walk on wings, tread in air: Lagi suka dulu atau sekarang? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Lagi suka dulu atau sekarang?
2019-09-17


Aku rasa maybe blog readers and followers nampak perubahan aku sangat drastik agaknya, tu pasal aku always dapat soalan macam ni.
Salah sorang yang dapat hi-tea GreenAard hari tu pun tanya aku "Seriously lah Diana, kau boleh change macam ni?" 😂.

I am not a fan of regrets.
Apa yang berlaku dulu, aku terima.
Yang sekarang pun aku suka.
Kerana everything happens for a reason, dan kalau aku patah balik untuk ubah aku yang dulu, aku takkan berada di tempat aku berada sekarang.
Not to say I am better now, tapi aku appreciate journey aku.

Aku tak pasti apa sebenarnya yang orang expect untuk aku jawab bila soalan-soalan macam ni selalu ditanya.
Ussually aku jawab "Takde apa yang berubah, akak macam dulu jugak. Masih hu-ha-hu-ha".
Tapi aku rasa jawapan tu tak memadai kot, or maybe tak honest, that's why soalan yang sama aku dapat berulangkali.

So semalam aku kelebet balik blog aku, untuk cari jawapan apesal orang selalu tanya aku soalan macam ni.
Bila aku kelebet post-post lama, aku gelak sorang-sorang.
Gelak dengan perangai selamba aku dulu.
Entah apa la aku pikir, selamba tapir je aku sembur semua benda kat blog.

Then bumped into gambar-gambar daring aku yang dulu [yang semuanya aku mosaickan].
Wah, selambanya pakai baju low cut!
Tiba-tiba aku termenung pikir apesal berani sangat aku dulu?

Kalau nak suruh aku patah balik ke aku yang dulu, sebenarnya tak payah patah balik pun sebab aku memang macam dulu.
Cuma dulu aku share segalanya kat blog.
Jadi bila aku dah tak share, orang anggap aku dah berubah.
Sebenarnya tak pun.

Nak honest?

Anniversary aku yang baru-baru ni ke Krabi, aku spend time dengan En Wan mandi jacuzi kat beranda bilik dengan pakai 2-piece.
En Wan kata "Ni kalau dulu ni dah naik dah gamba awak pakai bikini dalam blog, kan?".

Yes, exactly.
Tapi memandangkan sekarang bukan dulu, jadi aku simpan semua gambar 2-piece untuk simpanan sendiri.
Pakai tetap pakai.
Ambik gamba tetap ambik gamba.
Pose maut tetap maintain, tapi tak letak kat blog dah.
Aku tak boleh berubah sebab laki aku suka aku pakai macam dulu.



Kadang-kadang aku kat ofis macam ni.
Ofis aku yang lelaki cuma En Wan je.
Selalunya aku macam ni kalau aku puasa, sebab tak keluar makan jadi tak payah nak bukak and pakai tudung 2-3 kali.
Ini adalah bukti bahawa aktiviti selfie masih berlaku sehingga sekarang. 



"Dah tak pakai baju nampak cleavage?"

Masihhhhhh.
Tapi kat rumah.

Kat rumah pun selfie, tak pernah tinggal.
Private IG aku memang penuh dengan daily selfie aku.
Snap banyak-banyak tak tau la untuk apa.
Senang nak tengok perubahan muka yang semakin menua agaknya.

Gaya ber-blogging aku orang kata dah berubah banyak.
Dulu sangat brutal and loud.

Sebenarnya tang loud tu masih ada.
Loud adalah karakter aku, itu takkan berubah.
Style writing gaya brutal tu maybe dah berubah.
Dulu jiwa muda, rebel.
Now banyak bergaul dengan kaum mak-mak yang semuanya suara lembut-lembut je.
Lama-lama aku pun tone down.
Tapi kalau angin aku nak membasuh sampai, akan tetap aku basuh kaw-kaw.

Maybe sebab inilah kot punca utama kenapa orang tertanya-tanya apesal aku boleh berubah macam langit dengan bumi.
Orang ingat aku kat rumah pun bertudung litup agaknya.
Dan agaknya orang ingat aku dah tak fun macam dulu.

Hakikatnya takde apa yang berubah.
Yang berubah cuma aku dah tak tepek gambar aku kat blog macam dulu.

In terms of fun, aku rasa aku masih the same old Diana.
Blog-blog post aku yang sometimes religious tu kerana aku pi blajar.
Apa yang aku blaja apa yang aku pratikkan dan apa yang aku faham, aku share.
Itu saja.
Post-post aku yang dulu pun semuanya atas dasar sharing cuma contentnya brutal sikit.

Dulu blog ni lebih kepada lifestyle.
Aktiviti aku sehari-hari, apa aku masak.
Apa aku buat at home.
Apa aku pakai, semua aku tepek.
Aktiviti tu masih diteruskan cuma aku upload dalam private IG aku.
Dalam private IG tu penuh gambar-gambar yang macam dulu.
Kiranya IG tu IG syok sendiri - sendiri upload, sendiri tulis, sendiri tengok.

Bila aku ubah semua ni, ada 2 perkara yang aku belajar.

Yang pertama, aku belajar untuk tidak expect any judgment.
Tak expect orang like, tak expect orang hate.

Biasanya kalau kita letak gambar selfie atau apa-apa gambar terbaik kita, kita expect people to like.
Jadi bila aku berhenti tepek muka aku, gaya aku, aktiviti aku, secara tak lansung aku stop expect komen dari orang.
Memang susah nak buat awal-awal dulu sebab sejak awal berblogging aku dah mulakan dengan sharing everything pasal aku dan kebanyakkannya melibatkan gambar.
Bila nak kurangkan photo sharing terasa hambarnya la hai blog aku ni.
Tak meriah. Penuh dengan tulisan je dari atas ke bawah.

Then aku tutup pula ruangan komen.
Bila tutup komen ramai yang minta aku bukak balik sebab dorang kata tak best bila tak boleh komen sebab dah terbiasa mengomen.
Nak komen? Hantar email.
Tu ha kat left sidebar ada email address aku.

Yang kedua, aku mula faham bahawa orang hanya talk about things yang dia nampak.
Kalau dia tak nampak, dia rasa perkara tu tak berlaku.
Contohnya macam aku yang sekarang ni la.
Disebabkan dah tak banyak gambar aku share, orang ingat aku dah totally change.

Ada yang tanya aku dah tak shoppung baju lagi ke.
Dah tak kumpul perfume lagi ke.
Dah tak rajin masak macam dulu ke.
Dah tak minat nak selfie [camwhoring] macam dulu ke, etc.

From there aku tau people love storytelling - life storytelling.
Itu lebih dekat di hati kot.

Hakikatnya, aku tak perlu berpatah balik pun sebab nothing change.
Aku masih macam dulu sebab En Wan suka aku yang dulu.
Yang berubah mungkin now aku dah mula faham certain things kita simpan sendiri je.


posted by Diana Ishak @ 9:52 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER