walk on wings, tread in air: Soal jawab <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Soal jawab
2019-07-12


Badan kita akan jadi haywire kalau ambil too much nutrient.
Takyah kata vitamins atau supplements lain, kalau dalam sehari kita makan cereal, energy bar, pasta, fruits, tambah pula dengan supplement - ini pun silap-silap dah melebihi kadar pengambilan nutrien yang optimum.

Tak perlu ambil banyak-banyak supplement at one time sebenarnya.
Takde real advantage pun, silap-silap jadi disadvantages.
Kalau ambil supplement, jangan exceed daily value.
Maksudnya, jangan sampai semua benda kau nak ambil dalam sehari sebab badan kita ada quota penyerapan nutrien, kalau kita makan lebih dari yang sepatutnya, akan jadi racun pada badan untuk jangka masa panjang.

Macam tu lah jugak dengan supplement.
As long as you keep the dose reasonable, it's not going to hurt you.
Makan macam-macam supplement atau ambik dalam dos yang banyak dari yang disyorkan boleh increase risiko macam-macam penyakit.

Anak sedara En Wan doktor.
Mak mertua aku makan ubat darah tinggi and some other pill lain.
Then one day cucu dia datang rumah cakap "Mok, jadi-jadilah tu makan ubat. Nak masuk 3 tahun dah. Ce pantang makan pulak. Banyok sangat makan ubat nanti sakit buah pinggang".

Dia yang doktor tu pun suruh stop makan too much ubat dan mintak start berpantang.
Maknanya, apa-apa pun ubat, be it ubat hospital atau ubat yang kita beli kat online ni [supplement], jangan makan dalam kuantiti yang banyak untuk tempoh yang lama.
Kalau perlu makan juga, mesti support dengan berpantang.
Masalahnya, kita ni taknak berpantang, tapi nak sihat, tapi nak kurus, tapi nak cantik.

Dah dikata, kalau batuk jangan minum ais, dia minum jugak.
Katanya, takpe, nanti makan ubat.

Dah dipesan, nak kulit cantik, elakkan minum kopi banyak sangat.
Taknak, nak jugak togok kopi 3-4 cawan sehari.
Sebab makan kolagen katanya.

Dah diajar, nak berat turun lebih cepat, stop sugary food and drink.
Tak mau, nak jugak makan benda-benda manis.
Sebab makan ubat kurus katanya.

Deyyy.
Aku dulu masuk hospital sebulan.
Hari-hari kena cekik ubat darah tinggi tapi makanan aku semua takde garam.
Siap dia tampal notice kat kepala katil aku - "DISIPLIN : HPT".
Maknanya diet aku dikawal ketat.
Makanan aku secubit garam pun takde.
Padahal aku makan ubat darah tinggi hari-hari.
Kalau ikut lojik, kejadah apa bagi aku makanan takde garam kalau dah makan ubat.
Patutnya ubat boleh bagi baik, kan?

Hakikatnya, bukan macam tu.
Ubat tu membantu mempercepatkan kita pulih.
Tapi kalau nak lebih cepat sihat, kena support dengan berpantang.

Mak aku sekarang banyak minum akar-akar kayu and daun-daun herba yang dia rebus sendiri untuk support health, supaya tekanan darah dia stabil.
Alhamdulillah ok.
Tapi memang kaw-kaw la dia punya berpantang, hanya makan ikan and sayur je.
Seafood, daging, ayam, semua tak makan.
Dia masak nasi minyak lauk gulai daging masa raya hari tu, dia sendiri tak makan, hanya makan nasi dengan acar je.
Kau mampu berpantang gitu?
Aku tak. Kahkahkah.

Bukanlah maksudnya ubat dokter tu tak bagus, tapi kalau dah sampai 3 tahun makan ubat bukan main banyak tapi takde nampak apa-apa hasil, maka kena lah support dengan berpantang sama.

Apa-apa pun yang kita ambil, be it food atau supplement, kalau too much in a single day, boleh mendatangkan mudarat in the long run.
Even vitamin C yang water-soluble tu pun kalau ambil lebih dari sepatutnya pun boleh dapat macam-macam simptom.

Walaupun setiap supplement yang kita ambil tu tak exceed upper limit certain nutrients, bila kita combine macam-macam supplement dalam sehari, itu pun dah dikira melebihi dos sebab supplements can also interact with each other.
That's why yang nak ambil GC Plus, aku akan tanya macam-macam.
Especially yang ada ambil ubat-ubatan hospital secara rutin, memang aku tak bagi lansung try GC Plus.
Please focus on your ubat dokter dulu.
Kalau teringin sangat, aku akan minta tanya dokter dulu.
Bukan apa, kau ada health condition yang dah pasti ada dietary restriction.
Jadi, dokter perlu tahu supplements apa yang kau plan nak ambil.

Untuk yang takde masalah kesihatan, nak guna GC Plus boleh.
But itupun aku masih kena tanya juga soalan like tinggi and berat.
Kalau ideal weight, memang aku tak suggest beli GC Plus.

Berat dah ideal, nak buat apa makan GC Plus?
Kau nak kurus macamana lagi?
Nak sampai pinggang secekak?
Itu bukan kurus, tu namanya kecut.

Badan kita ni bergerak menggunakan kalori.
Kalau berat dah ideal, memang kalori takkan banyak guna dah melainkan kau banyak buat aktiviti baru dia akan guna lebih banyak kalori dan bakar lebih banyak lemak.
So kalau berat dah ideal, there's no way badan kau akan jadi lebih kurus hanya dengan makan pill diet.
No way.

"Tapi berat saya turun jugak dalam 2kg bila makan diet pill"

Itu bukan berat lemak, itu berat air.

Badan kita kalau dah ideal, dah normal weight, selagi kau tak kawal makan atau work out, diet pill tak membawa apa-apa makna.
That's why hanya yang overweight and obese je aku luluskan untuk ambil GC Plus.
Sebab orang-orang macam ni, kadangkala metabolisme badannya slow.
Jadi dia perlu sesuatu untuk kick start the metabolisme.
Kalau berat kau dah ideal cuma perut je buncit sikit, kau pegilah buat sit ups.

Kebanyakkan supplement highlite ada one-for-all benefits.
Boleh bagi tenaga.
Boleh bagi cantik.
Boleh bagi kurus.
Boleh bagi glowing.

Aku taknak sentuh produk orang lain.
Kalau dia claim dia ada one-for-all benefits, itu produk dia, aku tak tau.

Tapi ni aku nak cakap pasal GreenAard.

Aku ambil contoh Gloei.



Kawan aku cakap officemate dia surprised makan Gloei berat badan boleh turun, padahal Gloei ni untuk skin health.

Semua supplement ada bonus-bonus kecil macam ni.
Tapi tak adil kalau kita jual kepada pengguna guna bonus-bonus kecil ni.
Jual lah kerana fungsi utamanya.
Bukan jual kerana benefit-benefit kecilnya.
Misleading namanya tu.

Macam Gloei, somehow memang boleh promote weight loss [explanationnya ada pada screencap di atas], tapi adil ke pengguna beli Gloei semata-mata nak lose weight?
Sedangkan Gloei ni untuk stimulate kolagen dalam badan.
Proses stimulation and production own's body collagen akan gunakan tenaga.
Memang boleh kurangkan sikit berat tapi itu bukan tujuan utamanya. Itu cuma bonus.

Dulu ada orang tanya aku ada tak produk untuk kurangkan sakit lutut.
Aku cakap takde.

Then dia cakap, kawan dia pernah belikan produk untuk mak, dan katanya sakit lutut mak dia dah makin baik.
Aku mintak dia bagi nama kawan dia untuk aku trace dalam sistem.
Kawan dia beli Gloei rupanya.

Aku bagitau, Gloei untuk kulit, bukan untuk lutut.
Apa yang mak kawan dia alami tu maybe akibat peningkatan kolagen dalam badan, jadi sendi-sendi gets better.
Bila kolagen berkurang, 'engsel' jadi problem sikit.
So bila kolagen dan diperbaiki, maka lojiklah sakit lutut berkurang.
But Gloei bukan ubat sakit lutut.
Lutut gets better hanyalah bonus saja.
Kalau nak cuba juga, takde masalah cuma aku perlu highlite tentang ni.
Bukan apa, karang lutut dia takde perubahan dia kata produk aku menipu, padahal memang bukan untuk lutut pun.



GC Plus untuk weight loss.
Tapi kalau pengguna tu ada high blood pressure, atau ada ambil ubat-ubatan HBP, aku tak benarkan ambil.

Kenapa?

Sebab, even badan manusia yang sihat pun ada bagi tindakbalas negatif pada certain ubat/produk, inikan pula badan orang yang sah-sah sakit, lebih perlu berhati-hati.

Kafein adalah satu satu substance yang boleh bagi temporary spike in blood pressure.
Bila kafein banyak dalam badan, dia boleh block another hormon yang berfungsi untuk buatkan saluran darah kita terbuka.
Bila saluran darah ni sempit akibat kaffein, darah jadi sangkut.
This may temporarily increase blood pressure.

Cuma kita tak tau berapa banyak kafein yang perlu ada dalam badan untuk buatkan blood pressure spike sebab tindakbalas badan tak sama untuk semua orang.
Maybe pesakit A minum 10 kopi cawan sehari pun tak apa-apa.
Tapi pesakit B minum 3 cawan pun dah naik blood pressure.

Apa kena-mengena dengan GC Plus?

GC Plus ada kafein, tapi indirectly.
Maksudnya kita tak purposely masukkan kafein dalam GC Plus tapi kita masukkan green tea.

Dalam green tea, ada sekitar 2-4% kafein.
Walaupun sikit saja, aku tetap tak nak ambil risiko membenarkan orang yang ada HBP ambil.

Tapi ada jugaklah yang degil, contohnya Mak Aji.
Dia sorok-sorok guna GC Plus.
Dia kata ok je ambil GC Plus walaupun ambik ubat HBP.
Entahlah, aku malas nak sound mak sendiri. Hahaha.
Yang aku tahu, kalau kau ada HBP, aku tak bagi beli.

Kalau nak tanya apa-apa tentang produk GreenAard, boleh :

1. Whatsapp Admin 1
2. Whatsapp Admin 2
3. health[at]xzizbiotech[dot]com


Labels:

posted by Diana Ishak @ 9:20 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER