walk on wings, tread in air: Lunch at Seoul Garden <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Lunch at Seoul Garden
2019-09-20


Menjak Sushi King buat hal banyak menu sedap-sedap discontinued, aku dan En Wan slowly beralih arah ke Korean food.
Tapi balik-balik inilah je pun satu-satunya kedai yang kitorang masuk - Seoul Garden.
Ini je yang paling dekat dengan rumah.
Dah banyak kali masuk sini, setiap kali makan memang ini je lah balik-balik kitorang order sebab malas nak pikir.
Dah rasa sekali sedap kat tekak, pilih yang itu dan itu jugak lah.

Mula-mula aku rasa Korean food - not bad jugalah.
Tapi aku tak right away suka Kimchi.
Dah lama-lama try baru datang suka.
Tapi takde la suka sangat, kalau ada, makan.
Kalau takde, aku tak cari pun.

Most makanan Korea yang aku pernah rasa, are spicy, tapi pedas yang aku boleh tolerate.
Untuk orang yang tak berapa tahan pedas, aku rasa Korean punya pedas just nice la untuk tekak aku [atau boleh jadi aku tak kena yang betul-betul pedas lagi].

In general, Korean food ni lebih kurang macam Chinese food in terms of ingredients and preparation, tapi lebih terarah kepada authentic Chinese cuisine.
Ada la juga sikit bezanya. Sikit je.

Korean food aku noticed banyak jeruk.
Bukan takat Kimchi je, segaka benda pun dia nak jerukkan.
Ikan pun ada jeruk, sotong pun ada jeruk, bawang pun jeruk.

An then, Korea banyak guna cili dalam masakan.
Chinese food tak banyak cili.
Korean food banyak guna halia and bawang putih.
Halia and bawang putih dorang ni macam extreme sikit penggunaannya.
Hampir semua masakan boleh rasa hawa halia and bawang putih.

Lagi satu, aku perasan Korean food tak banyak guna method menggoreng.
Kalau Chinese food tu mostly menggoreng.
Korea banyak guna BBQ, lebih kurang teppanyaki-style.



Teokbokki.

Sejenis kuetiaw gemuk.
Combination kuetiaw gemuk ni dengan sos dah cukup melazatkan, tak perlu tambah apa-apa walaupun aku pernah tengok ada rakyat Malaysia buat video masakan kuetiaw gemuk letak sayur and telur and daging cincang.
Sedaplah agaknya bila banyak rencah tapi tak payah pun takpe sebab elemen utama yang buatkan dia sedap bukanlah bahan-bahan lain tu tapi kuetiaw gemuk tu.

Aku tak tau lah kalau korang ada rasa yang sama, tapi sebelum aku kenal teokbokki, aku dengar nama dia je aku dah terbayangkan makanan ni mesti ada elemen-elemen gemuk - maybe bebola? Atau sosej padat?
Rupanya kueytiaw gemuk.
Memang kena betul la nama makanan ni.



Bulgogi.

Merupakan grilled marinated beef.
Sepiring ni punyalah mahal.
Daging dia sikit je.
Katanya guna daging batang pinang sahaja, lojiklah kalau mahal.

Orang kata ini antara makanan tersedap di dunia, tapi aku makan rasa biasa-biasa je macam daging macam kicap cuma ada la hawa-hawa rempah yang dia guna untuk marinate daging.
Ada rasa halia, bawang putih and kicap.



Dumplings.
Biasa-biasa je, ada isi udang.



Seafood Kimchi Hot Pot.

Ini dah jadi kitorang punya favourite.
Dia punya pedas tu boleh tahan.
Nampak je macam pedas tapi sebenarnya idok le pedas mana.
Lagi pedas chilli flakes aku guna untuk goreng aglio olio.
However, rasa pedas ni boleh di-adjust ikut kesesuaian tekak masing-masing.
Kalau makan time cuaca sejuk sure sedap ni.
I tak pernah lagi makan soup ni dikesejukan Korea, I makan dikesejukan aircond restoran Korea je.



One thing about Korean and Japanese food, sekali imbas nampak macam tak kenyang, hakikatnya nasi kitorang selalu tak habis.
Mangkuk je nampak kecik tapi nasinya padat.



Dulu ke mana-mana bawak botol air sendiri dari rumah.
Now dah upgrade, bawak thermos.
Korang kalau nak rasa lambat lapar, minumlah hot water sebab hot water lambat diserap oleh badan so dia stay lama sikit, jadi kau akan rasa fuller a bit longer.
Takde lah bagi kau kenyang berpanjang but at least ada some benefit kau dapat dari situ.



Singgah beli kek feveret En Wan - Komugi.
Tapi beli untuk celebrate birthday staff.
Birthdaynya awal bulan hari tu tapi this month jadual padat sikit, dah nak masuk minggu ketiga baru sempat belikan kek.
Macam biasa la kan, kek haruslahhhhh......ya betul, ikut tekak aku.




Kek Komugi ni semua cantik-cantik.
Cantik sampai tak tau nak beli mana satu.
Sedap dah memang konfem sebab dah banyak kali makan kek Komugi, apa je flavour yang kitorang ambik semuanya sedap. Jadi bolehlah korang surprisekan diri sendiri pi kaunter and pilih je apa-apa kek, mesti sedap punya. Harga pun boleh tahan sedap.

Try rasa Japanese puding dia [similar to creme brulee].
Sedapppppppppp sangat!
Tapi nak bagitau siap-siap la dalam tu ada krim kastard, ada premium milk and ada caramel.
Kalau agak-agak alergik dengan pertambahan babat, takyah la makan.

Macaron dia orang kata sedap tapi aku tak suka macaron, jadi aku tak terasa nak cuba.
Kalau roti-roti dia pulak memang premium grade.
Aku kalau gi sana wajib beli Mushroom Baget.
En Wan pulak wajib beli Melon Bun.
Nama pun pelik, tak pernah nampak kat bakery biasa-biasa, kan?
Maka, silakan try. Memang sedap.




Alhamdulillah, bertahan budak-budak ni dah 4 tahun kerja dengan aku.
Bertahan dorang walaupun takde company trip. Hahaha.



Petang tu tatkala budak-budak ni tengah makan kek, kitorang balik sebab En Wan pening kepala.
Jerebu ni kan, senang sikit dapat penyakit.

Mak memang ada device untuk check blood pressure and tau gunakan.
Dalam erti kata lain aku ada in house doctor :)



Mengada-ngada betul anak in house dokter ni.
Sakitnya tak apa-apa, mengerang je lebih.
Aku peratiiiii je ni.


posted by Diana Ishak @ 9:57 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER