walk on wings, tread in air: 04/2011 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46blogFollowUrl\75https://plus.google.com/108023594649590263359\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

FLEUR by MRS HIM

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

BEAUTY AND HEALTHCARE
FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Lagi-lagi cerita makan
April 27, 2011
*gambar-gambar di sini adelah Green Apple sebelum berhijab*


Sabtu sampai Isnin baru-baru ni aku ada keje kat Kuala Trenganu and Kota Bharu.
Sekali harung balik kampung.

Hala pegi, memang selalunya aku yang drive striaght sampai Jabor, Trengganu. Sebab hiway. Aku nak bawak part-part yang senang je. Hiway memang takat ni sampai Jabor je. Entah bila la nak siap straight sampai KT ni. Dah naik menyampah aku nak lalu Bukit Besi. Jalan huru-hara bertapuk-tapuk. Dah la En Wan ni tak makan saman. Segala lubang, hump semua dia langgar. Nama dia nak slow donw tu tak de la. Melambung-lambung pantat aku dalam keta. Tiap kali balik Tganu je mesti kekenyalan tetek aku berkurangan 2%. Itu baru hala pergi. Kalau hala balik lalu jalan yang sama, dah kurang lagi 2%. Kalau setahun empat kali balik? Dah kurang 16%.
Cecah umur 36 tahun sok, nipple aku dah cium pusat.

Jap lagi aku nak google breast cream.

Tapi yang bestnya balik Tganu ni, rutin utama the next day adelah makan sotong goreng kat Batu Burok. Sebelum lepak makan sotong mesti singgah AnW dulu beli beer siap-siap.

Tapi kali ni En Wan tukar selera. Dia ajak aku makan goreng-goreng kat Rhu Sepuloh (somewhere area Tganu gak) masa hala balik dari KB. Makan tepi laut okkkk.

Pemandangan yang permai. Angin sepoi-sepoi bahasa. Kehijauan kampung medamaikan.

Tapi makan sambil kejap-kejap pandang laut berdoa jangan la tsunami. Kasik la aku makan bertenang-tenang. Jangan nanti tengah elok bersuap-suap sekali kena simbah dek air laut, aku dengan si sotong sama naik bergulung-gulung dalam air.

Jemput telan air liur...

Sotong. Bukan stok-stok kecik punya sotong ok. Kau takkan jumpa sotong pesen ni kat Sekinchan Ikan Bakar. Ni bangsa yang makan 2 ekor tapi sendawa empat kali.

Ikan

(memang la ikan, dah tu???? Caption biar bijak ye, Diana)


En Wan memang suka sangat makan ikan goreng macam ni. Kalau aku goreng ikan kat rumah tu 'Balik-balik ikan. Balik-balik ikan. Takde lauk lain?'.

Padahal sape yang pegi pasar? Aku ke, kau?

Kalau aku masak manjang je komplen. Kalau orang kampung dia yang masak, ikan terburai perut pun dia belasah sedap.

Kenegerian. Eh.

Udang fresh!

Kalau beli kat Shah Alam or area Putra Heights ni payah nak jumpa udang besar-besar macam ni. Kalau ada pun mahal nak mati. Tapi selalunya udang dia jenis yang hidup segan mati tak mau. Aku dah la tak makan kulit udang. Selalunya kalau aku beli goreng-goreng kat sini, bila aku kopek kuit udang tu ada la dapat setengah jari kelingking. Satu cucuk ada la 4 ekor je. Boleh kenyang???

Aku makan dengan hantu raya. Takat 4 ekor mana nak kenyang.


Kalau nak tengok aku versi sopan lagi kedesaan, memang time outstation ke KB la. Konfem baju kurung punya!

Tau pulak kau segan masuk Kelantan kan?


One thing aku suka about Tganu is, warung-warung macam ni bersepah-sepah. Takde reason untuk kau berlapar. Kejap-kejap ko nampak warung. Manjang je ada orang, be it siang or malam. Nak pulak kalau pagi-pagi. Atas setiap meja mesti ada nasi lemak, nasi dagang and nasi minyak.

AND ok. Bukan OR. Konfem tiga-tiga nasik ni ada.

Mau tak best pagi-pagi lepak warung tepi laut pekena teh tarik dengan nasi minyak sebungkus? Nak pulak kalau ada kepok lekor, perghhhhhhhhhhh! Patut la pakcik-pakcik ni pagi-pagi dah lepak warung. Lepak rumah apa dapat? Makcik balik-balik buat nasi goreng. Dah la pemandangan tak berapa nak indah. Lain la kalau makcik adelah Kate Moss.

Haishh memang heaven la lepak Tganu. Mujur lah aku bukan penduduk tetap. Kalau tak, selamat jalan Premium Beautiful.


Sotong tu empat ekor je. Tapi banyak. Sebab sotong besarrrrrrrrrrr. Aku sorang je belasah 3 ekor setengah. En Wan aku bagi dia makan ekor sotong je. Abang takleh makan sotong banyak-banyak. Nanti kote layu.

Sotong 7 ekor (3 ekor bungkus), udang 7 ekor, ikan sekor, sirap limau ais and air kelapa = RM39. Consider murah la.



Malam tu masing-masing dah penat so malas nak masak (selama ni kau masak la kalau balik Tganu?).

En Wan bawak aku gi makan seafood kat Kuala Ibai (bawah jambatan depan masjid Terapung).
Memang kalau ko dari jalan utama takkan perasan punya restoran ni sebab dia betul-betul bawah jambatan, tepi sungai. Even En Wan pun tak tau menahu pasal restoran ni. Kawan dia yang bagitau.



Masa kitorang sampai brader ni kata kira dah lambat jugak sebab selalunya orang datang sbelum maghrib. By the time kitorang sampai, tinggal ikan pari, bawal and siakap. Siakap besar bapak lak tu. Memang muntah la kalau dua orang je yang makan. Tapi sebab ikan lain tak best, En Wan belikan jugak ikan siakap. Tu pun sebab aku sentap buat muka ikan sardin.


Tempat takde la kelas macam Sekinchan Ikan Bakar tapiiiiiiiiiiii at least takde la mahal nak mati. Kat sini ala carte pun ada. Tomyam ada. Sayur-sayur pun ada. Mat rempit pun ramai.


Besar, sedap, lembut, manis, fresh!


Tak tau la kat mana silapnya. Esoknya tu aku cirit-birit sampai empat kali. Dah la nak balik KL hari tu. Kau ingat dekat Tganu-KL? Cara-cara En Wan bawak tu pun paling bangsat pun 5 jam. Kalau aku yang bawak? Insyallah berak dalam keta.

Alhamdulillah bontot aku sangat beradap sepanjang perjalanan.

Oh yes, hari tu kat Twitter aku twit pasal tak period-period kan? 9 hari lewat, mau tak cuak?
Tapi aku rasa ini effect pakai PB la. Maybe ada something yang si PB ni buat yang melambatkan the cycle Tapiiii, yang best. This is the first time aku period dengan sangat sangat sangat smooth. Takde period pain (senggugut tu lain eh. Itu yang berketul-ketul. Yang aku cakap ni is sakit perut biasa kalau nak period). Selalunya aku akan ada period pain at least hari pertama. This time takde lansung. Yang best, the darah tu lain sikit. Lebih cantik (cantik wadefak la?).

Selalunya kaler dia mengerikan dan bersepah-sepah.
This time, kaler lebih cantik dan kemas. Macam sejemput gitu (eh apesal entry aku macam ni?).

Aku pun tak tau apa aku cakap. Susah nak explain. Tapi aku tau kali ni dia lain sikit.
Selalunya hari 3 melambak-lambak lagi keluar.
Yang ni tak. Even ari kedua pun dah kering sikit.
And today day 4, sangat kering! Macam dah nak habis.
Tak penah-penah aku macam ni. Kalau tak, hari ke 7 baru kering. Hari ke 9 baru clear semua.

Tapi masih terlalu awal untuk buat kesimpulan.
Kita tunggu next period dulu. Baru boleh konfemkan.

Tu pun kalau period laa.......


Main dish, mushroom soup and teh tarik


Di waktu aku menaip ni aku sedang outstation. Ni dinner semalam. Nak turun beli makanan malas. So aku order je. Nama dia Grilled Fish Ala Verde. Boleh tahan. Harga RM21. Untuk standard hotel harga ni reasonable la.

Makan sorang :(
Tido sorang :(

Tapi habis jugak.

posted by aveo757 @ 9:02 PM  
Newer›  ‹Older
Jom!!!



Kedai 1 : Barang muslimah


Jualan tutup kedai!!

Budak ni nak tutup kedai skarang, dia nak bukak supermarket terus (eh kuang hajar punya lawak. Tampa kang).

Antara barang-barang yang nak dilelong adelah :

1. shawl lycra 3 layer printed tu sumer nak tolak RM 7 je
2. shawl lycra 3 layer plain nak tolak RM 9.
3. baju-baju muslimah ada yang nak jual RM9 je.
4. dress-dress muslimah pun harga murah tak masuk akal.

Hilang akal tol budak ni jual murah gila.

Korang boleh ke sini


Kedai 2 : Barang baby



Budak ni lak baru nak start online bisnes, dia fokus kat barang-barang baby. Branded-branded like Avent, Leap Frog and Tommy Tippee.

Klik here


Kedai 3 : Educational Toys




Yang ni pulak dia jual barang-barang mainan yang berkonsepkan IQ. Boleh tahan payah gak aku tengok mainan-mainan ni semua. Tapi don't worry, mainan ni ikut age. So konfem budak-budak boleh buat punya.

Bagus la mainan-mainan kat sini. Aku ralit jap tengok, gatallllll j tangan nak meng-order. Kenapa la mak aku tak belikan aku mainan-mainan macam ni dulu? Kalau tak konfem aku dah jadi dokter skarang!

Klik sini



Kedai 4 : Pre-loved items





Sure menggelupur sorang-sorang nak masuk blog ni kan?
So aku takyah citer panjang-panjang.
Masuk sini




Ok yang ni bukan kedai, but dia nak let go dia punya BB 9700 sebab dia kata nak pakai duit sikit. Details :



warranty brightstar
complete set (charger, cabel,)
1G memory
casing (white)
transparent casing
screen protector

RM1200 nego.
saya mencari pembeli segera.
sms :010-8971297



OK, SEMUA BOLEH SERANGGGGGGGGGGGGG!!!
posted by aveo757 @ 3:33 PM  
Newer›  ‹Older
Antara yang cantik bertudung ala Hana Tajima.....
April 26, 2011








p/s : entry bergamba sahaja. Sekian.

posted by aveo757 @ 10:37 PM  
Newer›  ‹Older
Food story



Jarang aku buat entry pasal makanan dan pemakan kan?
Jadi sempena mengingati zaman-zaman obesiti, mari kita hayati gamba-gamba ini.

Ok, ni hadiah dari pembaca blog ni. Nama dia...takyah sebut la. Kira you know I know gitu. Ceritanya, dia gi Indon lalu ternampak kek perisa blueberry lantas teringat kat aku.

Laki aku pun tak teringat kat aku kalau nampak blueberry cake okkk.
Nampak blue DVD teringat kat aku, mungkin.


Ni sebenarnya kek pisang. Boleh la pi jenguk-jenguk www.kekpisangvilla.com. Maybe yang ni kot si Ifa Raziah jual everytime raya. Nak tau rasa dia sedap ke tak, boleh la rasa sendiri.

Yang perabiskan kek pisang coklat ni, si Redza. Dia buat macam makan nasik. Tengahari balik dari skolah lunch kek pisang. Dinner kek pisang. Semuanya sebab kek tu bercoklat. Jangan tanya aku coklat tu sedap ke tak sebab aku tak makan coklat. Kalau aku tanya Redza memang sangat tak boleh pakai. Dia ni asal coklat je sedap. Kau bagi coklat Tora lemau tu pun dia bantai cakap sedap.

Kek pisang coklat.
Cantik kan? Nak makan pun tak sampai hati.


Kek pisang blueberry.


Thank you ye cik abang sebab bagi aku cake ni. And sorry sebab takleh nak sembang lama-lama. Lagipun ko nak kejar flight kannnnn.

Pastu the next day aku melepak dengan ex-boss kat The Little Kitchen (rasanya la) kat Bandar Baru Bangi. Address aku tak tau tapi satu row dengan Ayam Penyet.

Belek-belek the menu, sekali nampak gamba this coupe yang sangattttttttt familiar. Gambar owner kedai.

Rupanya jiran Mak Aji yang dulu.

Masa aku kawen dulu, aunty and uncle tu sama-sama bersinsing lengan jadi penanggah.
The couple tu beza tak sampai 10 tahun dengan aku, but since dia panggil Mak Aji 'kakak', takkan aku nak bahasakan diri aku 'adik' kot kat dia. Mak Aji sumbat aku alas kaki kang. Maka terpaksa la aku panggil dia 'aunty'. Laki dia senyum redha tak redha je bila aku panggil dia uncle. Sebabnya, aku je yang panggil dia uncle. En Wan panggil dia 'abang'.

Boleh kan?

Aunty and uncle ni memang grad overseas, dari dulu lagi kalau dia buat open house mesti ada western food. Lasagna, pie, steak dia semua marvelles. So I believe The Little Kitchen ni semua resepi dia kot.

Sila-sila la jengah.

Air apa ntah...macam cappucino. Ex-boss aku punya.


Orange juice tapi ada ais kecik-kecik (Gila kampung description!!)

Apa-apa je la, aku lupa apa nama omputih dia.





Ha, lagi satu kan, menu kat sini berubah ikut musim. Ni kedai ala-ala omputih. Jadi ikut musim omputih. Kalau summer, nanti the menu pun menu summer. Decoration pun bertukar sikit. Bulan 12 lepas, the tingkap-tingkap tu semua dia spray ala-ala salji. So penjakun-penjakun sepertiku yang di luar sana kalau nak feeling-feeling musim sejuk boleh la datang bulan 12 sok. Tapi jangan la jakun sangat masuk kedai pakai winter coat siap boot bagai. Jakun sikit-sikit sudah la.




Kedai dia ni ala-ala eksklusif. Sesuai untuk tempat nak discuss-discuss, or nak makan dengan bertenang-tenang. Kalau kau berhajat nak memekak-mekak gelak hentak-hentak meja sila ke mamak yang berdekatan.

Kalau nak bawak family datang makan, pastikan anak-anak kau jenis yang bertamadun. Sebab kedai ni is a designer cafe, tumpuannya bukan takat tempat makan semata, tapi lebih kepada interior design sebab this is another way to promote their interior designing bisnes (uncle ni interior designer). Biasa la kedai-kedai cenggini, perhiasannya merata-rata. Nak lagi perhiasan yang kecik-kecik. Kalau yang masuk kedai tu bangsa yang tak makan saman macam anak aku, renung-renungkan la akibatnya. Kang harga makanan baru tigaploh ringgit, ganti barang pecah je sampai tiga ratus. Balik rumah makan biskut lutut dua minggu.

Sandwich apa ntah....(aku ni nak bercerita, tapi semuanya entah).
Ex-boss aku punya.


Spagetti meat ball. Aku munyer.


Malamnya pulak aku ajak En Wan makan kat this new restoran area Putra Heights je.
Nama kedai - Lesung Batu.

Kedai baru, beli sampai dua lot, cantik. Tapi tersorok.
Malam maybe kurang la kot orang datang melainkan orang-orang Putra Heights semuanya malas masak macam aku. Tapi kalau siang maybe ramai sebab kat situ banyak opis.

Tapi makanan a bit lousy.
Nak je aku hempuk dengan lesung batu.




Kedai-kedai cun ni kebanyakkannya lawa tang hiasan je. Sebab tu aku selalu lepak mamak (padahallllll???).

Aku kan kadang-kadang teringin nak jadi macam orang lain yang berani kuar masuk restoran macam-macam untuk try makanan. Tapi selalunya nasib aku ni tak baik. Manjang je termasuk kedai yang musibatun. Menu kemain lagi, tak tempias amareka tak sah. Fish ala verde, mushroom with cinnamon veloncia, broccoli lavante, bla bla bla bla puiiiii. Pinggan sampai, hek eleeee, ada la 5 suap je dapat.

Mamak jugak yang puas hati.
Service cepat, makanan sedap, bau ketiak mamak pun boleh tahan.

Apa lagi yang kita harapkan??


Tapi kali ni aku nak try dim sum. Aku tak penah makan dim sum.
Tah apa-apa ntah. Minat Leslie Cheung kemain lagi.
Dim sum pun tak penah rasa!


Limau asam boi En Wan, sirap limau aku.


Nasi goreng USA.
Komen En Wan : "Boleh laaaa..."


Fish and chip.
Tengok gamba ni korang rasa apekah komen yang sepatutnya?



Dim sum seafood.

Ni dim sum tak aci nama dia. Sebab ni dim sum dia beli kat frozen shop mana ntah, cuma dia kukuskan je. Kira bukan home-made. So, tak aci.

Tak sedap.


posted by aveo757 @ 10:16 PM  
Newer›  ‹Older
Ini yang tak berkenan ni!
April 21, 2011



From: Anonymous
To: aveo757@yahoo.com
Sent: Thu, April 21, 2011 11:52:25 PM
Subject: [walk on wings, tread in air] New comment on Tak kena gaya!.

Anonymous has left a new comment on your post "Tak kena gaya!":

salam, saya rasa ada gambar muka hantu laa kat depan muka abg yg tgh susun pelampung tu.. - latif





Ok, aku taknak tengok.
Sape nak check if betul ke tak, sila la.
Aku tanak masuk campur.
posted by aveo757 @ 11:52 PM  
Newer›  ‹Older
Sleng



Oh yes, baru aku teringat satu kejadian kat Pavillion beberapa bulan lepas.
Memang tu je pun sekali aku jejak Pavi.

Dia punya tandas umangaiiii gila cantek siap bersofa bagai kat dalam tu.
Aku first time masuk, tersangatlahhhhh jakun.
Walaupun aku cover-cover tapi terserlah jugak kejakunan tu sebab mata aku melilau pandang tandas tu atas bawah.
Pulak tu aku bawak masuk Redza sekali sebab dia pun nak kencing gak. Si Redza pun sama gak terkinja-kinja 'Ma, cantik kan Ma? Cantik kan?'.

Ada sorang lady kat dalam tu dengan anak laki dia gak lebih kurang baya Redza gak. Malay.
Tengah bersandar kat sofa sambil menngadap henfon.

Pastu anak dia kuar dari toilet.

Dia : Wash your hands?

Anak : Dah.

Dia : Dah flash?

Anak : (diam)

Dia : Have you flashed?

Anak : Pam ke? Dah!

Ha, betul pun cakap anak kau.
Kan ke senang kau sebut 'Dah pam ke belum?'
Walaupun bunyiknya gila kampung, at least ok lah dari bajet nak cakap omputih tapi gagal.

Ni mesti kes tak penah-penah cakap omputih ngan anak kat rumah, masuk je Pavi terus transform kekdahnya.

Dalam hati aku, errr...FLASH??

Did you really mean that? Aku nak tumpang flash sekali boleh?



FLUSH la kak, FLUSH!
Jangan la sleng sangat.
Tau la akak feeling-feeling AMAREKA masuk Pavi.


posted by aveo757 @ 10:36 AM  
Newer›  ‹Older
COACH - Need help
April 20, 2011



Please help.

Where to buy these (COACH). Jangan bagi aku jawapan 'Kat butik Coach laaa'. Aku tau la, takkan kat Kedai Mesra Petronas kot.



POPPY STRAW TOTE (16706)


POPPY LEGACY STRIPE GLAM TOTE (16326)



POPPY DENIM PATCHWORK TOTE (16926)


Email aku directly at aveo757@yahoo.com

p/s : bukan aku punya.

posted by aveo757 @ 12:24 AM  
Newer›  ‹Older
BB 9780 oiiiiiiii!!!
April 19, 2011



From: rahailah
To: aveo757@yahoo.com
Sent: Tue, April 19, 2011 3:11:48 PM
Subject: Nak minta tolong Kak Di


Assalamualaikum Kak Di,

Saya nak mintak tolong Kak Di advertisekan benda ni.

Saya ada 3 NEW Set Blackberry Bold 9780 (Bold 3) Original Brightstar.
Price = RM1550.
Free : Screen Protector & Car Charger.
2 Years Warranty.
COD Shah Alam, Petaling Jaya dan Subang.

Pada sesiapa yang berminat atau nak tanye apa2 boleh email kepada saya iela7382@gmail.com.

Atau Call/SMS : 012-3727969 (Hisham)

Siapa cepat dia dapat (siapa lambat gigit ibu jari kaki) ---> ok, ni aku yang tambah.

Terima kasih banyak2 Kak Di. Jasa mu akan ku kenang..hehe

posted by aveo757 @ 3:49 PM  
Newer›  ‹Older
Selalunya yang TAKDE ni suka sangat MENG-ADA ADA KAN dan GIGIH MENG-EXPLAIN padahal aku tak kisah punnn let alone nak ambik tau



Hari tu masa tengah tunggu En Wan ambik keta kat car park, aku ngan mak and bibik melepak kat Starbucks (tumpang duduk aje). Disebabkan kitorang melepak kat luar so ada la sorang pakcik jaga ni approach ajak sembang. Layankan je la.

Tapi menyesal aku layan.
Kalau dia pegang senapang, lama dah aku tembak.

Rayyan merengek atas kendongan bibik.
Takde la merengek kuat mana pun. Budak 5 bulan nak tido, bunyik kuat mana pun, takat ngek ngok ngek ngok je.

Takde saper pun tanya, tetiba je bukak mulut 'Haishhhh, anak-anak saya tujuh-tujuh orang tak berani bunyik macam ni kalau saya ada. Memang dari umur-umur macam ni lagi saya dah didik. Takde de saya nak timang-timang. Bunyik je, zassssss saya lempang'.

Boleh?

Nak tunjuk lagak tak agak-agak.
Patut la kau jadi jaga je.
Ada akal tak tau guna. Bodoh.

Lojik ke budak umur 5 bulan merengek ko nak belasah???
Kau tu yang patut dbelasah.
Buat anak sampai tujuh, pastu keje kau nak membelasah je.

En Wan kata pakcik tu saje je cakap macam tu nak carik perhatian.
Maklum la, keje dok tercongok kat mall tak buat apa-apa. Jadi boring. Sesekali berdrama apa salahnya.

Pakcik tu siap cakap 'Anak-anak saya tak berani dengan saya. Kalau saya ada kat rumah, semua senyap. Tundukkk je. Lalu kat depan pun tak berani'.

Yo lah pakcikkk.
Baguslah kalau anak-anak pakcik taat, jalan menunduk, nak bersuara tak berani.
Entah-entah anak kau semuanya bengap. Banyak sangat kena hentak dek kau dari kecik.

'Umur 3 tahun anak saya semua saya dah paksa sembahyang, mengaji'.

Tapi pastu dia cakap 'Sekarang, kalau saya balik keje saya tanya Dah sembayang ke belum? Berebut semua ambik sembayang takut kena belasah'.

Nak tergelak aku dengar.

Tadi ye ye je ko kata ko ajar anak ko mengaji solat bagai dari umur 3 tahun. Aku ingatkan semua dah jadi imam muda sekarang.
Patutnya dah besar-besar macam ni takyah nak diingat-ingatkan lagi dah solat ke belum pakcikkkk. Mungkin pakcik kurang belasah dorang kot dulu.
Apa kata belasah je dorang lagi?

Tak abis lagi ni.

'Anak-anak saya blaja semua bagus-bagus. Saya memang tak kasik can. Periksa kalau dapat kurang dari 95 markah saya belasah'.

Hmmm...masa ni aku dah buat muka tak interested.
Mak aku lagi la, angkat bontot blah duduk meja lain.



Aku : Anak pakcik yang tua umur berapa?

Dia : Umur 20. Dah keje dah.



Aik??
Umur 20 dah keje?
Anak pakcik grad umur 19 ke apa?

Letih layan orang macam ni.

Dah banyak kali aku jumpa spesis macam ni.
Bangsa yang trying to hard to impress people. Padahal makin dia beria-ia nak convincekan kita dengan cerita dia, makin nampak beno menipunyeeeeeeeeeeee.
Terus aku hilang respek.

Tapi aku noticed orang yang cakap beria-ia ni sebenarnya dia takde apa pun. Dia sendiri tau dia takde apa yang boleh dibanggakan. Kalau ada pun sikit sangat. Tapi cerita macam nak rak. Yang ada macam-macam ni mostly selamba je. Tapi yang takde apa-apa ni kuat bergebang satu hal, pastu satu lagi suka sangat jaga tepi kain orang. Kejap-kejap tanya beli apa? Beli apa? Ada yang lagi insecure tu siap mintak tolong orang lain tengokkan 'Cuba kau tolong tanya, betul ke dia beli rumah baru?'

Aku penah kenal sorang budak ni. Bukan kawan, tapi just kenal-kenal gitu.
Masa awal-awal kenal mana la kita nak tau dia ni jenis macamana kan, so aku percaya je la apa yang dia cakap. Dah dia bercerita tentang diri sendiri, sape lagi yang aku nak percaya kalau bukan tuan punya badan sendiri?

Study overseas.

Keje busy semedang. Orang lain keje 8-5, 6 working days. Dia lebih lagiii. Sebab dia ada a few business.

Keta 5 bijik.
Dia la cerita. Takkan aku nak hantar spy gi check berapa banyak keta dia ada kot.

Rumah ada 4 bijik. 3 banglo.
Ni pun tengah plan nak beli kondo.

Siap perli aku bila aku cakap aku beli baju kat Parkson je.
'Parkson??? My wife tak suka betul masuk Parkson. Paling-paling pun PADINI'.

Hoi bodo.
PADINI tu dalam Parkson pun ada ok?

Tapi kalau nak bercakap ngan aku, mis-call.
Nak sms pun kemut.
Bayar makan apetah lagi. Kalau aku tak ajak makan, nama dia nak ajak aku makan memang takde la.
Tapi kalau aku yang ajak makan, dengan pantasnya 'You belanja ok?'.
Kedekut taik idung masin. Apelah malang orang yang berlakikan kau.

Ujung-ujung baru aku tau yang dia ni propa.

Duduk dengan parents rupanya.
Parents dia yag ada rumah sampai 4 bijik, bukannya dia.
Kesian kan? Berangan tak agak-agak.
Punya la nak convincekan semorang yang dia kaya, sampai sanggup manipulasikan fakta. Well, memangla secara lojiknya harta bapak kau adelah harta kau jugak. Tapi tolonglah berpijak di bumi sikit. Ni la salah satu contoh manusia poyo. Orang yang berusaha sampai kaya pun tak apa-apa, dia yang takde sangkut-paut pulak yang lebih-lebih.

Helooo! Tak salah duduk dengan parents. Bukan bermaksud duduk dengan parents maka kau takde duit beli rumah sendiri. Dah kalau mak bapak kau kaya, rumah dia besar ada lapanblas bilik, kitorang pun paham kau takyah beli rumah lain pun takpe. Yang kau beria-ia nak cerita kau ada 3-4 bijik rumah tu pesal? Takut orang kata kau tak mampu beli rumah?
Sorry ye, kitorang semua terpelajar. Tak shallow macam kau.

Dia kata dia busy dengan keje. Wife pun keje besar.
So aku pressume dia ada bibik, paling tak pun hantar nursery.
Bila aku tanya anak-anak siapa jaga?

'I mintak mak I tolong jaga. I lagi percaya keluarga sendiri jaga dari orang lain yang jaga. Lagi terjamin'.

Cara bercakap tu macam dia ngan mak duduk asing-asing. Padahalllllllllll memang duduk dengan mak.
Cipet betul.
Gila berlagak.

Yang bab bisnes tu yang paling aku takleh terima.
Bab ni aku la yang bodoh sebenarnya.
Tapi sebenarnya aku tak bodoh sangat (denial gila!) sebab what do you expect bila orang cakap dia ada 3-4 bijik banglo, 5 bijik kereta, ada a few business???

Mesti la kau akan imagine yang gempak-gempak punya bisnes ala-ala cerita Yusof Haslam.

Sekaliiiiiiiiiiiii??!!!

Jual prepaid.
Tolong mak mertua jual tudung.
Tolong kawan jual bahagian-bahagian keta potong.
Kalau ada orang kawen, dia jadi fotographer (guna Cybershot, boleh?)

Memang tak salah bisnes yang dia buat ni.
Sikit tak salah.

Yang salahnya adelah cara dia bagitau tu macamkan kau handle 3-4 bijik mega company.
Cakap memang lebat.

Manusia yang suka cakap lebat tanpa bukti yang menyokong bijik butir yang dia cakap tu patutnya ditanam hidup-hidup. Hidup pun untuk menipu je keje, buat apa?

Gaji less than 3K ada hati cerita beli banglo sampai 3 bijik.
Keta lima bijik tu pun sebab dia kira sekali kereta makbapak dia. Padahal dia ngan bini dia share satu keta je.

Tak salah lansung kalau kau hanya ada sebijik kereta je.
Yang salah is kalau kau ada setengah bijik keta.
Lagi salah bila kau sorang-sorang feeling keta orang lain adelah kereta kau. Ni salah tahap musibat.

Dulu, aku ingat perempuan je ada perangai insecure macam ni.
Kawan-kawan lelaki aku so far take yang gelabah macam ni nak compare-compare harta segala. Semua kool je.

Tapi yang sorang ni..alahai.
Sadis.

Aku kan kalau budak-budak muda buat cerita dongeng, aku leh accept lagi. Kita pun paham, akai budak-budak macamana. Ni dah tua pun nak menipu lagi. Aku memang takleh terima la orang dewasa menipu yang tak masuk akal macam ni. Sebab orang tua kalau menipu memang nampak benar menipunya. Nak ditampar kang marah, tapi kalau tak ditampar makin meluat aku dengar cerita merepek-repek.

Apesalla kau nak rasa insecure sangat?
Bukan kau dapat apa pun kalau ko gebang harta kau banyak, duit kau berkepuk.
Orang nak pinjam duit kau lagi ada.

Kesian.

Dah tua-tua pun saiko.

posted by aveo757 @ 10:47 AM  
Newer›  ‹Older
Shopping tanpa batasan
April 18, 2011
*gambar-gambar di sini adelah Green Apple sebelum berhijab*


Sabtu lepas aku on-kan button buang tebiat yang sekian lama aku off-kan.
Konon nak men-rewardkan diri sendiri akibat penat bekerja. Sangatttttttttttt lah.
Kali ni temanya adelah "shopping tanpa batasan".
Padahal draw duit 1K je.
Apa aje la yang kau boleh dapat dengan 1K sekarang kan?

Selalunya kalau aku shopping mesti aku menyinggah beli barang Redza and Rayyan.
Sabtu lepas tak. Strees sangat lah ni, keje punya pasal. So aku cakap aku nak habiskan semua 1K ni untuk diri aku dengan hanya di satu mall saje.

En Wan awal-awal lagi dah perli aku 'Cukup ke 1K? Baik awak draw 3K terus, takyah ulang-alik gi ATM'.

Banyak bunyik lak orang tua ni.
Aku guna ATM kad ko sekali kanggggg.

Dalam keta lagi aku dah pesan, 'Abang jangan nak buat muka tak approve eh? Dok jauh-jauh. Di nak reward diri sendiri hari ni. Penat keje ok??? Hari ni Di nak shopping ikut perasaan'.

Masuk-masuk mall aku pi check kasut dulu. Disebabkan shopping kali ni berkonsepkan 'buang tebiat', maka aku masuk kedai yang tak pernah tercapai dek akal ku untuk masuk.
Customer ada 2-3 orang je kat dalam tu. Samada kedai-kedai sebegini memang orang takut nak masuk or tak hingin nak masuk. Aku masuk dengan muka konfiden macam nak beli doblas pasang kasut. Sales-sales kat situ terpedaya ngan muka konfiden aku. Bersusun-susun nak assist. Dalam hati aku, podahhh.

Try sampai tujuh pasang, tak agak-agak.
Try je la tujuh.
Tapi tak beli satu pun.

Tak puas hati, aku pegi kedai yang biasa aku pegi.
Kedai yang aku pegi ni kedai biasa-biasa je.
Gila banyakkkkkkkkkkk kasut yang cantik-cantik and cukup selesa kat kaki aku.

Aku tau kasut yang berjenama ni memang selesa dipakai and tahan lebih lama. But aku dah biasakan kaki aku pakai kasut ala-ala je. Aku rasa kaki aku selesa kot dengan kasut harga ala-ala ni. So far kasut brand ni aku pakai sampai 2 tahun still tahan lagi. Cukup la simpan kasut takat 2 tahun kan, takkan nak pakai kasut yang sama sampai doblas tahun kot.

Kalau nak cakap pasal selesa, aku rasa yang brand aku biasa pakai ni cukup selesa dah. Kang aku biasakan kaki pakai kasut harga RM1200 aku takut ada side effect pulak. Just like member opis aku dulu, kalau pakai kasut designer je siap la. Kau tengok la cara dia berjalan. Dah jadi mengengkang-ngengkang. Pastu jalan slow gila kejap-kejap benti check kasut kotor ke tak. Pastu kejap-kejap terbongkok-bongkok lap kasut. Tak ke menyusahkan diri namanya?

Lepas sambar 2 pasang kasut, aku try cari baju lak.

Carik-carik takde yang aku berkenan.
Dari satu butik ke satu butik. Try kemain banyak lagi. Tapi semuanya aku rasa macam tak kena gaya. Padahal everytime try, En Wan angguk kepala. Tu tandanya sesuai la tu. Tapi tetap aku rasa macam tak in lansung.

Fedap gila.

Last-last masuk Parkson.

Ha, kauuuuuuuuuuuuu.
Semua yang try semua kena ngan aku.
Try tak sampai setengah jam, settle.

Pastu nak makan pulak.
Aku cakap aku nak makan Japanese Food.
En Wan buat muka senget depan aku.
Macam tak caya aku nbak masuk Japanese Restaurant.

Wei, aku ni kalau ikut tekak memang taknak de makan makanan Jepun ni tapi kan ni hari konsep dia buang tebiat, so??? Tak paham-paham?

Tengok-tengok menu..hmmmmm....takde yang membuka selera lansung!!
Last-last....Kenny Rogers.

En Wan cakap dia duduk Jepun 7 tahun pun tak hadap nak masuk Japanese Restaurant. Aku lak yang terkinja-kinja.

Time makan dia tanya 'Puas dapat shopping tanpa batasan?'

Aku jawab 'Tak'.

Sebab aku rasa aku tak jadi diri aku time shopping tadi.
Aku masuk ke kedai yang aku tak pernah-penah nak masuk just for the sake of 'at least biar la ada satu'.

Syukur aku tak beli!

Sebab aku tau kalau aku beli that kasut, aku takkan pakai.
Biar lah designer pun, orang kata selesa and tahan lama macamana pun, kalau dah bukan taste aku, sorry aku nak pakai. Korang nak pakai, pakai la. Aku tumpang tengok.

Same goes butik-butik yang aku masuk.
Semua yang aku masuk tu is a well-known butik yang carry big names.
Tapi mata aku still tak nampak tang mana kat baju tu yang melayakkan dia berharga RM567 sehelai. Top saje. Kot ye pun ada kualiti, still tak lojik sangat orang macam aku nak pakai.

Last-last aku jumpa banyak baju yang not so bad kualiti, kat Parkson :)
Maka, jelas lagi bersuluh, muka aku memang muka Parkson. Bukan muka Dorothy Perkins or Miss Selfrige (walaupun Dorothy Perkins ada je dalam Parkson).

Dan akhirnya, lepas beli baju-bajan, kasut-masut dan facial care, duit aku ada lagi balance RM300.

Kesimpulannya :

1. Kalau kau bukan kaki shopping, duduk je rumah dendiam layan porn. Sebab kau takkan dapat nikmat bershopping melainkan penat!

2. Orang yang menghabiskan RM600 untuk sehelai coli adelah orang yang bertindak menggunakan hati, bukan akal. Tetapi orang yang menghabiskan RM600 dengan membeli 60 pasang coli adelah cheapskate (aku la tu..)

3. Kalau baru doploh kali makan makanan Jepun jangan la buat statement poyo yang kau dah biasa sangat makan Japanese food ni siap nak craving-craving bagai macam nak nazak tak dapat telan sushi, sebab tu semua time ada duit aje. Ujung-ujung sok time kering, nasi ngan sambal belacan gak kau carik.


Amacam kasut murah aku? Tak sampai RM100 pun.

Moral : Kasut yang cantik bermula dari kaki yang cantik. (terima kasih kepada flash kamera)
posted by aveo757 @ 3:25 PM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES
ADS
MY PROFILE

Name: aveo757
Home:
About Me: Yes, I am Diana Ishak.
Yes, you are right, I am also known as Green Apple.


See my complete profile
TRAFFIC
POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST (dropdown menu)
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER