walk on wings, tread in air: ROI <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

ROI
2016-06-17


3-4 hari lepas ada orang datang opis nak beli GreenAard. Bukan reader. Sembang-sembang, dia tanya aku berapa sales aku sebulan. Aku tak jawab, aku spin pi jawab benda lain.

Kebetulan pagi ni nampak pulak status Puan Ainon ni.

Inilah sebenarnya kesilapan ramaiiiiiiiiiiiii peniaga.

Aku faham, kebanyakkan peniaga nak create repo.
Dan kefahaman kebanyakkan orang, bila sales tu hit juta-juta sebulan (atau paling tak, ratusan ribu sebulan), perniagaan tu berjaya.
Disebabkan itulah, kebanyakkan peniaga berusaha untuk bagitau sales dia berapa.
Yang mendengar pun "Woww!! Kaya gila, 800K sebulan!". Contoh.

Selain dari LHDN sampai, aku ada satu lagi ilmu nak bagitau kepada sesiapa yang belum tau.

Sebenarnya bukan sales bulanan tu yang patut dibangga-banggakan secara berlebihan, tapi ROI (return if investment).
Ada bisnes yang sales bulanan dia menjangkau RM1 juta sebulan, tapi ROI dia 4.0.
Ada bisnes yang sales bulanan dia RM500K, tapi ROI 19.0.
It's not about berapa total sales, tapi what is your total profit.

Masa aku keje dengan salah satu kompeni Biotech dulu, time AGM je kemain announce sales capai 15 juta. Bangga tersengih-sengih. Tapi bonus pekerja tetap setengah bulan. Increment ada la dalam RM90 je setiap tahun. Rupanya ROI rendah. Dari 15 juta tu, aku rasa profit dia ada la kot RM3.7M je. Pekerja 30 orang, dengan sewa bangunan sebesar-besar alam, dengan nak run modal bawak masuk stok bagai hape semua, memang patut la pun bonus sekangkang kera je. Mana nak cekau modal kalau profit cuma RM3M je out of RM15M.

Bisnes bukan semata-mata nak tunjuk kat orang berapa banyak kita dah jual, tapi berapa banyak kita dapat in return. Sebab tu aku tak faham apesal ada orang jual barang yang sama (ni selalunya kes competition di antara agen), sanggup untung setakat RM10, janji barang dia semua habis jual. Sedangkan dia boleh untung RM50, sama banyak dengan agen-agen lain, tapi sebab dia nak ramai orang beli kat dia, jadi dia sanggup untung setakat RM10. That is not how you sell. Itu maknanya kau jual harga, bukan jual barang. Dengan harga RM10, kau kena kerja lebih keras untuk jual 100 kotak demi nak dapat RM1000 profit. Kira balik berbaloi ke RM1000 tu dengan penat kau hantar barang, bungkus barang, masa kau lagi. Baik kau jual jual 20 kotak je, walaupun hanya terjual 20 kotak, tapi kau untung sama banyak dengan jual 100 kotak. Selalunya yang sanggup untung RM10 ciput tak masuk akal ni adalah peniaga yang malas. Ini bukan aku cakap, tapi bos lama aku pernah cakap. Sebab peniaga jenis ni dia punya konsep "Janji stok aku jalan. Bos suka aku kerap ambik stok. Boleh dapat anugerah agen terbaik". Gitu. Kalau peniaga yang bagus, dia akan jual produk, bukan jual harga. Dia akan yakinkan customer dengan produk dia. Customer beli dari dia sebab servis dia, sebab produk dia, sebab harga. Bukan beli semata-mata sebab produk tu murah.

Aku pernah terbaca artikel salah seorang peniaga fashion, sape ntah nama dia. Brand glemer.
Dia kata dia heran dengan peniaga pakaian muslimah yang lain.
Dah tau produk sendiri gunakan kualiti premium, tapi masih tak yakin boleh jual. Makanya, semua jual murah. Bila jual murah, produk status akan jatuh. Kau takkan dapat jumpa dengan customer yang Gred A. Customer kau akan sentiasa dalam lingkungan Gred D.

Tau apa customer Gred A?

No, bukan Mak Datin.
Tapi customer yang less hassle. Tak banyak karenah.
Customer Gred A ni dia memang akan pergi ke produk yang bagus.
Dia tak kisah harga sangat, yang penting bagus.

Bila kau rendahkan harga produk kau sedangkan kau tau produk kau premium, kau akan invite Gred D customer. Dan Gred D customer ni, bukan dia akan terus beli.
Banyakkkkkk sangat karenah dia buat.
Dah bagi murah, dia mintak murah lagi.
Pastu dia mintak free gift.
Pastu mintak nak kotak packaging lebih. Eh, macam-macam!

Ok lah, kendian aku sambung, aku nak jumpa auditor jap.


posted by aveo757 @ 11:24 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER