walk on wings, tread in air: Suami tak romantik <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://draft.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Suami tak romantik
2020-07-12

Post ni nak menjawab statement-statement syahdu kat IGS aku last week.
Aku letak video 3 saat En Wan pegang tangan aku masa berjalan dalam airport.
Saja je candidkan video tu, kebetulan masa tu aku hantar dia ke airport untuk ke Langkawi.
Dia teman aku patah balik ke parking lot, sebab jalan berdua [Redza drop kat cafe], maka bolehlah pegang-pegang tangan.

Bila naikkan video tu, eh ramai pulak yang respond.
Tapi ada satu komen ni best.
Katanya "Untung Kak Di dapat suami yang sayang Kak Di walau dah lama kawen".

Aku tak sure apa maksudnya, tapi aku tak bertanya apa-apa.
Aku tahu kalau aku tanya, mesti akan ada luahan hati. Jadi, aku biarkan macam tu je.
Cuma aku nak bagitau kat sini.

"Untung dapat lelaki yang sayangkan kita".

Dulu, aku aim gini juga.
Nak cari lelaki yang sayang aku sangat-sangat.
Membayangkan yang kalau lelaki sayangkan kita mesti dia protect kita serba -serbi.
Yes, memang dapat pun lelaki macam tu.
The things is, dia seorang yang over-protective and too possesive sampai aku rimas.

Dalam ertikata lain, dapat lelaki sayangkan kita itu bagus tetapi some lelaki terlalu sayangkan pasangannya dan dia menzahirkannya in a bad way.

Exbf aku dulu bukan tak sayang aku.
Dia sangat sayang aku. Aku tahu tu.
Ramai kawan-kawan lelaki aku cakap aku beruntung dapat dia.
Memang nampak sangat dia sayang sangat kat aku.
Sampaikan best fren dia cakap kebarangkalian diana nak kena tinggal is zero.
Punyalah sayang katanya.
Tapi mungkin dia tak sedar cara dia sayangkan aku agak menakutkan.

To some people like me, tak perlukan 'kasih sayang' yang melampau sampai segala benda kena report kat kau.
Mana pegi kena bagitau, makan dengan siapa kena bagitau, kelas dari pukul berapa sampai pukul berapa kena bagitau, apa plan kau dengan girlfriends semua kena bagitau.
Ini bukan sayang, ni namanya saiko.
Dek kerana sayang sangat tu lah dia jadi possesive sampai aku rimas.

Jadi, kalau pasangan kita bukan sejenis yang romantik seperti suka pegang-pegang tangan, suka peluk-peluk - biarkan.
As long as dia tak lari dari tanggungjawab, itu dah menunjukkan dia sayang.
Cara manusia tunjukkan kasih sayang tak sama.
Perasaan sayang tu kita boleh rasa walau tak ditunjuk dengan cara pegang tangan, rangkul pinggang, etc.
Sometimes melalui cara bercakap, cara pandang, cara senyum pun kita boleh rasa dia sayangkan kita.

Sayang dan cinta tak perlu pembuktian yang too much.
Kalau too much, akan berisiko untuk jadi abuse.
Some people confuse between love and abuse.
Dia rasa macam dia menunjukkan rasa cinta and sayang tapi sebenarnya dia over protective sampai mengganggu hidup kita.
Memang mula-mula aku pun rasa bestnya bila dia suka ambil tahu mana aku pergi, apa aku makan, kelas aku pukul berapa - sebab aku rasa macam he is serious with this relationship.
Lama-lama aku jadi letih.
Dengan mak aku pun aku tak hantar report gini punya detail, dah kenapa dengan kau aku kena inform segala porgram?

Kepada yang masih bercinta, kalau perkara ni sedang berlaku pada korang, that's not normal.
You need to re-evaluate the relationship.
Benda ni awal-awal kita tak nampak.
Aku dulu gitu juga.
Nak pulak sejenis tak pernah ada pengalaman bercinta, jadi aku ingat that is normal, bila orang dah sayang.
Sekaliiiiiiiiiiii, padan muka aku.

A little protective is nice.
Overprotective, a bit irritating.
Tapi kalau overly overprotective, hat ni masalah.

Melalui pengalaman aku, kalau someone protective, dia takkan tanya kita lebih-lebih.

Aku : Saya nak outing dengan Ina weekend ni.
Dia : Ok, jaga diri.

That's protective.

Aku : Saya nak outing dengan Ina weekend ni.
Dia  : Nak ke mana?
Aku : Parkson, cari barang.
Dia : Ok, jangan balik lambat sangat. Pastikan before 6pm awak dah balik. Pukul 6pm saya tunggu depan asrama awak.

That's overprotective.
Tak rimas tapi agak menakutkan.

Aku : Saya nak outing dengan Ina weekend ni.
Dia  : Nak ke mana?
Aku : Parkson, cari barang.
Dia : Barang apa? Saya boleh pegi belikan.
Aku : Makanan-makanan, barang-barang pompuan.
Dia : Kenapa nak kena sampai Parkson, kat ko-op pun ada jual kalau setakat makanan.
Aku : Nak lepak makan fast food sekali.
Dia : Baru hari tu kita makan KFC kan, dah nak makan fast food lagi. Takyahlah.

Ok this is overly overprotective.
Kalau dia adalah macam ni, nasihat aku, LARI!
Orang yang macam ni, dah takde sebarang perbincangan kau boleh buat.
Jenis ni tak pakai bincang dah, kau kena back off.

Aku pernah lalui kisah cinta yang "terlalu sayang" macam ni.
Tapi aku punya ada sambungan dari conversation yang ketiga di atas.
Tiba-tiba nanti kat Parkson sedang kau berjalan-jalan dengan kawan kau, tetiba dia buat surprise "Cak!!"

Aku : Eh? Buat apa kat sini?
Dia : Saje je. Jalan-jalan.

Seram tak?

Sumpah seram, ok.
Dek kerana sayang sangat sampai mengekor mana aku pegi.
Tapi masa tu masih bercouple jadi aku cuba tenangkan diri, padahal kawan aku dah rasa seram-seram menyampah dengan 'kasih-sayang' yang sangat mendalam tu.

Jangan terlalu meletakkan syarat SAYANG mesti begini, mesti begitu.
Tak pegang tangan semasa berjalan berdua, tak bermakna tak sayang.
Tak makn bersuap-suap, tak bermakna tak cinta.
Biarlah kalau suami kita jenis kejung, asalkan dia tak menduakan kita, syukur dah.
Nak tunggu dia romantik dengan kita macam takde harapan, apa kata kita je yang start dulu. Apa adehallll.



Labels: , ,

posted by Diana Ishak @ 1:29 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER