walk on wings, tread in air: Pekerja yang tak perform <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Pekerja yang tak perform
2019-12-06

Selalu kita nampak orang share artikel and quote tentang "Employees don't leave companies, they leave managers".

Well...

Pernah tak terfikir ada kemungkinan employee punya performance yang tak up to standard?
Hari-hari manager kena betulkan kerja dia.
Hari-hari buat kerja yang rutin pun masih tak peka.
Buat kerja asal siap.
Submit kerja asal meet deadline.
Kerja takde peningkatan.
Bila kena sound, bila increment untuk dia takde, bila bonus untuk dia dikurangkan - meroyan.
Lepas tu employee juga yang orang pertahankan while manager dapat nama busuk.

Ramai orang tak tahu perniagaan tak boleh beroperasi dengan keupayaan penuh kalau employees underperform.
Sebuah perniagaan tak akan mampu bertahan kalau pekerja tak do their part to help the business function as planned.
Pendapatan syarikat boleh jatuh kalau ada pekerja macam ni dalam company.
Especially kalau dapat pekerja yang tak peka dan tak kisah punya attitude.
Tak kisah kena sound hari-hari, asal tak kena buang kerja.
Tak peka dengan task yang diberi.
Takde inisiatif untuk perbaiki kerja.
Takde rasa nak put extra effort.
Yang paling teruk bila takde keinginan landung nak tunjuk kat manager they can give more than expected.

Kadang aku tak paham jenis orang macam ni.
Dia macam takde rasa nak menonjolkan diri depan manager.
Bukan suruh bodek bos tapi kau takde rasa nak membuktikan kau capable of doing better ke?
Kau takde rasa nak ada self-achievement ke?
Kau tak nak buat milestone untuk self development ke?

Jenis orang macam ni kalau ditanya "Where will you be in 5 years?", confirm menggagau cari jawapan.
Because dia takde planning untuk diri sendiri, let alone future.

Company terakhir aku berkerja dulu, ada sorang admin exec.
Dia jaga shipment, jaga inventory and jaga dealer.
She is not from bio background tapi rajin baca catalogue.
Padahal dia tak perlu ambik tahu pun specs product segala sebab itu kerja sales and technical staff, however dia nak ambil tahu sebab dia nak buat lebih.
Memandangkan dia assist aku, dia selalu tanya aku tentang product ini untuk apa, produk tu untuk apa, kegunaaannya apa, kalau customer yang beli produk A selalunya buat research tentang apa, kalau customer tu beli instrument B apa kit yang kita boleh suggest, etc.
Disebabkan dia willing nak buat lebih, kerja-kerja aku makin mudah sebab aku tak perlu nak explain panjang lebar kalau aku need something.
Aku sebut 2-3 patah je, dia dah tau apa benda yang dia kena provide aku.
Last-last dia naik jadi sales exec.

Ada sorang lagi ex-colleague, asal-asalnya jaga store, buat inventory, key in data, and buat packing.
Tapi dia ada rasa nak buat lebih jadi dia ambik lesen bawak lori.
Dah dapat lesen, company bagi dia buat delivery hantar barang-barang ke universiti.
Allowance pun bertambah.
Bila dah start bawak lorry, company bagi dia tugas untuk collect and clearkan shipment kat cargo.
Kat situ dia blaja selok-belok clearkan barang dari kastam, dia mula buat network dengan orang-orang cargo.
After 4 years, dia berhenti kerja, beli lori sendiri and ambil upah clearkan shipment untuk company-company lain termasuk company ex-majikan dia.
Bos aku support dia bukak bisnes sendiri.

Itu salah satu contoh orang yang ada SPM je tapi disebabkan dia ada motivasi nak jadi lebih baik, dia sendiri yang usaha lebih.
Masa aku mula-mula run XZIZ, aku pun hire dia untuk clearkan shipment kat cargo sebab dia dah ada network dengan geng cargo, lagi cepat urusan dan lebih kemas kerjanya sebab berpengalaman.

Bukan semua orang nampak peluang bila buat kerja lebih.
Dan bukan semua orang mahu ambil peluang bila diminta buat kerja lebih.
Some of them tak nampak bila buat kerja lebih, dia akan kuasai lebih banyak perkara.
Ini bukan saja menguntungkan diri sendiri tapi syarikat.
Syarikat akan 'bela' pekerja yang ada value macam ni.
Dan kalau one day dia nak bertukar angin, resume-nya semakin mantap sebab dia ada pengalaman buat macam-macam task.

Aku teringat ceramah Ustaz Syamsul Debat.
Dia kata life kita ni umpama main dam ular.
Ada orang kejap-kejap dapat stop kat tangga, terus naik.
Asal stop je dapat kat tangga, naik lagi.
Sentiasa naik cepat.

Ada orang lain asik dapat ular.
Baru naik sikit, dah turun balik.

Ada juga orang yang tak dapat tangga dan tak dapat ular.
Nak satu dua langkah je.
Umpama dia bekerja, dia ditransfer ke department ini, department itu.
Gaji naik, tapi slowly.
Orang macam ni paling banyak pengalaman kerana dah buat banyak benda.
Dengan pengalaman dia tu dia boleh buat banyak part time and cari side income.

Ini tak.
Some people bila diminta buat kerja lebih sikit, buat muka.
Kena buat kerja di luar scope sikit, dah masam.
Padahal dia tak nampak itu adalah peluang untuk dia equip diri dengan more skills and experience.
Bos nak hantar pi training pun mengelak.
Tapi bila orang lain naik pangkat, kau merempan.
Pi question "Kita duduk kat ofis hari-hari buat kerja tak dapat apa-apa, dia yang kejap-kejap takde kat ofis pi training yang naik pangkat".

Hello..?
Sebab itulah orang tu naik pangkat.
Dia pi training bukan sesaja makan angin tapi pi belajar sesuatu sebelum terima job scope baru.
That's why gaji dia perlu naik.

Ada tu di-offer buat kerja lebih dengan bayaran lebih pun tak nak buat.
Takut sangat dengan challenge sebab dah selesa buat benda yang sama bertahun-tahun, nak kekal di comfort zone yang sama tapi increment nak lebih, tapi job scope nak maintain takuk lama.
Dorang ni tak tahu ke bila ada increment, bermakna ada tambahan job scope.
Company takkan bagi kau free-free naik gaji tanpa tambahan kerja, faham?

Masalahnya sekarang, some majikan takde idea macamana nak tegur underperform staff.

Yang selalu aku buat, mula-mula kena check balik role dan latest job scope dia :

1. Kalau dia gagal laksanakan duty role masing-masing - sound [tegur].
2. Dan kalau dia gagal selesaikan task ikut our expectation, yang ni pun aku sound.

Dua benda ni je yang aku utamakan.
Attendance aku tak tengok sangat, tapi kalau attendance tu mengganggu perjalanan syarikat, memang kena dengan aku.

Contohnya, setiap hari semua order yang dibayar sebelum 12pm mesti disend hari yang sama [kecuali stok takde atau ada gangguan technical].
Payment yang dibuat selepas 12pm akan dibawa ke hari esok.
Maknanya setiap hari, pengeposan untuk payment made after 12pm yesterday and payment made before 12pm today, MUST be sent out.
Nak masuk lambat takde hal, tapi kalau by the time Pos Laju sampai, packing tak siap lagi, siaplah.
Memang dengarlah bos I bertempik.
Jangan ingat masuk lambat, oh takpe, nanti stayback untuk cover hours yang hilang pagi tu.
Nak buat apa stay back sampai 8 malam kalau delivery masih pending?
Pos Laju bukannya collect dah malam-malam.

Ok berbalik pada dua point tadi, selalunya point pertama tu jarang terjadi sebab kita semua tahu role kita apa.
Yang selalu jadi adalah point nombor dua.
Buat kerja asal hantar. Buat kerja asal siap.
Dua benda ni memang kepantangan aku.
Nak pulak jenis yang dah tahu kau punya kerja tak siap, nak kena hantar petang ni, lagiiiii kau nak berhenti minum pukul 10am, berhenti lunch, berhenti tea time.
Tak puas-puas lagi ke makan tiap-tiap hari?
Kau dah tahu kerja tak siap lagi, dah tahu deadline petang karang, masih lagi nak berhenti makan lama-lama?
Eh kalau aku lah, kerja tak siap lagi, aku grab roti je buat kerja depan laptop.
Ini tak. Tetappppp nak lunch 1 jam, tetapppp nak berhenti rehat pukul 10am.
Lepas tu submit kerja asal hantar.
Dah habis lega lah tu dapat submit before deadline padahal sana sini salah.
Manusia macam ni, memang payahlah nak grow.
Takde rasa tanggungjawab dan amanah pada tugas.

Masalahnya, ada spesis bila disound pun tak jadi apa.
Dia macam tak kisah kalau kena marah dengan bos.
Dia anggap "Alah biasalah tu kalau kena marah".
Bagi dia, kita buat je apa bos suruh buat, kalau ada salah nanti bos akan suruh betulkan balik baru kita betulkan.
Mentaliti macam ni lah buatkan diri always tak perform.

Bukan suruh memperhambakan diri pada kerja tapi sebagai pekerja sepatutnya tahu manage masa dan tahu susun jadual kerja.
Patutnya, bila deadline lambat, hasil kerja mesti lebih tip top.
Ini makin dibagi peluang, makin hauk kerjanya.
Dah satu hal kita as ketua nak kena kelebet setiap sudut kerja dia and betulkan.
Aku dulu kalau tak dapat meet bos punya expectation, rasa cuak sangat.
Kalau kena marah terus hilang mood terus nak pi makan, pulun kerja biar sampai jadi!
Once bos puas hati, terus nak maintain performance biar jangan drop.
Kalau ada persaingan lagi aku suka [persaingan sihat].
Bila ada persaingan, baru ada drive nak buat lebih baik.
Baru ada check and balance untuk ukur keupayaan kita di tahap mana, ngerti?


Labels: ,

posted by Diana Ishak @ 10:11 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER