walk on wings, tread in air: Petua orang tua <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Petua orang tua
2010-05-07



Aku browse-browse the net then terbaca artikel pasal makanan untuk ibu-ibu mengandung, lantas teringat masa aku pregnant Redza dulu. Masa aku pregnant, aku mengidam makan roti telur ngan teh tarik. Hari-hari nak benda yang sama, kalau tak dapat rasa nak tendang kereta En Wan. Kalau makan nasik mesti nak letak kicap sikit. Padahal dah ada kuah asam pedas, tapi mesti nak letak kicap jugak.

Ada satu time aku balik Bangi, aku merengek mintak En Wan bawak pi mamak, sebab nak pekena roti telur. Mak Aji bising.

Mak Aji : Kau ni, asik ke mamak je. Kenan anak kau ngan rupa mamak sok, baru kau tau.

Aku : Teringin la, Ma. Bukan Diana nak makan, baby ni yang nak. (tiba-tiba aku buat dialog Dang Anum yang baby dalam perut dia yang beria nak makan buah nangka Sultan, bukan dia yang nak makan. Pirahh)

Mak Aji : Jangan ikutkan tekak sangat, jaga sikit makan tu. Ni tak, semua kau belasah. Roti telur, kicap...sok anak kau hitam baru kau tau.

Me : Yeah rite! Habis aku ni putih sangat la? Sape yang menyebabkan aku jadik hitam camni???? (tapi aku tak cakap la. Aku cakap dalam hati je).

Cuma aku muskil ngan petua orang-orang tua ni.

Betul ke makan kicap ngan kopi time mengandung anak jadi hitam?

Betul ke kalau masak nasi sambil menyanyi nanti kawen ngan orang tua?

Betul ke potong kuku malam-malam nanti mak mati?

Betul ke makan leher ayam nanti bersanding kepala kau teleng?

Betul ke makan pindah-randah nanti kau kawen banyak kali?

Yang paling tak boleh blah bila Mak Aji cakap 'Cuba ko tengok telor laki kau. Kalau ada taik lalat lebih dari satu maknanya dia ada potensi kawen lebih dari sorang'.

Ntah mana-mana petua ntah dia dapat. Ni mesti moyang aku la ni dah takde keje sangat nak buat, rajin nau bagi petua-petua bidaah macam ni.
Memang aku ada check pun telo En Wan ada taik lalat ke tak.
Tapi everytime aku check mesti tak sempat kira, mesti aku terbabas buat keje lain. Wakakakakaka.

posted by aveo757 @ 12:24 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER