walk on wings, tread in air: Be nice of be good? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Be nice of be good?
2019-11-22


Status IG Story aku beberapa minggu lepas.
Ada a few followers minta elaborate.

Nampak macam sama, tapi sebenarnya ada beza besar.

Contoh 1
Orang yang NICE, akan elakkan diri dari mencetuskan konflik.
Manakala orang yang BAIK, dia sanggup pertahankan apa yang dia rasa betul dan dia tahu cara nak menyampaikannya.

Contoh 2
Orang yang NICE willing untuk mengalah.
Manakala orang yang GOOD, dia hanya accept win-win situation.

Contoh 3
Orang yang NICE susah nak cakap 'no' walaupun dia nak cakap 'no', dia selalunya end up cakap 'yes'.
Orang yang BAIK, takde hal nak cakap 'no'.

So, tiga contoh kat atas, rasa-rasanya boleh faham tak apa beza antara dua tu?

Aku up lagi satu contoh.
Ini contoh yang aku sendiri practice good and nice, masa aku buat training DNA 10 tahun lepas.
Dah bagitau, dalam kelas nanti tak boleh bawa anak.
This one lady datang bawa anak dengan alasan anak takde orang jaga.
Ok, was I being nice?

No.
Aku pilih untuk jadi good dan nice at the same time.
Kerana, arahan dah dikeluarkan lebih awal.
Jelas arahan kata tak boleh bawa anak kerana kita tak nak ada gangguan dalam kelas.
But this lady mintak juga untuk bawak masuk anak dalam kelas.
Dia bagi alasan dah drive jauh, dah bayar, bla bla bla bla.
Alasan tu tak kuat walau nampak macam kuat.
Yang pertama, arahan dah dinyatakan dengan jelas terlebih awal.
Yang kedua, semua orang pun bayar bukan dia sorang, so takde point nak highlite kau dah bayar.
Kalau aku allow dia bawak masuk anak, apa kata participants lain.
Dibuatnya mengganggu, dah satu hal.

Malas nak bertekak [serius kalau bertekak dengan orang macam ni, tak jadi apa], aku allow dia masuk [am being good] tapi anak dia duduk luar, aku tolong jaga [being nice].
Mujurlah talk pagi tu bukan giliran aku, jadi aku jagakan kejap.
Lepas lunch, aku masuk, kawan aku pulak jaga.
Kan dah namanya menyusahkan orang?
Dah tau nak pi talk, arrangelah awal-awal anak tu nak letak kat sape.
Ini tak, main angkut pastu ugut macam-macam alasan.
Jenis manusia nak lepaskan beban tengkuk sendiri je.

Being good is actually hard.
Nak-nak lagi zaman media sosial ni kan.
Mudah je orang nak salah faham tindakan kau.
Selalunya, nice person akan ambil kira apa orang lain kata.
Dan akhirnya dia stress sebab terpaksa mendahulukan kehendak orang lain berbanding diri sendiri.

Ko just imagine kalau kau adalah seorang public figure atau artis, setiap kali kau keluar rumah nak kena sign otograf, nak kena selfie, nak kena bersembang dengan peminat, nak kena reply semua komen, nak kena reply semua emails - ko larat nak buat tu selama-lamanya?
Percayalah cakap aku, a nice person among celebrities memang melayan tapi hati dorang tetap ada rasa rimas.
While, a good person among celebrities will say 'no'.
Dorang tahu bila masa nak kena layan, bila masa they need their 'me time'.
Tapi tu lah, celebriti macam ni selalu jadi bahan kecaman.
Dikata sombonglah, kereklah, berlagaklah, tak kenang budi segala.
Padahal kalau dia allow sorang selfie, ramai lagi pastu akan datang nak berselfie.
Bila dah ramai kerumun, terpaksa panggil bouncer.
Pastu kena kecam lagi. Adeh.

Selalunya a 'good' person dianggap jahat.
Aku ni kategori jahat sebab kalau sesape datang rumah aku takde adab, lepas tu menonong masuk ke dapur terus bukak fridge macam dia ada share, hat ni memang aku sound.

Dah tu, nak suruh be nice?
Apa tak cukup nice lagi ke aku allow dia masuk rumah?

Nice person memang takkan tegur, dia diam, senyum tapi hati mendidih-didih.
Buat apa nak torture diri sendiri? Kau sembur je.
Jenis macam tu tak payah nak cakap baik-baik, kasi satu das biar dia terasa.
Tapi selalunya orang akan nampak good person ni lah yang jahat. Heh, like I care?

Tapi tak lah bermakna kau kena be good all the time atas alasan menegakkan kebenaran.
Macam apa yang aku tulis kat IG story tu, adakalanya kita kena be nice juga.
Contoh, bila makcik kau membawang kau tak mengandung-mengandung lagi walau dah 20 tahun kawen.
Be nice to her, senyum je walaupun rasa nak kahakkan beliau.
Kita be nice sebab hormat dia sebagai orang tua.

Atau, member kau asyik up pasal spek Manolo Blahnik yang dia beli 2 bulan lepas.
Layankan je lah, atas kapasiti be nice.

Perasan tak, being nice sebenarnya agak menyakitkan hati?
Tapi kalau being good, kebarangkalian besar kau akan dibenci pula, kan?
Jadi, buat jelah apa yang kau rasa nak buat.
Samada nak be nice, atau be good.
I choose to be happy.




Offer untuk followers IG, tapi aku tepek jugaklah kat sini dah alang-alang tu kan.


posted by Diana Ishak @ 9:51 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER