju tido kaftan awak tu. Skarang kan trend pakai kaftan.


Halo??
Itu kaftan siap berlabuci satu badan.
Kaftan yang aku pakai tido ni apa yang ada? Butang leher pun sampai tanggal kau kejekan.

Sakit jiwa betul aku kalau dia ni bagi pendapat.
Pendapat dia semua yang bagi darah aku naik.


Aku, Kak Ngah and Kak Long

Selamat jugak aku susun lelemak aku ke dalam baju hijau ni.
Baik punya susun.
Segala lemak-lemak yang tersentil tu kita sumbat-sumbatkan kat celah-celah yang boleh disumbat. Tarik nafassssss, sedut peruttttttt dan jalan kepit.
Dah la bergamba sebelah Kak Ngah.
Kak Ngah aku ni berat dia 47kg je.


Mak Ndong (mak tiri En Wan), Kak Ngah, Kak Long, aku, Mek

Masa ni kitorang beraya kat rumah Wan Manang, orang Tganu kenal la kan dia ni.
Dia ni pak sedara En Wan, belah arwah ayah. So memang tak boleh tak pegi. Memang carik pasal la kalau tak beraya rumah dia kan.


Yang belah kiri tu bibik aku.
Yang belah kanan tu ex-bibik aku (bibik Redza). Now dia jadi bibik Kak Ngah pulak.


Macam terkehel je En Wan kena hempap ngan aku kan?


Eh ni aku nak tanya korang ni.
Korang tau tak apa yang harus aku buat untuk mengecikkan saiz tetek and lengan?
Memang masalah gila nak carik baju sekarang ni.
Badan aku ni macam tak balance.
Pinggang ke bawah alhamdulillah takde masalah, aku still leh pakai jeans 27.

Baju yang hijau ni memang cantik je terletak kat bahu. Saiz 36.
Tapiiiiiiiii sendat kat tetek and lengan.
Bila aku ambik size 38, kain aku longgar and baju nampak gedobos kat pinggang and bontot, tapi tetek lepas.
So kiranya kalau aku nak beli baju kurung, aku kena ambik kain 36, baju kena 38.
Masalahnya mana boleh beli macam tu kan.

Same goes tu baju casual.
Kalau ambik saiz M, pinggang lepas, tapi tetek tak lepas. Kalau aku paksa sarung gak, nanti celah-celah butang tu terkangkang. Tersentil-sentil tetek aku.
Kalau ambik L dah macam baju mengandung la pulak, tapi kat dada cantik terletak.

Dah jadi satu masalah aku nak pilih baju skarang.
Nak kata BF menyebabkan tetek besar, aku mana BF.

Ada ke cream pengecut payudara dan lengan?


And boleh tak tolong carikkan pil pen-senyum yang aku boleh bagi kat laki aku ni.

posted by aveo757 @ 3:48 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER