walk on wings, tread in air: 06/2007 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

CLICK HERE

BEAUTY AND HEALTHCARE

CLICK HERE

FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Mekasih la bagi aku incentive, tapi kalau setakat 200 hengget ambik balik la.
June 29, 2007

MEMORANDUM
Ref No : %^(^*(^^%^&*(^&%(&
To : All Staffs
From : The Management
Copy : CEO
Date : 29 June 2007

Subject : EX-GRATIA DISTRIBUTION

We refer to the memo ref no : %&^%&**&^* dated 25 May 2007.

The management is pleased to announce the below mentioned staff have been awarded with Ex-Gratia in recognition of their outstanding performance :

1. Kwan *** ***ng
2. Zareni ******
3. Wan **** *in
4. DIANA***** ISHAK
5. Low ***** *ee
6. Rahayu *****
7. **** Zuhaidy *** ******
8. .....and 11 orang lagi yang semuanya chinese.

*********************************************************************

**Aku nak link je pdf file tu kat sini tapi atas kesedaran diri sangatla bangang tak reti nak padam letterhead kompeni, so aku rewrite je**

Mula-mula gelak terbahak-bahak dulu.
Sebab aku pun tak tau naper aku boleh terlist kat Ex-Gratia ni, tapi dah orang bagi tu hambik je la.

Yang best tu, tukang sign memo ni si kote pendek tu.
Sure dia dengan berat hati nak sign memo tu sebab nama aku ada lam list.
Apo nak buek kan, aku memang berkaliber.
Huargh huargh huargh.

Today aku EL sebab aku tension.
I just need a break and a very good rest.
This whole week, kepala aku sarat ngan permasalah duniawi. Malam semalam, aku macam nak nangis sebab workload aku skang terlalu stressful. Kalau aku tau macam ni, tak naik pangkat pun takpe. Ambikla balik.

So petang tadi, bos lama aku (KM) called.
Dia tanya aku stress ke?
See? Ex bos aku memang memahami gila. Dia tau aje time aku stress.

Dia kata today the whole day full dengan meeting. Dalam meeting tu it looks like that workload aku akan bertambah.

Ye ke?
The moment aku dengar tu aku tak rasa apa-apa pun. Maybe sebab dah cukup rest. Ataupun kepala hotak aku dah immune dengan bayangan keje-keje ni semua. So aku tak terperanjat pun.
Lagi malas nak tumpukan perhatian ada.

Aku pun ambik kesempatan mengadu domba.
Banyak benda yang aku tak pueh hati dengan management baru lepas re-grouping ni, tapi sebab laki aku tak kaya, so aku takleh buat dmeonsrasi depan opis. Tak pasal je kena benti. Tunggu laki aku dah kaya sok, siap. Aku saje carik pasal ngan ko, pastu sila pecat aku. On the last day aku keje tu nanti aku bawak Brabus, selamba tapir park sebelah keta CEO.

'What? U pecat I? Oh! At last, I am FREEEEEE.'

Wah wah wahhhhhhh.
Berangan.
Tapi aku berdoa biar aku dapat balas balik kat dorang semua.

Ex-bos aku cakap si kote pendek tu dok la carik pasal dengan dia. Dia sampai takut nak ambik cuti. Kalau dia cuti konfem anak-anak buah dia kena bantai gila-gila ngan si kote ni. Ex bos aku kata sampai satu tahap when dia takleh bear the pressure dia akan pass balik semua keje-keje ni kat si kote tu. Sibuk sangat monitor keje orang, hambik. Buat. Kalau tak sukses, aku pijak kote kau kasik lumat. Ada kote pun pendek, buat haper!

Tapi seblom aku benti borak ngan ex bos aku tadi, dia bagitau if dia buat any major decision, she will definitely bagitau aku.

p/s : KM, kalau rasa nak buat bisnes bagitau la saya in advance ek, saya punya notice 3 bulan.

posted by green apple @ 11:51 PM  
Newer›  ‹Older
Kita semakin teruk..
June 28, 2007

Ref No : $F^*&U689C687K
To : All Staffs
From : The Management a.k.a TAPI AKU YANG LEBIH
Copy : CEO
Subject : IT - Security Management

We refer to the above.

Please be informed that IT Department had notice that there are number of staffs using messenger software such as MSN Messenger or Yahoo Messenger to liase with their external customers, suppliers and other party.

With reference to the above, CEO had approved to disallow all staffs to continue using messenger software as a channel to communicate with external parties during office hours with immediate effect.

Therefore all staffs are urged to take note on this message that utilizing of messenger sofware is strictly prohibited.

Thank you for your attention.

Sincerely
AKU YANG BERKOTE PENDEK.

********************************************************************

Email ni kitorang dapat semalam tatkala aku baru nak bukak YM.
So, aku pun malas nak memberontak, aku pun reply la email dia...


From: Diana
Sent: Wednesday, June 27, 2007 4:48 PM
To: mykoteistoosmallhelpme@.com
Subject: YM

Dear Kote Pendek,

Can I keep this software for I am using this at home to correspond with my sister who is currently working in Japan. I am not going to use this during office hour. You have my word.

Please consider.
Thank you.

********************************************************************

Bak kata pepatah aku, manusia ni makin blaja tinggi-tinggi, makin bertingkat-tingkat bangangnya. Begitulah terjadinya dengan Si Kote Pendek ni.

** Peringatan semua**
Aku tak penah beromen dengan dia okkkk, tapi dari riak wajah dia yang memang tak hensem tu ditambah lagi dengan kuasa Magic Fuiyooo yang ada pada aku, dah tergambar panjang pendeknya kote dia.

Payah sangat ke nak paham apa aku tulis tu? Kang aku tulis melayu ko terbangang-bangang tak paham. Dia reply...

----- Original Message -----
From: mykoteistoosmallhelpme
To: Diana
Sent: Wednesday, June 27, 2007 5:48 PM
Subject: RE: YM


Hi Diana,

The mentioned is not recommended as it’s not related to work requirement.

This exercise has been supported by Christ as she’s very particular on this issue. I would suggest not to have it in your laptop as we will penalize staff if we found there is the signal of YM usage.


*********************************************************************

Hoih!
Ko paham tak aku cakap aku guna kat umah je? Kat opis aku tak guna la ngong.
Lagipun, laptop ni company bayar RM2K je, lagi RM2K, aku pakai duit sendiri, so ape ke heyyyy ko nak suruh aku buat tu buat ni? Laptop ni pun kira aku yang punya. Sukatila aku nak install apa pun. Lainla kalau RM4K ni semua datang dari company. Aku nak blah nanti aku delete la semua yang ada lam laptop ni. Dengan MSOffice sekali aku padam, boleh?

Aku tak pueh ati, aku email Christ (bos baru aku) mintak dia consider sket.
Christ panggil aku masuk bilik.

Christ : Apsal? Kena tangkap ke?

Aku : Takde la. Baca tak email dia tadi? Kat internal.

Christ : Baca.

Aku : Tu la, I mintak bagi exceptional sket my case, I need this software sebab malam2 I chat ngan my sis. Lagipun I chat ngan my fren jugak at home kalau I buat keje.

Christ : Hishh, aku (dia ni memang selama guna kau-aku) tak gila macam ni la. Aku tak kisah ko nak simpan ke tak. Aku pun ada, lagi pulak, YM, MSN, bla bla bla. Cuma jangan guna kat opis je.

See???
See???????
Kan aku kata, HR manager aku ni lelebih. Abang ipar punya kompeni, dia yang over.
Aku memang lemas dengan orang gila kuasa macam ni.
Kuasa kalau senonoh takpe, yang entah hapa-hapa dia implement.
Aku ni sampai nak tersungkur buat keje, dia boleh takde keje dok pikir apa nak buat kasik orang sakit hati.

Sakit otak.


posted by green apple @ 8:29 AM  
Newer›  ‹Older
Stay with it!
June 26, 2007

Ramai betul srikandi yang mengomen kat entry FUCKING aku.
Korang ni semua ada experience berpakwe / berkawan / berskandal / dengan orang sakit otak ke?

Hihihihi....sila, sila.

Orang mental disturbance a.k.a possibly paranoid-schizophrenic ni memang sangat-sangat senang didekati and aura memikat dia tu lebih sket dari orang lain.
Semuaaaaaaaaaaaa suka dia.
Semuaaaaaaaaaaaa macam senang nak fall in love ngan dia.
Macam aku contohnya, tak ramai ex-bf and tak ramai orang suka. Maknanya mental aku OK. Ngehngehngeh.

Malas la nak cerita pasal orang sakit otak ni. Tapi sukurrrrrrrrrrr aku tak terjebak lagi. Sekian.

Cerita lain pulak.

Aku rasa skang ni aku dah makin lembab nak hapdet blog. Liat al-malas.
Nak bukak blog kengkawan pun takde masa.

Keje aku melambak la beb. Bak kata Ahmad Nisfu 'MINTAK NYAWAAAAAAAAA..MINTAK NYAWAAAAAAAAAAAA'. Begitulah demikiannya posisi aku skang.

Ni aku nak ngumpat pasal budak yang management aku sibuk nak jadikkan HEAD dulu walhal satu benda pasal Life Science haram tak tau. Belum pun sebulan re-grouping, hari ni aku dah terima arahan dari big boss semua benda related to Life Science dorang nak pass balik kat aku.

Ape kessssssssss????

Dulu ko yang gatal pantek nak ambik dari aku. Konon taknak ganggu konsentrasi aku nak buat benda lain. Biar aku fokus betul-betul kat sales analysis la, reports la, gedebak gedebuk la. Alih-alih nak pass balik kat aku?

Burit tau burit????
Aku tenyeh muka sorang-sorang kat burit lembu baru tau.

Alasan big bos, 'HEAD' tu banyak keje, takleh cope up dengan semua benda.

Hoih!
Sila mengaku ko tu pemalas tapi berlagak boleh tak?
Aku tak marah kalau ko mengaku ko bangang, aku boleh ajar, team aku pun boleh ajar.
Tapi aku bengang bila semua orang tau ko bangang, tapi ko mati-mati tak nak mengaku, pastu ko gunakan alasan yang ko busy like hell takde masa nak buat semua ni.

Tengkorak kau.
Dulu aku dah kata benda ni biar aku and team buat, ko pepandai suggest biar ko buat. Big bos aku pun 2x5 gak sengalnya. Dulu aku dah sound, benda ni technical, bukan sebarang orang boleh handle, bagi la team aku handle. Oooo..taknak dengar ni. Objection aje.

Pastu pagi ni tersengih-sengih kat aku nak pass balik. Yang aku tak tahan bila big bos bagitau, 'I think you and your team are the most suitable people to handle for you are the one who involve directly in the market'.

Taik.
Taik okkkkkk.

Dah bertebarai semua benda, baru ko nak gostan balik kat aku?
Dan aku dengan rebelnya bagitau, 'Sorry, I do not want to accept'.

WHY? (berani tanya aku why???)

Ko ingat ko sorang je busy like hell? Hell aku ko taknak pikir sama?
Aku tak kira, dulu ko yang eksyen cakap bedegar-degar ko boleh handle semua ni, nak naikkan KPI la katakan.
Buat la. Apa main pass-pass lak?

Toksah cerita pasal busy la. Orang yang bekerja harusla busy. Apa yang ko nak serabut sangat?Kalau ko busy, ko pass la kat team ko. Nama pun team work. Work la together-gether.
Ko yang taknak pass, konon nak buat sendiri. Biar nanti nama ko dapat sorang. Pandai...pandai.
Kalau success, nama ko nak. Taik yang ko dah buat ni ko taknak pulak? Ambik balik segala cirit-cirit ko nih. Ko dah kacau bilaukan keadaan, ko bagi aku buat SHIT CLEARENCE?

Aku tak kira.
Aku bagi ko another month untuk handle agencies Life Science.
Kalau tak paham, TANYA.
Ini ko tak bertanya mana aku nak tau ko paham ke tak?
Aku jugak ke yang nak menyembah ko tanya 'Are you OK?'

Tak dapekkkkkk la.

posted by green apple @ 6:40 PM  
Newer›  ‹Older
You Are So FUCKING Annoying!!!
June 23, 2007

How much of an idiot are you?
You are one disgusting guy, so insane and a real jerk.
Stop stalking me la bangangggg. You really have no life, kan?

Boleh tak jangan kuar masuk kuar masuk blog ni?
There’s nothing much here for a man like you.
Aku tak cukup tanah nak samak blog ni everytime ko masuk sini okkkkk.
Seblom aku start maki hamun gila babi kat telinga kau, for the last time aku mintak ko jangan kacau hidup aku and tak payah nak buat-buat mesra dengan aku.
Dah takde orang lain nak bermesra ngan ko ke?

What do you want to talk with me about?
If you can’t recall, let me tell you once and for all that IT’S OVER!It’s awful!
Tolong laaaa, aku dah cukup bahagia and tenang sebab ko dah takde.
So tolong la bermesra dengan si psycho yang ada split personality tu.

Aku dah letih la layan orang yang ada multiple life macam korang berdua ni.
Memang sepadan sangat la.

Remembering this, makes me feel so grateful for not having you anymore.
Those were very painful times. How rancid your personality is sometimes.
You are nothing but __________ (isi la sendiri apa-apa yang KEJI)
So, now aku dah tak kenal ko, so please buat-buat tak kenal aku jugak, paham?

You hurt me once, shame on me.
But you hurt me twice.
SHAME ON YOU!!!!!!!

Ko tau kan tebiat aku, kalau aku kata aku BENCI, aku benci sampai mati.
PUKIMAKKKK ---- Ini sebenarnya yang aku nak cakap.

posted by green apple @ 1:10 AM  
Newer›  ‹Older
Tertekannya akuuuu.
June 18, 2007



Semalam anak aku buat lawak paling derhaka.

Aku : Bontot Redza hitam ke putih?

Redza : Hitam

NGAHNGAHNGAH...bantai gelak aku.

Aku : Bontot papa hitam ke putih?

Redza : Putih.

Pandaiiiiiiii anak aku. Berkat mandi ngan bapak dia.

Aku : Bontot mama hijau ke biru?

Redza : Hitam.

Derhaka ke tak tu????
Derhaka kan???
Ingat nak trick dia, sangat-sangat failed.
Seb baik laki aku tak dengar, kalau tak, konfem dia bantai gelak guling-guling.

posted by green apple @ 9:36 AM  
Newer›  ‹Older
Lagu penuh memori
June 17, 2007

Yes!
Today aku dah start makan jamu balik.
Semoga impian aku untuk kembali ke zaman jerangkung idup menjadi kenyataan.

Sadappppppppppppppppp!!!
Jangan sibuk nak suruh aku beranak lagi.
Dah berbulan-bulan aku stop makan jamu semata-mata nak pregnant tapi usaha je lebih, kejayaannya hampassss.

Takde.
Aku nak start kuruskan badan balik.
Nak anak?
Tahun depan.

Tadi aku gi IOI Mall, ingat nak beli baju sebab next week, aku ada exhibition Tissue Culture kat PWTC the whole week, tapi aku lepak sana 2 hari je, Selasa ngan Rabu. So takkan nak pakai suit lama, apa kelas ulang tayang.

Sampai naik muak kuar masuk fitting room, tak dapek-dapek gak baju yang melekat kat badan. Ada yang menggelebeh, ada yang macam pembalut nangka. Tapi yang paling banyak aku try yang balut nangka la.

Ye la ngongggg, aku la nangka tu.
Nangka okkkkkkkk. Nangka.
Penah tengok nangka camne rupa?
Haaa, pandai. Nangka itu adelah aku. Aku adelah nangka.

Bengang gila aku tengok badan sendiri kat cermin.
Macam tayar Michelin, berketak-ketak.

Balik tadi, punggah balik lemari kat dapur, tengok ada tak jamu yang aku blom abiskan lagi.
Oh, ada rupanya.
Tapi jamu tu kata kena makan apa-apa dulu.
Terpaksa aku suruh laki aku pi beli burger.
Burger special cheese. Cheese double.

Tetiba tadi aku teringat $wee+666 tagged aku.
So, aku pun plan nak wat.
Bila aku tengok list lagu hits year 95, out of 75 songs, aku cuma boleh ingat 3-4 lagu je. Itupun tak mengimbau kenangan.

Sorry Zie, kalau lagu omputih aku liat sket nak jadikan kenangan. Kalau lagu Melayu ke, indostan ke, buleh aa.

Tapi aku listkan jugakla lagu-lagu omputih yang all time feveret dari azali sampai skang :

1. You Left Me Just When I Needed You The Most - Randy Van Warmer
Dari kecik lagi aku dok mendengar lagu ni. Bapak aku dulu siap ada collection oldies punya lirik, satu buku tebal. So aku dok la menghafal lagu-lagu ni semua. Nak tau camne aku bleh tau lagu-lagu oldies nih? Kat buku tu ada siap ngan notes lagu, dulu aku pandai gak la baca taugeh-taugeh ni, so aku main la dengan flute. Terrel tak?? Terrellllllllllllllllllllll.

2. Those Were The Days - Mary Hopkins
A very catchy, fast number. But everytime aku dengar mesti aku nak nangis. How I missed the good old days. Everytime I listen to this song, I wallowed in memories of the long-gone glory days. So haunting and nostalgic.

Those were the days my friend
We thought they'd never end
We'd sing and dance forever and a day
We'd live the life we choose
We'd fight and never lose
For we were young and sure to have our way
La la la la...

3. Thank You For Loving Me - Bon Jovi
Life's hard as it is, but no matter how cruel this world can be, life is much better when I have you with me. Thank you laling.
Tapi dulu aku penah dedicate lagu ni kat sumone, I thot it was love, then I realized it was infatuation. Casual companionship. Hak Hak Hak. Kejiiiiiiiiiiiiiiiiii.

4. Pretty Little Baby - Connie Francis
Now is just the time,
While both of us are young,
"Puppy love" must have it's day-ay-ay.
Don'tcha know it's much more fun to love
While the heart is young and gay-ay-ay-ay-ay-ay!

Best. Best. Zaman-zaman puppy love, walaupun hakikatnya aku tak penah merasa apa itu puppy love sebab lelaki pemalu itu tak penah bagitau pun yang dia sebenarnya syok kat aku, sampai aku kat matrik baru nak bagitau. Kem salammmmm, aku dah ade pakwe masa tu. Pakwe gila. Si gila tu la.

5. Only You - Flying Picketts
Lagu ni first time aku dengar masa promo telemovie 'Daddy' sempena Fathers' Day. Sedih gila citer dia. Sejak dari itu aku bersumpah untuk minat lagu ni.

6. My Valentine - Martina McBride
This is everyone's favourite aku rasa. The best love song. The best wedding song. This song captures my attention like whoaaaaaaa!!! So amazing.

7. Lost In Your Eyes - Debbie Gibson
Lagu first dari Debbie yang aku dengar is Electric Youth. That was 19 years ago, masa tu kawan aku buat birthday party, ada dancing-dancing bagai. Aku pun bantai menari walaupun masa tu aku pakai baju kurung. Masa ni, semua pandang aku macam idol (idol kampung), sebab aku sorang je yang menari pakai baju kurung macam nak rak, dengan spek mata besar (kuat stadiiiiiiii), siap angkat kaki belah kiri ala-ala Misha Omar tuuuuuuuuu. Kaki ni otomatically terangkat every 10 seconds. Aku la yang buat trend angkat kaki nih. Nyesal tak patentkan. Kalau tak, buleh aku saman Misha. Ambik trademark aku!

8. Karma Chamleon - Boy George & The Culture Club
Dulu aku tulis nama Boy George ni as 'Boy Jaws'. Film Jaws tengah femes time ni, so kepala hangguk aku dok ke arah tu je. Lagu ni zaman aku kecik-kecik sangat, tak ingat darjah berapa. Tapi time tu lagu ni meletup gila. One nite, aku gi ikut family and cousins makan ikan bakar kat Melaka, and masa tu ada konsert dia buat. Aku tak tau saper yang nyanyi atas pentas tu, tapi yang aku ingat suara dia best. Uncle aku siap letak aku atas bahu sebab aku mengamuk nak tengok. Aku ingatkan Boy George datang Melaka. Tapi apa kes si pondan ni nak masuk Melaka kan??

Walah weyyyyyyyyyyyyyyy, kol 2.15am dah ni.
Ayuuuuuuuuu..go to sleep!

posted by green apple @ 1:06 AM  
Newer›  ‹Older
Pergi jangan kembali!
June 14, 2007

Pagi ni aku ada appointment kat UiTM. Aku dah masuk lam UiTM tu kul 8.45am, tapi aku start jumpa customer kul 10am. Sejam lebih aku tawaf satu UiTM. Aku pun tak tau apesal payah gila aku nak carik Menara Sultan Abdul Aziz. Kalau aku masuk ikut pintu depan aku rasa tak le aku cam bangang pi pusing-pusing ambik udara pagi kat kolej tu. Kawan aku la ni, suruh masuk kot pintu blakang, padahal menara tu kat pintu depan. Siapa yang bangang? Akuuuuuuuu jugak.

Yang aku hangin tu, aku call sales rep tanya mana satu Menara 1, sorang pun tak tau. Tengkorak korang!!
Selama ni yang ko kata pi appointment kat UiTM tu, UiTM mana ko masuk? Dah la lab tu kat Menara 1. Mustahil tak tau. Ke pi buat sales kat SACC Mall?

Today ada photo session. Ambik gambar utk 'swipe' card. Dan seperti biasa aku antara orang yang last ambik gambar sebab aku manjang je takde kat opis. Kol 4.30pm time aku rush nak kejar appointment kat PJ, barula tukang ambik gambar tu sibuk nak call aku suruh naik cepat. By the time aku menyengih depan kamera, dah macam muka kerang busuk, dengan melekitnya, dengan anak rambut bersepai-sepai, and mekap pun dah cair. Dan daya imaginasi aku yang tinggi ni membolehkan aku mengagak apekah rupa bentuknya muka aku dalam gambar tu nanti. Lantak.

Masuk opis pagi tadi, bos aku ajar kena check email dulu. Tapi aku tetiap hari masuk opis check email Yahoo dulu..:D. Selain dari dapat email comment dari PEEJ yang suka sangat menceroboh masuk blog ni, hari ni aku dapat email dari sumone. Uiksss, awal hantar email kat aku? 8.13AM.

Dear Diana,
earth [
*********@hotmail.com ] has sent you an ecard from 123Greetings.com. Your ecard will be available with us for the next 30 days. If you wish to keep the ecard longer, you may save it on your computer or take a print.

Aku pun bukak la...

A FRIENDSHIP PROPOSAL

FOR SUMONE REALLY SPEACIAL...YOU!
WILL YOU BE MY FRIEND?

YOU KNOW WHO I AM.
JUST WISH TO BE YOUR FRIEND, OVER THE NET, TO TALK AND TO SHARE SUMTHING...

Ngahngahngahngahngah.
Aku dah agak mesti Dr ni akan buat sumthing.
Ayat baikkkkkkkkkkkkk je.

Ok, tu je.
Taknak citer lelebih.
Karena aku ada citer laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagi best hingga menaikkan syahwat.

Ingat tak aku ada cerita pasal budak yang 'AKU TAU' tu?
So, budak tu akhirnya diadvisekan untuk resign sebab dah takdo tompek selayaknya untuk dia kat kompeni ni. Bos lama aku taknak dia, bos baru aku pun reject, dan segala bos-bos lain pun taknak dia. So, dia pun resign. Today last day.

Padahal baru last week tender resignation letter. Bos lama aku bagitau HR taknak simpan dia lelama takut influence sesiapa yang stay kat sini. Bodonya HR, kalau takde orang influence pun, ramai dah prepare surat benti lam laptop masing-masing la ngong.

So, budak ni kan belagak nak mampos jenis tak boleh aku lebih dari dia. Tak sedar yang aku ni bos dia. Takpela, budak-budak.

So, today rupanya dia pi organized farewell lunch untuk diri sendiri, pastu ajak orang lain join. Kesiannnnnn. Nampak sangat gila, pi organizedkan lunch untuk majlis perpisahan diri sendiri. Pastu punya la kejinya, ada selected people je yang boleh join. Nama aku toksah harapla, haram untuk berada dalam list orang-orang penting macam dia.

Ingat aku kisahhhhhhhhhhhh?

Aku lagi suka. Ada sket point aku nak mengeji kau.

Patutla, time nak lunch, bos aku tanya, 'Eh! You tak join ke farewell ******?'

Aku ni cam blur-blur sket sebab baru balik menawaf UiTM, so macam terpinga-pinga jap. Aku pun malas nak tanya balik soklan apekah itu, so aku terus buat keje.

Petang tadi amoi yang keje under aku dulu, texted aku.

F : Petang tadi ****** ajak ramai orang lunch untuk farewell dia. Dia ajak u tak?

Aku : Tak. Apesal?

F : I dah agak dah. Dia ajak ramai orang, tapi pilih-pilih. I tau dia tak ajak u, so I tak ikut sebab bengang sangat.

Aku : Sukati dia la. Tak kisah. I kan tak glemer cam dia. Mana boleh join.

F : Esok lunch sama, nanti I cerita.

Hok olohhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Acara-acara penting sebegini mana bleh ajak orang yang lagi superb dan maha hebat dari dia, kan pancit la pulak limelite, kan?

Hambik. Hambikkkkkkkkkk.
Aku kasik free. Tak cukup limelite, ambik lampu atas meja aku ni sekali. Tak cukup lagi, ambik mouse aku yang ada 4 lampu ni.

Bolo punya olang.
Masa aku gi Melaka that day, amoi ni bagitau aku yang budak belagak ni hari-hari tanya amoi ni, ada tak aku tanya siapa pakwe dia.

Ptuihhhhhhhhhhhhhhh.
Apekejadahnya aku nak tanya siapa pakwe dia?
Takde hinginnya aku nak ambik tau siapa pakwe kau. Sebab aku tau ko takkan dapat pakwe yang hensem dan berkaliber untuk dijadikan laki.

Huahuahuahuahuah. Sungguh biadap dan sangat kurang sopan statement aku ni.
Mampos lah.

Heran aku ngan budak berlagak ni. Padahal dia sendiri tau takde division dalam kompeni ni yang nakkan khidmat dia. Tapi still nak belagak nak tunjuk kat semorang yang dia bagus. Division aku ada 2 vacancy. Kalau ikut lojik, aku boleh ambik dia. Tapi bos aku tak kasik sebab dia tak perform and tak boleh buat keje. Cuma boleh berdegar-degar cakap tapi hampeh.

Petang tadi before aku kuar for appointment, aku cam terdengar suatu pertanyaan yang macam ala-ala cilaka sket.

Dia ni memang dah takde apa nak buat dah kat kompeni ni, so dari tadi aku tengok asik la naik atas turun bawah jadik mandor dari satu meja ke satu meja. Padahal bos division masing-masing dok tercongok kat desk. Dasar biadap.

Alih-alih aku dengar dia tanya budak aku,

'Ko pegi mana pagi tadi?'
'Jumpa tak customer tu?'
'Habis petang ni keluar gi mana? UM?'
'Buat je la keje tu, jangan buat suka-suka je'

Hamboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Yang ko susah-payah bagi nasihat free ni kenapa makcik? Ko tu pekerja contoh ke? Aku ni ada kat sini lagi. Tau la aku nak nasihatkan anak buah aku. Boleh brambos cepat sket tak?

posted by green apple @ 9:02 PM  
Newer›  ‹Older
Epilog cinta dari Bromley (takde kena mengena ngan entry, saje je sebab aku tengah dengar lagu ni)
June 13, 2007

Hari ni aku dapat new offer letter buat kali keduanya di kompeni yang sama. Tak penah terjadik rasanya kat tempat lain.

Aku ingatkan offer letter tu ada sekali tulis segala package baru, segalanya hampas tebu belaka. Big bos aku kata yang package baru diorang akan release 22 June nanti. Offer letter ni just letter of re-designation in allignment with grouping integration je.

Baik toksah panggil offer letter!
Kalau setakat nak bagitau aku ranking apa, ko ranking apa, ko ingat aku pedulik apa pun ranking aku?
Aku nak tau gaji baru aku berapa laaaaaaaaaaaaaaaa.

Satu yang aku dapat rasakan sejak grouping ni adelah........bos baru aku adelah punca utama yang bakal menyumbang kepada potensi aku untuk mendapat sakit jantung.

Tak boleh ikut la cara keje dia. Aku ingatkan bos lama aku dah cukup menambahkan sesak dada, rupanya yang baru ni lagi alkojo (alkojo ni pun aku tak tau apa bendanya). Aku sampai taknak angkat kepala takut ternampak muka dia. Sebab aku tau dikala mata kami berpandangan, dia pun akan seraya berkata 'How's your division? Can hit target or not? I need updates'. Padahal baru je 20 minit lepas aku bagitau 'TAK HIT'. Takkan setengah jam lepas tu dah hit kot. Kepundekkan betul.

Tapi kira hari ni kegabraan dan kebodohan aku makin kurang compared to Senin lepas. Senin lepas aku rasa macam nak mintak tukar ke unit operation, biar aku jadik tukang hantar barang, bawak lori. Sambil bawak lori boleh isap rokok jap, bukak lagu kuat-kuat, boleh singgah pi beli goreng pisang jap, parking je kat mana-mana nanti saman kompeni bayar, takyah susah-susah nak pikir target ni semua.

Dalam semua 24 points job description aku, takde satu point pun yang terlepas dari perkataan 'report'.

Ko nak aku buat apa sebenarnya nih? Kalau setakat nak prepare report manjang, baik aku dok umah, report siap aku emailkan je, boleh?

So, sebab bosan asik stress, aku pun email-email la customer-customer lama. Tetiba aku terpandang satu nama Dr ni yang memang best gila. Aku suka jumpa and borak-borak ngan dia. Kalau Dr tu best maknanya dia apa?

Yesserrrrrrrrrrrrrrr..maknanya dia adelah sangat hensem.
Dia juga adelah sangat bijak.
Dia juga adelah sangat pandai buat lawak.
Dia juga adelah sangat pandai mengayat.

Dan saya juga adelah sangat gatal menggeletis sekali.
HUAHUAHUAHUAHUAH.

Dr ni chinese, aku suka borak ngan dia sebab kitorang sesama biotech background, so best sikit la kalau borak pasal bisnes ni. Tapi setahun jugak aku lost contact ngan dia sebab kompeni aku buat tompok tompok taik unta (sila baca dengan slang S. Samsudin untuk efek maksima).

Barang yang dia order untuk final project students lambat sampai. Bukan lambat buat ordering, order lama dah buat. Orang akaun bangangggggg. Ada ke tak pi settle proforma invoice, camne barang nak release dari US? Yang aku ni dok la tunggu mana shipment tak masuk-masuk. Sampai Dr ni akhirnya kena tukar tajuk final project student dia. From that on, dia blacklist kompeni aku. Cibai punya accounts.

So tadi aku try email dia, sebab aku plan nak pi outstation, kot-kot boleh jumpa dia balik.

1st Reply
You should inform me your visit, so that I can make some time to meet you. So please let me know your next visit. Because of no contact and I think because of some problem we faced last time. You have lost a lot of business. So hope services will be better in new company.

Lepas tu aku pun explain la pung pang pung pang...aku mintak dia continue support aku like last time.

2nd Reply
How to give you continuous support? It seems that you disappear for the past years. I thought that you has already resigned from the company and no longer doing the job. You never contact me also for the past year... so...

Mula la Dr niiiiii. Dia ni dari dulu dok main-main ayat je nihhhhh.
Aku pun bla bla bla bla, cakap la aku ada sms dia tapi tak reply. Email pun tak reply. So, aku guess dia bengang gila kat aku.

3rd Reply
Oh... ya, no wonder you can't contact me.. I have changed my hp number long ago. That's why I did not get your sms... but I also did not get your email too la.. how come?? Did you you really email me? Anyway... we treat each other very nice mer..?? I guess it was not your fault last time. I was just not happy with few items that I ordered that took too long to come and I had to miss my experiment for that batch of final year student and had to change their project because of the outstanding reagent.

Seb baik dia cool dah. Aku pun siram air bunga sikit kasik lagi sejukkkkkk.

4th Reply
Do you still share email with your boss like last time?? Or can I have your other email acc, like yahoo mail or hotmail..?? Do you have any?? Hmmm, maybe we can be net friend besides all those business deal....? :)

Aku dah agakkkkkkkkkkkkkk.

Dulu dia selalu mengayat aku kat email sampai aku terpaksa bagitau yang bos aku pun boleh view folder email aku, tak dapat kat email, pastu dia mengayat kat sms lak. Cuma ayat dia tak le gatal jiwang mana pun, ala-ala doktor punya style la kot. Cam ada style lahhhhhhhhhhhhhhh.

Dan lepas 4th reply tu aku tak reply dah email dia.
Ngeri..
Bukan ngerikan dia, ngeri terbayang tapak tangan laki aku singgah kat muka aku yang dah sedia senget nih. Taknak aku menambahkan senget lagi.

posted by green apple @ 9:50 PM  
Newer›  ‹Older
Holaaaaaaaa!
June 12, 2007

Sorry la beb, aku tak jumpa jalan nak masuk blog ni, tu pasal seminggu tak berhapdet.
But tonite....I'M BEKKKKKKK!

Sebenarnya Rabu lepas aku gi Melaka jadi speaker untuk DNA-thing workshop. Ntah hapa la yang aku membebel kat depan tu, aku tengok sorang-sorang student menganga je. Tak paham sudah, saper suruh tak nak tanya.

Tapi memang best la sesekali jadik lecturer ni. Mengencinggggggg je keje aku dalam lecture hall. HAHAHAHAH..kejiiiiiii. Takde la kencingggg, mana yang aku konfiden tu, aku jawab la, mana yang aku agak cam ingat-ingat lupa tu, aku kencing la kat mana yang patut kasik strong sket point dia.

Aku gi sana ngan lab officer sorang. Dia handle most of the lab training, aku lak handle kat lecture and tolong sikit kat lab. Cuma tangan aku dah kejung sket bab pegang pipettor, buat agarose, extract fish tissue, so tak yah la nak interprem lelebih, kang tersalah demo kang..al-malu jawabnya.

So, Rabu sampai Jumahat memang bizi sangat, kaki aku ni on the way nak balik ke hotel, satu-satu skru tempurung lutut aku tanggal. By the time sampai bilik je, main seret kaki. Nak angkat setapak pun bercinta! Letih gila.

Hari Rabu tu sampai hotel awal, dalam kol 3 lebih camtu. Tak tukar baju apa semua, letak beg, terus masing-masing bukak laptop, bagi Q & A sampai kol 7pm. Gabra ni, dah lama tak bukak buku, alih-alih dah tua-tua kedarah baru nak bagi lecture balik, tak ke berkarat gila paler hotak aku ni.

Sampai tido malam pun, letak notes tepi bantal. Ngeri betul. Tak sangka, umur 30 aku akan mimpi balik macamana masuk exam hall ambik peksa. Sampai berpeluh aku tido walaupun katil aku mengadap aircond. Memang cuak la. Mau tak, yang aku nak bagi speech ni kat budak-budak U together dengan lecturer and tutor dia sekali. Dibuatnya diorang pakat tanya soklan yang mejangkau akal pikiran aku yang berIQ sangat tinggi ni, tak ke mampos.

So semua bejalan lancar. Student ok, lecturer ok, makan sedap, hotel not bad. Walaupun rumah nenek aku cuma 15 minit drive dari hotel tu. Sampai skang nenek aku tak tau yang aku lepak kat sana 3 hari tanpa menjenguk dia 5 minit pun. Takleh aaaaa, nenek aku tu kang bukan tau aku keje ke apa ke, pantang nampak muka aku, mula la dia terus get ready pakai tudung bagai, pastu selamba je 'Jom, kita gi Melaka, soping (shopping)'.

Nak tunggu ke hari Jumahat tu punya la seksa Ya Rabbi. Rindu gila kat laki aku.
Hihihihi...anak tetap jatuh nombor dua, yang pertama tetap laki aku jugak.
Ngeh ngeh ngeh.

Memang bagus sangatla lepas regrouping ni aku takyah travel memana dah except Trengganu. Dah tua-tua ni malas la nak lepak jauh-jauh dari family. Rasanya dah penat aku merayap sana sini. Now, it's time untuk lepak kat opis, dok depan laptop, buat report and manage anak-anak buah dengan tenanggggggggg dan amannnnnnnnnnnn.

Since family laki aku from Trengganu datang sini, so sampai ke hari Ahad aku bizi jadik surirumah pulak. Aku macam tak nampak laptop aku kat mana. So that explains why blog ni tak berhapdet.

Semalam pulak, hajat nak hapdet, tapi aku macam kena kejutan budaya kejap bila masuk opis. Semalam secara official aku pindah 'kompeni' baru. So, kompeni aku yang lama kira dah gone. Nak kata gone tu tak la sangat, nama kompeni tetap ada cuma untuk dummy purpose. Maknanya kompeni aku dulu kan bumiputra status, so kitorang still keep the kompeni for tender purpose sbab tender kena guna bumiputra kompeni. Paham? Tak paham sudah, aku malas nak explain.

So, semalam, masuk 'kompeni' baru, meja baru, bos baru, anak-anak buah baru, sekeliling aku semua baru. So semalam produktiviti aku slow nak mampos sebab belum biasa dengan suasana baru and also dengan workload yang menambun sampai aku tak tau nak start kat mana, dan aku telah memilih keputusan yang bijak untuk bermain mahjong.

Semalam, satu keje aku tak buat. Dan sememangnya aku dah tak tau nak buat apa sebab aku dah tak payah buat sales lagi, sebab semua area aku, aku dah pass kat budak bawah. Aku kena buat monitoring, buat report, buat analysis, buat bodoh, buat-buat pekak bila bos panggil, buat muka taik bila bos kata target team aku tahun ni adelah 12 juta.

Taik. Sangat-sangat mentaik.

Yang pastinya semua orang tengah tunggu new appointment letter this Friday. Tangga gaji yang baru aku dah tau starting aku berapa, (hihihi) sebab bos aku (bos baru) dah tunjuk kat aku berapa gaji baru aku. At least aku tau minimum aku akan dapat berapa which is SANGAT GUMBIRAAAAAAAAAAAA. Kalau dapat minimum pun dah alhamdulillah.

Tapi bak kata mak aku, takde saper gila nak bagi gaji tinggi kalau keje tu senang. Jadik, aku dah sound laki aku awal-awal supaya bear dengan perangai aku seminggu-dua ni. Kalau tetiba aku terpekik tak pasal-pasal tu sila abaikan. Sebab aku tau tebiat aku kalau stress sangat-sangat, samada aku akan bercakap sorang-sorang ataupun tetiba je terpekik macam kena sawan VaVi.

Bos baru aku lagi advance. Sebab kejutan jugak agaknya, hari ni je tetiba dah annual leave. Stressssssssssssssss.

So, skang aku nak buat keje...later!!

p/s : To readers, tima kasih la sebab rajin kuar masuk blog ni, doakan aku sentiasa ada tenaga dan bahan umpatan terkini untuk menghapdet blog.

posted by green apple @ 10:10 PM  
Newer›  ‹Older
Thin is wonderful?
June 04, 2007

Tolong la aku hoihhhhhhhhhhhhh!

Aku dah gemuk sesangat dah ni. 48 kilo!!!!

Rasa cam perut aku bergulung-gulung kalau aku duduk bersila.

Camne nak pakai baju ZARA? Kawan aku cakap a whole bunch of people complained about no one would be able to wear ZARA's stuff. Siapa yang pakai brand ZARA ni tergolong dalam golongan yang plank. Ngah ngah ngah ngah (kata-kata keji dari seorang pompuan gemuk yang jeles).

Aku cuti lagi today.

Sebab Redza belum fully recovered. Tapi dari tadi dok buat keje opis.

Sepatutnya today KM (bos lama) nak host a luncheon kat budak-budak dia. Sebab kalau ikutkan 1 Jun lepas, dia dah officially bukan bos aku. Aku ada bos baru skang, so kira cam nak bid farewell la ni..:D. Esok la jawabnya.

Aku ada masalah baru skang ni. Redza dah taknak kat orang lain lansung. Bapak dia pun dah jatuh second-hand. Sikit-sikit aku. Sikit-sikit aku. Sampaikan aku pi dapur pun dia ikut je bontot aku ni. Blow pulak rasanya. Mula la aku nak bertempik. Rimassssss. Dia macam dah tak percaya orang lain kecuali mak dia. Kalau dulu asal atuk dia datang umah, aku terus jadik tak laku. Semalam atuk ngan nenek dia datang, dia boleh buat dekkk je. Akuuuuuuu jugak yang dia carik. Camne nak hantar day care nih??

Haaaaa...aku dah tengok Puaka Tebing Biru. Laki aku pedajal aku suruh tengok DVD ni Sabtu lepas. Konon nak test tahap keberanian aku. Takde dee aku nak berani. Tapi aku rasa comparekan ngan Jangan Pandang Belakang citer PTB ni lagi best kot, walaupun aku lagi banyak tutup mata dari bukak. Hantu dia nampak jelas. Hantu JPB samar-samar, macam nak tunjuk tapi taknak tunjuk. Aku ni pulak jenis yang kalau ko nak tunjuk ko tunjuk bagi perabis, jangan sipi-sipi. Sebab lagi ko tak tunjuk, lagi macam-macam aku boleh imaginekan.

Tapi aku admit cerita PTB ni meleret-leret, asyik la flashback, Seb baik la IQ aku sangat tinggi, maka dapatlah jugak aku pahamkan jalan criter. Chenta sejati sungguh la Fahrin ngan Umie Aida sampaikan tengkorak pun dia dok cium berkali-kali. Sungguh la chenta bodoh namanya.

Rasa cam tak sabar nak tengok Waris Jari Hantu pulak, sebab semangat rimau ni aku dah dengar dari zaman kecik lagi. Kampung mak aku kat N9, nama kampung pun Kampung Tanjung Rimau. Orang kampung situ cakap, kadang-kadang dorang nampak harimau besar gila, mata merah, jalan kat celah semak. Harimau jadian la tu. So citer pasal semangat rimau ni aku dah biasa sangat dengar. Tu yang tak sabar nak tengok sama ke tak dengan cerita yang aku dapat dulu.

Takleh tulis panjang-panjang la, nak date ngan laki aku jap. Later.


posted by green apple @ 10:22 AM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES
ADS
MY PROFILE

Name: green apple
Home: Putra Heights, Subang Jaya, Selangor, Malaysia
About Me: I AM WHAT I AM.
See my complete profile
COUNTER
 
TRAFFIC
MY PREVIOUS POST
OLDER POSTS
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER