walk on wings, tread in air: 150 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

150
2013-07-05

Semalam aku terima satu PO dari customer, nilai dia just RM150K.
Tapi aku punya happy tu macam dapat deal seratusribulimaplohjuta! Kegembiraan dia tu mengalahkan perasaan happy time menang deal 3.5M from Jabatan Kimia PJ (company lama dulu)

Happy sebab aku berjaya zip mulut sorang competitor yang pernah guna cara yang cheap untuk dapat deal.

Rasanya 2 tahun lepas aku ada tulis entry pasal how aku sakit hati bila agensi yang aku carry dari tahun 2008 senang-senang kena ambik ngan distributor lain. Actually bukan kena ambik tapi kena share. Kiranya aku co-distributor dengan satu lagi company lain kat Malaysia ni. Mula-mula tu harus aku bertempik sebab aku hit sales target kot, so apa masalah kau sampai nak lantik co-distributor lak ni. Padahal masa tahun 2008 tu brand tu takde nama lagi kat Malaysia. Orang tak kenal pun. everytime aku promote the kit customer buat muka pelik. Ye lah, tak pernah dengar pun nama.

2008, aku gamble ambik product yang takde nama and try untuk build the market. Tahun 2009 baru purchase start masuk slowly, after all the hardwork and money spent untuk bagi free sample sesaje kat customer. Bagi sample tu benda biasa, sebab brand pun baru. Of cos customer nak test dulu samada produk tu ok ke tak. Tapi ada gak customer yang tang mintak free sample nombor satu tapi tak guna pun sebenarnya, saje hobi dia kot nak buat aset memenuhkan freezer lab.

Masa ni memang aku 'ikat perut' sikit la.
Sebab duit banyak habiskan kat marketing, travel, free sample. Tu belum lagi aku buat proposal kat agensi-agensi kerajaan yang berkenaan untuk bagi dorang idea perabiskan duit peruntukan. Aku cadangkan dorang buat workshop on anything yang ada sangkut-paut dengan lab. Keje dorang organize je worksho, aku akan supply free kit untuk workshop tu. Berpeluh jugak la nak korek duit nak bagi barang free. Kalau bulu-bulu aku ni laku dah lama aku pintal-pintalkan jual. Sebab aku tau ni salah satu cara yang sangat efisien untuk orang test produk aku. Kalau bagi free sample sesaje blom tentu dorang akan test. Kalau buat workshop ni sah-sah dorang akan guna produk aku ni. Pehhh..nangis jangan cakap la. Jangan ingat aku tak penah nangis nak build market untuk brand ni. Ambik gaji pun cukup-cukup buat bayar keta je. Semikin gila aku.

2009, that brand dah start orang kenal and beli.
Hati sangat gumbira.
Seronok bila everyday ada orang request quotation pasal produk ni. Rasa best bila bukak freezer customer, mesti ada nampak kotak kit aku. Puas.

2010, pricipal aku bagitau dorang nak lantik another distributor kat Malaysia dengan ayat keramat dia "TO HELP YOU TO MARKET THE PRODUCT".
Statement cam kimeqs.
Kejadah apakah aku perlukan orang lain untuk help aku sell the product? Dah la dari company lain lak tu. A few months pung pang pung pang email, webinar, calls hanya discuss pasal kenapa perlu ada co-distributor. Aku nyer question simple je, sampai skarang dia tak jawab. Tak tau la dia tak jumpa reason yang solid ataupun dia malas layan aku. Aku tanya kenapa nak kena ada co-distributor sedangkan aku hit sales target. WHY??

Alasan kimeqs dorang adelah the other company tu dah established for more than 10 years.
So?

Memang.
Memang dah lebih 10 tahun.
Tapi 10 tahun in analytical, bukan in molecular work.
Kononnya company tu ada instrument and instrument ni bakal di-pair-kan dengan salah satu kit yang bakal di-release tak lama lagi. Kiranya kalau company tu jual the instrument, secara tak lansung customer akan beli kit-kit sekali. Boleh la dorang package-kan penggunaan kit untuk tempoh setahun. Boleh la dapat RM500K setahun untuk kit saja, tak termasuk instrument.
Masalahnyaaaaaaaaaaaaaaa, boleh ke jual instrument tu?
Selama aku in this market, dah 2 company aku join, jarang aku jumpa brand tu kat kebanyakkan lab. Brand yang co-distributor tu bawak memang big name, tapi big kat US je. Kat Malaysia takde la gah mana pun.

Omputih tu ingat kat Malaysia ni ada 100,000 ribu high-end lab kot, tu yang dia beria-ia nak lantik 2 distributor untuk marketkan produk dia. Dia imagine Malaysia ni banyakkkkkkkkkkkkkk gila lab sampai aku tak tercover. Fundeqs.

Malaysia ni besar mana sangat la.
Banyak mana sangat lab yang buat high-end reserach?
Balik-balik ko akan jumpa sales-sales person yang sama. Balik-balik muka tu gak. Sampaikan aku kalau pi USM boleh duduk semeja minum teh dengan competitor sebab balik-balik nampak muka ni. Meh la kita yamcha sekali.

Jadi, bila lab tak banyak, chances untuk compete sesama sendiri tu very high.
Padahal kita carry brand yang sama, tapi compete for 1 customer. Lain la kalau aku carry brand A, dia carry brand B. Ok yang ni baru best nak compete, masing-masing akan compete dari segi technical. Ini tak. 2 distributor compete each other jual brand yang sama. Tak ke bangang. Nak cerita apa kat customer? Nak cakap produk saya jual lagi bagus dari dia jual? Dia jual tak bagus. Saya jual lagi bagus sebab saya pakai skirt pendek and baju see thru nampak bra kaler merah.

Padahal produk kau and produk aku adelah produk yang sama.
Jadi, terpaksa la compete dari segi harga. Customer jugak yang untung.
Maka start la masing-masing main-mainkan harga turunkan RM50 turunkan RM30, turunkan RM10, semata-mata nak dapatkan deal.
Hellooooo, jangan drag aku dalam cheap game boleh tak?
Tapi kalau kau nak sangat main cheap, I can play cheap. No problem.

Aku pun start la rangka sales plan kaw-kaw.
Aku start jumpa semua customer-customer yang dah penah beli the kit dengan aku, aku offer dorang good package yang konfem irressitable punya. Customer suka and dah issue PO 120K untuk penggunaan 6 bulan. Tup-tup omputih (principal aku) tu call cakap dorang nak bagi aku warning jangan turunkan harga kit. Nanti brand tu dapat nama buruk.
Aku cakap bila masa aku turun harga barang? Apa bukti?
Check-check balik rupanya takde bukti pun. Sales dari company bangang tu mengadu kat principal yang dorang lost the deal sebab kononnya aku turunkan harga. Cifet lah okkk.
Kau ingat aku macam kau ke sikit-sikit bagi diskaun?
Sometimes we have to spend in order to gain more lah baiii. 

Asal lost deal je tuduh orang lain turunkan harga.
Apa ko takde idea bangsat lain ke nak tuduh orang?
Dah kalau orang lain turunkan harga, kau turunkanlah jugak. Ko company establish 10 tahun apa. Tak bankrup kot takat turunkan harga 2-3 ribu.
Kannnnnnn.

Omputih tu cakap dorang takleh accept order aku. Dorang dah instruct the lab beli dari co-distributor instead of dari aku dengan alasan lab tu dalam plan nak dapatkan budget untuk expand. Salah satu yang dorang plan nak beli is intrument yang co-distributor ni jual. Dalam 2 juta gak harga instrument.
So kalau dorang dapat jual kit-kit ni maka chance nak menang deal instrument tu high.
So untung tu kat sape?
Kat aku ke??

Ok fine fine fine.
Hambikkkkkkk.

Pastu aku senyapkan diri sampai partner aku kat Singapore call tanya apesal sales aku untuk produk ni menurun, in fact lansung takde. Aku cakap, aku nak bagi peluang kat co-distrubutor tu dapat sales. Kang kalau company aku compete, dorang takde duit pulak nak bagi staff dorang gaji.
Padahal aku masa ni dah start promote new brand dah. Siang malam aku carik new agency. Target aku cuma nak move on. Aku malas nak mikir lagi dah. Rezeki tu ada je. Tinggal lagi nak kena carik.

Until la 3 bulan lepas, ada satu new lab ni buat new project so dorang perlukan kit-kit untuk project tu. Memang ramai yang participate untuk bid.
Termasuklah co-distributor tu.
Silap besar la ko masuk kan sebab aku pernah jual brand tu so aku tau where is the strength and weaknesses. And masa time kecoh-kecoh dorang nak rampas distributorship dulu aku dah study sape salesperson and manager yang handle department molecular company tu. One of them tu adelah anak buah aku masa kat company lama and aku tau sangat cara keje budak tu camana.

Selalunya before nak bentang proposal aku try pastikan competitor-competitor terdekat ni akan hantar sape. Kalau rasa-rasa dia hantar sales yang tough, aku akan bawak someone with me untuk backup presentation aku. Kalau aku rasa aku leh makan sales tu, aku gi sorang je. Dalam kes ni, co-distributor tu hantar manager dia dengan sorang salesperson. Nak jadikan cerita salesperson yang dia bawak tu adelah bekas anak buah aku kat company lama. And aku tau sangat cara keje budak tu. Untuk bid this deal, seorang manager takkan bawak sembarangan orang untuk accompany dia. Mesti akan bawak someone yang boleh bantu dia present. So kalau manager tu datang dengan bawak budak sales ex anak buah aku tu, aku rasa aku leh bajet persentation dia camne. Tapi masa ni aku takde la konfiden menang sebab ada lagi competitor lain cuma aku berdoa kalau aku kalah, aku taknak kalah dengan co-distributor tu.

Alhamdulillah semalam aku terima PO 150K tu.
Solid RM150K seperti dalam sebutharga. Takde share-share dengan company lain.
Aku tau amount dia tak banyak mana, tapi kalau korang berada kat tempat aku and lalui masa-masa dorang buat cilaka kat aku dulu, now is the payback time.
Memang amount tu tak setanding harga instument dorang yang berjuta tu.
Tapi tu cerita lain sebab aku tak bertemu dorang dalam deal instrument (masalahnya ada ke? aku tak nampak pun mana-mana lab pakai instrument dorang ni).
But in this deal kit-kit, aku bertemu dorang. And aku menang. Yang buat aku puas tu sebab aku menang 2 benda.
First, aku dah kalahkan co-distributor dalam deal tu.
Second, aku kalahkan brand omputih tu. Omputih yang reject aku sebab katanya company aku tak establish.

2010, baru 2 tahun. Memang la tak establish.
Now dah 5 tahun.
Still a long way to go.
Aku sangat percaya pada rezeki.
Insyallah.





Ephyra Promo NEW : Click here and fill up the form
Mak Aji's Cookies : Click here
posted by aveo757 @ 2:48 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER