walk on wings, tread in air: Crawl <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Crawl
2019-07-17

Ahad malam yang lepas, En Wan ajak tengok movie - CRAWL.
Lama jugak ni aku tak layan cinema sebab takde cerita yang aku boleh layan.
Supeheroes, robotic and cerita seram memang bukan selera aku.
Crawl ni pun kalau ikutkan aku taknak tengok tapi nak bandingkan dengan Annabelle and Spiderman, baik aku tengok Crawl.

Tapi sebelum tu makan dulu kat Sushi King.

Sushi King ni dah makin tak best pulak.
Banyak menu-menu best yang kena dengan tekak aku, dah discontinued.
Ntah hape kena ntah.

Contoh Sukiyaki.
Ini menu ter-best untuk aku and En Wan.
Setiap kali masuk Sushi King memang kitorang order Sukiyaki.
Now takde dah.

Then Ebi Sushi.
Dulu ebi sushi ni always ada.
Aku kalau makan mesti 2-3 piring.
In fact, first time makan sushi, memang ebi sushi sahaja yang aku boleh makan sebelum pandai makan sushi lain.
Pastu takde dah.

Semalam, aku ingat nak makan Yakiniku.
Yakiniku ni lebih kurang macam Sukiyaki tapi sushi version.
Alih-alih takde dah.
Ntah hape-hape.
Nak melingkupkan diri sendiri ke camne ceritanya ni.



Nasib baik ini ada lagi.

Ini sushi wajib Rayyan.
Tapi kalau dia makan, dia ambil cheese and ayam je, nasi tinggal.



Dah tak tau nak makan apa lagi, aku order je la ini pulak.

Actually banyak lagi sushi yang ada macam egg sushi, salmon sushi, sotong sushi, timun sushi - tapi ni semua sushi kategori tak berapa best sangat [hahahhaa].

Last-last 2 piring ni je aku makan.
Macam tak berbaloi je masuk Sushi King setakat makan 2 piring.




Nasib baik miso soup ni ada.
Tapi soup ni memang konfem akan sentiasa ada sebab ni je pun soup Jepun.

First time makan miso soup tahun 1989 di Jepun.
Baru real namanya makan makanan Jepun di Jepun.
Tapi masa tu kecik lagi, tak faham.
Tekak pun melayu sangat, tak berapa reti nak makan makana insternasional.
Nak perabiskan satu mangkuk miso hazab benar rasanya.

Sekarang?
Sekarang makan miso soup tak pakai sudu, hirup terus dari mangkuk [ini En Wan ajar].



Dah takde arah nak makan, pilihlah Udon.
Aku tumpang sesudu.



Makanan Jepun ni bak kata En Wan, rasanya tak jauh beza pun cuma dorang suka pelbagaikan presentation.

Contoh udon ni.
Kuahnya kuah miso yang tak berapa pekat.
Letak mee, campak sayur and crabstick with mushroom.
Settle.

Kalau kita punya resepi renyah dengan segala macam rempah.
Tengok resepi mee bandung je cukuplah, terus hilang mood aku nak masak.



Ok movie CRAWL.

Sebelum booking tiket aku dah check rating dia 6.8/10.
Selalunya movie yang rating below than 7.0 aku malas nak tengok.
Tapi takpelah, dah En Wan ajak sangat, aku tengok je la.
Kalau tak bestm aku pejam je mata apa adehal.

Cerita tentang seorang anak yang cuba locate ayah dia semasa taufan melanda area tempat tinggal.
Dia jumpa truck ayah dia di rumah lagi satu, tapi ayahnya takde dalam rumah.
Kat luar ribut taufan dah menggila.
Cari punya cari, jumpa ayah terlantar cedera kat bawah rumah [macam basement dalam rumah].
Masa dia cuba nak heret ayah dia keluar dari basement, ada buaya besar [alligator] attack dia.

So kisahnya ni berkisar tentang dua beranak tu cuba escape dari basement rumah sendiri.

Alligator tu asalnya dari paya berhampiran rumah.
Bila air paya naik dek kerana hujan ribut tu, alligator dalam paya bertempiaran anik ke darat.
Some of them masuk rumah dia ikut saluran paip kumbahan.

Memang banyak scene-scene attack dari buaya-buaya.
Pak incik aku ni pun boleh terkejut-kejut, inikan pulak aku.
Nasib baik bukan aku sorang je yang terpekik dalam cinema tu, so takde lah malu sangat.
Tapi lama-lama aku penat terkejut, aku pejam je mata terus.

Ada la kot dalam 20-30 minit pertama aku bukak mata, bila buaya tu start nak meng-attack je kejenya, aku terus tutup mata.
Bukak sikit-sikit je.
Dari bunyik movie tu aku cuba gambarkan scene dia.
Aku rasa imaginasi aku jauh lebih seram dari cerita sebenar. Kahkahkah.

Gitulah hakikat sebenar aku kalau tengok apa-apa movie yang ganas-ganas.
Tak pernahnya direct tengok sampai habis.
Mesti nak kena pause-pause.
Kalau tengok cerita bergasak, kejap-kejap aku pause, hilangkan debaran kejap.
Buat air kejap pastu sambung balik.
Kadang tak sampai 10 minit pause lagi hilangkan seram pulak.
Satu movie kadang tu ambik masa 3 hari baru habis tengok.

En Wan kata aku ni patut tengok katun je.
Eh tapi kan Tom & Jerry tu pun kalau dibuat dalam bentuk filem nescaya aku pause-pausekan juga.
Aku memang tak suka cerita ada unsur-unsur jahat, pukul-memukul, bunuh, dera.
Cerita seram lagi lah, memang tak payah ajak aku tengok lansung patutnya.
Aku suka tengok cerita yang sweet-sweet, yang mengajak untuk berfikir, yang tenang-tenang.
Tapi kadang-kadang layankan juga la cerita-cerita thriller, crime and horror, cuma bertahanlah sampai 3-4 hari baru settle.

Kesimpulannya, cerita CRAWL ni ok.
Buaya nampak real.
Adegan suspen pun tak dibuat-buat.
Walaupun 60% of the story berlaku kat kawasan gelap [basement], tapi dia takde adegan yang membuang masa.

Contoh cerita yang banyak adegan buang masa is The Nun.
Dia punya elemen seram bukan main lagi, tapi sebenarnya takde apa pun.
Penat aku tutup mata.

The Crawl, 30 minit awal dia kau bertenang-tenang.
Lepas tu kau masuk ke zon berdebar-debar sampai habis cerita.

Tak sesuai bawak anak-anak.
Yang tua pun terperanjat je kejenya, kalau budak-budak mau mengigau malam-malam.
Yang sakit jantung, darah tinggi, dan orang tua tak payah la tengok.
Duduk je kat rumah tengok cerita Korea.


Labels:

posted by Diana Ishak @ 10:26 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER